Tot ce trebuie să știe o mamă de băiat: 9 lucruri care îți fac viața mai ușoară

Mirela Floricescu - Redactor

Mămicile de băieți au multe emoții când vine vorba de creșterea pruncului lor. A avea un băiat nu este deloc același lucru cu a avea o fată, fiind vorba despre comportamente, anatomie și pasiuni diferite. Sexul masculin are tendința de a fi mai libertin, așa că nu trebuie să te transformi într-o mamă de băiat posesivă. Important este să cunoști nevoile copilului tău și să-l ajuți să crească armonios.Totodată, băieții vor avea înclinație spre a fi oameni mai distanți, tocmai de aceea rolul mamei este esențial în formarea lui. Trebuie să-l înveți ce este bine să facă și ce nu. Există câteva reguli pe care orice mamă de băiat ar trebui să le urmeze pentru a avea un copil educat. Află mai jos care sunt lucrurile pe care o mamă de băiat trebuie să le știe.

Ce înseamnă să fii mamă de băiat?

Pentru mamele care au frați sau verișori, le poate fi mai simplu să înțeleagă cum este construit un băiat și ce este diferit în comportamentul său față de cel al unei fete. Ca mamă de băiat trebuie să te detașezi de pasiunile tale legate de shopping și gătit și trebuie să explorezi zone complet noi, cum ar fi tehnologia și mașinile. Băieții nu sunt deloc pasionați de ceea ce înseamnă modă și nu acordă atenție hainelor pe care le îmbracă, deci trebuie să înveți cum să-ți ții în frâu dorința de a-l forța să poarte ce vrei tu. Mămicile de băieței au tendința de a crea un scut în jurul copilului lor pentru a nu ajunge să intre în anturaje dubioase, dar aceasta este o mare greșală, deoarece îl va transforma într-un viitor bărbat introvertit care nu va dori nici relații cu sexul opus.

mama-cu-un-buchet-de-lalele-rosii-in-mana-isi-tine-copilul-langa-ea-iar-el-o-pupa-pe-obraz

Băiețeii sunt mai predispuși la a face lucrurile imediat fără a analiza consecințele, așa că să fii o mamă de băiat înseamnă să-ți înveți copilul că este mai bine să întrebe dacă ceea ce vrea să facă este corect și să verifice dacă acțiunile lui nu vor avea consecințe negative. Trebuie să-i explici ceea ce este corect și ce nu. O mamă de băiat care nu-și educă copilul în spiritul raționalului va avea probleme cu el la maturitate, deoarece există riscul să devină un om egoist și rece.

Mamele de băieți știu cât de competitiv este sexul masculin de la natură, de aceea să fi o mamă de băiat înseamnă să-l obișnuiești pe cel mic că înfrângerea este normală, iar dacă este băiat asta nu-i oferă o poziție superioară față de femei. O mamă de băiat trebuie să știe să-i explice copilului că în viață nu totul i se cuvine.

Totodată, a fi mamă de băiat înseamnă că trebuie să înveți tu, în primul rând, cum funcționează organele reproducătoare masculine, ca la rândul tău să-ți înveți copilul totul despre igiena intimă, despre bolile specifice bărbaților și despre viitoarea lui viață sexuală. Este absolut normal ca o mamă de băiat să vorbească aceste lucruri cu fiul său, deoarece el trebuie să știe cum să se protejeze de anumite probleme grave.

Legătura dintre o mamă și băiatul ei

Mama știe să-și asculte fiul cel mai bine, iar legătura dintre ei se consolidează și mai mult cu fiecare discuție sinceră pe care o au. Femeia este mult mai emoțională decât bărbatul, așa că fiul va găsi în persoana mamei sale cel mai mare sprijin și locul sigur unde se poate întoarce indiferent de ce problemă ar avea. Mama știe cel mai bine să asculte și să vindece orice rană fizică sau emoțională pe care o are copilul său. Stând lângă mama sa, un băiat va deprinde o inteligență emoțională care îl va ajuta și atunci când la rândul său va fi părinte. El va ști cum să se poarte cu fiul sau fiica sa și va ști cum să gestioneze situațiile de criză. Legătura dintre o mamă și băiatul ei se bazează pe empatie și respect. Fiul va lua cele mai bune trăsături de la mama sa.

