Respirația pe gură poate afecta iremediabil dezvoltarea facială a copilului

Corpul uman este un mecanism complex, format din mai multe sisteme interdependente. Iată că respirația pe gură pare un aspect banal, dar în realitate poate afecta în mod iremediabil dezvoltarea facială a copilului. Urmărește semnele pe care ți le explicăm în continuare și află ce se poate întâmpla dacă situația persistă un timp îndelungat atât la nivelul structurii faciale cât și la nivelul întregului corp.

Respirația normală

Respirația pe nas comparativ cu cea pe gură conduce la efecte extrem de diferite asupra corpului. Modul în care funcționează o ființă umană nu implică respirația pe gură, ci pentru a produce sunete și a consuma alimente, în restul timpului gura păstrând o stare relaxată, dar închisă. Renumitul Hippocrate a observat în secolul 5 d.H că respirația reprezintă forța echilibrantă în menținerea sănătății mentale și fizice.

O respirație normală este una silențioasă, ritmică și lipsită de vreun efort. Iată care sunt pașii pe care îi presupune: aerul este inhalat prin nas în timp ce buzele sunt închise, diafragma trage aerul în plămânii umplându-i complet, apoi eliberează aerul permițând corpului să se oxigeneze. Atunci când organismul este complet oxigenat, sistemul nervos poate exista într-un stadiu parasimpatic, un stadiu relaxat necesar multor funcții corporale. O respirație normală susține o dezvoltare sănătoasă a feței ce se reflectă în modul de dezvoltare al structurilor faciale și al dinților copilului.

respiratia pe gura

Respirația pe gură

Semne ale respirației pe gură: sforăit, apnee în somn, lipsa concentrării, alergii, probleme ale sinusurilor, îmbolnăviri cronice, amigdale și polipi măriți, cearcăne, aspect prelungit al feței.

Respirația pe gură apare de obicei ca răspuns la o obstrucție a căilor respiratorii, precum alergii, îmbolnăvire, amigdale sau polipi măriți sau sept deviat; uneori ajunge să reprezinte un obicei chiar după ce nu mai există obstrucția. Când respirația este realizată pe gură apar consecințe importante, începând de la unele deranjante și până la unele care au impact asupra calității vieții. Cele deranjante implică: buză superioară subțire, buze uscate cronic, dar și gură și dinți - ceea ce conduce la creșterea predispoziției pentru carii dentare. Consecințele grave implică: dinți crăpați, malocluzii, bruxism, durere la nivelul articulației temporo-mandibulare, mandibulă subdezvoltată și dezvoltare precară a feței. Mușcătura este de asemenea influențată, fiind prea profundă sau prea superficială. Atunci când gura rămâne deschisă pentru respirație, mușchii de la nivelul obrajilor devin încordați - aceștia aplică o forță externă pe maxilarul superior și inferior și se creează un efect de îngustare asupra arcadelor dentare și a feței. De asemenea, limba care în mod natural se odihnește în gură, ajunge să cadă în planșeul bucal - arcada superioară devine mai îngustă (nu mai există presiune laterală) și zona mediană a feței nu se va dezvolta normal deoarece nu împinge această parte. Copilul ajunge în final să aibă un aspect îngust al feței sau al zonei mediene a feței. 

De asemenea, copiii care respiră pe gură își folosesc pentru a respira părțile greșite ale corpului - inițiază respirația în zona superioară a pieptului și nu în diafragmă. Deoarece corpul trebuie să imprime o cantitate mare de energie pentru a depărta coastele să inspire, respirația este îngreunată. Aerul umple doar porțiunea superioară a plămânilor și nu îndeplinește niciodată necesitățile complete ale corpului, apărând o senzație de oboseală persistentă. Drept urmare, copilul va respira de mai multe ori sau poate căsca des - în acest mod corpul reușește să preia o cantitate mare de aer sau să recupereze deficitul de oxigen.

Modul în care respiră efectiv este haotic, inconsecvent sau zgomotos și menține copilul într-o stare nervoasă simpatică - funcțiile organismului care necesită relaxare nu mai funcționează corespunzător: digestia, distribuția nutrimentelor, tiparele de somn și hormonale, creșterea, vindecarea, recuperarea în urma expunerii la factori stresori și toxicitate a mediului, acuitatea mentală, modulația stării de dispoziție etc.

Trebuie menționate și modificările de la nivelul întregului corp - pentru a compensa deficiențele cauzate de un tipar anormal de respirație, corpul dezvoltă o postură aplecată în față, ceea ce presupune un stres excesiv și pe termen lung asupra gâtului, umerilor și mușchilor cervicali, cauzând o încordare a gâtului cronică, precum și durere de cap și de umeri. Porțiunea inferioară a spatelui devine arcuită pentru a contrabalansa greutatea capului, conducând la slăbiciune sau durere la nivelul acestuia. Apoi, ajustarea corpului se continuă cu modificări ale genunchilor, șoldurilor, încheieturilor și picioarelor, precum și al organelor interne care depind de o anumită aliniere. Pot să apară rotații ale vertebrelor, pierderea curbării gâtului, poziție aplecată în față a capului, pelvis înclinat și mușchi ai gambei încordați.

