10 joburi de acasa potrivite pentru mamele din Romania

10 joburi de acasa potrivite pentru mamele din Romania

Irina Olteanu - Redactor Senior

Un job de acasa parea cu ce ceva vreme in urma un deziderat greu realizabil. Adevarul este ca in prezent exista extrem de multe variante pentru mamele care doresc sa impace viata de familie cu viata profesionala si, cel mai important, variante de joburi care va pot valorifica abilitatile, talentele de care dispuneti deja, dar pe care nu ati avut sansa de a le utiliza la potential maxim.

1. Specialist IT

Incepem cu acest job deoarece, din punct de vedere financiar, este cel mai bine platit. Inconvenientul principal consta in faptul ca de cele mai multe ori este de tip project-based, prin urmare veniturile nu sunt constante, iar programul poate fi in unele situatii extrem de solicitant, putandu-se intinde inclusiv pe durata noptii. Implica de obicei realizarea unor aplicatii, site-uri sau alte instrumente utile in domeniul IT (programator); cunostintele necesare pot fi obtinute fie prin intermediul cunostintelor dobandite in cadrul unei facultati de profil, fie prin cursuri de specializare (exista si certificari/atestari in acest sens). Castigul incepe de la 400 euro si ajunge pana la 1500 euro pentru un proiect/luna.

joburi de acasa

2. Traducator

Si jobul de traducator este unul bine platit, veniturile variind in functie de tip (cele project-based se platesc pe un anumit volum de munca, pe cand cele constante implica un salariu fix) de la un pret pe pagina care incepe de la 10 lei pana la un salariu fix care porneste de la 2000 lei. Precum si jobul anterior, doar induce senzatia ca puteti beneficia de mult timp liber, in realitate activitatea fiind destul de epuizanta in unele perioade (programarea din timp a muncii constituie cheia reusitei). Pentru limbile straine mai putin cunoscute, plata este substantiala. Cunostintele necesare se obtin fie in urma absolvirii unei facultati de limbi straine, fie in urma promovarii unui examen (atestat de traducator).

3. Redactor

Pentru a putea ocupa acest job, este important sa aveti cunostinte solide de gramatica si literatura, dar si talent la scris (de multe ori este esentiala si experienta anterioara, precum si studii umaniste de profil, precum facultatea de litere, jurnalism etc.). Castigul variaza in functie de tipul de contract; pentru cel de colaborare, unde se plateste fiecare text individual, incepe de la 30/50 lei pana la 150 lei articol, iar pentru contractul de munca standard se negociaza o suma situata intre 700 pana la 1000-1500 lei pe luna. Un job similar acestuia este cel de blogger, doar ca acesta isi bazeaza castigurile pe reclame si trafic si trebuie sa acordati o atentie mare textelor si cititorilor blogului.

4. Reprezentant relatii cu clientii

Acest job ofera un castig moderat si necesita un computer conectat la internet si un telefon fix; trebuie sa oferiti suport clientilor care activeaza in domenii precum telecom, comert online. Necesita de cele mai multe ori un training prealabil pentru a putea raspunde la toate neclaritatile clientilor/apelantilor si rezistenta ridicata la stres. Castigurile sunt moderate, in jurul valorii unui salariu mediu pe economie (1200 lei); un incepator porneste de la salariul minim pe economie, iar un manager ajunge la 3000 lei. Inconvenientul major este ca nu permite prea multa flexibilitate, fiind practic un serviciu part-time sau full-time localizat la domiciliu.

joburi de acasa

5. Designer grafic

Acest job necesita cunostinte temeinice de editare foto, desen, grafica insa nu e obligatorie o facultate de profil, existand si cursuri care ofera o certificare in acest sens. Va trebui sa realizati tabele, grafice, harti, brosuri, sigle. Programul de lucru ramane la latitudinea voastra, iar castigurile sunt substantiale, in functie de talent si pricepere, ajungand pana la 3000 lei pe luna.

