10 lucruri pe care nu ar trebui să le pui niciodată în mașina de spălat

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru oricine este cel mai la îndemână să spele cât mai multe lucruri la mașina de spălat. Înainte să ne grăbim să facem acest demers, este necesar să știm exact care obiecte pot fi bune pentru spălarea automată și care sunt mai potrivite pentru alt tip de spălare sau pentru curățare chimică. Numai dacă vom ști aceste reguli vom putea să ne păstrăm lucrurile într-o stare optimă pentru cât mai mult timp și nici mașina noastră de spălat nu va avea de suferit. Iată ce fel de obiecte nu se pretează la a fi introduse în mașina de spălat!

Hainele care au pe ele păr de animale nu trebuie introduse în mașina de spălat

Înainte de a introduce un articol vestimentar în mașina de spălat, este neapărat necesar să verifici dacă pe suprafața sa nu există fire de păr provenite de la animalul de casă. Pentru a fi sigură că vei elimina tot părul, poți proceda așa: fie vei folosi un dispozitiv special pentru îndepărtarea scamelor (o rolă cu suprafața lipicioasă), fie vei utiliza un scotch mai lat. După aceea vei curăța hainele conform instrucțiunilor de pe etichetă.

În cazul în care nu vei scăpa de părul de animale înainte să pui hainele în mașina de spălat, riști ca aceasta să se strice (de exemplu, părul va bloca scurgerea sau va pătrunde în cilindrul mașinii) sau ca restul hainelor să se umple de păr, ce este mult mai dificil de îndepărtat când este umed.

Orice haină care o pată ce provine de la un lichid inflamabil

Când ai o haină ce are pete de benzină, de motorină, de ulei de gătit, de dizolvant pentru vopsele etc. nu este deloc bine să o introduci în mașina de spălat. Din contră, spun experții, riști să te pui în mare pericol, în condițiile în care căldura apei și uscătorul poate face ca articolul vestimentar respectiv să ardă pur și simplu și să se producă o explozie. Mai mult decât atât, mirosul provenit de la aceste pete poate persista în mașina de spălat.
Ca să eviți oricare dintre aceste situații, încearcă să folosești mai întâi o soluție specială pentru îndepărtarea petelor, lăsând-o pe aceasta să acționeze conform indicațiilor de pe ambalaj.
Abia după ce o bună parte din pată a fost eliminată poți totuși să pui la mașină haina, dar o vei spăla separat, fără alte articole.
De asemenea, nu vei greși nici dacă o vei clăti manual, cu un detergent special pentru îndepărtarea petelor dificile, o vei stoarce și o vei lăsa să se usuce pur și simplu.

Orice articol vestimentar ce are dantelă, broderie sau orice alte detalii (cum ar fi nasturii, șireturile, fermoarele)

Hainele delicate, cu dantelă sau broderie, nu ar trebui sub nicio formă spălate la mașină, întrucât aceasta le poate distruge. În special broderia care este lipită și nu este cusută are șanse mai mari să se desprindă.
În ceea ce privește hainele ce au atașate șireturi, nasturi sau fermoare, nici acestea nu ar trebui puse la mașină, în condițiile în care restul de haine ce sunt spălate cu el pot fi deteriorate de prezența detaliilor menționate.
Mare grijă trebuie să ai cu astfel de articole de vestimentație și când le vei usca: ele nu vor fi stoarse, ci lăsate să se usuce treptat.
Cel mai bine va fi ca acestea să fie spălate manual, separat, fără a fi stoarse cu putere.

