6 mituri despre cumpărăturile online care nu te-au lăsat să economisești timp și energie

6 mituri despre cumpărăturile online care nu te-au lăsat să economisești timp și energie

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ai atât de multe lucruri de făcut în fiecare zi, încât poate că nu ai timp de un tur de shopping în magazine atunci când îți dorești. În plus, sunt atâtea opțiuni online, primești adesea recomandări de la prietene sau vezi în social media sugestii de produse minunate. De aceea, cumpărăturile online reprezintă o modalitate comodă de achiziție, căci comenzile ajund la ușa ta fără niciun efort. Dacă ai ezitat totuși, cu gândul la eventuale riscuri legate de securitatea utilizării unui card bancar, experții Mastercard îți oferă răspunsuri la întrebările tale. Parcurge cu atenție articolul de mai jos și află nu numai care sunt cele mai frecvente mituri legate de securitatea cumpărăturilor online, ci și realitatea din spatele lor, astfel încât să fii cât mai relaxată când vine vorba de așa ceva. În plus, vei afla ce măsuri suplimentare de securitate poți lua pentru a te bucura de plăți sigure și cumpărăturile online mult visate.

Mituri despre cumpărăturile online efectuate cu cardul-exemple

Nu este sigur să plătești online cu cardul

Acest mit se bazează pe convingerea că oricine ți-ar putea afla în acest fel datele. Specialiștii spun că nu ai de ce să îți faci griji întrucât, în afara datelor de pe card, pentru a putea achita online este nevoie și de codul CVC2 (format din 3 cifre, pe care îl vezi pe spatele cardului  tău și care constituie codul de securitate al acestuia ). Pentru un plus de siguranță, ți se poate da și o parolă unică (pe care o primești prin SMS) sau te poți autentifica biometric în aplicația băncii emitente. Totodată, ai și posibilitatea de a-ți salva automat datele cardului pe site sau în aplicația comerciantului, ele fiind salvate în mod criptat, fără a putea avea acces la ele persoanele neautorizate.

Să plătești cu ajutorul telefonului nu este un demers care să-ți ofere siguranța

Și acesta este unul dintre cele mai vechiculate mituri despre cumpărăturile online. De fapt, datele pe care le vei folosi pe telefon sunt ale cardului și sunt criptate, așa că îl poți folosi liniștită și pentru plățile contactless. În același timp, numărul cardului bancar este înlocuit de o serie unică de cifre, numită token. Datorită acesteia, numărul cardului tău va rămâne necunoscut. 

Femeie care tine intr-o mana un telefon și in cealalta un card

Cardul contactless poate fi fraudat în locurile aglomerate

Este un mit care are la bază teama că oricine ar putea să copieze cardul contactless și apoi va putea lua banii de pe el. Acest demers nu este posibil, te asigură experții, pentru că persoana care ar face așa ceva ar trebui să fie conectată la o rețea de plăți și să dețină un contract semnat cu o bancă sau cu o companie ce oferă terminal POS. Dacă ar interveni această situație, persoana respectivă ar fi ușor de identificat.

Nu uita că datele cele mai importante din tranzacții, precum sunt cheile criptografice, sunt protejate de un cip foarte sigur, care nu poate fi copiat. 

Dacă mi se fură cardul contactless, o să îmi dispară banii de pe el

Mitul acesta a fost formulat întrucât se știe că nu este nevoie de codul PIN în cazul vehiculării unor sume mici.

Te pune pe gânduri, nu-i așa? Îți vine să faci cale întoarsă și să-ți iei gândul de la plata cu cardul. Ei bine, îți spunem că nu există motiv de îngrijorare. De ce? Este simplu! Pentru că atunci când o persoană nu îți știe codul PIN nu va putea să aibă la dispoziție decât un număr limitat de plăți contactless (în funcție de configurația cardului, așa cum a fost stabilită de către banca emitentă). 

Totuși, dacă există nefericitul scenariu în care îți pierzi cardul, este foarte, ba chiar extrem de important să anunți banca de acest lucru cât mai repede. Sigur, nu trebuie să uiți că te bucuri de avantajul de a avea la dispoziție garanția de la Mastercard „Zero Griji”, care te va ajuta oricând să te simți în siguranță. Zero griji - Zero probleme! 

Chiar dacă un hoț nu poate să aibă cardul tău contrafăcut, poate să efectueze tranzacții online de pe telefonul tău

Trebuie să recunoaștem că numai gândul că s-ar putea întâmpla asta te pune într-o stare de alertă, dar totuși, nu-i loc de griji. Conform experților, pentru ca o achiziție să se poată autentifica și confirma online, este necesar să existe și alte informații, printre care codul format din 3 cifre de pe spatele cardului sau numele posesorului cardului. Dacă acestea nu sunt disponibile, persoana ce încearcă să-ți acceseze contul nu va deține practic informațiile care să-i permită să finalizeze o achiziție online.

