Povestea băiețelului care la 5 ani a învins cancerul și acum a devenit medic

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să te confrunți cu cancerul este o experiență care lasă urme adânci la orice vârstă, dar mai ales în copilărie. Prin așa ceva a trecut și un băiețel din Marea Britanie, care a fost la un moment dat diagnosticat cu o formă avansată a acestei boli. S-a vindecat însă, iar acum, la maturitate, a optat pentru o carieră în domeniul medical. Descoperă povestea emoționantă a lui Oscar Oglina!

În copilărie a fost diagnosticat cu cancer hepatic

Pe 13 iunie, Oscar Oglina (din Marea Britanie) a finalizat cursurile Facultății de Medicină din cadrul „Universității Bristol” și a depus jurământul lui Hipocrate. Faptul că își dorește să devină medic nu este întâmplător, ci are legătură cu o experiență dificilă prin care a trecut în copilărie. Astfel, în anul 2001, a fost diagnosticat cu cancer hepatic în stadiul al III-lea după ce i s-a descoperit o umflătură la nivelul abdomenului.

În decurs de un an, copilul a suferit o intervenție chirurgicală și a făcut chimioterapie la Spitalul „Great Ormond Street” din Londra. Pentru o perioadă nu a putut urma cursurile școlii primare și a rămas sub supraveghere medicală. Treptat, starea lui s-a îmbunătățit, programările și tratamentele s-au rărit și a putut să urmeze învățământul liceal. 

Oscar a ținut să le mulțumească părinților săi pentru că l-au susținut când s-a luptat cu cancerul. Potrivit „Bristol University”, a declarat că: „Vreau să le aduc un tribut părinților mei. Este foarte dificil pentru o familie să afle că are un copil care se confruntă cu o boală gravă. Mama mea era însărcinată cu sora mea mai mică, amândoi părinții lucrau cu normă întreagă și aveau grijă și de mine și de fratele meu în vârstă de 3 ani- îmi este greu să îmi imaginez prin ce au trecut. Cancerul nu afectează doar pacientul, ci are impact și asupra familiei sale.”

Oscar Oglina fericit ca a finalizat studiile la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Bristol

A fost un student remarcabil

În anul 2016, Oscar a intrat la „Bristol Medical School”. Pentru sursa citată, a menționat că: „Pe măsură ce am crescut și am înțeles prin ce am trecut, mi-am dorit foarte mult să urmez o facultate de medicină, astfel încât să pot să ajut copii bolnavi. Am avut o stimă deosebită pentru medici și pentru asistenții medicali, au fost excepționali.”

În toți anii în care a fost student a muncit mult pentru a obține cele mai bune rezultate, a câștigat numeroase premii și distincții și a înființat o rețea națională a studenților din mai multe facultăți de medicină, aceasta fiind sprijinită de „Asociația Chirurgilor specializați în Chirurgia Sânului.”

De asemenea, tânărul s-a implicat și în acțiuni caritabile în sprijinul bolnavilor de cancer. Spre exemplu, a ajutat la derularea unui program prin care s-au strâns peste 60.000 de lire pentru „Young Lives vs. Cancer”. Grație muncii sale, s-a depășit suma stabilită inițial cu peste 15.000 de lire.

Cu ocazia ceremoniei de absolvire a „Bristol Medical School”, Ashley Bloom, director al acestei instituții, a vorbit despre meritele deosebite ale lui Oscar Oglina: „Parcursul lui Oscar a fost mai dificil decât al celorlalți. Rezistența sa, tenacitatea, loialitatea și dorința de a ajuta sunt calități care îl vor ajuta să devină un medic strălucit. Îi dorim mult succes pe viitor.”

Își va începe cariera de medic în domeniul pediatriei

Primul său loc de muncă va fi în Essex și va lucra ca medic pediatru. Scopul său este să-i ajute pe copiii grav bolnavi să ducă o viață cât mai bună și crede că propriile experiențe îi vor fi utile. Conform „Bristol World”, a declarat că: „Odată ce ai trecut printr-o boală gravă, așa cum este cancerul- devii mai empatic. De aceea, îți înțelegi mai bine pacienții. Cred că toate acestea mă vor ajuta în munca mea.”

