12 metode eficiente de a scăpa de stresul din traficul aglomerat

12 metode eficiente de a scăpa de stresul din traficul aglomerat

Irina Olteanu - Redactor Senior

Atunci când te afli blocat în trafic și ești însoțit de copilul tău, te simți realmente fără scăpare. Pentru că nu este defel indicat să îl ignori pe cel mic în acest interval de timp, îți recomandăm câteva idei de activitități relaxante, prin care veți reuși cu toții să vă deconectați în mod benefic de starea de stres.

Doamna Monica Bolocan, Psiholog clinician și educațional, practician acreditat TRIPLE P (Positive Parenting Program)
0740 20.40.20, www.psiholog-pentru-copii.ro ne-a oferit următoarele informații:

De ce nu este bine să ignori copilul când ești blocat în trafic 

"Dacă locuiești într-un oraș mare, sigur te confrunți cu situația de a petrece mult timp în trafic, în autoturismul personal. Adesea folosim acest timp pentru a ne pune gândurile în ordine, a face planuri sau doar pentru a asculta muzică. Atunci când sunt și copiii în mașină, situația se schimbă. Răbdarea lor este mult mai scurtă și, dacă nu le oferim o ocupație interesantă, copiii devin o adevarată provocare pentru nervii noștri și așa întinși la maxim.

Mulți părinți aleg să își lase copiii să se joace pe tabletă sau telefon atunci când "pierd" timpul în trafic. Este cu certitudine o metodă sigură de a-i ține ocupați, dar nu și cea mai recomandată din punct de vedere psihologic. Iată doar câteva motive pentru care este contraindicată această abordare:
• Navigarea rapidă pe touchscreen simultan cu senzația de mișcare indusă de deplasarea mașinii obosește ochii, poate da tulburări de vedere și chiar amețeli
• Utilizată de la vârste foarte fragede (înainte de 6 ani, și în special în primii 3 ani de viață), tehnologia touchscreen afectează dezvoltarea normală a creierului prin suprastimularea unor arii cerebrale în detrimentul altora
• Suprastimulați vizual, motivați de câștiguri imediate și mișcare rapidă, copiii se plictisesc extrem de ușor în alte tipuri de activități mai puțin interesante și nu mai sunt motivați să performeze în sarcini care presupun efort cognitiv și răbdare. Copiii nu mai învață să aștepte fără să se frustreze.

metode eficiente de a scapa de stresul din traficul aglomerat

Ce altceva ai putea face pentru a utiliza într-un mod cât mai eficient și util timpul petrecut cu copiii în trafic?

Puteți face împreună planuri pentru weekend sau, dacă nu ești dispus să vorbești foarte mult, poți lăsa un audio-book cu povești să încânte copiii. Poveștile dezvoltă vocabularul, imaginația și inteligența emoțională. Te vor relaxa și pe tine cu siguranță, nu numai pe copii!
Mai mult, poți crea o oportunitate de "timp special", pe care oricum nu mai ești foarte dispus să îl aloci seara, când ajungi obosit acasă, apelând la o gamă variată de jocuri amuzante și educative. Scopul principal al "timpului special" este acela de a crea o rutină de relaționare pozitivă între părinte și copil, prin care copilul să își satisfacă nevoia de atenție și de validare din partea acelui părinte. Pentru aceasta este însă nevoie să faci următorul efort măcar pentru 10 - 15 minute:
1. Să dai telefonul pe silent
2. Să fii calm, abținându-te din a te enerva pe ceilalți șoferi, pietoni sau pe polițistul din intersecție
3. Să fii dedicat sufletește 100% comunicării pozitive cu copiii. Trebuie să fii relaxat și să încerci să nu te gândești la nimic altceva în afară de comunicarea cu copilul. Starea mentală și emoțională trebuie să fie de tipul "aici și acum", fără raportare la trecut sau viitor. În consecință, nu vor fi aduse în discuție evenimente trecute sau intenții de viitor. Pentru a face planuri poți dedica alt moment din timpul pierdut în trafic
4. Să nu fii critic și să nu ții predici de morală cu intenția de a mai disciplina puțin copilul, dacă tot nu ai ce face.
Chiar dacă ești blocat fizic în mașină, ai la dispoziție o mulțime de oportunități de a relaționa cu copiii, inventând tot felul de joculețe distractive. Acestea trebuie adaptate la nivelul de cunoaștere al copiilor și să fie cât mai variate întrucât copiii se plictisesc repede. Putem profita de creativitatea celor mici, cerându-le chiar lor să inventeze jocuri care să le pună la încercare memoria și atenția. Iată câteva propuneri de activități potrivite statului în mașină alături de copii:
5. Copiilor mici le putem cere să spună cât mai multe cuvinte care încep sau se termină cu o anumită literă, exersând în acest mod vocabularul
6. De asemenea, le putem exersa atenția și spiritul de observație rugându-i să numere câte mașini de o anumită culoare văd pe stradă, sau, și mai provocator, câte litere sau cifre de un anumit tip văd la numerele de înmatriculare ale mașinilor de pe stradă.
7. Sunt foarte utile jocurile de tip Categorii: cineva numește o categorie, ca de exemplu "animale sălbatice", iar jucătorii numesc pe rând câte un element din acea categorie. Pot fi adăugate condiții suplimentare, ca de exemplu "animale sălbatice ierbivore".
8. Rime este un alt joc cu reguli similare, cerința fiind de a spune cât mai multe cuvinte care rimează.
9. În funcție de vârstă, le mai putem cere copiilor să găsească sinonime, antonime sau cuvinte compuse dintr-un anumit număr de silabe (ex: spunem cuvinte compuse din 3 silabe). Complexitatea cerințelor poate fi crescută adăugând reguli noi, spre exemplu spunem cuvinte din 3 silabe care fac parte din categoria "fructe".
10. Binecunoscutul joc Fazan dezvoltă foarte bine vocabularul, auzul fonematic (atât de necesar cititului), dar și memoria de lucru și atenția auditivă.
11. Memoria de lucru și atenția pot fi foarte bine antrenate jucând Cea mai lungă listă de cumpărături - primul jucător spune "mama cumpără de la magazin pâine", apoi fiecare jucător adaugă pe rând câte un nou cuvânt pe lista de cumpărături, spunând toată lista de la capăt. Ex: "mama cumpără de la magazin pâine, lapte ...". Efortul este de a reține cu exactitate lista de cumpărături în ordinea în care a fost construită. Pierde cine uită să spună un cuvânt din listă în ordinea corectă.
12. Indicii este un alt joc foarte apreciat de copii. Cineva spune trei proprietăți (două descriptive - din ce este făcut și cum arată, și unul funcțional - la ce folosește) ale unui obiect la care se gândește, iar ceilalți trebuie să ghicească despre ce este vorba. Dacă nu ghicește nimeni, atunci primul jucător mai oferă un indiciu."

