Tulpina britanică, din ce în ce mai periculoasă pentru copii. Iată cum îi afectează

Tulpina britanică, din ce în ce mai periculoasă pentru copii. Iată cum îi afectează

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În contextul actual al pandemiei, specialiștii din diferite țări avertizează asupra răspândirii mai rapide a virusului SARS-CoV-2 din cauza mutațiilor suferite de acesta. Una dintre cele mai cunoscute și mai frecvente dintre aceste mutații, detectată în numeroase state, este tulpina britanică (B 1.1.7). În momentul de față, experții din SUA și-au arătat îngrijorarea față de creșterea numărului de copii și adolescenți afectați de aceasta. Parcurge articolul de mai jos pentru a a afla care este situația actuală în SUA. De asemenea, vei vedea și care este mesajul Institutului Național de Sănătate Publică de la noi după publicarea unui raport privind răspândirea tulpinii britanice în România. 

În SUA a fost semnalată o creștere a numărului de infectări cu B 1.1.7 la copii și adolescenți

Din datele furnizate de „Reuters”, directorul „CDC” SUA, Rochelle Walensky, a anunțat recent faptul că tulpina britanică a SARS-CoV-2 a fost identificată în toate statele SUA și că în prezent reprezintă „cea mai comună variantă” care circulă în țară. Aceasta a precizat că, pentru creșterea numărului de infectări din SUA este responsabilă, în momentul de față și participarea tinerilor la evenimente sportive, iar în comunitățile în care deja sunt semnalate numeroase cazuri de infectare cu noul coronavirus asemenea evenimente ar trebui anulate.

Potrivit CNN, Rochelle Walensky a explicat că, în ciuda campaniei de vaccinare, este necesar ca numărul de infectări să poată fi ținut cât mai bine sub control pentru a se ajunge la stoparea deceselor: „În contextul vaccinării, încă avem nevoie de un număr cât mai mic de cazuri pentru a opri răspândirea virusului, pentru a opri apariția de noi mutații, pentru a opri spitalizările și în final pentru a stopa decesele.”

O tendință care îi îngrijorează pe specialiștii din SUA este că, spre deosebire de valurile precedente ale pandemiei, când copiii aveau un rol minor în răspândirea bolii, acum lucrurile s-au schimbat, în condițiile în care există și mutația B 1.1.7, iar o parte dintre adulți au ajuns să fie vaccinați. Astfel, conform Webmd, luna aceasta s-a putut sesiza o creștere a numărului de cazuri de infectări în rândul copiilor. Situația este alarmantă, de exemplu, în state din nord-estul și din partea central-vestică a SUA. 

De pildă, în statul Michigan, s-a observat că, pe parcursul unei săptămâni, a avut loc o creștere până la 133% a cazurilor de coronavirus la copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani. Printre cauzele ce au generat creșterea ratei de infectare se numără redeschiderea școlilor și implicarea în evenimente sportive a copiilor și a adolescenților. Datele disponibile în „The Detroit News” au arătat că este pentru prima dată când se înregistrează, de la debutul pandemiei, o creștere atât de mare a numărului de noi cazuri la grupa de vârstă 10-19 ani. 

copii-in-banci-la-scoala-cu-masti-de-protectie

Despre ce se întâmplă în statul Minnesota, dovedindu-se că tulpina britanică se răspândește tot mai rapid printre copii și adolescenți, a vorbit Michael Osterholm, director al „Centrului de cercetare și de politici pentru Boli Infecțioase” din cadrul „Universității Minnesota”. Într-o intervenție pentru „Boston 25 NEWS”, a venit cu următorul avertisment, chiar în ziua în care se hotărâse ca elevii din ciclul primar din Minnesota să revină la școală: „Este un virus total diferit în ceea ce privește modul în care acționează din punct de vedere epidemiologic. Cred că redeschiderea școlilor va duce la o creștere a incidenței tulpinii B 1.1.7 în comunitățile noastre și cred că, în câteva săptămâni, vom fi nevoiți să reanalizăm această problemă, din păcate după ce am avut o rată mare a transmiterii.”  

Informațiile provenite de la CDC SUA arată că în Minnesota primele cazuri de infectare cu tulpina britanică au fost identificate la începutul lunii ianuarie a acestui an. Atunci au fost semnalate 8 cazuri de îmbolnăvire, cazurile regăsindu-se la persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 41 de ani. 

Semnale de alarmă în legătură cu faptul că tulpina britanică a devenit mai periculoasă întrucât copiii pot favoriza o răspândire mai accelerată a virusului odată cu reînceperea școlii au fost trase și de medicul Lewis Nelson (profesor și conducător al Departamentului de Medicină de Urgență din cadrul Rutgers Medical School din New Jersey). Pentru „Yahoo”, a ținut să sublinieze următoarea idee: „Sunt semnale potrivit cărora copiii pot favoriza răspândirea tulpinii britanice mai rapid decât se întâmpla cu varianta inițială a virusului. Acest lucru înseamnă că, fără precauțiile corespunzătoare, ei ar putea să ducă tulpina acasă sau în alte locuri...Boala pare să nu fie severă la copii, dar nu se poate spune că nu există riscuri mici de apariție de complicații severe.”

