Irina Petrea, fosta „SuperNanny" despre mamele minore din România: „Nu are cum o fetiță de 13 să rămână însărcinată dacă părinții sunt implicați în viața ei"

Irina Petrea, fosta „SuperNanny" despre mamele minore din România: „Nu are cum o fetiță de 13 să rămână însărcinată dacă părinții sunt implicați în viața ei"

Mariana Voinea

România ocupă un loc fruntaș într-un clasament nu foarte îmbucurător! Anul acesta, peste 7000 de minore au devenit mame. Fete care nu au nici buletin, dau naștere pruncilor la vârste foarte fragede. Ce spune psihologul Irina Petrea, cunoscută pentru rolul Supernanny despre acest trend îngrijorator?

Irina Petrea, cunoscută ca și Super Nanny, de meserie psiholog, a fost invitată în podcastul „Noi să fim sănătoși”, moderat de doctor Alin Popescu.

Aici a abordat un subiect delicat și totodată de interes și de actualitate. Este vorba despre sarcinile care apar în adolescență, o realitate din ce în ce mai pregnantă a zilelor noastre în România.

Ce spune Irina Petrea despre mamele minore, educația sexuală și sarcinile nedorite?

Educația sexuală este un subiect controversat în România? Sigur că da. Din experiența celebrei dădace, Irina Petrea, în vârstă 55 de ani, „este un subiect controversat în multe zone din lumea aceasta, pentru că este și o problemă, un aspect foarte important în viața noastră ca societate, ca familie, ca indivizi.

Și pentru că de aspectul acesta de viață sexuală sunt legate implicit foarte multe concepte, foarte multe convingeri, credințe care se împletesc cu tradiția locului, cultura locului, religia locului. Mai mult decât atât, în ultimii ani s-a presat foarte mult pedala pe această conștientizare a societății în legătură cu minoritățile sexuale.

Nu că am ceva cu nimeni, că e loc pentru toată lumea sub soare, dar cred că atunci când faci lucrurile prea în forță, efectul este de bumerang. Oamenii ajung chiar să nu mai tolereze nici măcar discuțiile despre aceste subiecte, deși românii sunt în general un popor foarte tolerant.

irina petrea si alin clincescu in parc arata cu mainile unul spre celalalt

La noi în țară am clienți care îmi povestesc de niște tentative de educație sexuală care s-au întâmplat în România prin anii '90 cu niște psihologi care la vremea respectivă erau celebri, și au rămas și până astăzi celebrități.

Care nu mai ore de educație sexuală nu au fost, mai degrabă un fel de educație pornografică, la modul cel mai serios. Persoanele respective, puștii aceia de liceu au fost realmente șocați.

Dacă am vorbi mai degrabă despre educație pentru viață, educație pentru sănătate, și nu doar despre educație sexuală, ar fi mult mai comod pentru toată lumea, pentru că aceasta educație ar trebui să se facă în școli și din punctul meu de vedere, ar trebui să cuprindă o educație pentru sănătatea noastră fizică, nutrițională, financiară, de prim ajutor, o minimă introducere în epidemiologie și planning familial!”, dezvăluie psihologul.

Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România

„Vorbim de fete care au 13 ani, 14 ani, care nasc fără să aibă buletin…”

Undeva la vreo 7000 și ceva de mămici minore are România din punctul de vedere al Irinei Petrea și statisticile pe care le-a studiat de a lungul timpului. Aceasta trage un semnal de alarmă cu privire la la copiii care nasc copii, la fetele care rămân însărcinate înainte de vreme.

Cu toate acestea, Super Nanny susține că se vede o îmbunătățire comparativ cu anii trecuți, când erau peste 9000 de mămici minore în țara noastră.

Peste 9000 și ceva de mămici minore în țara noastră. Și minore spunem… mai are șase luni și împlinește 18 ani. Nu! Vorbim de fete care au și 13 și 14 ani, care nasc fără să aibă buletin. Revenind la puștoaicele de 13 și 14 ani și mai mici de atât care rămân gravide în România și cred că suntem pe unul din locurile fruntașe din Europa, trebuie să privim și cu îngrijorare lucrul acesta.

Pentru că vorbim nu numai despre niște mămici, 7000 de mămici sau 9000 de mămici, care și-au cam pus capăt educației ,care au devenit mame, care nici ele nu știu cum să crească copiii. Vorbim de niște copii care sunt crescuți practic de bunicii lor și vor ajunge să aibă un fel de relație dintr-asta de „frate soră” cu mamele lor sau cu tații lor.