Gașca de Haioși de la Petrom îți vine în ajutor în trafic

 Atunci când ești părinte, stresul cauzat de traficul aglomerat se resimte la intensitate maximă.  Noi încurajăm crearea unei stări mentale și emoționale benefice alături de copii, prin urmare Gașca de Haioși de la Petrom te ajută să concretizezi acele mult dorite momente de relaxare. Îți propunem să colecționezi membrii Găștii de Haioși pentru a reuși să pui teoria de parenting pozitiv în practică.

Mecanismul promoției este extrem de simplu: colectează punctele bonus la orice achiziție de produse și servicii din stațiile Petrom, lipește pe talonul collector punctele acumulate, iar la minim 15 puncte bonus poți achiziționa cu reducere unul dintre cele 10 produsele Emotionz4U de la casa de marcat, plătind doar diferența față de prețul inițial. Perioada promoției este 4 septembrie-19 noiembrie, produsele putând fi revendicate până pe data de 26 noiembrie, în limita stocului disponibil.   

Mulțumim doamnei Monica Bolocan pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    Scapă de 7 kg în 7 zile: 7 smoothie-uri verzi pentru o săptămână de detoxifiere
    Scapă de 7 kg în 7 zile: 7 smoothie-uri verzi pentru o săptămână de detoxifiere

    Să elimini toxinele din organism presupune să scapi de acele reziduuri provenite din poluanții din mediul înconjurător, din diverse produse cu chimicale, din alimentația...

    Cum afectează stresul fiecare zodie
    Cum afectează stresul fiecare zodie

    Oricare dintre noi se confruntă la un moment dat cu stresul, fie că este vorba despre viața personală, fie că este vorba despre cea profesională. Întrucât avem...

    Cum protejează școala minorii de agresiuni: profesorul din Brașov care își corupea sexual elevele scapă nepedepsit
    Cum protejează școala minorii de agresiuni: profesorul din Brașov care își corupea sexual elevele scapă nepedepsit

    Pe parcusul lunii trecute, jurnaliștii de la „Recorder” au adus în prim-plan cazul unui profesor de la un colegiu tehnologic din orașul Codlea (județul Brașov)....

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Metode de alinare a colicilor bebelușilor
    Metode de alinare a colicilor bebelușilor

    Ce putem face pentru a alina colicile bebelușilor? Sunt multe metode pe care le poți încerca, însă niciuna nu garantează că scapă bebelușul de disconfortul colicilor și...

    „Legea Anastasia”. Niciun șofer aflat sub influența substanțelor de orice fel implicat în accidente mortale nu mai scapă de închisoare
    „Legea Anastasia”. Niciun șofer aflat sub influența substanțelor de orice fel implicat în accidente mortale nu mai scapă de închisoare

    În urma tragicului accident rutier în care o fetiță de 4 ani a fost călcată de mașină de o femeie fără carnet, s-a creat legea „Anastasia”, care spune că...

    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale
    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale

    Terapia cu ajutorul animalelor de companie a devenit tot mai apreciată în ultimele decenii. Printre cele mai populare tipuri de terapii este cea care se realizează cu ajutorul...

    © 2024 Qbebe