10 alternative naturale la balsamul de rufe

Irina Olteanu - Redactor Senior

Balsamul de rufe reprezintă un produs util pentru parfumarea și catifelarea rufelor, însă de cele mai multe ori are în compoziție diverse substanțe chimice, poate conduce la iritații ale pielii sau reacții alergice. Din acest motiv îți oferim 10 alternative naturale pentru balsamul de rufe, care nu sunt costisitoare și sunt ușor de preparat.

1. Biluțe din lână pentru uscătorul de rufe

Acestea sunt fabricate din lână pentru ca atunci când le adaugi în uscător te ajută să reduci electricitatea statică, îți oferă haine mai proaspete și mai moi, uscate într-un timp mai scurt. Un alt avantaj de menționat constă în faptul că unele produse rezistă până la 1000 mașini de spălat. Trebuie să ai grijă cu ele dacă o persoană din casă are alergie la lână, deoarece se pot descompune în timpul spălării. Sunt produse care din cauza dimensiunii mari ajung să producă zgomot în uscătorul de rufe.

2. Praf de copt

Praful de copt este un ingredient simplu pentru copt, extrem de versatil, utilizările sale întinzându-se de la cele medicale până la curățarea casei și îngrijirea rufelor. Avantajul său principal constă în faptul că este extrem de ușior accesibil, elimină mirosurile neplăcute din haine și ai nevoie doar de 2 lingurițe pe mașină de spălat în ciclul de clătire. Printre dezavantaje, se numără faptul că trebuie să îl depozitezi după deschidere într-un recipient etanș și poate fi deranjant să sincronizezi ciclul de clătire cu adăugarea sa în mașina de spălat.

3. Oțet

Unul dintre cele mai cunoscute produse utilizate în curățenie și în casă, natural, care elimină mizeria și reziduurile cu ușurință. Poate fi adăugat direct în ciclul de clătire al mașiniii de spălat sau în compartimentul special al mașinii. Vei avea nevoie doar de 2 linguri pe mașină de spălat, așa că este extrem de convenabil din punct de vedere financiar. Deși are o putere mare de curățare, s-ar putea ca mirosul său să fie prea puternic și să persiste, însă va dispărea complet pe haine.

4. Sare Epsom cu praf de copt

Fiecare dintre aceste produse poate fi utilizat de sine stătător, însă prin combinare li se sporește efectul. Sunt excelente pentru catifelarea hainelor, nu costă mult, sunt rapide și ușor de preparat. Dacă în ceea ce privește praful de copt nu se cunosc efecte adverse, când vine vorba despre sarea Epsom, aceasta poate cauza probleme mașinii de spălat.

5. Uleiuri esențiale și oțet

Această rețetă preia avantajul curățării și puterea de catifelare a oțetului și le combină cu parfumul unui ulei esențial. Ca să te bucuri de acest balsam natural, trebuie să adaugi aproximativ 3 lingurițe de ulei esențial la 2 căni de oțet pentru cele mai bune rezultate și să stropești de 10-15 ori uscătorul înainte de a-l porni. Dacă oțetul este un produs ieftine, uleiul esențial poate fi costisitor și ajunge să se consume, rămânând doar un iz discret pe hainele tale. În cazul în care stropești prea multă soluție, hainele tale pot ajunge să miroasă a oțet.

6. Balsam de păr și oțet

Balsamul de păr combinat cu oțet compun un amestec care îți fac hainele să arate și să miroasă perfect. Trebuie să folosești 6 căni de apă, 3 căni de oțet și 2 căni de balsam și să amesteci toate ingredientele, depozitând apoi soluția într-un borcan de sticlă. Folosind balsamul de păr poți personaliza mirosul încât să semene cu cel al unui balsam de rufe din comerț. Este important însă să amesteci ingredientele în mod delicat; dacă le scuturi se va forma spumă și va fi mai dificil de curățat. Pentru că balsamul conține substanțe chimice, poate să nu fie apreciată soluția de toate persoanele.

balsam de rufe natural

7. Minge de tenis

Binecunoscuta minge de tenis, de culoare verde fosforescent, este fabricată din cauciuc și are miezul gol, fiind acoperită cu lână. Este asemănătoare ca acțiune cu biluțele din lână și poate reduce electricitatea statică de pe haine și materiale, făcându-le mai moi. Poate să reziste la mai multe spălări și te va ajuta să usuci rufele mai repede decât de obicei. Un dezavantaj major al acestei metode constă în faptul că poate deteriora o mașină de spălat care nu este robustă.