o-femeie-in-varsta-cu-parul-blond-si-ochelari-este-tinuta-in-brate-din-spate-de-un-barbat-brunet-cu-o-camasa-alabstru-deschis

Prin legătura strânsă cu mama lui, băiatul va observa și anumite stereotipuri care există în societatea de astăzi. El va înțelege că femeile sunt puse adesea pe un loc inferior și va observa cum o afectează chiar pe mama lui astfel de prejudecăți. Legătura dintre o mamă și băiatul ei trebuie existe chiar și după ce băiatul va pleca de acasă, iar asta se poate face doar printr-o comunicare foarte bună.

Mai există categoria băieților crescuți de mame din viața cărora figura paternă nu există. În acele situații, legătura dintre mamă și băiatul ei este cu atât mai specială, pentru că mama trebuie să acopere două roluri și trebuie să facă multe sacrificii pentru a-și crește fiul. De asemenea, având doar o figură feminină în jurul său, băiatul va fi dependent de mama sa, ceea ce îl împinge să nu mai aibă propriile opinii sau să ia decizii de unul singur. Gestionează legătura cu băiatul tău în așa fel încât să-i oferi posibilitatea să fie independent, să depășească obstacole și să evolueze din punct de vedere emoțional.

7 lucruri pe care doar o mamă de băiat le știe

Să fii mamă de băiat nu este deloc simplu, ba din contră. Viața este haotică și trebuie musai să fi mereu energică. Mai jos găsești câteva lucruri pe care doar o mamă de băiat le știe.

1. Sinceritate: băieții sunt foarte direcți și nu încearcă să-ți spună lucrurile într-un mod cât mai delicat, așa cum face o fetiță. De la o boacănă sau o părere despre stilul tău vestimentar, doar o mamă de băiat știe cât de tăioase sunt uneori spusele copilului ei. Dacă ești mamă de băiat este bine să apreciezi sinceritatea fiului tău, aceasta îl va ajuta foarte mult în viață.

2. Relația mamă-fiu: oricât de mulți prieteni ar avea sau oricâte meciuri ar vedea alături de tatăl său, un băiat se va întoarce mereu la mama sa și numai ei are puterea să-i împărtășească cele mai bine păstrate secrete. Băieții apreciază și găsesc refugiu în bunătatea și calmul mamei. Numai o mamă de băiat știe cât de specială se simte fiind suportul principal din viața copilului său.

o-femeie-blonda-cu-bucle-sta-cu-fiul-ei-asezati-in-fata-unei-canapele-galbene-iar-pe-partea-dreapta-sta-fiul-ei-si-se-uita-la-el-iar-in-mana-stanga-are-un-buchet-de-flori-si-o-felicitare-cu-o-inimioara-rosie

3. Simplitate în haine: băieții nu sunt pasionați de tot ceea ce înseamnă haine, pantofi și accesorii. Ei sunt independenți în ceea ce privește look-ul lor și vor haine cât mai simple. Mamele de băieți cunosc sentimentul frustrant că nu-i pot face copilului o garderobă așa cum au visat ele întotdeauna.

4. Pasiunile ciudate: începând de la astronomie, cum se fabrică lucruri sau piesele interne ale unui calculator, băieții sunt un izvor nesecat de pasiuni care mai de care mai abstracte. Dacă în cazul fetelor totul se învârte în jurul păpușilor și al poveștilor cu prințese, băieții au tendința de a-și consuma timpul liber prin activități diverse. Nu este un lucru rău dacă fac asta și au hobby-uri mai rare, gândește-te că probabil copilul tău va ajunge un mare astronaut sau IT-ist.

5. Apetit uriaș: dacă fetele sunt mofturoase în privința alimentelor pe care le consumă, băieții mănâncă orice și în cantități uriașe. Ei pot mânca acum sandwich-uri dulci, apoi să guste câteva murături. De asemenea, au mese neregulate și mănâncă cu o poftă nestăvilită. Mamele de băieți știu câte ore petrec în bucătărie pentru a-și satisface culinar pruncul.

