Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

5 activități care îți vor ajuta copilul să își gestioneze emoțiile negative

În vederea dezvoltării emoționale sănătoase a copilului tău, este foarte important să învețe încă de la o vârstă fragedă cum să facă față și emoțiilor negative. Tu îi vei fi permanent alături în acest demers, încurajându-l, prin diferite activități, să le învingă și să se bucure cât mai mult de o stare de bine. În articolul de mai jos vei găsi câteva exemple, numai bune de pus în practică.

Învață-l pe copil să respire adânc

Una dintre cele mai eficiente metode prin care copilul poate trece mai ușor peste emoții negative, precum teama sau mânia este și deprinderea unei respirații corecte, ce-l va ajuta să se relaxeze și să simtă că are un control mai bun asupra corpului și acțiunilor sale. Iată cum ai putea să-l înveți pe copil să respire în acest scop:

• Inițial îl vei ruga să stea întins pe spate, cu ochii închiși. Poți să pui pe abdomenul său o bărcuță din hârtie și să-i spui să-și imagineze că trupul său este oceanul, iar respirația sa va da naștere valurilor care vor deplasa bărcuța. În acest fel, va inspira și va expira mai profund, simțind cum bărcuța se mișcă încet. Dacă nu ai cum să-i oferi o bărcuță, învață-l să-și așeze palma pe abdomen sau folosește o minge.

• Poți să te folosești de un instrument precum o roată din hârtie, un balon sau o lumânare pentru a-i arăta cât de important este să numere până la 10 când inspiră și expiră.

• Așază-te lângă el într-o poziție similară celei de yoga (de lotus) și roagă-l să-și închipuie că este un dragon care scuipă flăcări pe nas. În acest fel, va fi mai simplu să-l motivezi să inspire și să expire profund, astfel încât să-și limpezească mintea și în final să se poată calma.

Mama si fetita ei stau in pozitie de yoga

Stimulează-l să-și consume energia

Când observi că micuțul său este furios, poți să-l ajuți să treacă peste această emoție negativă implicându-l în activități menite să-l facă să-și elibereze energia și totodată să uite de ceea ce îl determină să fie copleșit de ea.
De pildă, poți opta pentru oricare dintre următoarele activități:
• Îl vei ruga să stoarcă portocale, câte una în fiecare mână- În acest fel, va reuși să se calmeze mai rapid
• Îi vei pune la dispoziție plastilină sau un ambalaj cu bule de aer, pe care el va trebui să le zdrobească. Vei sesiza că după ce va face acest demers, va încerca să-și modeleze ceva cu plastilina sau va examina cu atenție ambalajul. În aceste momente vei putea începe să discuți cu el despre ceea ce l-a determinat să resimtă furie.

Încurajează-l să-și spună povestea

Indiferent de emoția negativă pe care o resimte, aceasta poate să-i provoace unui copil traume și frustrări. Poți să-l sprijini să se elibereze de ea dacă îl vei stimula să-ți relateze ceea ce i s-a întâmplat. Desigur, nu va fi simplu să reușești în acest demers, dar cu răbdare și cu disponibilitate vei putea să-l determini să spună prin ce a trecut și mai trece încă.
Pentru a-ți fi mai ușor și pentru a-l ajuta pe copil să-și identifice emoția resimțită, poți să recurgi și la jucării care să întruchipeze o emoție negativă. Spre exemplu, poți să îi oferi un Sperios sau un Răutăcios, pernuțe din Gașca de Haioși de la Petrom. Vei vedea că micuțul va începe să conștientizeze ceea ce i s-a întâmplat și, concentrându-se pentru a-ți povesti, va deveni mai calm și va simți că-i ești alături, că se poate baza pe tine.

Pernute colorate, ce exprima diferite emotii

Implicați-vă într-un joc pe roluri

Jocurile imaginare au un rol esențial în dezvoltarea emoțională a copilului, stimulându-l să-și recunoască și să-și controleze mai bine emoțiile și sentimentele. Totodată, datorită lor va deveni mai empatic pe măsură ce crește, înțelegându-i mai bine pe cei din jur.
După ce ai discutat în prealabil cu copilul și ai aflat despre ce emoție negativă este vorba, poți să apelezi la un obiect care să o întruchipeze. De pildă, nu vei greși dacă vei lua unul dintre personajele din Gașca de Haioși care să exprime furia. Poți să i-o dai copilului, iar tu ai putea să iei o altă pernuță, care să exprime afecțiunea.

