Educația financiară pe înțelesul copilului - Cum îl ajuți să aprecieze valoarea banilor?

Corina Naftanaila

„Mami, vreau o jucărie nouă!”, „Tati, am nevoie de un telefon nou!”, „Mami, tati, vreau să mergem mai des în vacanțe” - îți sună cunoscut, nu-i așa? Trebuie să recunoști că le-ai auzit de câteva ori din gura micuțului tău. Aparent, de fiecare dată reușești să găsești un răspuns, dar se pare că nu este suficient de bun, pentru că întrebările revin, cerințele copilului sunt tot mai mari și dezamăgirea din ochii lui devine uriașă atunci când îi spui „Nu se poate”. Ei bine, asta nu înseamnă altceva decât că a venit momentul ca al tău copil să înțeleagă mai bine valoarea banilor și să învețe să-și facă propriile economii pentru micile plăceri. Aici intervine Economida, care se va transforma în cel mai bun prieten al familiei. Hai să afli totul despre ea!

Lucrurile sunt destul de clare: ai devenit părinte automat ești mai responsabil. Nimic mai simplu, nimic mai adevărat. Sigur, ai devenit mai responsabil de acțiunile tale, ai devenit responsabil de o nouă viață, dar ai devenit și mai responsabil financiar, tocmai pentru ca micuțului pe care l-ai adus pe lume să nu-i lipsească nimic.

Putem spune că ai avut la dispoziție ani întregi să înțelegi importanța educației financiare, lucru ce nu se aplică și pentru copilul tău, care în fiecare zi îți cere lucruri noi. Jucăriile și dulciurile sunt pe primul loc, fără îndoială, dar pe măsură ce copilul crește și este introdus în colectivitate, dorințele sunt influențare de mediu și interacțiuni, astfel încât pretențiile cresc.

Așadar, ce poți face pentru ca juniorul să aprecieze valoarea banilor și să-l inițiezi în „tainele” economiei? Simplu! Îi faci cunoștință cu Economida, serviciul oferit de BCR pentru părinții care vor să le ofere copiilor un viitor mai bun. Cel mic vrea o bicicletă nouă, sau visează la o vacanță? Ajută-l să economisească și să înțeleagă de ce este important să facă asta!

economii-familie

Economida pentru Visuri Mici

Copiii au multe cereri, de cele mai multe ori chiar visează cu ochii deschiși la munți de jucării noi și sunt consțienți că „furnizorii” sunt mami și tati, indiferent de timp și spațiu. Ei bine, este importantă educația financiară, încă din primii ani de viață, pentru ca cel mic să-și dezvolte obiceiuri sănătoase în ceea ce privește gestionarea banilor. Ați început deja cu banii de buzunar și acum este timpul să treceți la următorul nivel, Economida pentru Visuri Mici.

„Trebuie să lupți și să faci sacrificii dacă îți dorești ceva cu adevărat”, spuneau adulții când tu, acum devenit părinte, erai numai de-a șchioapă. Ce te mai bucurai când reușeai să-ți cumperi o minge sau o păpușa din alocație, sau din banii primiți de la rude de sărbători. Era simplu, renunțai la ciocolata sau înghețata zilnică și reușeai să-ți vezi visul împlinit. De ce să nu-i oferi asta și micuțului tău? Economida te ajută să transformi toate micile mofturi sau capricii zilnice în lucruri semnificative.

economida-visuri-mici

Cum funcționează?

Prin intermediul aplicației George virezi bani în contul copilului, alimetând astfel Economida, care crește pe măsură ce adaugi bani. Planul de economii este astfel deschis pentru a face tranzacții oricând. Ai libertatea de a alege suma depusă lunar (minim 40 lei/lună) și ai zero comision pentru deschidere, administrare sau alimentare cont. Vestea bună este că banii depuși la BCR sunt garantați în limita echivalentului în lei a 100.000 EUR.