6. Jucării diverse: de la mașinuțe, trotinete, puști și jocuri video, camera unui băiat este plină de obiecte până la refuz. De obicei, până la vârsta de 10 – 11 ani ei se joacă doar cu ce le cumpără mamele lor și nu sunt mofturoși, odată văzând în stânga și-n dreapta diferite lucruri, vor ajunge să ceară doar chestii specifice. Ca mamă de băiat este foarte frustrant când ți se cere un nou joc video, pentru că în magazine există zeci.

7. Energie la cele mai înalte cote: ca mamă de băiețel ar fi bine să-l îndrumi către activități în aer liber, pentru că energia lor va transforma casa într-un adevărat front. De la sărit peste canapele, până la alergat dintr-o cameră în alta, viața cu un băiat este solicitantă pentru orice femeie.

Reguli pentru o mamă de băiat

Există câteva reguli pentru o mamă de băiat, deoarece educația începe încă de la cele mai fragede vârste. Într-o lume în care prejudecățile sunt la tot pasul, trebuie să urmezi un set de reguli în creșterea băiatului tău, anume:

1. Învață-l ce este respectul: să fii mamă de băiat nu este deloc simplu. Prima lecție pe care ar trebuie să i-o predai fiul tău este despre respect. Într-o lume în care se promovează rasismul, homofobia și obrăznicia asupra bătrânilor, tu învață-l să nu judece pe nimeni și să respecte drepturile fiecăruia. Trebuie să învețe de mic că pentru a primi respect, trebuie el, în primul rând să-l ofere.

o-mama-blonda-tunsa-scurt-il-mustreaza-pe-fiul-ei-adolescent-care-se-uita-in-jos

2. Lasă-l să fie independent: nu sta după el la fiecare pas. Lasă-l să-și cunoască limitele, să ia decizii și să suporte mai apoi consecințele. Tu ca mamă trebuie să-i fi băiatului tău un ghid, dar ca să se descopere pe el trebuie să aibă propriile convingeri.

3. Fidelitatea trebuie să primeze: în anumite anturaje ar putea să fie influențat negativ și să ia drept un lucru foarte cool să aibă mai multe iubite. Ca mamă trebuie să descuți foarte deschis cu el despre fidelitate și importanța ei în viața unui cuplu. Fidelitatea înseamnă respect și încredere. Trebuie să știe că nu este nimic amuzant în a răni sentimentele unei persoane care te iubește sincer.

4. Este în regulă să-și arate emoțiile/să plângă: stereotipurile din popor spun că un bărbat adevărat nu trebuie să plângă. Nimic mai greșit. Este absolut normal să ne arătăm supărările și emoțiile, pentru că indiferent de sex suntem la fel de sensibili. Încurajază-ți băiatul să plângă și să se descarce pe umărul tău, altfel va deveni un bărbat matur introvertit și va avea obstacole în găsirea unei partenere de viață.

5. Încurajează-l să-și urmeze pasiunile: oricât de ciudate sau prea actuale ar fi, trebuie fără îndoială să-ți susții băiatul să facă ceea ce îi place. Chiar dacă tu ai vrea să aibă un loc de muncă bine plătit, este important ca lucrul pe care îl desfășoară să-l facă fericit și să-i aducă o împlinire sufletească.

6. Trebuie să fie empatic: nu este nimic mai frumos decât să-ți ajuți semenii. Băiatul tău trebuie să învețe și lecția empatiei, să ajute un om la nevoie de pe stradă și cel mai important să asculte cu adevărat pe oricine dorește să-și arate emoțiile și probleme de față cu el.

femeie-bruneta-cu-parul-prins-arata-cu-mana-spre-fiul-ei-care-sta-langa-ea-si-se-uita-la-ea-iar-mama-se-uita-la-baiatul-ei-care-are-tricou-alb

7. Oferă-i afecțiune constant: doar pentru că este băiat, asta nu înseamnă că nu este sensibil. Băieții par în primă fază distanți și tăioși, dar aceasta este doar o carapace despre care ei cred că îi protejează. De multe ori, băieții sunt mai sensibili decât fetele și ascund ceea ce simt, de aceea tu ca mamă trebuie să te asiguri că primește doza de afecțiune zilnică prin care să se simtă iubit și protejat. Fie că îl pupi din când în când sau îi pregătești micul dejun preferat, orice astfel de gest este o dovadă de afecțiune.

