Temperatura la copii: ce trebuie să știi

Irina Olteanu - Redactor Senior

Temperatura la copii reprezintă o problemă cu care părinții s-au confruntat cel puțin o dată. De cele mai multe ori este privită ca pe o boală gravă, deși ea nu reprezintă o afecțiune în sine, ci doar o reacție normală a organismului. Există însă și situații în care temperatura trebuie tratată rapid și nicidecum ignorată. Să aflăm împreună care sunt pericolele pe care le prezintă aceasta.

Temperatura reprezintă practic reacția de apărare a organismului față de un virus sau de o bacterie. Corpul creează căldură suplimentară pentru a anihila "intrusul" și de aceea febra este în general privită de medici drept un efect pozitiv și nu drept o boală. Majoritatea părinților însă nu pot tolera -și vadă copilul suferind, zăcând apatic și reacționează în mod exagerat, dramatizând situația de multe ori inutil.

Care este temperatura normală la copii

În mod evident, părinții vor susține cu tărie orice microunitate peste 36,7 C (după cum am învățat la anatomie este temperatura normală a omului) reprezintă febră. Medicii nu sunt însă de acord, considerând drept febră temperatura peste 37,5 C, unii chiar peste 38, în primul caz afirmând e vorba de subfebrilitate. Se pare bebelușii tind aibă temperaturi mai ridicate decât copiii mai mari, însă contează și daca sunt îmbracați necorespunzător (prea gros) sau au desfășurat vreo activitate intensă înainte de a o măsura.

Cum se măsoară corect temperatura

Medicii sunt de părere cea mai precisă metodă este cea intrarectala, în acest caz o temperatură normală fiind de 37,5C. La copiii mai mari, această metodă este aproape imposibil de aplicat, evident din cauza împotrivirii acestora. Astfel, în cazul în care este măsurată la subraț, temperatura normală are valoarea de 36,4C. Sub limbă, trebuie aibă în jur de 37 C. În prezent există o gama largă de dispozitive din care putem alege pentru a măsura corect temperatura copiilor.

Cele mai accesibile preț, dar și sigure de utilizat sunt cele digitale. Pentru copiii sub 5 ani, este de preferat se măsoare temperatura la subraț. Pentru bebeluși există și variante de termometre încorporate sub formă de suzetă. Apoi, există termometrele cu infraroșu, tot digitale, dar mai scumpe. Acestea pot măsura temperatura fie la nivelul frunții, fie la nivelul urechii, sunt extrem de rapide și ușor de utilizat. Însă medicii nu consideră au o acuratețe prea mare deoarece zona capului este în general mai caldă decât restul corpului.

Nu în ultimul rând, mai putem găsi în comerț și clasicele termometre cu mercur, dar acestea în cazul spargerii pot conduce la intoxicație cu mercur, o afecțiune gravă mai ales când este vorba despre un copil. Doamna doctor Mirela Stocklosa, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu", ne recomandă drept modalități de măsurare: "intrarectal (se preferă la sugari și copii cu vârste mai mici de 3 ani), axilar (copii > 3 ani), auricular sau la nivelul frunții (termometre moderne, mai puțin invazive, dar fără a se cunoaște adevărata eficiență)."

Cauzele temperaturii crescute la copii

În general este vorba despre infecții virale (răceală, gripă, diaree) sau bacteriene (penumonie, infecție urinară sau renală, meningită sau septicemie) ale aparatului respirator, ale stomacului, ale urechii, ale gâtului sau ale rinichilor.

În cazuri mai rare este vorba despre supraîncălzire sau despre reacție la vaccinare. Doamna doctor Mirela Stocklosa completează cu următoarele:

"- infecții: majoritatea sunt de origine virală, deci nu au nevoie de antibiotic; pot fi viroze respiratorii, rinofaringite, faringo-amigdalite, laringite, diaree, bronșiolită, boli eruptive ale copilăriei

- infecții bacteriene: febra este înaltă, cu frison, stare generală alterată (otite, pneumonii, infecții urinare, diaree, abces dentar, meningită)

- postvaccin

- erupție dentară (nu depășește 39C)

- supraîncălzire (îmbrăcăminte excesivă, temperatură în camera> 26C, după efort fizic intens)."

Tratamentul temperaturii crescute la copii

De regulă, cu cât copilul are o vârstă mai mică, cu atât motivele de îngrijorare sunt mai mari, deoarece sistemul imunitar este insuficient dezvoltat, prin urmare capacitatea de apărare este mai redusă. La copiii sub 3 luni, febra trebuie ne conducă de urgență la cabinetul medical.

