Un medic avertizează: „Refuzul vaccinării reprezintă o încălcare a dreptului copilului la sănătate”

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, a acordat un interviu în care a insistat asupra informării corecte a părinților din România cu privire la vaccinarea copiilor, amintind și despre importanța punerii în practică a Legii Vaccinării.

Legea Vaccinării a fost adoptată în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, suferind modificări față de varianta ajunsă la Senat acum 2 ani. Una dintre cele mai semnificative modificări este legată de faptul că este permis accesul copiilor în colectivități chiar dacă aceștia nu au fost vaccinați. O prevedere a legii presupune ca părinții ce refuză să-și vaccineze copiii, în lipsa unei adeverințe de la medic care să ateste contraindicații ale vaccinului, să poată primi sancțiuni în valoare de până la 10.000 de lei, dacă au refuzat să fie consiliați în cadrul unei Comisii Județene de Vaccinare. Astfel, părinții care își exprimă refuzul trebuie să meargă la o Comisie Județeană de Vaccinare, care va avea rolul de a înregistra copiii nevaccinați, va consilia persoanele responsabile cu vaccinarea copiilor pentru ca acestea să accepte planul de recuperare, monitorizând situațiile respective până când copiii vor fi vaccinați conform vârstei.

118 medici au formulat o scrisoare pe care să o prezinte Parlamentului pentru a se renunța la Legea Vaccinării. Acești medici, care fac parte din Asociația „Medici pentru consimțământ informat”, au declarat că nu sunt împotriva vaccinării copiilor, ci că nu sunt de acord cu obligativitatea vaccinării. Printre argumentele invocate de aceștia se numără, de exemplu: riscul dezvoltării reacțiilor adverse postvaccinale, vaccinurile conțin adjuvanți toxici periculoși, vaccinarea cu un virus atenuat poate să conducă la îmbolnăvirea chiar de boala contra căreia a fost efectuat vaccinul etc..

Pe fondul apariției acestei scrisori și a multitudinii de informații din mediul online, medicul Gindrovel Dumitra insistă asupra importanței unei informări corecte a populației. În acest sens, vorbește despre ceea ce prevede Legea Vaccinării, aceasta fiind realizată special pentru ca autoritățile să poată oferi informații corecte și complete pentru părinți.  Datorită ei, prin campanii de informare, precizează medicul, curentele antivacciniste vor putea fi combătute: „Părerea mea este că există o singură soluție, educația. Nu există o altă măsură care poate să fie luată în ceea ce privește acceptarea și filtrarea prin logica personală a unei informații. Oamenii trebuie să fie informați. Trebuie să primească informațiile cât se poate de corect. Legea vaccinării asta face. Stabilește obligativitatea autorităților statului de a aduce informații corecte și complete pentru fiecare părinte. Din punctul meu de vedere, singura soluție pentru a combate curentul antivaccinare o reprezintă această campanie de informare”.

Gindrovel Dumitra amintește că, înainte de elaborarea proiectului Legii Vaccinării, în România, la fel ca în alte state din Europa Centrală și de Est, rata acoperirii vaccinale se diminuase, ajungând undeva la aproximativ 60%. Printre factorii de la noi din țară care au contribuit la această diminuare, menționează medicul, se află: campaniile antivaccinare promovate în mediul online, închiderea producției de vaccinuri românești de la „Institutul Cantacuzino”, creșterea importului de vaccinuri din străinătate, în legislație nu exista nimic care să susțină aprovizionarea din timp cu vaccinuri în scopul asigurării schemei de vaccinare incluse în programul național de vaccinare. „România trebuia să concureze pe o piață pe care trebuia să facă o comandă fermă pentru cel puțin câțiva ani în avans, astfel încât capacitatea de producție să poată să acopere acest necesar. Aceste probleme în aprovizionare în campania antivaccinare, dar și sistemul de vaccinare din România au creat premisele ca o lege a vaccinării să fie necesară, astfel încât să rezolve sau să rescrie în întregime acest sistem”, a declarat Gindrovel Dumitra pentru rfi.ro.

Referitor la Legea Vaccinării, medicul Gindrovel Dumitra explică următorul aspect: legea intenționează să declare anumite vaccinuri obligatorii, acestea fiind văzute ca singura soluție pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Obligativitatea nu înseamnă că părinții nu vor putea refuza vaccinarea, urmând să fie consiliați pentru a fi informați. În urma informării realizate în cadrul Comisiilor Județene de Vaccinare, aceștia vor primi informații pentru ca în final să fie capabili să-și asume hotărârea luată în această privință. Iată cu ce detalii a venit Gindrovel Dumitra, care a vorbit și despre refuzul vaccinării copilului ca un refuz la dreptul la sănătate: „Această obligativitate nu exclude dreptul părintelui de a refuza. Legea putea să fie mult mai dură și să spună că în momentul în care refuzi îți pierzi anumite drepturi sau vei primi o amendă sau se poate ajunge la măsuri mult mai ferme. Legea spune că dacă ai refuzat vaccinarea din acel moment ai obligația să te informezi. Acel părinte va fi invitat la o comisie județeană, din care să facă parte specialiști, nu neapărat persoane din autoritate și care să îi informeze pe părinții respectivi, astfel încât să fie capabili să își asume pe mai departe decizia luată. Refuzul vaccinării reprezintă, de fapt, o încălcare a dreptului copilului la sănătate. Din această perspectivă apare această obligativitate a vaccinării”.