8. Să fie mereu responsabil: nu trebuie să fugă de consecințele faptelor sale și e necesar să fie asumat mereu. Nu trebuie nici tu ca mamă să iei asupra ta ceea ce fiul tău a făcut, ci este esențial să fie responsabil pentru fiecare acțiune a sa. Așa va ști cum să-și gestioneze acțiunile și deciziile pe care le va lua la viitorul loc de muncă.

9. Să-i oferi exemple demne de admirat: fie că este vorba despre un bunic sau tatăl său, este important să-i dai exemple din a căror experiență să se inspire. Un om demn de urmat, mai ales o figură masculină, îl va face pe băiatul tău să-și formeze un carater exemplar.

Confesiunile mamelor de băieți

„El știe că poate discuta despre orice cu mine, are răspuns la orice întrebare, are și sprijin. Singurul lucru unde nu sunt maleabilă e școala. Dacă, de exemplu, mă roagă să-i motivez o zi că n-are chef de școală, îi zic nu. El știe asta, dar mai încearcă din când în când. Temele lui sunt pe primul loc, îl ajut la orice, dar nu le fac în locul lui. Oricum eu n-am încotro fiind mamă singură, nu pot să-l trimit la tatăl lui cu discuții masculine, trebuie să fac față la orice.” – forum.desprecopii.com

„ E minunat să fii mămică de băiat. Din nefericire știu că există situații în care mame de fete sunt mai străine de copiii lor decât o mamă de băiatul ei. Trebuie să te pregătești pentru perioada în care trece prin complexul lui Oedip, altfel, e ușor să faci curse cu mașini, să înveți să mânuiești șurubelnița, doar de dragul lui. Mai departe înca nu știu, dar sper că tot așa vom continua, astfel încat să-i fiu alături toată viața.” – forum.desprecopii.com

„Și eu am o relație specială cu băiatul meu. Are 15 ani și îmi spune tot ce se petrece la școală, ce vorbesc băieții, fetele, nu avem secrete.Vorbim și despre viața sexuală și mă bucur că are încredere în mine. Nu îl agasez cu întrebări, îl las pe el să inițieze discutțiile. Secretul unei bune comunicării este să-i respecți părerile, să nu-l ironizezi și să nu încerci să-ți impui ideile, trebuie lăsați să creadă că hotărârile le aparțin.” – eva.ro forum

mama-blonda-sta-lipita-cu-nasul-de-nasul-fiului-ei-iar-ambii-se-uita-unul-la-altul-si-zambesc

„Sunt mamă de băiat. Abia aștept să-mi spună că se însoară. Fata aleasă de către el va fi fiica mea. Am să mă străduiesc să nu-i deranjez, e viața lor, iar dacă mă vor solicita le voi acorda tot sprijinul, oricum am ținut mult să știe să își facă singur mâncare, să-și calce lucrurile, etc. L-am crescut singură și am considerat că în momentul în care își găsește jumătatea, să fie jumătate nu servitoare în casă.” – garbo.ro forum

„Sunt mama unui băiat de 4 ani. Uneori folosesc diminutive, alteori îi vorbesc ca și unui adult, alteori ma stramb, depinde de complexitatea lucrului pe care i-l explic. De cele mai multe ori însa, fac toate aceste lucruri cu calm, dar sunt și momente în care mai ridic tonul. De la început mi-am stabilit câteva reguli pe care încerc să nu le încalc, anume să nu-l fac niciodată prost, incapabil sau orice altceva în genul acesta și să nu-i zic niciodată că nu poate face ceva.” – romedic.ro forum

Citate pentru mame de băieți

Printre cele mai evidente semne că ești mamă de băiat sunt emoțiile puternice pe care le afișezi de fiecare dată când citești ceva despre rolul important pe care-l ai în viața lui. Mai jos găsești cele mai frumoase citate pentru mama de băiat.