În primul rând, trebuie urmărim scăderea temperaturii prin metode pe care majoritatea părinților le cunosc: -administrarea de antitermice pe bază de ibuprofen sau paracetamol în funcție de vârstă și de temperatură (Panadol, Calpol, Ibalgin, Nurofen).

Acestea se pot găsi la farmacii sub formă de sirop cu gust fructat care se administrează cu ușurință cu ajutorul unei seringi dozatoare. Nu trebuie însă administram copiilor și în special sugarilor niciun medicament fară încuviințarea prealabilă a medicului, mai ales dacă este vorba de prima experiență cu acesta (pot apărea reacții adverse). Este extrem de important nu depășim dozajul recomandat temperaturii normale la copii pentru categoria de vârstă și greutate a copilului și nu uitam există și situații în care pot provoca probleme suplimentare (cum este cazul varicelei) și în care nu trebuie intervenim medicamentos sub nicio formă. De asemenea, este important de reținut faptul aceste medicamente nu vor elimina cauza febrei, ci doar vor reduce disconfortul cauzat de aceasta

- îmbrăcarea copilului cu haine mai subțiri pentru a-i reduce disconfortul cauzat de temperatura crescută. Deși multe persoane consideră prin învelire sau înfofolire copilul va transpira și va scăpa de febră, medicii nu sunt de aceeași părere.

- aplicarea de comprese/împachetări cu apă la temperatura camerei (nu cu apă rece) pe frunte și abdomen sau efectuare de băi/dușuri cu apa la temperatura camerei (nu rece). În cazul în care apa este rece, vasele de sânge de sub piele se contrag, reducând pierderea căldurii care poate fi înmagazinată în alt loc din corp

- administrarea de lichide pentru a preveni deshidratarea, eventual continuarea alăptării dacă este hrănit la sân. Această problemă poate surveni foarte rapid în cazul copiilor, mai ales dacă este asociată cu vărsături/diaree. Trebuie urmărim în permanență semne de deshidratare, iar dacă aceastea apar apelăm de urgență la medic

-repaus la pat. Dacă se simte în stare se joace, nu trebuie -i restrictionam activitățile Convulsiile febrile: Din cauza temperaturii crescute, acestea apar în special la copiii cu vârstă sub 3 ani. În general, acestea nu cauzează probleme pe termen lung (afecțiuni cerebrale sau neurologice), dar trebuie contactam medicul în cazul apariției lor.

Doamna doctor Mirela Stocklosa ne recomandă următoarele măsuri de intervenție:

"- se alege una din modalitățile de scădere a febrei: medicamentoase (antipiretice/antitermice) și fizice (dezbrăcarea copilului; băi/duș cu apa călduță cu 1-2 grade mai mici decât temperatura corpului; împachetări reci, adică se dezbracă copilul și peste corp se adaugă un scutec ud cu apă călduță) - se suplimentează rația de lichide - dacă se apelează la medicamente, se administrează un medicament antipiretic (nu se începe cu 2): Paracetamol (Panadol, Eferalgan) sau Ibuprofen (Nurofen, Ibalgin) în doza corespunzătoare pentru vârstă - cale de administrare: pe gură; dacă nu acceptă sau varsă se da antitermic sub formă de supozitor intrarectal - orar de administrare: se începe cu un singur medicament: Paracetamolul se poate administra la interval de 8 sau 6 ore; Ibuprofenul se din 8 în 8 ore - medicamentul poate fi asociat la nevoie (temperatura>38,5C) cu metode fizice de scădere a temperaturii - dacă febra nu poate fi controlată cu un medicament la interval de 6 sau 8 ore, mijloace fizice și are valori mai mari de 38,5C se poate apela la schema cu 2 antipiretice date alternativ la 4 ore."

temperatura normala la copii Complicații ale temperaturii crescute la copii

Complicațiile care pot reprezenta de fapt cauza temperaturii crescute la copii reprezintă afecțiuni care sunt extrem de grave, potențial fatale. Este vorba despre pneumonie, meningită (inflamație a membranei creierului) și septicemie (infecție a sângelui). În cazul pneumoniei, febra este asociată cu probleme respiratorii, în cazul meningitei și septicemiei, apar dureri de picioare, letargie, gât înțepenit, piele albatruie la extremități, somnolență sau halucinații.

Când trebuie să ne îngrijorăm

Ne putem îngrijora când febra depășește pragul de 39 C, când copilul nu vrea/nu poate consuma lichide și/sau nu a urinat pentru o perioadă lungă de timp, când îi apar pe piele pete roșii care nu dispar la apăsare, vomită continuu, când are dureri, prezintă o respirație rapidă, are o stare foarte proastă chiar dacă urmează deja un tratement medicamentos.