Pot să spun că am un client de felul acesta. Avea 16 ani și tata 20. Mama de la de 16 ani poate să pară deja mare față de ce cifre avem, dar copilul a fost crescut mai mult de bunici și e și normal, pentru că la 16 ani nimeni nu are chef să crească copii”, susține specialista.

Nicio zi fără noi mame minore în România! 4.600 de fete au născut înainte de 18 ani în perioada 2015-2020

„Sarcina în adolescență se întâlnește în principal în familii disfuncționale, unde părinții sunt despărțiți și fiecare cu problema lui”

Educația sexuală sau educația pentru viață și sănătate ar trebui să înceapă din punctul de vedere al specialistei, din copilărie. Din fragedă pruncie, chiar, la cum evoluează lucrurile!

Așa cum ne învățăm copiii să spele pe mâini înainte să mănânce, așa cum îi învățăm să se ducă la toaletă și să tragă apa, sau să se spele acestea, sunt toate educație pentru viață. Un copil care nu e învățat de mic și părinții nu insistă pe partea de igienă, și mai târziu la fel o să se comporte, o să mănânce cu mâinile nespălate.

Nu ne intră în cap niște lucruri decât într-un anume moment al vieții noastre și trebuie să găsim momentul potrivit. Revenind la problema fetiței care a făcut sex și a rămas și gravidă și a născut la 13 ani, într-o asemenea familie, educația la modul general cam lipsește. Și lipsește în primul rând genul acesta de educație, de a ne învăța copiii să discute cu noi, de a le acorda atenție.

N-are cum o fetiță să rămână gravidă la 13 ani dacă părinții sunt implicați în educația ei, decât Doamne ferește pentru un viol sau mai știu eu ce altă nenorocire. Altfel, pentru ca o puștoaică la 13 ani să rămână gravidă… acolo sunt multe lucruri. În primul rând în familie există o tradiție de a face copii înainte de vreme.

Există și tradiții care țin de etnie, de exemplu în etnia rromă este o tradiție a lor să-și însoare copiii de mici. Există căsătorii ce se întâmplă la 11, 12, 13 ani. Nu că mirele ar avea 50 de ani, Doamne ferește, dar și mirele tot pe acolo, în aceeași categorie de vârstă. Și asta vine într-o tradiție care provine din sărăcie, lipsă de educație, de faptul că altceva n-ai ce să faci decât să te reproduci, pentru că doar așa îți ajuți familia, ca să fie cât mai multe mâini de lucru.

Sarcina în adolescență se întâlnește în principal în familii disfuncționale, unde părinții sunt despărțiți și fiecare cu problema lui, unii se droghează, unii consumă alcool, unii trebuie să muncească foarte mult, alții trebuie să muncească în alte părți și își lasă copiii cu bunicii care nu-i pot supraveghea de fapt sau îi lasă singuri acasă cum s-a mai întâmplat”, mărturisește specialista.

Conform spuselor expertei Irina Petrea, copiii dintr-o anumită categorie socială, unde tradițiile sunt foarte importante, copiii din familiile disfuncționale sau în care părinții nu sunt foarte educați și nu au preocupări legate de copii sunt principalele situații în care apar sarcinile la adolescență.

Ultima redută: școala!

În exemplele anterior prezentate de către psihologul îngrijorat de situația cu care se confruntă țara noastră la acest moment în privința mamelor minore, ea susține că ultima redută rămâne școală. Ultima speranță pentru ca fetițele să nu mai rămână însărcinate ar rămâne o educație pentru viață, educație sexuală făcută la școală.

lectie sistemul reproducator la scoala

Din punctul meu de vedere serviciile sociale ar trebui să țină legătura cu școala foarte foarte bine și să sesizeze disfuncționalitățile. Școala nu funcționează așa cum ar cum ar trebui să funcționeze și, deși la curriculul ăsta s-a tot umblat, la organizare, la conținuturi, până la urmă școala trebuie să facă nu numai instrucție, ci și educație, chiar și acolo unde părinții nu sunt în stare să facă.

Menirea școlii este și una de formare, nu doar de instruire. Nu se oferă nici educație, nici servicii de planning familial prietenos, nici metode contraceptive, de multe ori nimeni nu poate să facă consiliere cu copiii ăștia.

Sunt foarte multe persoane, mai ales fete care confundă atenția pe care o primesc din partea băieților de vârsta lor sau mai mari, cu conotații sexuale, cu iubire. La fel și pulsiunile lor sexuale sunt confundate adesea cu iubire”, concluzionează ea.