Nu în ultimul rând este afectată și dezvoltarea în ansamblu a copilului - deoarece nu beneficiază de un aport suficient de oxigen acesta nu se odihnește bine noaptea, iar dimineața poate fi obosit sau poate întâmpina dificultăți în menținerea concentrării și atenției.

 

Studii despre impactul pe care îl are respirația pe gură

Există două studii care au fost publicate în Revista Americană de Ortodonție și Ortopedie Dentofacială care explică fenomenul: cercetătorii au blocat respirația nazală a unor maimuțe și acestea au fost forțate să se adapteze respirând pe gură - respectiv au avut dinți cariați, dezvoltare precară a mandibulei și a întregii fețe. De asemenea, a existat o îngustare a bărbiei, unghi drept mandibular mai profund și o creștere a unghiului goniac.

respiratia pe gura

Conform unui studiu publicat în decembrie 2014 care a implicat 50 de copii cu vârsta între 6-12 ani ce au fost supuși unei examinări otolaringologice s-a observat prezența unor anomalii dentare și ale țesuturilor moi în cazul celor care respirau pe gură și prezentau hipertrofie adenoidiană (polipi măriți). Toți cei care respirau pe gură au prezentat o creștere semnificativă în înclinației incizorilor inferiori (dinții frontali), incompetență la nivelul buzei și profil facial convex, prezența adenoizilor accentuând convexitatea facială și profunzimea mentolabial sulcus (porțiunea proeminentă din bărbie). S-a concluzionat că deoarece obstrucția căilor respiratorii superioare reprezintă un obstacol pentru dezvoltarea normală dento-facială, acești copii necesită intervenție promptă înainte ca procesul de creștere să fie ireversibil. Se impune în cazul lor o cooperare între pedodont, ortodont și medic ORL pentru a reduce efectele nocive ale respirației pe gură asupra caracteristicilor faciale.

Reține că intervenția poate avea loc la orice vârstă, dar este ideal să aibă loc cât mai timpuriu.

 

Surse: www.ncbi.nlm.nih.gov; www.springfieldsmiledoctor.com; https://safbaby.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 moduri prin care stresul de la job poate afecta dezvoltarea copilului tău
  6 moduri prin care stresul de la job poate afecta dezvoltarea copilului tău

  Părinții nu-și dau seama, dar adesea aduc cu ei acasă stresul de la serviciu. Iar copiii sunt cei care știu cel mai bine acest lucru. Majoritatea persoanelor declară că se simt...

  Bătaia copilului: 3 efecte dramatice care îi vor afecta viața de adult iremediabil
  Bătaia copilului: 3 efecte dramatice care îi vor afecta viața de adult iremediabil

  "Copiii trebuie urecheați din când în când. Este doar o ciufuleală.", așa gândesc mulți părinți care folosesc pedeapsa fizică în disciplinarea...

  Studiu: variațiile de zahăr din laptele matern pot afecta dezvoltarea copilului
  Studiu: variațiile de zahăr din laptele matern pot afecta dezvoltarea copilului

  Variațiile de zahăr din laptele mamei pot afecta creșterea copiilor, se arată într-un studiu comun realizat de Universitatea Turku și Universitatea din San Diego, California.

  Traumele din copilărie schimbă iremediabil structura creierului
  Traumele din copilărie schimbă iremediabil structura creierului

  Psihologii precizează faptul că traumele trăite în copilărie pot afecta structurile creierului, efectele lor fiind resimțite inclusiv la maturitate.

  Bursucul este îndrăgostit iremediabil de fetița lui. Uite cât de adorabilă este micuța
  Bursucul este îndrăgostit iremediabil de fetița lui. Uite cât de adorabilă este micuța

  Dansator, coregraf și vedetă de televiziune, Adrian Cristea (poreclit „Bursucul”) se mândrește cu o familie frumoasă. Este tatăl a două fete (una biologică și una...

  Adenomioza, boala uterului care te poate afecta fără să știi
  Adenomioza, boala uterului care te poate afecta fără să știi

  Adenomioza este o afectiune a uterului, caracterizată prin crelterea unui țesut în mucoasa uterină și în peretele muscular al uterului. Alături de hemoragie menstruală...

  Ai grijă de sănătatea copilului tău! Câștigă produse pentru urechile, nasul și gura micuțului
  Ai grijă de sănătatea copilului tău! Câștigă produse pentru urechile, nasul și gura micuțului

  Sigur că alegi întotdeauna calitatea atunci când vine vorba despre copilului tău! Asta înseamnă că te vei bucura să afli că ai ocazia să câștigi produse cea...

  Atenție! Parazitul care supravietuiește în apa din piscină și care poate afecta copiii și gravidele
  Atenție! Parazitul care supravietuiește în apa din piscină și care poate afecta copiii și gravidele

  A venit canicula și deja știm unde vom fi în weekend - exact, la piscină! Mare grijă, însă! Se pare că autoritățile avertizează cu privire la pericolele ascunse în...

  © 2021 Qbebe