Există și sindromul morții subite la preșcolari. Copiii între 1 și 4 ani sunt cei mai afectați

Sindromul morții subite presupune decesul care survine din motive necunoscute, în mod subit, la un copil mai mic de vârsta de 1 an. Deși acest fenomen era cunoscut în rândul bebelușilor, s-a descoperit că poate afecta și copiii preșcolari, în special pe cei cu vârsta între 1-4 ani. Care sunt motivele luate în considerare de către specialiști, precum și alte informații importante despre această problemă vei afla în continuare.

Sindromul morții subite la preșcolari

Decesul neidentificat subit în copilărie (SUDC) este definit drept decesul unui copil cu vârsta 1-18 ani (majoritatea cazurilor fiind observate în perioada preșcolară), fără o cauză cunoscută, chiar după efectuarea unei autopsii și a unei investigații de către medici și uneori de către poliție și autorități de îngrijire a copilului. Ca urmare a vârstei de peste 12 luni, unde era vorba despre sindromul morții subite a sugarului, se consideră că acești copii au depășit riscul de sufocare în somn (factorul de risc cunoscut).

Cercetătorii și specialiștii din domeniu încearcă în primul rând să obțină un număr precis al acestor decese, în speranța că va urma descoperirea cauzalității. Există în acest sens în SUA înființată o fundație și un registru și cercetare colaborativă. La nivelul SUA se estimează că aproximativ 400 copii își pierd viața în aceste condiții misterioase; sindromul morții subite la preșcolari a ajuns să reprezinte a cincea cauză de deces în categoria de vârstă 1-4 ani (60%). Nu este afectat niciun grup etnic în mod special, iar 90% dintre copii sunt născuți la termen și sunt primii născuți. 

Deoarece Organizația Mondială a Sănătății nu dispune de înregistrări clare ale deceselor bruște și inexplicabile ale copiilor, este imposibil de cunoscut gradul de răspândire real. Statisticile de mai sus, referitoare la SUA sunt realizate raportat la anul 2017 și au implicat:
- 243 copii cu vârsta 1-4 ani
- 33 copii cu vârsta 5-9 ani
- 39 copii cu vârsta 10-14 ani
- 74 adolescenți cu vârsta 15-18 ani

sindromul mortii subite la prescolari

Cauze și simptome

Sindromul morții subite a preșcolarului se aseamănă cu sindromul morții subite a sugarului, prin faptul că apare în rândul copiilor aparent sănătoși, cel mai adesea în timpul somnului și nu are vreo explicație cunoscută. Pot exista alte asemănări, dar studiile sunt încă în desfășurare. Cea mai mare diferență dintre cele două este că SMSS apare doar până la vârsta de 12 luni de viață, ulterior fiind vorba despre preșcolar (de la 1 la 19 ani). O altă diferență imprtantă costă în faptul că în cadrul sugarilor a fost emis un îndrumar de somn în siguranță, în cazul preșcolarilor nedepistându-se încă ce se poate face pentru a preveni acest fenomen.

Aproape toți copiii cu sindrom al morții subite a preșcolarului dormeau înainte să își piardă starea de conștiență. Majoritatea nu aveau frați gemeni, iar dezvoltarea era considerată normală. Starea de sănătate era de obicei bună sau cu simptome ușoare de îmbolnăvire precum răceală sau febră.

Prin definiție, cauzele sunt necunoscute. Se iau în considerare cazuri nediagnosticate de boli cardiace care afectează ritmul cardiac (ca urmare a anomaliilor genetice), infecții și afecțiuni neurologice. Istoricul de convulsii febrile la unii copii demonstrează o posibilă corelație cu un deces subit în epilepsie (decesul subit, neașteptat, non-traumatic, fără sufocare, în cazul unei persoane epileptice, în care examinarea postmortem nu relevă cauză anatomică sau toxicologică). Majoritatea copiilor se confruntă cu o formă de convulsie terminală, convulsie tonico-clonică. Examinările creierelor copiilor cu convulsii febrile au relevat dezvoltări anormale subtile ale unei zone din lobul temporal; nu se știe dacă reprezintă o cauză sau un rezultat al convulsiilor anterioare sau dacă există o legătură directă cu decesul.

sindromul mortii subite la prescolari

Opinii ale specialiștilor

Doctor Orrin Devinsky, neurolog în cadrul Centrului Medical al Universității Langone din New York, susține că este insuficient studiat fenomenul, iar fondurile alocate cercetării sunt inexistente. Alături de alți peste 30 de specialiști și oameni de știință analizează dosarele medicale și investighează cauza deceselor. În cei 4 ani de studiu, au ajuns la concluzia că un procent de 30% dintre copiii studiați au prezentat istoric de convulsii febrile; acestea conduc rareori la deces, dar pot reprezenta un factor important. De asemenea, aproape toți copiii au decedat în timpul somnului, iar 8% au prezentat o mutație a genei care le afecta inima sau creierul. Însă "marea majoritate a cazurilor rămân fără explicație."