Dacă o să îți dispară cardul, hoțul poate să îți ia și identitatea

Pare desprins din filmele polițiste, tocmai de aceea a venit timpul să nu mai crezi nici acest mit! Ține minte acest detaliu simplu: chiar dacă este în posesia cardului tău, hoțul nu va avea acces la date personale esențiale, cum ar fi adresa ta, CNP-ul tău etc. În aceste condiții, nu se poate vorbi despre posibilitatea de a se săvârși un furt de identitate.

Sfaturi pentru a fi în siguranță pe parcursul cumpărăturilor online

Specialiștii în domeniu oferă diferite sfaturi pentru un plus de siguranță pentru cumpărăturile online efectuate cu cardul. Iată ce ar trebui să știi:
• Încearcă să achiziționezi produse online numai de pe site-urile pe care le știi deja sau despre care ai auzit că sunt sigur. Tentația este mare, oferta de pe piața online te atrage, dar trebuie să reziști pentru a fi în siguranță! 

• Nu cumpăra niciodată produse de pe site-uri a căror adresă nu începe cu HTTPS (Cele care nu sunt astfel înseamnă că nu conțin SSL, adică acele certificate speciale pentru securizarea schimbului de informații pe Internet și nu sunt sigure)

• Verifică de fiecare dată politica de protejare a datelor personale ale companiei de la care vei cumpăra (Trebuie să te asiguri că acestea nu pot fi vândute unei terțe părți și că sunt criptate, în siguranță)

• Creează-ți parole de securitate puternice (Acestea sunt importante pe orice site și nu este nevoie să le schimbi adesea, dacă știi că le-ai construit de la început pentru a fi foarte dificil de identificat)

• Cel mai bine este să se efectueze cumpărăturile online de pe o rețea de internet privată (Despre care să știi că a fost securizată așa cum se cuvine)

• Pe cât posibil, evită să efectuezi cumpărăturile online în locuri aglomerate (Ideal este să te asiguri că nimeni nu va trage cu ochiul în momentul în care vei introduce numărul cardului tău de credit sau data de expirare a acestuia. Se spune adesea că pereții au urechi, în acest caz, pot avea chiar și ochi! :) 

Respectă cât mai mult sfaturile de mai sus, bucură-te de cumpărături online și contactless fără griji, cu cardul tău Mastercard, și răsfață-te în voie, alături de cei dragi!

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Perspectiva facturilor mari la energie poate trimite școlile în online? Ce spune legea
    Perspectiva facturilor mari la energie poate trimite școlile în online? Ce spune legea

    Luna trecută, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, ne asigura că elevii nu vor trece la școala online iarna aceasta din cauza facturilor la energie și că nu se pune...

    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă
    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă

    Despre autism se vorbește tot mai mult în ultimii ani dar, în ciuda creșterii numărului de informații pe acest subiect, nu se poate spune că, în momentul de față,...

    7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti
    7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti

    Miturile despre iaurt si probiotice exista din abundenta. Iata cele mai intalnite 7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti.

    Am băut cafea timp de 25 de ani. De când nu mai fac asta, am mai multă energie, iar anxietatea mi-a dispărut
    Am băut cafea timp de 25 de ani. De când nu mai fac asta, am mai multă energie, iar anxietatea mi-a dispărut

    Această femeie a băut cafea de când era în liceu. Acum o lună, a decis să întrerupă acest obicei, iar acum declară că se simte mai bine ca niciodată.

    Un bărbat a lăsat 5 femei însărcinate în același timp! Au organizat împreună, în aceeași zi, petrecerea pentru întâmpinarea bebelușilor
    Un bărbat a lăsat 5 femei însărcinate în același timp! Au organizat împreună, în aceeași zi, petrecerea pentru întâmpinarea bebelușilor

    Petrecerile pentru întâmpinarea bebelușilor au devenit tot mai populare în ultimii ani și se organizează în cele mai diverse moduri. De pildă, dacă este vorba...

    O mamă a fost arestată după ce și-a lăsat copiii în mașină, pe caniculă, în timp ce a mers la cumpărături
    O mamă a fost arestată după ce și-a lăsat copiii în mașină, pe caniculă, în timp ce a mers la cumpărături

    Autoritățile avertizează: nu lăsați copiii singuri în mașină, mai ales în zilele caniculare, fiindcă se pot produce tragedii. În soare, autoturismele se...

    7 smoothie-uri care îi vor oferi energie copilului tău dimineața la școală, pentru fiecare zi a săptămânii
    7 smoothie-uri care îi vor oferi energie copilului tău dimineața la școală, pentru fiecare zi a săptămânii

    Care este prima grijă a unei mame imediat cum se trezește să pregătească pentru școală copilul? Ce îi pregătește la micul dejun. Nu este deloc ușor să prepari ceva care să...

    Și-a lăsat copiii singuri acasă în weekend ca să fie cu iubitul ei. Le-a lăsat de mâncare dulciuri și chipsuri
    Și-a lăsat copiii singuri acasă în weekend ca să fie cu iubitul ei. Le-a lăsat de mâncare dulciuri și chipsuri

    O mamă și-a lăsat copiii singuri acasă și a zburat la mii de kilometri distanță de aceștia, pentru a-și petrece weekendul cu iubitul ei. Femeia „a avut grijă” să le...

    © 2024 Qbebe