8. Folie de aluminiu

Acest metal subțire de culoare argintie este deseori folosit în casă și în bucătărie în special ca ambalaj alimentar, dar mai are și utilizări în domeniul cosmeticii și al izolațiilor. Atunci când folia de aluminiu este mototolită și transformată într-o bilă poate înlocui biluțele din lână și poate reduce electricitatea statică. Printre avantaje, pe lângă faptul că deja îl ai în casă, are greutate mică și este inofensiv pentru mașina de spălat. Poate cauza însă un oarecare zgomot în timpul funcționării mașinii de spălat și nu are niciun fel de miros.

9. Glicerină vegetală

Cunoscută și sub denumirea de glicerol, este un lichid inodor, cu un aspect lucios și este fabricat din uleiuri vegetale precum palmier, cocotier și soia. Având o formulă delicată, glicerolul se regăsește în compoziția săpunurilor și loțiunilor de baie, ajutând la catifelarea pielii sensibile. Pentru a-l folosi ca balsam de rufe trebuie combinat cu apă în proporție 1:2. Nu va dăuna materialelor textile, însă nu are niciun miros.

10. Cristale de catifelare pe bază de sare de Himalaya

Pentru a prepara acest balsam vei avea nevoie de 4 căni de sare de Himalaya și 30 picături de ulei esențial. Amesteci cele două ingrediente într-un borcan, adaugi ½ cană din mixtură peste rufe. Poți să o adaugi fie cu detergentul (pentru ciclul de clătire poți adăuga oțet) sau o poți introduce în ciclul final de clătire. Acest balsam poate fi ușor de personalizat, în special pentru persoanele care se confruntă cu alergii sau piele sensibilă. Printre dezavantaje se numără faptul că din cauza căldurii pe care o emană uscătorul se poate distruge mirosul persistent după uscarea hainelor. De asemenea, există păreri care consideră că nu este o rețetă eficientă.

Surse: www.homestratosphere.com,www.diyncrafts.com, https://thethingswellmake.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Detergentul de rufe pudră și gel SANO MAXIMA: o tehnologie avansată Sano ce combină o curățare în profunzime cu un parfum intens!
  Detergentul de rufe pudră și gel SANO MAXIMA: o tehnologie avansată Sano ce combină o curățare în profunzime cu un parfum intens!

  Inspirați de femeile puternice care pot face două lucruri în același timp, specialiștii SANO au creat gama Sano Maxima care curăță hainele puternic, intens și lasă un parfum...

  Ziua Educației: 60% dintre cadrele didactice folosesc materiale alternative în completarea programei școlare
  Ziua Educației: 60% dintre cadrele didactice folosesc materiale alternative în completarea programei școlare

  Peste 60% dintre cadrele didactice și mai bine de jumătate dintre părinți consideră că materialele educaționale alternative sunt foarte importante în fixarea și aprofundarea...

  Educația în 2020: 74% dintre cadrele diactice folosesc materiale alternative pentru a preda în cadrul școlii online
  Educația în 2020: 74% dintre cadrele diactice folosesc materiale alternative pentru a preda în cadrul școlii online

  Noul context a făcut ca mai bine de o treime din anul școlar să se desfășoare online. Părinții s-au implicat activ în procesul educațional, alături de cadrele didactice, deși...

  Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase
  Condimente care înlocuiesc sarea: alternative delicioase

  Sarea reprezintă unul dintre cele mai utilizate ingrediente în bucătăriile din lumea întreagă. Stimulează papilele gustative și activează gusturile ce cresc apetitul, dar...

  Băiețelul unei mari vedete crede că mama lui are 70 de ani și că meseria ei este să spele rufe
  Băiețelul unei mari vedete crede că mama lui are 70 de ani și că meseria ei este să spele rufe

  Una dintre cele mai faimoase cântăreațe și compozitoare americane a dezvăluit amuzată printr-o postare de pe o rețea de socializare ce a spus despre ea fiul ei în...

  Avantaje și dezavantaje ale diferitelor fibre naturale pentru hainele de bebeluși
  Avantaje și dezavantaje ale diferitelor fibre naturale pentru hainele de bebeluși

  Hainele pentru bebeluși sunt drăguțe și micuțe, dar, după cum știu părinții, acestea chiar se adună! Dacă mai mulți oameni ar alege haine ecologice pentru copii și ar transmite...

  12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor
  12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor

  În ultimii zeci de ani, medicamentele alopate au ajuns să fie administrate pentru o multitudine de afecțiuni. Însă, folosirea excesivă a acestora crescut rezistența...

  Află totul despre remediile naturale și eficiente în afecțiunile de sezon
  Află totul despre remediile naturale și eficiente în afecțiunile de sezon

  Anul acesta, de Crăciun, dăruiește celor dragi sănătate, pentru că-i mai bune decât toate! Mai ales în contextul actual, este foarte important să avem grijă de sistemul...

  © 2022 Qbebe