1. „Fii sunt ancorele vieții mamelor.” - Sofocles

2. „Mamele sunt întotdeauna ființe nemuritoare pentru fii lor.” – A.E. Coppard

3. „Să lăsăm Franța să aibă mame bune, iar ele vor avea băieți buni.” – Napoleon Bonaparte

4.Mama este primul Dumnezeu al fiului, ea trebuie să-l învețe cea mai importantă lecție dintre toate – cum să iubească.” – T.F. Hodge

5. „Mamele văd îngerul din noi pentru îngerul este acolo. Dacă i se arată mamei, fiul are un înger de arătat, așa-i? Când un fiu îi taie gâtul cuiva, mama vede doar că îngerul a început să se comporte ca un diavol - și are dreptate în acest sens.” - Booth Tarkington

6. „Pentru multe mame, inima cunoaște un sentiment de dezamăgire prodund și o pierdere de putere, o limitare a influenței, atunci când bărbăția timpurie îl ia pe băiat de acasă sau chiar înainte de acel moment, ori la școală sau când începe să cunoască întreaga lume și să fie uimit de ea. Economia și politica își pun amprenta asupra sa chiar și în momentul în care buzele sale sunt udate de sărutul mamei sale.” – Judith Ellen Foster

Este o diferență semnificativă între a crește un băiat și a crește o fată, iar distanțarea se vede de la activitățile pe care cel mic le preferă, până la multitudinea de hobby-uri pe care le are sau la lipsa de interes pentru stilul vestimentar. Este important să-ți lași băiatul să învețe din experiențele proprii, oferindu-i sprijin și afecțiune atunci când este nevoie. Lasă-l să își asume răspunderea pentru fiecare acțiune, dar învață-l ce este bine să facă și ce nu și încearcă să îi oferi un exemplu pozitiv de bărbat în familie pe care să îl urmeze. Astfel, când va crește, va deveni la rândul lui un bărbat puternic, echilibrat și un exemplu pentru proprii copii.

Surse: lifehack.org, totuldespremame.ro, fasingur.info, tikaboo.ro, mamadebaieti.com, baby.unica.ro, desprecopii.com, everythingmom.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Testul Carolina: tot ce trebuie să știe părinții responsabili
  Testul Carolina: tot ce trebuie să știe părinții responsabili

  Primirea unui diagnostic de tulburare din spectrul autist este un șoc pentru orice părinte. Din fericire, există numeroase instrumente care îți sunt la îndemână și...

  Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
  Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

  Printre cele mai importante griji ale unei mămici se numără și aceasta: să se asigure că micuțul ei are parte de nutrienți valoroși. Aceștia sunt esențiali inclusiv pentru o...

  Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica
  Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica

  Dermatita atopica este foarte des intalnita in randul copiilor intre 2 luni si 5 ani. Sunt sanse mari ca un copil sa mosteneasca dermatita atopica daca in familie sunt cazuri de alergii,...

  Viața cu un toddler: 8 lucruri de care ai nevoie când ai un copil mic
  Viața cu un toddler: 8 lucruri de care ai nevoie când ai un copil mic

  Când ai un copil mic, știi că trebuie să fii pregătită pentru orice situație. Plânsetele necontrolate, accesele de furie și refuzurile sunt parte din procesul de creștere...

  Ce presupune testul rapid de salivă, non-invaziv, care va fi folosit în școli? Ce trebuie să știe părinții și copiii
  Ce presupune testul rapid de salivă, non-invaziv, care va fi folosit în școli? Ce trebuie să știe părinții și copiii

  După eliminarea pragului de închidere a școlilor la incidența de 6 la mia de locuitori, autoritățile vor să introducă testarea COVID non invazivă, pe bază de salivă, pentru...

  Ce trebuie să știe un adolescent despre depresie
  Ce trebuie să știe un adolescent despre depresie

  Cu toții ne simțim triști, obosiți sau copleșiți uneori. Dacă observi la copilul tău adolescent stări de tristețe pronunțate, care durează de mult timp, s-ar putea să fie vorba...

  7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime
  7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime

  Există numeroși factori ce influențează creșterea în înălțime a copilului, printre care factorii genetici, nutriția, activitatea hormonală, gradul de implicare în...

  © 2023 Qbebe