Radiațiile dispozitivelor electronice. Ce sfaturi au specialiștii pentru părinți

Se cunoaște deja faptul că dispozitivele electronice au un impact negativ asupra sănătății. Un studiu recent a relevat și cantitatea exactă de radiații emise de cele mai comune telefoane mobile. Pentru că cei mici reprezintă nu doar o categorie vulnerabilă, ci și una extrem de expusă la dispozitive electronice, am apelat la specialiști pentru a ne oferi informații și recomandări.

Studiu despre radiațiile dispozitivelor electronice

Există o reală controversă cu privire la radiațiile emise de telefoanele mobile. În acest sens, un raport emis de Biroul Federal German pentru Protecția împotriva Radiațiilor a făcut publică cantitatea exactă de radiații emise de smartphone-urile comercializate în prezent la nivelul întregii lumi. Datele sunt calculate în wați pe kilogram, un scor mai redus însemnând faptul că există o emisie mai scăzută de radiații din partea telefonului respectiv. Brandurile Xiaomi și OnePlus ocupă 4 din primele 5 poziții ale acestui clasament, ca urmare a cantității mari de radiații emise de dispozitive.

Astfel, modelul Xiaomi MiA1 se situează pe primul loc, cu un scor de 1.75 wați pe kilogram de radiații, fiind urmat de OnePlus 5T cu 1.68, Xiaomi Mi Max 3 cu 1.58 și One Plus 6 T cu un scor de 1.55. Smartphone-ul Google Pixel 3XL a înregistrat 1.39 wați pe kilogram de radiații, iar OnePlus 6 cu un scor de 1.33 și Xiaomi Redmi Note 5 cu un scor de 1.29 wați pe kilogram de radiație.

În ceea ce privește modelele de telefoane Apple, respectiv iPhone, cel mai nociv conform studiului s-a dvedit iPhone 7 cu 1.38 wați pe kilogram de radiație, iar modelele recente iPhone XR a înregistrat 0.99, iPhone XS 0.99, iPhone XS Max 0.99 și iPhne X 0.92. 

Telefoanele Samsung nu au avut o poziție de top în acest clasament nefast, modelul Galaxy Note 8 înregistrând cel mai redus scor, de 0.17 wați pe kilogram de radiații. Iată și rezultatele altor modele: Samsung Galaxy A8 - 0.24, Samsung Galaxy S8+ cu 0.26, iar Samsung Galaxy S9+ cu 0.29. 

radiatiile dispozitivelor electronice

Brandul Huawei, cu modelul cunoscut Huawei Mate 20 Pro a înregistrat 0.4 wați pe kilogram de radiație. Huawei Honor 8 Pro a înregistrat un scor de 1.28 wați pe kilogram de radiație.

Alte modele care se regăsesc în clasament: Nokia 8 Sirocco cu 0.59 wați pe kilogram, LG G7 ThinQ cu 0.24, HTC U11 Life cu 0.28 și Motorola Moto Z cu 0.30. 

Biroul Federal German pentru Protecția împotriva Radiațiilor menționează că nu a reușit să implice în testare toate brandurile existente pe piață. De asemenea, nu există un prag anume dincolo de care telefonele mobile sunt considerate periculoase; agenția germană pentru mediu indică drept sigure telefoanele care înregistrează sub 0.60 wați pe kilogram. Sunt necesare studii aprofundate cu părere la efectele adverse ale radiațiilor cauzate de telefoane mobile, însă se cunoaște că o expunere prelungită tinde să reprezinte cauza pentru bariera sânge-creier, tumori cerebrale și fertilitate masculină, printre altele (conform studiilor efectuate pe rozătoare).