Camasa de noapte cu dantela

Sutienele

Pentru a te bucura de niște sutiene cu o formă cât mai frumoasă, care să reziste în timp, ultimul lucrul pe care ar trebui să-l faci va fi să le speli la mașină. În același timp, trebuie să știi că spălându-se astfel riști să provoci și stricăciuni la mașina de spălat (de exemplu, sutienele pot bloca cilindrul).
Mult mai bine va să-ți speli sutienele în felul următor: manual, cu apă călduță, cu un detergen lichid, delicat. După aceea le vei stoarce ușor și le vei usca într-un loc bine aerisit.
Dacă totuși ai unele care-ți permit spălarea automată, ca să te asiguri că nu se vor deteriora după acest proces, vei face rost de niște săculeți speciali pentru rufe delicate și le vei pune acolo. Selectează un ciclu de spălare cât mai lentă, folosește apă ce nu este fierbinte și tot un detergent special pentru rufele delicate.
Totodată, este bine să nu lași sutienele să fie stoarse în mașina de spălat, ci le vei stoarce manual și le vei lăsa apoi la uscat.

Citește și: Cât de des trebuie să îți speli sutienele

Obiectele foarte voluminoase

Deși poți fi tentată să speli acasă obiecte voluminoase precum pilotele, cuverturile etc. acestea nu se vor putea curăța bine în mașina de spălat. Detergentul nu va putea circula așa cum trebuie în mașină și fluxul de apă nu se va putea deplasa corespunzător.
Obiectele mari ar trebui duse în locuri speciale, precum laundromatele sau curățătorii ecologice. Cu atât mai mult cu cât etichetele de pe ele dau indicații stricte privitoare la temperatura apei și la modul de uscare, este indicat să fii prevăzătoare și să le lași pe mâna unor specialiști, astfel încât acestea să-și păstreze calitatea.

Obiectele confecționate din lână, catifea sau cașmir

Oricare dintre aceste materiale nu se pot adapta bine mișcărilor efectuate de către mașina de spălat și de aceea nu este bine să le speli așa. Printre efectele negative ale spălării automate asupra hainelor confecționate din materialele enumerate se numără: materialele respective se pot matifia exagera, forma se poate strica sau chiar se pot micșora.
Pentru a putea să cureți eficient asemenea haine este necesar să știi foarte bine indicațiile de pe etichetă. De cele mai multe ori, va fi cel mai bine ca ele să fie curățate chimic sau numai cu ajutorul unor detergenți foarte delicați, fără stoarcere.

Adidașii speciali pentru alergare

Acest tip de adidași (ce nu sunt din piele) pot ajunge să intre la apă când sunt spălați la mașină. Cel mai bine este să-i cureți manual, urmând instrucțiunile din fabricație.
Desigur, există și excepții, când etichetele de pe ei ne lasă să-i spălăm la mașină. În acest caz, ideal este să pui fiecare adidas în săculeți speciali. După aceea, aceștia vor putea fi spălați în mai multă siguranță, cu condiția să nu folosești apă fierbinte și să programezi mașina pe un program de spălare lentă.

Pernele cu „memorie"

Înainte de a te grăbi să pui în mașina de spălat acest tip de perne, trebuie să te uiți cu atenție pentru a vedea dacă pe etichetă scrie că acest lucru este permis. Unele modele de perne cu „memorie" pot fi spălate automat, altele nu.
Cu atât mai mult cu cât pernele de acest fel sunt hipoalergenice și rezistente la acarieni, ele se vor menține mai mult timp curate față de pernele obișnuite. De aceea, specialiștii recomandă ca ele să fie curățate o dată sau de două ori pe an, manual, mai ales pe zonele cu pete vizibile. Ideal este ca o pernă cu „memorie" să fie pusă în cadă, cu apă călduță, cu un detergent natural, hipoalergenic.
După ce perna va fi spălată, vei îndepărta surplusul de apă prin stoarcere blândă și o vei lăsa la uscat într-un loc bine aerisit.
Când nu vei proceda așa, ci vei pune o pernă cu „memorie" în mașina de spălat, riști ca ea să se deformeze sau chiar să se rupă.