Doamna doctor Mirela Stocklosa ne menționează următoarele semne de gravitate pentru care este obligatorie prezentarea la medic:

"- febra nu poate fi scăzută cu metodele de mai sus, - copilul zace, - nu mănâncă și nu bea lichide, - varsă incoercibil, - are convulsii, - erupție purpurica, - scaune diareice numeroase sau cu elemente patologice (sânge, puroi), - febra la nou-născut sau sugar<6 luni, - dureri articulare, - dureri abdominale intense, - tuse emetizanta, dispnee, wheezing."

Greșeli pe care să le eviți când copilul tău are temperatură

Nu îl îmbrăca nici prea gros, dar nici prea subțire!

Nu îl obliga să mănânce, dacă nu vrea, dar ai grijă să menții gustări sănătoase în dieta zilnică, atunci când are poftă și să fie hidratat.

Nu folosi oțet sau alcool medicinal pentru tratarea febrei! Deși sunt metode vechi și cunoscute, ele pot afecta pielea copiilor. Le poți utiliza doar în cantități diluate și la copiii mai mari de 4 anișori.

Nu îi da antibiotice înainte de a consulta medicul!

Nu îi administra aspirină - până la vârsta de 12 ani, copilul nu ar trebui să primească aspirină sub nicio formă!

 

De reținut!

Febra cauzată de infecții virale nu poate fi tratată cu antibiotic, de aceea nu trebuie administrăm niciodată copiilor acest tip de medicamente fără aprobarea medicului. În cazul infecțiilor bacteriene, tot medicul este cel care decide varianta optimă de antibiotic, dacă este cazul. Putem provoca probleme mult mai grave, inclusiv rezistența microbului. Nu trebuie folosim spirt pentru a scădea febra deoarece alcoolul se va absorbi extrem de rapid în pielea fină a copiilor și poate provoca intoxicații sau iritații locale. Nu trebuie administrăm niciodată aspirină copiilor sub 12 ani deoarece consumul acesteia poate declanșa sindromul Reye, o afecțiune foarte gravă. Deși în majoritatea cazurilor, febra reprezintă o problemă trecătoare, vigilența în cazul părinților reprezintă principala metodă în care putem controla temperatura crescută la copii. Prin urmare, doamna doctor Mirela Stocklosa ne recomandă ne prezentăm la doctor în regim ambulator, chiar dacă nu sunt prezente semne de gravitate, pentru consult, stabilirea diagnosticului și tratament.

Mulțumim doamnei doctor Mirela Stocklosa pentru ajutorul acordat în realizarea acestui articol. 

Surse:
http://www.patient.co.uk/; http://www.nhs.uk
http://www.netdoctor.co.uk; http://www.parenting.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Temperatura optimă în casă: câte grade trebuie să arate termometrul, în funcție de cameră
  Temperatura optimă în casă: câte grade trebuie să arate termometrul, în funcție de cameră

  Temperatura din locuință reprezintă unul dintre factorii care contează mai mult decât crezi în menținerea sănătății, în prevenirea apariției diferitelor...

  Ce trebuie să știi despre ambliopie la copii
  Ce trebuie să știi despre ambliopie la copii

  Ambliopia, sau „ochiul leneș”, este o problemă de sănătate care apare relativ frecvent în rândul copiilor și este caracterizată de vederea slabă a unuia dintre...

  Tot ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil la copii
  Tot ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil la copii

  Sindromul de intestin iritabil reprezintă o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal și este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul copiilor și...

  Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii
  Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii

  Testarea IQ este realizată pentru a măsura inteligența umană. Părinții care bănuiesc că au un copil înzestrat cu un coeficient de inteligență peste medie, pot apela la...

  Știința confirmă: care este temperatura ideală din camera copilului
  Știința confirmă: care este temperatura ideală din camera copilului

  Pentru a te asigura că bebelușul tău se simte oricând confortabil și că nu se află în pericol, este important să ai grijă să nu-i fie nici prea cald, dar nici prea frig....

  5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
  5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

  Te gandesti sa devii mamica? Atunci probabil ca mintea iti zumzaie de preocupari legate de vitamine prenatale si teste de ovulatie. Exista insa multe alte lucruri pe care e bine sa le stii...

  Care este temperatura bazală în sarcină
  Care este temperatura bazală în sarcină

  Temperatura corpului este cunoscută drept unul dintre indicatorii stării noastre de sănătate. Știai însă că, dacă se va măsura temperatura dimineața, imediat după ce te...

  5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea şcolilor pe 8 februarie
  5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea şcolilor pe 8 februarie

  Școlile se deschid oficial din 8 februarie și toți copiii se vor întoarce în bănci. Dar cum, unde și în ce formă?

  © 2023 Qbebe