6. Antreprenor

Pare un job destul de neobisnuit si implica o doza mare de curaj, adevarul este insa ca o multime de mame care lucreaza de acasa si-au luat inima in dinti si au pornit afacerea la care visau dintotdeauna. Fie ca e vorba de produse cosmetice preparate la domiciliu (de cele mai multe ori bio), fie chiar de imbracaminte (pentru copii sau adulti), maternitatea da aripi multor proaspete mame. Desi castigul poate ajunge unul substantial (minim 1000 euro pe luna), principalul inconvenient consta in faptul ca implica o investitie initiala si ca veniturile sunt corelate de existenta unei clientele constante; in plus, presupune si mana de lucru suplimentara, efortul implicat fiind unul considerabil.

7. Cosmetica/manichiura

Aplicarea unghiilor cu gel, dar si cosmetica si manichiura la domiciliu genereaza venituri bune, in functie de clientela existenta. Sunt necesare cursuri de specializare in acest sens (cosmetica si/sau manichiura), iar modul de a gasi noi cliente functioneaza cel mai adesea pe baza de recomandare. Programul de lucru variaza in functie de solicitari, iar castigurile incep de la 100 lei-150 lei pentru un client (o coafura sau un machiaj), crescand in functie de experienta. Singurul inconvenient consta in achizitia/actualizarea constanta a materialelor de lucru.

8. Distribuitor produse cosmetice

Exista in Romania mai multe companii de cosmetice care functioneaza pe baza sistemului de distribuitori. Venitul variaza in functie de cantitatea de produse vanduta si se calculeaza ca procent din comision (nu ajunge la o suma semnificativa, de obicei la nivelul unui salariu minim-mediu pe economie). Nu necesita cursuri de specialitate, doar o mare putere de convingere si o retea vasta de prieteni.

9. Meditator

Daca tot esti mama si te-ai obisnuit sa lucrezi cu copiii, iti poti folosi cunostintele dintr-un domeniu pentru a castiga un venit suplimentar (poate fi vorba de orice domeniu de studiu, insa cei mai cautati meditatori sunt cei de limba romana, matematica si limba engleza). Pentru doua ore de meditatii se plateste o suma intre 20-50 lei, iar programul este flexibil, ramanand la buna intelegere. Principalul inconvenient este ca venitul nu este semnificativ, cu exceptia situatiei in care meditezi mai multi copii.

10. Servicii de masaj

Pentru a putea practica acest job, este necesar un curs de specializare. Avantajul este ca ofera un castig semnificativ, pentru 1-2 ore minim 50 lei, inconvenientul constand in principal faptul ca presupune o mobilitate destul de mare (de cele mai multe ori masajul are loc la domiciliul clientului).

Citeste si:

Intrebam specialistii: Care este jobul perfect pentru o mama? 

Noua generatie de mame cool: Mamele Milenare. Tu esti una dintre ele? 

joburi de acasa

Sfatul specialistului 

Doamna Elena Solcan, specialist HR, voluntar al Asociatiei Work At Home Moms, a avut amabilitatea de a ne ajuta cu urmatoarele informatii:

"Citeam zilele acestea o publicatie cu traditie in zona de business-resurse umane si am dat peste un articol despre o afacere de succes care are o particularitate aparte: angajeaza doar mame. Super, mi-am zis! Lucrurile incep sa se schimbe! Mamele lupta pentru ele, dar si pentru alte mame!
Munca de acasa si, mai ales, munca de acasa a mamelor, este un concept inca nou pentru societatea noastra - bunicii si parintii au trait si au fost formati intr-un regim totalitar, unde egalitatea si ‘norma' erau puse la rang de cinste. Si, chiar daca ne bucuram de privilegiile capitalismului de aproape 30 de ani, suntem la prima generatie de mame din randurile careia se desprind cele care isi doresc sa munceasca altfel si care au curajul, capacitatea si forta de a spune ce vor si de a obtine ceea ce si-au propus.
Chiar daca faptul de a lucra cateva zile de acasa este considerat inca un beneficiu in multe din organizatii, piata job-urilor care pot fi practicate in acest fel incepe sa se ‘dezmorteasca', insa pentru a grabi procesul trebuie sa existe si o presiune a societatii civice - adica cat mai multi oameni pregatiti si capabili care sa isi doreasca sa lucreze de acasa si sa o faca intr-un mod responsabil, profesionist si cu rezultatele asteptate. Atunci cand incepe sa cocheteze cu ideea de a lucra de acasa, o mama are doua cai pe care poate sa mearga: cea a antreprenoriatului si cea a angajatului.