Când a fost confirmată tulpina britanică

Din acest punct de vedere, CDC SUA a adus în atenție faptul că încă din 14 decembrie 2020 Marea Britanie a raportat existența unei „variante care determină îngrijorare” a SARS-CoV-2. S-a estimat că varianta B 1.17. a început să se răspândească din toamna anului trecut, iar treptat a devenit varianta dominantă de coronavirus de pe teritoriul Marii Britanii. 

Până la 13 ianuarie 2021, CDC  a raportat că, în SUA, au fost înregistrate aproximativ 76 de noi cazuri de infectări cu tulpina britanică, experții afirmând că aceasta are o rată de răspândire mai rapidă decât varianta inițială a noului coronavirus. Pe baza unor modele analizate, specialiștii CDC au afirmat din iarnă că noua tulpină va deveni dominantă în SUA până în primăvară. 

B 1.1.7 a fost identificată în aproximativ 30 de state, iar mutațiile pe care le-a suferit se află la nivelul proteinei S (N501Y).

Avertismentul Institutului Național de Sănătate Publică

Pe 25 martie, Institutul Național de Sănătate Publică din România a publicat un raport privind cazurile confirmate cu noile variante de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării noastre până la 21 martie. Printre cele mai importante concluzii ale acestui raport se regăsesc și cele care țin de prezența tulpinii britanice:

 • Dintre cele 1034 de secvențieri realizate până la 21 martie 2021, 546 au fost confirmate cu „variante care determină îngrijorare”-  Dintre acestea, 542 reprezintă infectări cu varianta B 1.1.7 
 • Pentru 30 de județe (71,4% dintre ele) este vizibilă tendința de răspândire a variantei B 1.1.7, putându-se vorbi despre o răspândire extinsă a acesteia în comunitate
 • Majoritatea cazurilor de infectare cu tulpina britanică s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani

teste-de-laborator-care-confirma-tulpina-britanica-a-coronavirusului

În urma acestor concluzii, Institutul Național de Sănătate publică a venit cu un avertisment important. Potrivit „Radio Europa Liberă România”, s-a precizat că „Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea testării prin metoda RT-PCR specifică de variantă, urmând ca un set de probe să fie secvențiate” și efectuarea unui număr cât mai mare de anchete epidemiologice. 

Surse: boston25news.com, cdc.gov, cnscbt.ro, digi24.ro, edition.cnn.com, eu.detroitnews.com, reuters.com, scarymommy.com,  romania.europalibera.org, webmd.com, yahoo.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cum afecteaza televizorul creierul copilului
Cum afecteaza televizorul creierul copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  INSP: S-au confirmat aproape 400 de cazuri de infectare cu tulpina britanică. 29 sunt copii
  INSP: S-au confirmat aproape 400 de cazuri de infectare cu tulpina britanică. 29 sunt copii

  Institutul Naţional de Sănătate Publică anunță că, în România, s-au confirmat aproape 400 de cazuri de infectare cu tulpina britania a coronavirusului, inclusiv în...

  Cea mai periculoasă jucărie! Din ce în ce mai mulți copii ajung de urgență la spital!
  Cea mai periculoasă jucărie! Din ce în ce mai mulți copii ajung de urgență la spital!

  Tot mai mulți copii ajung în stare gravă la spital din cauza unei jucării antistres, formată din mai multe bile magnetice foarte puternic atrase între ele. Un băiețel de...

  De ce tulpina braziliană de COVID-19 crește rata mortalității la copii? Experții sunt îngrijorați
  De ce tulpina braziliană de COVID-19 crește rata mortalității la copii? Experții sunt îngrijorați

  Brazilia a devenit a treia cea mai afectată țară de coronavirus, după Statele Unite și India. Peste 15 milioane de cazuri de COVID-19 și peste 400.000 de decese s-au înregistrat...

  Ai mai mulți copii? Iată cum întărești relațiile dintre frați și cum gestionezi certurile
  Ai mai mulți copii? Iată cum întărești relațiile dintre frați și cum gestionezi certurile

  Printre cele mai importante provocări pe care le are de înfruntat un părinte cu mai mulți copii se regăsește și aceasta: să prevină conflictele majore, care pot izbucni din...

  S-a confirmat: Iată cum vor fi testați elevii în școli începând din 5 mai
  S-a confirmat: Iată cum vor fi testați elevii în școli începând din 5 mai

  Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunțat cum vor fi testați elevii în școli, începând din 5 mai. Această a mai adăugat că reprezentanţii INSP au făcut,...

  Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul
  Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul

  Un terapeut de peste hotare ne explică cum afectează infidelitatea partenerului sănătatea mentală a copilului. Citește articolul pentru a afla mai multe.

  Mama anului: are 15 copii, dintre care 6 adolescenți! Iată cum reușește să aibă cea mai curată casă
  Mama anului: are 15 copii, dintre care 6 adolescenți! Iată cum reușește să aibă cea mai curată casă

  Atunci când ai un copil, să păstrezi casa curată reprezintă o adevărată provocare, mai ales dacă ești ordonată din fire și vrei ca totul să arate mereu impecabil. Jucării...

  Valul 4 a venit mai repede decât ne așteptam. Din ce în ce mai multe cazuri și printre copii
  Valul 4 a venit mai repede decât ne așteptam. Din ce în ce mai multe cazuri și printre copii

  Varianta Delta a coronavirusului a devenit dominantă și în România! Numărul infectarilor a crescut de 5 ori în 8 săptămâni, cei mai afectați fiind, se pare,...

  © 2024 Qbebe