Medicul a adăugat că dreptul copiilor la vaccinare se leagă și de acte internaționale ce prevăd punerea pe primul loc al interesului acestora, care este superior deciziei părinților: „Obligativitate pe care statul român este obligat să o ia pentru că este semnatar a o pleiadă de acte normative internaționale, printre care și Carta Drepturilor Copilului, în care este stipulat interesul superior al copilului. Există o decizie a Curții Constituționale din Croația care mie mi-a plăcut foarte mult. Ea spune că dreptul copilului la sănătate este superior dreptului părintelui la o decizie greșită. Din această perspectivă, părintele trebuie să înțeleagă că acea decizie este greșită. Aici apare noțiunea de obligativitate. Nimeni nu vine să ia copilul cu forța din familie și să îl vaccineze în cazul în care părintele nu decide acest lucru. Nu. Există obligativitatea informării părintelui în ceea ce privește consecințele refuzului vaccinării”.

Gindrovel Dumitra spune că, în afara grupului format din 118 medici ce sunt împotriva Legii Vaccinării, cei mai mulți dintre medicii români susțin legea: „...există un punct de vedere emis de Colegiul Medicilor din România care susține Legea Vaccinării, în formula adoptată de către Senat. 110 medici care combat vaccinarea reprezintă un procent mai mic de 1%. La nivel național, în registrul medicilor, există peste 50.000 de medici, fără să îi luăm în calcul și pe stomatologi”.

Surse: digi24.ro, rfi.ro, romania.europalibera.org

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce mesaj ascunde refuzul copilului tău?
  Ce mesaj ascunde refuzul copilului tău?

  3 pași să auzi “Da, mami!” când refuză să mănânce, să se spele pe dinți sau să doarmă.

  Dr. Mihai Craiu avertizează: "Uitați-vă cu atenție la pozele copiilor dumneavoastră! Dacă observați asta în ochii lor, mergeți imediat la medic"
  Dr. Mihai Craiu avertizează: "Uitați-vă cu atenție la pozele copiilor dumneavoastră! Dacă observați asta în ochii lor, mergeți imediat la medic"

  Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția părinților cu privire la o afecțiune oftalmologică a copiilor care poate fi ușor observată din fotografiile cu cei mici:

  Nu mai consumați produse din afara UE! Conțin un pesticid care poate modifica IQ-ul copilului, avertizează APC
  Nu mai consumați produse din afara UE! Conțin un pesticid care poate modifica IQ-ul copilului, avertizează APC

  Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, singura organizație de utilitate publică în domeniul protecţiei consumatorilor, statut obținut prin...

  Gravidele trebuie să fie primele pe lista vaccinarii anti-Covid, spun experții
  Gravidele trebuie să fie primele pe lista vaccinarii anti-Covid, spun experții

  Chiar dacă anumite state precum New York și New Jersey au făcut o treabă destul de bună în a controla actuala pandemie de COVID-19, nu toate țările stau la fel de bine....

  Educația pentru o sănătate de fier începe de la vârste fragede. Cum să-i explici copilului ce este coronavirusul
  Educația pentru o sănătate de fier începe de la vârste fragede. Cum să-i explici copilului ce este coronavirusul

  Psihologii atrag atenția asupra următorului fapt: evitând să îi vorbești copilului tău despre coronavirus, nu vei face altceva decât să-l determini să își...

  Pentru părinți orice problemă de sănătate a copilului este o urgență! Dispecerii 112 au nevoie de lecții de empatie
  Pentru părinți orice problemă de sănătate a copilului este o urgență! Dispecerii 112 au nevoie de lecții de empatie

  Ce te determină să suni la 112 dacă ești părintele unui copil? Iubirea pentru copilul tău. Dacă ai sunat atunci simți că nu ai încotro și că este responsabilitatea ta să...

  Gropițele din obraji reprezintă un defect genetic, spun cercetătorii
  Gropițele din obraji reprezintă un defect genetic, spun cercetătorii

  Una dintre particularitățile trăsăturilor faciale considerată atractivă este reprezentată de prezența gropițelor din obraji. Acestea devin vizibile când o persoană...

  Vânzarea unui copil în România nu reprezintă o infracțiune, consideră magistrații
  Vânzarea unui copil în România nu reprezintă o infracțiune, consideră magistrații

  „Vânzarea unui copil nu constituie în România infracțiune”, a hotărât Curtea de Apel Cluj, după ce o femeie care și-a vândut propriul copil a...

  © 2022 Qbebe