Noua tulpină de coronavirus este periculoasă pentru copii? Ce trebuie să ştie părinţii

Noua tulpină de coronavirus este periculoasă pentru copii? Ce trebuie să ştie părinţii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Despre noua tulpină de coronavirus, identificată iniţial în Marea Britanie, se vorbeşte încă din luna decembrie a anului trecut. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a descoperi dacă aceasta aduce riscuri mai mari pentru copii, dacă este mai contagioasă şi ce se poate face pentru ca răspândirea ei să poată fi ţinută cât mai bine sub control şi în cazul celor mici.

Ce reprezintă noua tulpină de coronavirus

O tulpină nouă sau o variantă nouă a unui virus presupune o variantă diferită a acestuia. Mecanismul de formare a unei noi tulpini a unui virus este explicată astfel de specialişti: virusurile se multiplică în organism, formându-se copii ale lor. Uneori, aceste copii presupun existenţa unor diferenţe faţă de virusul iniţial, adică mutaţii. În cazul în care o versiune a virusului cu mutaţii supravieţuieşte, se poate răspândi în cadrul unei comunităţi.

În ceea ce priveşte noua tulpină a coronavirusului, din Marea Britanie, aceasta a fost numită de specialişti "varianta britanică" sau B117/B1.1.7. Alături de ea, au fost identificate noi tulpini ale acestui virus şi în alte zone ale lumii, precum în Nigeria, în Brazilia sau în Africa de Sud, dar acestea sunt încă foarte puţin cunoscute.

Până în momentul de faţă, din ceea ce au descoperit oamenii de ştiinţă, noua tulpină se răspândeşte mai rapid decât alte tulpini ale SARS-CoV-2 (din anumite date, rata de răspândire ar fi cu 70% mai mare). Ceea ce se mai ştie este că nu provoacă forme mai severe ale infecţiei, nu creşte riscul de deces mai mult decât tulpinile deja cunoscute, iar vaccinurile de la Pfizer şi Moderna funcţionează împotriva ei.

teste-de-laborator-pentru-noul-coronavirus

Noua tulpină de coronavirus aduce riscuri suplimentare pentru copii?

Pe de o parte, anumiţi specialişti consideră că nu se poate spune cu precizie, din datele avute la dispoziţie până acum, dacă noua tulpină a coronavirusului este mai contagioasă în rândul adulţilor sau al copiilor. Este însă important de ştiut că se poate vorbi despre o nouă manieră de pătrundere a virusului în celulele din organismul uman. În ceea ce-i priveşte pe copii, este necesar să se analizeze îndeaproape dacă identificarea unui număr mai mari de infectări în rândul acestora, în ţările cele mai afectate de noua tulpină de coronavirus, cum este Marea Britanie în special, este legată de prezenţa acesteia, de o creştere în general a ratei infectărilor sau de efectuarea unui număr mai mare de teste pentru identificarea unei infecţii cu SARS-CoV-2.

Pe de altă parte, există voci ale specialiştilor care afirmă că, din informaţiile disponibile, noua tulpină de coronavirus nu afectează cu precădere copiii, rata sa rapidă de transmitere putând fi sesizată la toate grupele de vârstă. Dr. Maria Van Kerkhove, expert în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vine cu exemplul Marii Britanii, ţara cea mai afectată de această nouă tulpină. Cu toate acestea, nu se poate vorbi despre "forme mai severe ale bolii în nicio grupă de vârstă. Manifestările bolii sunt aceleaşi, iar severitatea pare similară celei deja cunoscute pentru SARS-CoV-2", a afirmat Maria Van Kerkhove într-un interviu. Ea a ţinut să atragă atenţia şi asupra următorului aspect: copiii şi adolescenţii prezintă forme mai puţin severe ale infecţiei cu noul coronavirus, prin comparaţie cu adulţii şi o mare parte dintre ei pot fi asimptomatici.

Despre simptomele ce pot fi prezente la copii, aceasta a adus în prim-plan: "Majoritatea persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 prezintă simptome respiratorii. Încep să se simtă rău. Au febră, tuse sau dureri în gât sau strănut. Unele persoane pot avea simptome gastro-intestinale. Alții pot pierde simțul mirosului sau gustului.
Copiii nu au la fel de multe simptome ca și adulții. Unii copii pot prezenta simptome gastro-intestinale, cum ar fi diaree sau vărsături, dar în general simptomele tind să fie mai ușoare."

Concluzia medicului Maria Van Kerkhove este că noile tulpini ale SARS-CoV-2 impun şi mai multe cercetări pentru a se vedea exact modalitatea lor de transmitere şi ce manifestări pot provoca.