Ca antreprenor
te bucuri de anumite privilegii (program, posibilitatea implementarii propriilor idei, venituri in concordanta cu munca depusa), dar te si confrunti cu aspecte mai putin placute: gasirea clientilor, evolutia pietei, taxe si impozite mari. Unele afaceri se sting inainte de a incepe pentru ca foarte multe mame talentate renunta sa isi transforme hobby-ul in afacere atunci cand calculeaza cat de multi bani ar trebui sa plateasca statului pentru un PFA sau SRL nou infiintat, aceste taxe fiind slab corelate cu nivelul profitului. O sugestie pentru mamele care cauta colaborari/ proiecte este sa foloseasca site-urile de freelance internationale.
Ca angajat, lucrurile sunt mai simple din punct de vedere al riscurilor asumate si al presiunii resimtite, insa si variatele de unde sa alegi sunt, cel putin momentan, destul de limitate.

Iata in continuare cateva categorii de job-uri care pot fi facute de acasa de catre mame :
- Zona de contabilitate - acest tip job poate fi practicat si in calitate de antreprenor, dar si ca angajat. Exemple: contabilitate primara, expert contabil, salarizare, facturare etc.
- Arta culinara - aici vorbesc doar de mamele care vor sa isi deschida o afacere, fie ca este vorba de produse de cofetarie sau un serviciu de catering.
- Industria IT/software - in aceasta industrie posibilitatile sunt multiple: de la creare /administrare site-uri sau magazine online, pana la scrierea de programe sau lucrul cu sisteme complexe gen SAP. Se poate lucra atat ca salariat, cat si ca freelancer sau antreprenor.
- Marketing / Comunicare - in aceasta zona se poate activa usor si pe baza unui contract de colaborare. Sunt job-uri de redactor, blogger, specialist social media, online marketing, iar lista se imbogateste continuu datorita noutatilor tehnologice.
- Zona de frumusete si relaxare - mamele pot presta aceast gen de activitate acasa la cliente sau pot sa isi amenajeze un spatiu. Exemple: coafeza, cosmeticiana, maseuza, croitoreasa.
- Limbi straine - persoanele care stapanesc cel putin 2 limbi straine pot gasi mult mai usor orice fel un job, chiar si de acasa.
- Babysitting - fie ca o mama mai ia un copil acasa de care sa aiba grija pe langa propriii copii, fie isi deschide o minigradinita.
- Vanzari / distribuitie - sunt locurile de munca unde se lucreaza pe comision.
- Meditatii - indiferent de domeniu, pot fi facute de acasa.
- Arta - decoratiuni interioare , decorator floral, artist plastic, artizan, creator de bijuterii etc.
- Profesii liberale

Referitor la salarii, acestea variaza in functie de pregatirea angajatului, orasul/tara si compania unde se activeaza. Este aceeasi dinamica pe care o regasim si la job-urile de la sediul firmelor. Daca vorbim de antreprenoriat, lucrurile sunt si mai in ceata pentru ca profitul depinde de stadiul in care este afacerea, de sezonalitatea ei, de investitia initiala, de talentul si capacitatea owner-ului, precum si de timpul efectiv care este investit in ea.