În contextul unei probleme cu care se confruntă tot mai multe familii în societatea modernă actuală, cea a sarcinilor la fetele minore, Irina Petrea încercat să abordeze această problemă într-un mod cât mai profesional posibil, dar și empatic. Aceste sfaturi provenite din experiența ei profesională sunt menite să ajte părinții să înceapă educația pentru viață cât mai devreme.

Surse foto: facebook.comfacebook.comistockphoto.compexels.com

Surse articol: youtube.com

Articolul urmator
Mamele minore care merg la școală vor primi bani de la stat. „Încercăm să le ajutăm să-şi ia viaţa în piept"
Mamele minore care merg la școală vor primi bani de la stat. „Încercăm să le ajutăm să-şi ia viaţa în piept"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfatul de aur al preotului Vasile Ioana, familist convins, pentru părinții din România: "Nu deveniți slugile copiilor"
    Sfatul de aur al preotului Vasile Ioana, familist convins, pentru părinții din România: "Nu deveniți slugile copiilor"

    Părintele mult îndrăgit al românilor, Vasile Ioana, oferă sfaturi de viață pertinente și actuale familiilor cu copii, vorbind din experiența lui de viață.

    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"
    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"

    La fel ca și noi, adulții, unii copii au stimă de sine scăzută și ca atare, se critică pe sine destul de mult, deseori adresându-și cuvinte urâte, care îl fac să...

    Ce mare și frumoasă a crescut fetița Amaliei Enache. "Îmi doresc doar să îi ofer toată dragostea de care sunt în stare"
    Ce mare și frumoasă a crescut fetița Amaliei Enache. "Îmi doresc doar să îi ofer toată dragostea de care sunt în stare"

    Așa cum a declarat chiar ea în cadrul mai multor interviuri, Amalia Enache se află la pupitrul Știrilor ProTV de mai bine de 20 de ani. Este o prezență discretă în...

    O mamă își crește și educă cei 5 copii într-un cort, în pădure. "Îmi trăiesc viața așa cum vreau, nu plătesc chirie, nu sunt stresată"
    O mamă își crește și educă cei 5 copii într-un cort, în pădure. "Îmi trăiesc viața așa cum vreau, nu plătesc chirie, nu sunt stresată"

    O mamă locuiește cu cei cinci copiii ai săi și soțul într-un cort. Copiii sunt educați „acasă”, iar femeia este cât se poate de mândră de decizia ei....

    "Mami" și "tati" nu au ce căuta în pat! Află TOTUL despre cele două cuvinte care îți sabotează viața intimă
    "Mami" și "tati" nu au ce căuta în pat! Află TOTUL despre cele două cuvinte care îți sabotează viața intimă

    După apariția copiilor în viața de cuplu, flacăra pasiunii din dormitor nu mai e așa aprinsă ca la început. Motivul? Ni-l dezvăluie un celebru terapeut al cuplurilor...

    Experiența neobișnuită a unei femei care a avut "sarcină invizibilă". "Nimeni nu a știut că sunt gravidă luni întregi"
    Experiența neobișnuită a unei femei care a avut "sarcină invizibilă". "Nimeni nu a știut că sunt gravidă luni întregi"

    „Nimeni nu a crezut că sunt însărcinată, pentru că nu aveam burtă. Nici măcar cei de la spital nu m-au crezut”, mărturisește Nikki, o mămică de peste hotare care...

    Nu îmi pot ierta nici acum mama pentru că la 17 ani m-a dus la medicul ginecolog să vadă dacă mai sunt "fata mare". Simt că am facut numai alegeri proaste în iubire din cauza ei
    Nu îmi pot ierta nici acum mama pentru că la 17 ani m-a dus la medicul ginecolog să vadă dacă mai sunt "fata mare". Simt că am facut numai alegeri proaste în iubire din cauza ei

    Prima mea vizită la un cabinet ginecologic a avut loc, atenție… la vârsta de OPT ANI. La doar opt ani, mama mea m-a dus la un cabinet din cartier al unui medic bătrân...

    Zodiile care cred că nu sunt "de nasul" partenerilor de viață
    Zodiile care cred că nu sunt "de nasul" partenerilor de viață

    Stima de sine scăzută și neîncrederea, cumulate cu dorința de a fi pe placul tuturor și sentimentul de inferioritate determină patru nativi ai zodiacului să se simtă inferiori...

    © 2024 Qbebe