Sfaturi legate de siguranţa copiilor

Un aspect semnificativ asupra cărora specialiştii ţin să atragă atenţia este şi acesta: deşi infecţia cu noul coronavirus este mai puţin severă la copii decât în rândul altor categorii de vârstă, în cazuri rare poate surveni, post-infecţie, o complicaţie majoră. Este vorba despre aşa-numitul sindrom inflamator multisistemic, o afecţiune care poate pune viaţa în pericol întrucât diferite organe (inima, plămânii, rinichii, creierul etc.) se inflamează. De aceea, este necesar ca părinţii să ştie care sunt simptomele ce caracterizează acest sindrom pentru a solicita urgent ajutor medical. Printre manifestările ce ar trebui să pună în gardă se numără:

 • Febra persistentă
 • Inflamarea ganglionilor limfatici din zona gâtului
 • Inflamarea mâinilor şi/sau a picioarelor
 • Dureri în gât
 • Erupţii pe piele
 • Crampe abdominale
 • Diaree şi/sau vomă
 • Albul ochilor se înroşeşte
 • Limba este mai roşie ca de obicei (are aspect ca de căpşună)
 • Buzele sunt crăpate şi roşii
 • Stări persistente de oboseală, de slăbiciune sau iritabilitate accentuată

Ai în vedere că numeroase afecţiuni au simptome similare unei infecţii cu SARS-CoV-2, de aceea este esenţial să ţii permanent legătura cu medicul pediatru pentru ca orice problemă de sănătate a copilului să fie identificată cât mai repede posibil.

Referitor la protecţia copiilor contra noii tulpini de coronavirus, experţii spun că măsurile ce vor fi luate sunt aceleaşi ca pentru varianta deja cunoscută a virusului. Mai exact, este necesar să te asiguri că:

 • Micuţul va avea parte de o igienă cât mai bună mâinilor
 • Îşi va spăla/dezinfecta mâinile ori de câte ori vine în contact cu suprafeţe comune (mânere, clanţe, balustrade etc.), înainte de masă, după ce a revenit în casă de afară etc..
 • Va purta corect masca de protecţie
 • Va respecta eticheta tusei şi a strănutului
 • Se va deprinde cu respectarea principiului distanţării sociale

tata-ce-dezinfecteaza-mainile-baietelului-sau-pentru-protectia-impotriva-noului-coronavirus

Nu în ultimul rând, se recomandă ca, inclusiv în această perioadă marcată de pandemie, imunizarea bebeluşilor şi a copiilor, prin intermediul schemelor de vaccinare specifice vârstei, să continue, pe cât posibil, cu atât mai mult pentru cei care au anumite probleme de sănătate.

Surse: connecticutchildrens.org, health.harvard.edu, huff.ro, ndtv.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Tulpina britanică, din ce în ce mai periculoasă pentru copii. Iată cum îi afectează
Tulpina britanică, din ce în ce mai periculoasă pentru copii. Iată cum îi afectează

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ministrul Educației: ”S-a luat decizia închiderii școlii”. Noua tulpină de coronavirus aduce o ”situație îngrijorătoare”
  Ministrul Educației: ”S-a luat decizia închiderii școlii”. Noua tulpină de coronavirus aduce o ”situație îngrijorătoare”

  Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, dorește ca în 8 februarie școlile să se deschidă, chiar dacă amenințarea noii tulpini de Covid-19 planează asupra întregii...

  De ce tulpina braziliană de COVID-19 crește rata mortalității la copii? Experții sunt îngrijorați
  De ce tulpina braziliană de COVID-19 crește rata mortalității la copii? Experții sunt îngrijorați

  Brazilia a devenit a treia cea mai afectată țară de coronavirus, după Statele Unite și India. Peste 15 milioane de cazuri de COVID-19 și peste 400.000 de decese s-au înregistrat...

  INSP: S-au confirmat aproape 400 de cazuri de infectare cu tulpina britanică. 29 sunt copii
  INSP: S-au confirmat aproape 400 de cazuri de infectare cu tulpina britanică. 29 sunt copii

  Institutul Naţional de Sănătate Publică anunță că, în România, s-au confirmat aproape 400 de cazuri de infectare cu tulpina britania a coronavirusului, inclusiv în...

  S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
  S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

  Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

  7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
  7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

  Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

  Certificatul verde Covid obligatoriu pentru copiii de peste 6 ani? Ce trebuie să știe părinții
  Certificatul verde Covid obligatoriu pentru copiii de peste 6 ani? Ce trebuie să știe părinții

  Capitala a intrat în scenariul roșu după ce incidența COVID a depășit pragul de 3 la mie. Astăzi, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Sănătate...

  Alertă! Studiile au dezvăluit că fecalele bebelușilor conțin microplastice. Ce trebuie să știe părinții
  Alertă! Studiile au dezvăluit că fecalele bebelușilor conțin microplastice. Ce trebuie să știe părinții

  Membrii Societății Americane de Chimie (American Chemical Society – ACS) au făcut o descoperire șocantă: bebelușii au mai multe microplastice în organism decât...

  Terapiile pentru autism ar putea fi decontate de stat de la 1 noiembrie! Ce trebuie să știe părinții
  Terapiile pentru autism ar putea fi decontate de stat de la 1 noiembrie! Ce trebuie să știe părinții

  Vești bune pentru părinții ai căror copii sunt diagnosticați cu tulburarea din spectrul autist! De la 1 noiembrie, terapia micuților pacienți ar putea fi decontată de stat. Astfel,...

  © 2023 Qbebe