Perna cu memorie

Hainele confecționate din materiale impermeabile

Într-adevăr, pare un lucru neobișnuit ca hainele confecționate din materiale impermeabile să fie afectate de o spălare la mașina de spălat, dar specialiștii ne îndeamnă să nu procedăm așa cu ele. Dacă le vom spăla la mașină, ele se vor comporta ca un balon plin cu apă.
Când se va petrece un asemenea fenomen, există riscul să-și crească foarte mult volumul, să nu se curețe suficient și chiar să-și piardă din proprietățile de a fi impermeabile. De altfel, pentru a te convinge că aceste proprietăți se vor păstra, este indicat ca uneori să apelezi la diverse spray-uri de impermeabilizare, care pot fi utilizate și pentru articolele ude.

Citește și: Greșeli pe care le faci când speli hainele

Covorașele ce au cauciuc pe dos

Nu este deloc recomandabil să speli acest gen de covorașe la mașina de spălat. Riscul este ca, pe măsură ce acestea se spală, bucățile de cauciuc să se desprindă și să ajungă în filtre sau chiar în pompă, ceea ce poate deteriora mecanismul mașinii tale.

Voi știați până acum ce lucruri nu ar trebui să ajungă sub nicio formă în mașina de spălat rufe?

Surse:
www.prevention.com, www.rd.com, www.uk.businessinsider.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Băiețelul de 9 ani care a inventat mașina de spălat pe mâini a primit Ordinul Președintelui
  Băiețelul de 9 ani care a inventat mașina de spălat pe mâini a primit Ordinul Președintelui

  Copiii sunt cu adevărat magici. Modul diferit în care văd lucrurile îi fac să creeze adevărate spectacole de imaginație și creativitate. Acesta este cazul unui băiețel de...

  Un copil a fost găsit fără suflare într-o mașină de spălat pornită! Atenție, părinți! I se poate întâmpla oricui, avertizează autoritățile
  Un copil a fost găsit fără suflare într-o mașină de spălat pornită! Atenție, părinți! I se poate întâmpla oricui, avertizează autoritățile

  Părinți, aveți mare grijă! Un copil a fost găsit fără suflare într-o mașină de spălat rufe, care se află în funcțiune în acel moment. Autoritățile spun că...

  6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
  6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

  Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

  Zodii care nu ar trebui să se căsătorească niciodată
  Zodii care nu ar trebui să se căsătorească niciodată

  Căsătoria reprezintă, pentru unele persoane, unul dintre obiectivele majore ale vieții, dorința de a-și întemeia o familie și de a avea un partener pentru tot restul vieții...

  7 lucruri pe care să NU le spui niciodată când ai o ceartă cu copilul tău
  7 lucruri pe care să NU le spui niciodată când ai o ceartă cu copilul tău

  Printre cele mai importante provocări ce marchează viața de părinte se regăsesc și momentele de tensiune cu copilul, când capacitatea de autocontrol și răbdarea vor fi...

  Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu
  Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu

  De câte ori nu v-ați întrebat cum își crește un pediatru copilul? Oare urmează sfaturile pe care ni le dă și nouă, părinților? Ei bine, iată că era Social Media...

  Alimentul pe care nu ar trebui să îl consumi niciodată după prânz dacă vrei să slăbești, potrivit nutriționiștilor
  Alimentul pe care nu ar trebui să îl consumi niciodată după prânz dacă vrei să slăbești, potrivit nutriționiștilor

  Când încerci să scapi de kilogramele în plus, știi de la bun început că sunt anumite alimente pe care trebuie să le eviți neapărat. Uneori însă, poți fi...

  7 lucruri pe care părinții ar trebui să le facă pentru a-și proteja copiii împotriva abuzului sexual
  7 lucruri pe care părinții ar trebui să le facă pentru a-și proteja copiii împotriva abuzului sexual

  Abuzul sexual la copii nu este un subiect pe care părinții să-l tolereze ușor. Deși cazurile sunt din ce în ce mai numeroase, părinților le vine greu să discute despre această...

  © 2022 Qbebe