Copiiii cu vârsta între 3 luni și 5-6 ani pot să sufere de convulsii febrile, care apar într-un procent de 2-5% dintre copii. Există o ușoară tendință să fie ereditare. Dacă părinții, frații sau surorile sau alte rude apropiate au avut convulsii febrile și copilul are șanse mai mari să se confrunte cu ele.

Asociația Națională a Examinatorilor Medicali și Academia Americană a Pediatrilor reevaluează modul în care examinează decesele copiilor, iar concluziile lor urmează a fi publicate într-o carte specială. Atunci când un copil decedează și nu există o cauză certă, autopsistul local sau biroul medical de examinare desfășoară o autopsie pentru a determina cauza bolii, subliniază examinatorul medical asistent doctor Eric Eason. În cadrul districtului Cook, aproximativ 10% dintre decesele copiilor cu vârsta 1-18 ani rămân în continuare inexplicabile. "Atunci când pui nedeterminat pe un certificat de deces poți sugera că decesul este suspicios, ceea ce poate rămâne un stigmat."

Doctor Vincent Palusci, profesor de pediatrie în cadrul Școlii de Medicină a Universității din New York, subliniază că "în general, într-o carieră a unui medic, pot exista unul sau doi copii care își pierd viața neașteptat, iar majoritatea sunt sugari. Nu trebuie doar să ajut familiile să depășească durerea, dar ce să le recomand pentru copiii care încă trăiesc?"

Majoritatea familiilor care au trecut prin experiența pierderii unui copil au devenit extrem de precauți cu restul copiilor în viață, iar mulți au ajuns să apeleze la monitoare cardiace și să le urmărească respirația în timpul nopții.

Citește și: Sindromul morții subite la bebeluși: informații vitale 

Surse: www.star-telegram.com; https://sudc.org; https://rarediseases.org; https://sudc.org.uk

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O singură țigară fumată în sarcină dublează riscul sindromului morții subite pentru bebeluș, confirmă un studiu
  O singură țigară fumată în sarcină dublează riscul sindromului morții subite pentru bebeluș, confirmă un studiu

  Încă un semnal de alarmă pentru femeile ce fumează în timpul sarcinii. Conform unui nou studiu, chiar și o singură țigară în timpul celor 3 trimestre poate dubla...

  Cifre oficiale: a crescut rata de infectare Covid-19 la copii. Cei de la grădiniță sunt cei mai afectați
  Cifre oficiale: a crescut rata de infectare Covid-19 la copii. Cei de la grădiniță sunt cei mai afectați

  Rata de infectare COVID-19 a crescut, în rândul copiilor, după redeschiderea școlilor! Potrivit analizei oficiale publicată de Institutul Național de Sănătate Publică,...

  Tudor Ciuhodaru: Este risc maxim de epuizare termică. Copiii sunt primii afectați
  Tudor Ciuhodaru: Este risc maxim de epuizare termică. Copiii sunt primii afectați

  România se află sub cod galben ziele acestea, iar pe această cale, Tudor Ciuhodaru oferă câteva sfaturi legate de cum trebuie să ne protejăm în zilele caniculare!

  16 copii afectați de „sindromul vârcolacului” după ce au luat pastile pentru indigestie
  16 copii afectați de „sindromul vârcolacului” după ce au luat pastile pentru indigestie

  Un număr impresionant de 16 copii se confruntă cu „sindromul vârcolacului" după ce li s-au administrat tratamente pentru indigestie. Fotografiile aproape că par ireale,...

  Suntem în Mercur retrograd. Cum sunt afectați copiii
  Suntem în Mercur retrograd. Cum sunt afectați copiii

  Mercur este retrograd! Știm, nu ar fi prima oară când auzi acest lucru, dar oare ce înseamnă mai exact și cum poate afecta viața noastră sau chiar pe cea a copiilor...

  Copiii bolnavi de coronavirus pot face această boală rară? Primul semn că există o legătură între cele două afecțiuni dezvăluit de medici, cu imagini clare
  Copiii bolnavi de coronavirus pot face această boală rară? Primul semn că există o legătură între cele două afecțiuni dezvăluit de medici, cu imagini clare

  Au fost publicate recent rapoarte medicale care indică faptul că unii dintre copiii bolnavi de coronavirus pot dezvolta o boală rară. Medicii oferă informații și imagini clare cu...

  Specialiștii au decis: copiii mofturoși sunt cei mai inteligenți
  Specialiștii au decis: copiii mofturoși sunt cei mai inteligenți

  Mofturile nu fac decât să scoată din sărite orice părinte, care apelează la tot felul de strategii pentru a-și convinge odrasla să consume alimente sănătoase. Specialiștii au...

  Motivul pentru care copiii japonezi sunt cei mai sănătoși din lume
  Motivul pentru care copiii japonezi sunt cei mai sănătoși din lume

  Un studiu al publicației medicale britanice „The Lancet" a arătat motivele pentru care copiii japonezi sunt cei mai sănătoși din lume.

  © 2022 Qbebe