Mamele care isi cauta un loc de munca de acasa au mai multe sanse daca aplica la companii multinationale pentru ca acestea au o traditie lunga in ceea ce priveste acest gen de colaborare. Pentru cele care nu au acces la un calculator cu o conexiune stabila la internet, variantele se imputineaza. In aceasta situatie o comunitate puternica de mame poate face diferenta, pentru ca o comunitate este locul unde cunosti mame la fel ca tine, mame care s-au lovit de probleme si au gasit solutii, este locul unde prinzi incredere si esti incurajat sa actionezi. De exemplu, la intalnirile Mama Connect poti sa te intalnesti cu mame ca tine, sa participi la discutii despre activitea fiecareia, sa pleci inspirata si motivata sa actionezi - de aceea mi se par geniale din toate punctele de vedere.
Pentru mai multe idei de joburi si colaborari part time, project based, homebased, va asteptam si pe siteul de job-uri al Asociatiei Work At Home Moms, Mom@Work."

Multumim doamnei Elena Solcan pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Articolul urmator
Câte 2000 de lei de la stat pentru mamele din România. Cum intri în posesia lor
Câte 2000 de lei de la stat pentru mamele din România. Cum intri în posesia lor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România
    Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România

    Aproape jumătate din numărul mamelor minore, cu vârsta mai mică de 15 ani din Europa, provin din România.

    „Ia cu pâine, mami!” De ce mamele din România încurajează copiii să mănânce mereu cu pâine
    „Ia cu pâine, mami!” De ce mamele din România încurajează copiii să mănânce mereu cu pâine

    Pâinea este cel mai popular aliment din țara noastră, fiind consumată la toate mesele zilei. Fie că este vorba despre cea proaspătă, fie că este vorba despre cea prăjită,...

    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

    Vacanța de primăvară se apropie cu pași repezi, iar noi avem „rețeta” perfectă pentru zilele libere care te așteaptă pe tine și familia ta. Îți propunem 24...

    Mamele casnice au parte de o viață extrem de solicitantă acasă. A venit timpul să fim mai înțelegători cu ele
    Mamele casnice au parte de o viață extrem de solicitantă acasă. A venit timpul să fim mai înțelegători cu ele

    Cred că știm cu toții, cel puțin la un anumit nivel, că viața unei mame care stă acasă cu un copil mic, nu e deloc ușoară, ba dimpotrivă. Este extrem de solicitantă și nu de...

    Legea a fost promulgată. Părinții din România care adoptă un copil au de acum dreptul să stea acasă doi ani
    Legea a fost promulgată. Părinții din România care adoptă un copil au de acum dreptul să stea acasă doi ani

    Drepturile românilor care adoptă copii se schimbă! Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care părinții care adoptă un copil au, de acum, dreptul de a sta...

    Am două joburi, fac un master și îmi cresc cei doi copii singură. Eu pot, tu de ce nu ai putea?
    Am două joburi, fac un master și îmi cresc cei doi copii singură. Eu pot, tu de ce nu ai putea?

    Salutare! Am să fiu foarte scurtă. Citesc de câteva zile tot felul de confesiuni ale unor mame care spun că le ocupă copiii tot timpul și le consumă toată energia. Și sunt aici...

    Cele mai potrivite perechi din zodiac
    Cele mai potrivite perechi din zodiac

    Semnul zodiacal sub care te-ai născut își pune amprenta asupra tuturor aspectelor vieții, de aceea nici relațiile romantice nu fac excepție. Astfel, pentru ca acestea să fie...

    Lege de bun augur pentru femeile gravide și mamele cu copii mici în România! Prioritate la casele de marcat și la ghișee
    Lege de bun augur pentru femeile gravide și mamele cu copii mici în România! Prioritate la casele de marcat și la ghișee

    Luna trecută, Parlamentul a adoptat un proiect de lege privind acordarea priorității, la ghișee și la casele de marcat, femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de...

    © 2024 Qbebe