Doamna doctor Raluca Ghionaru, medic primar medicină de familie, coordonator regional AREPMF completează: 

"Telefonul mobil, televizorul, ecranul calculatorului reprezintă un univers fascinant pentru copii: schimbarea rapidă de culoare și luminozitate, ritmul antrenant al sunetelor, posibilitatea facilă de interacțiune cu mediul virtual, în cazul dispozitivelor cu touch fac din acestea jucăria preferată.
Din păcate, utilizarea lor excesivă, fără discernământ, cu sau fără permisiunea adulților, poate avea efecte nedorite asupra sănătății copiilor.
Dacă efectul radiațiilor emise de aceste dispozitive este încă controversat și nu există dovezi științifice clare asupra modificărilor pe care le produc în organism, în schimb, efectul folosirii intensive a acestor aparate a făcut obiectul a numeroase studii, care arată că dezvoltarea psihică și a abilităților sociale poate fi afectată." 

"• Dispozitivele electronice reprezintă în zilele noastre o parte integrantă din viața cotidiană

• Dispozitivele electronice emit energie de tip radiofrecvență, o formă de radiație electromagnetică neionizantă care poate fi absorbită de țesuturile umane
• Cantitatea de radiații pe care țesuturile o absorb depinde de mai mulți factori cum ar fi distanța dintre dispozitiv și utilizator, timpul de utilizare și tehnologia dispozitivului
• În 2011 Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) - au clasificat radiațiile de telefonie mobilă cu posibil risc carcinogen - prin urmare încă se fac cercetări suplimentare privind utilizarea pe termen lung a dispozitivelor electronice
• Expunerea la radiații pe termen lung poate da modificări cutanate - crește cantitatea colagen și creează exocitoza în celulele pielii
• Copiii absorb mai multe radiații de tip microunde - oasele cutiei craniene sunt mai subțiri"
precizează doamna doctor Cristina Lupu din cadrulClinicii Neuroaxis 

Recomandări pentru părinți 

Academia Americana a Pediatrilor recomandă ca smartphone-urile să fie folosite în mod liimitat de către copii, iar aceștia mai degrabă să trimită texte decât să vorbească la ele. În cazul în care vorbesc la ele, sunt sfătuiți să mențină dispozitivul la distanță de câțiva centimetri de cap (o distanță de 15 cm reduce riscul de 10 000 de ori). De asemenea, toți oamenii ar trebui să evite să țină telefoanele mobile aproape de corp; cu excepția situației în care este închis, orice telefon emite radiații. Specialiștii subliniază că niciun producător de telefoane mobile nu poate garanta cantitate de radiații absorbită la un nivel sigur.

radiatiile dispozitivelor electronice

Revista de Microscopie și Ultrastructură subliniază câteva aspecte cheie relevate de un studiu din 2014 în această direcție:
-copiii absorb o cantitate mai mare de radiații decât adulții, de 2 ori mai mare (țesutul lor cerebral este mai absorbant, craniul mai subțire și mărimea lor relativă mai mică)
-feții sunt mai vulnerabili decât copiii (expunerea la radiații poate conduce la degenerarea învelișului protector care înconjoară neuronii cerebrali)
-adolescentele și femeile, în special gravide, nu trebuie să își așeze telefoanele în sutien sau lenjeria de corp

"Nu există o vârstă potrivită pentru folosirea dispozitivelor electronice de către copii. deși unii specialiști recomandă evitarea acestora înaintea vârstei de 12 ani. Cred că este important timpul pe care copiii îl petrec în fața ecranelor. Un copil care își petrece timpul în fața televizorului mai mult de o oră pe zi pierde, cu siguranță, din programul zilnic normal câteva etape. Sunt copii care mănâncă în fața televizorului, care nu au răbdare în sala de așteptare dacă nu au în mână telefonul părinților sau care nu colaborează decât primind în schimb ca recompensă tableta. Acești copii trăiesc mai degrabă într-un univers virtual, fără legătură cu realitatea înconjurătoare și căpătând în timp dependență de dispozitive electronice și utilizare a internetului.