Economida pentru Visuri Mari

Am stabilit deja că responsabilitatea este noțiunea care îți ghidează pașii în rolul de părinte, tocmai de aceea de gândești deja la economii pentru viitorul copilului tău. Orice părinte își dorește ca al său copil să devină un adult de succes, iar contul Economida te ajută să investești în educația lui.

Niciodată nu este prea devreme pentru a începe să pui bani deoparte pentru facultatea copilului și ambiția ca el să urmeze o carieră de succes crește odată cu cel mic. Economida pentru Visuri Mari îți oferă randament garantat (sumele asigurate și randamentul anual sunt garantate pe toată durata contractului), protecție din prima zi de asigurare și flexibilitate în ceea ce privește suma asigurată și beneficiari.

Mai mult decât atât, poți opta pentru Asigurarea mixtă Activ+, prin care îți protejezi familia sau copilul în caz de accidente.

economida-visuri-mari

Cum beneficiezi de Economida?

Fie că alegi Economida pentru Visuri Mici, sau pe cea pentru un viitor sigur, este suficient să mergi în orice sucursală BCR și să te lași pe mâna specialiștilor. Ai nevoie de actul tău de identitate (părinte/tutore legal) și de certificatul de naștere al copilului sau act de identitate (copii peste 14 ani).

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Educația financiară pe înțelesul tuturor: Cum te pregătești financiar pentru fiecare etapă a vieții
  Educația financiară pe înțelesul tuturor: Cum te pregătești financiar pentru fiecare etapă a vieții

  Oricine ajunge să fie, la un moment dat, îngrijorat din cauza banilor. De altfel, există studii care arată că stresul financiar este una dintre cele mai comune și persistente...

  Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor
  Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor

  Educația financiară este crucială pentru a duce o viață echilibrată și lipsită de griji, cel puțin în ceea ce privește finanțele. Cu cât învățăm mai repede...

  Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate
  Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate

  Educația financiară nu se predă în școli (iar atunci când profesorii le vorbesc elevilor despre bani, o fac de cele mai multe ori la nivel superficial), prin urmare ne revine...

  Educația financiară - cum construim copiilor mentalități santatoase despre bani?
  Educația financiară - cum construim copiilor mentalități santatoase despre bani?

  Într-o societate în care totul pare să aibă un preț, este extrem de important ca cei mici să aibă o imagine corectă și pozitivă asupra banilor, imagine care nu poate fi...

  „Copiii mei <plătesc> pentru mâncare și internet”. Cum reușește o mamă să-și învețe copiii despre valoarea banilor
  „Copiii mei <plătesc> pentru mâncare și internet”. Cum reușește o mamă să-și învețe copiii despre valoarea banilor

  O mămică își educă copiii după o metodă neobișnuită: îi pune să plătească pentru tot ceea ce folosesc, inclusiv mâncare și internet. Toată povestea mai jos.

  Educația financiară a copilului: sfaturi de la psiholog
  Educația financiară a copilului: sfaturi de la psiholog

  Un principiu de bază în educația financiară a copilului constă în a nu oferi acestuia gratificare imediată și nici sume mari de bani, mai ales la vârste mici....

  Educația pentru o sănătate de fier începe de la vârste fragede. Cum să-i explici copilului ce este coronavirusul
  Educația pentru o sănătate de fier începe de la vârste fragede. Cum să-i explici copilului ce este coronavirusul

  Psihologii atrag atenția asupra următorului fapt: evitând să îi vorbești copilului tău despre coronavirus, nu vei face altceva decât să-l determini să își...

  10 citate superbe ale Mariei Montessori care vor fi mereu utile în educația copilului
  10 citate superbe ale Mariei Montessori care vor fi mereu utile în educația copilului

  Maria Montessori este cea care a pus bazele unei metode de educație ce a devenit cunoscută și implementată la nivel global. Îți oferim aici câteva citate care îi...

  © 2023 Qbebe