Pernuta roz, care exprima afectiunea

Încearcă să concepi un schimb de replici și să imaginezi o situație care să plece de la experiența copilului, demonstrându-i că furia poate să dispară dacă intervine calmul și dragostea venită din partea celor dragi.

Învață-ți copilul cum să scape de o emoție negativă prin construirea uneia pozitive

Odată ce l-ai ascultat și împreună ați încercat să găsiți soluții menite să-l ajute să iasă din starea provocată de emoția negativă, poți face un pas înainte pentru a-i arăta cum să scape complet de ea și să se simtă din nou în largul său.
Cel mai simplu va fi să-l rogi să-și aducă aminte de întâmplări fericite, de ceea ce l-a făcut să se simtă minunat la un moment dat. După aceea îi poți cere să închidă ochii și să rememoreze momentele respective. Vei observa că sentimentele sale pozitive vor ajunge în final să le domine pe cele negative, iar copilul se va mai calma și va fi mai binedispus.

Dacă îți dorești să îl determini pe copil să scape de emoțiile negative folosește-te cu încredere de Gașca de Haioși, o trupă de pernuțe din pluș pe care le poți achiziționa de la bezinăriile Petrom. Drăgăstosul, Somnorosul, Speriosul, Râzăciosul, Seriosul, Mofturosul, Visăciosul, Sclipiciosul, Secretosul, Răutăciosul vă așteaptă pe tine și pe micuțul tău să îi colecționați și să aprofundați împreună emoțiile care ne fac viața mai colorată și mai frumoasă.

 

petrom emoji

 

Surse:
www.firefliesandmudpies.com, www.kidshealth.org, www.pbcexpo.com.au, www.psychologytoday.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 semne că ai un copil care știe să își gestioneze emoțiile
  8 semne că ai un copil care știe să își gestioneze emoțiile

  Capacitatea de a ne înțelege și gestiona emoțiile se desăvârșește în anii maturității. Dar unii copii au o inteligență emoțională foarte dezvoltată, ceea ce...

  Emoțiile negative ne pot îmbolnăvi copiii. Ce este de făcut?
  Emoțiile negative ne pot îmbolnăvi copiii. Ce este de făcut?

  Emoțiile negative sunt acele sentimente care determină sentimente de nefericire și tristețe, care te determină să ai o imagine mai puțin bună despre tine însuți și să...

  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească
  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească

  Atunci când devii părinte pentru prima oară cel mai dificil lucru pare să înțelegi ce vrea bebelușul tău să îți transmită. Fie că este vorba despre un anumit tip...

  Emoțiile negative resimțite de o mama îi afectează iremediabil creierul
  Emoțiile negative resimțite de o mama îi afectează iremediabil creierul

  Anxietate, stres, senzația de a fi copleșită, furie și lacrimi, toate emoțiile pe care o mamă le trăiește nu sunt inofensive pentru organismul și creierul ei. Imediat după...

  ABC-ul inteligenței emoționale: cum îţi înveţi copilul să-și recunoască emoțiile
  ABC-ul inteligenței emoționale: cum îţi înveţi copilul să-și recunoască emoțiile

  Știi deja care sunt pașii pentru a avea un copil inteligent. Joacă-te cu el, citește-i povești, vorbește cu el, dă-l la un sport, la lecții de muzică, acordă-i toată atenția. Dar...

  7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
  7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

  Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

  10 activități de organizare a Crăciunului în care îți poți implica chiar de acum copilul
  10 activități de organizare a Crăciunului în care îți poți implica chiar de acum copilul

  Perioada ce precede Crăciunul poate fi și mai frumoasă dacă vei petrece mai mult timp alături de copilul tău. Din articolul de mai jos vei afla care sunt activitățile la care puteți...

  © 2021 Qbebe