Sfaturi pentru părinți:
- limitați timpul petrecut în fața ecranelor la cel mult o oră pe zi
- evitați folosirea dispozitivelor electronice, în special la preșcolari și școlarii mici
- înlocuiți timpul petrecut în fața ecranului cu mișcare în aer liber, jocuri sau citit împreună cu copilul"
concluzionează doamna doctor Raluca Ghionaru.

Doamna doctor Cristina Lupu completează "Folosirea dispozitivelor electronice trebuie limitată cât mai mult posibil, la acest moment nu există o vârstă limită. Recomand părinților:

- Menținerea unei distanțe de cel puțin 20 cm pentru tablete/laptopuri și respectarea regulilor de utilizare din manualele acestora

- Având în vedere că limita de expunere la radiații de tip microunde rămâne clară consider că utilizarea dispozitivelor media trebuie să fie limitată la mai puțin de 1 oră pe zi."

 

Surse: www.rfsafe.com; www.news18.com; www.defendershield.com; www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Consumul de tutun și țigarete electronice în rândul copiilor se află la cote alarmante în România
  Consumul de tutun și țigarete electronice în rândul copiilor se află la cote alarmante în România

  Datele arată că, în România, 14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează actual tutun (au afirmat că au fumat în ultimele 30 de zile), ceea ce...

  Părinți, nu lăsați copiii să doarmă cu telefoanele în cameră, spun specialiștii
  Părinți, nu lăsați copiii să doarmă cu telefoanele în cameră, spun specialiștii

  Cercetătorii atrag de multe ori atenția părinților în legătură cu timpul pe care copiii îl petrec în prezența dispozitivelor inteligente. De această dată...

  Minciună sau imaginaţie bogată? Sfaturi pentru părinţi să le deosebească
  Minciună sau imaginaţie bogată? Sfaturi pentru părinţi să le deosebească

  Ţi s-a întâmplat să îţi auzi copilul spunând tot felul de lucruri care par incredibil de neadevărate? Atunci aceste sfaturi pentru părinţi s-ar putea să te...

  Lista de cumpărături pentru părinți: sfaturi de la pediatru
  Lista de cumpărături pentru părinți: sfaturi de la pediatru

  Venirea pe lume a unui copil presupune o mulțime de cheltuieli, multe dintre ele neprevăzute. Dacă atunci când vine vorba despre scutece sau despre body-urile de care are nevoie...

  Vitamina D la copii: sfaturi importante de la pediatru pentru părinți
  Vitamina D la copii: sfaturi importante de la pediatru pentru părinți

  Vitamina D este responsabilă pentru o mulțime de procese din corpul uman, începând de la creșterea și întărirea oaselor și până la buna funcționare a...

  Cum să-i oferi copilului tău un Crăciun de neuitat - sfaturi de sezon pentru părinți model
  Cum să-i oferi copilului tău un Crăciun de neuitat - sfaturi de sezon pentru părinți model

  Indiferent de vârsta copilului tău, Crăciunul poate deveni cea mai frumoasă perioadă din an dacă îi îndeplinești dorințele și îl înveți despre...

  Daca dormi împreună cu micuții tăi nu înseamnă că îi obișnuiești prost! Iată ce spun specialiștii
  Daca dormi împreună cu micuții tăi nu înseamnă că îi obișnuiești prost! Iată ce spun specialiștii

  Mulți părinți aleg să doarmă alături de copilașii lor din cauza temerii de a nu dezvolta un atașament disfuncțional. Specialiștii afirmă că această concepție este complet...

  Pentru sănătatea emoțională a mamelor specialiștii spun că acestea trebuie să plece în vacanțe și fără copii
  Pentru sănătatea emoțională a mamelor specialiștii spun că acestea trebuie să plece în vacanțe și fără copii

  Ai visat de multe ori la o vacanță fără copii, dar conștiința nu ți-a permis să îi lași acasă? Ia uite ce au de spus psihologii!

  © 2021 Qbebe