În același timp, în interviul său pentru „Universitatea Bristol”, viitorul medic a ținut să precizeze următoarele: „Să primesc acest job este un lucru extraordinar pentru mine. Sunt foarte fericit că voi deveni doctor și că voi lucra ca pediatru. Tot ce îmi doresc este ca și copiii bolnavi să înțeleagă că pot avea o viață împlinită și dacă sunt diagnosticați cu cancer și că își pot împlini visurile. Eu mi le-am împlinit, așa că și ei pot face asta...”

Oscar Oglina fericit la finalizarea cursurilor Universitatii Bristol

Părinții lui Oscar sunt foarte mândri de realizările fiului lor, așa cum se poate observa din intervenția pentru sursa citată anterior: „Sunt extrem de mândri de Oscar. Faptul că a fost el însuși un copil bolnav și că acum îi poate ajuta pe alți copii bolnavi înseamnă că a reușit să-și împlinească visurile.”

Surse foto:

Surse articol: bristol.ac.uk, bristolworld.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Povestea baietelului care a invins cancerul, meningita, septicemia si penumonia in acelasi timp
  Povestea baietelului care a invins cancerul, meningita, septicemia si penumonia in acelasi timp

  Lucas Thorpe, un baietel de trei ani din Marea Britanie, a invins cancerul si meningita, in ciuda predictiilor medicale. Dupa ce la 8 luni s-a imbolnavit de cancer, Lucas a mai avut de-a...

  Rona Hartner a învins cancerul: Acum vreau să devin mamă, am numai 47 de ani
  Rona Hartner a învins cancerul: Acum vreau să devin mamă, am numai 47 de ani

  După o luptă cumplită cu cancerul din care a ieșit învingătoare, Rona Hartner vrea să ia viața de la capăt și să facă un copil.

  Vedete care au învins cancerul
  Vedete care au învins cancerul

  În ultimele decenii, am auzit tot mai frecvent de persoane care s-au îmbolnăvit de cancer. Printre ele se află și unii dintre cei mai celebri oameni din lume. Parcurge textul...

  La 8 ani a învins cancerul, dar și-a pierdut piciorul. Și totuși Maya luptă acum să devină campioană la snowboarding
  La 8 ani a învins cancerul, dar și-a pierdut piciorul. Și totuși Maya luptă acum să devină campioană la snowboarding

  O adolescentă de 12 ani din Iași a trecut prin experiențe greu de imaginat: un cancer osos și amputarea unui picior. În ultimii ani însă, și-a descoperit o mare pasiune,...

  Cum arată mama Biancăi Drăguşanu la 60 de ani. A învins cancerul de piele!
  Cum arată mama Biancăi Drăguşanu la 60 de ani. A învins cancerul de piele!

  Mama uneia dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a împlinit recent vârsta de 60 ani. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla cine este Madi Dragoş şi prin ce...

  Are doar 6 ani, dar arată de 60. Povestea băiețelului care îmbătrânește prea repede
  Are doar 6 ani, dar arată de 60. Povestea băiețelului care îmbătrânește prea repede

  Luke Bohm are 6 ani, dar fizic arată ca un bărbat de 60 de ani. El suferă de o boală genetică foarte rară, din cauza căreia îmbătrânește de opt ori mai rapid decât...

  Eroul zilei: povestea băiețelului de 5 ani care și-a scos sora din flăcări și s-a întors să își salveze restul familiei
  Eroul zilei: povestea băiețelului de 5 ani care și-a scos sora din flăcări și s-a întors să își salveze restul familiei

  Un băiețel dormea în camera pe care o împărțea cu sora lui mai mică, când la un moment dat a simțit un miros. S-a trezit și a găsit flăcări și fum în jur....

  A pierdut lupta cu cancerul la doar 33 de ani. „Acum se odihnește în sfârșit în liniște totală”
  A pierdut lupta cu cancerul la doar 33 de ani. „Acum se odihnește în sfârșit în liniște totală”

  La doar câteva luni după ce a fost diagnosticată cu cancer intestinal în stadiu patru, o mamă a doi copii s-a stins din viață la doar 33 de ani. Deși a luptat până...

  © 2022 Qbebe