Ce este stilul de parenting ostil
Stilul de parenting ostil reprezintă atitudinea agresivă, fizică sau verbală, pe care un părinte o are față de copilul său. Atunci când copilul face o greșeală, de cele mai multe ori este pedepsit.
Într-o relație cu un părinte ostil, copilul învață că problemele nu se rezolvă prin comunicare, ci prin pedepse și s-ar putea să procedeze la fel în relația cu propriul copil, când va fi mai mare.
Rezultatele studiului
Un studiu din Marea Britanie recent publicat în „Medical Journal Epidemiology and Psychiatric Sciences” arată că un copil care este crescut de un părinte cu o atitudine ostilă, agresivă, are un risc crescut de a dezvolta probleme mintale, precizează parents.com.
În studiul cu pricina a fost cuprins un eșantion de 7500 de părinți și copii cu vârste cuprinse între 9 luni și 9 ani, iar rezultatele arată următoarele:
- Copiii care au fost expuși la un parenting ostil sunt de 1,5 ori mai predispuși să dezvolte probleme de sănătate mentală severe până la vârsta de 9 ani; și de 1,6 ori mai predispuși să dezvolte probleme de sănătate mentală de severitate medie până la aceeași vârstă;
- Fetele au un risc mai crescut decât băieții de a avea probleme mintale;
- Copiii crescuți de un singur părinte reprezintă o categorie mai mare de risc, decât cei crescuți de ambii părinți și care au o situație financiară bună.
Printre cele mai comune tulburări pe care cel mic le poate dezvolta se numără depresia și anxietatea. Acestea se pot agrava odată cu vârsta, chiar și după ce copilul nu mai locuiește cu părintele.
Primii pași către schimbare
Vestea bună este că îți poți schimba stilul de parenting oricând, însă trebuie să știi că orice schimbare pornește din interior.
Ca să îți poți schimba atitudinea față de copilul tău, trebuie să te uiți mai întâi la tine și la ce cauzează acest comportament.
Nu e niciodată târziu să vorbești cu un terapeut, care să te ajute să devii cea mai bună versiune a ta, sau, oricum, o versiune mult mai bună; iar asta se traduce prin a fi o persoană care e în contact cu propriile emoții și un părinte atent la nevoile copilului.
Nu e ușor să fii părinte și e normal să greșești din când în când. Copilul nu vine cu un manual de utilizare, însă datoria noastră ca părinți, este să ne asigurăm că al nostru copil primește tot ceea ce avem mai bun de oferit!
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: parents.com