Greșeli pe care le faci când speli hainele

Greșeli pe care le faci când speli hainele

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când vine vorba de spălatul rufelor la mașină, lucrurile ni se par foarte simple, întrucât ne gândim că tot ce avem de făcut este să le punem în ea. În realitate, demersul este mai complicat, întrucât trebuie să ținem cont de tot felul de reguli care să ne împiedice să facem greșeli ce pot duce nu numai la deteriorarea lucrurilor, dar și la distrugerea mașinii de spălat. Iată de ce, în articolul de mai jos veți găsi cele mai comune greșeli ce pot fi făcute în materie de spălat rufe. Informați-vă cât mai bine asupra lor, nu numai pentru a vă bucura de rufe strălucitoare, ci și de o mașină de spălat care să dureze cât mai mult!

Folosești prea mult detergent

Poate fi considerată o greșeală la spălatul rufelor, întrucât se spune că excesul de detergent poate bloca mizeria să iasă complet din ele, aglomerându-se în unele locuri (precum pe sub gulere) și lăsând astfel bacteriile să se dezvolte.
În schimb, este mai bine ca, inițial, să înjumătățești cantitatea de detergent, după care, în funcție de aspectul rufelor (dacă sunt sau nu suficient de curate) să o poți crește din nou. Dacă speli cu apă dură, este important să citești instrucțiunile de pe detergent pentru a vedea cam ce cantitate ar trebui să pui.

Alegi detergenți prea scumpi

Nu este o greșeală gravă, dar trebuie să știi faptul că cei mai scumpi detergenți nu sunt neapărat cei mai buni și pot fi foarte toxici.
Mai bine te orientezi către unii nu foarte costisitori, ajutându-te și de metode alternative de curățare a rufelor. De pildă, sarea poate face rufele mai strălucitoare, săpunul de rufe poate avea efect de înălbire, sucul de lămâie va face rufele mai catifelate și va îndepăra din pete şi nucile de săpun sunt şi ele foarte eficiente etc..

Rufe puse la spalat fara a fi sortateNu sortezi corect hainele

Fără să ne dăm seama, putem face ușor această greșeală când spălăm rufele la mașină.
Pentru a ne bucura de cele mai frumoase și mai bine păstrate haine, este necesar să facem nu numai o sortare pe culori, ci și în funcție de materiale.De pildă, lucrurile confecționate din material gen „fleece" trebuie spălate separat, iar prosoapele nu ar trebuie să fie puse la spălat laolaltă cu haine din materiale sintetice.

Încerci să îndepărtezi petele folosind metode mai „dure"

Specialiștii ne sfătuiesc, mai ales când avem de-a face cu pete mai dificile, să ne ocupăm mai întâi de ele cu grijă, înainte să introducem lucrurile respective direct în mașina de spălat.
Dacă insistăm prea mult cu frecatul petelor și după aceea punem lucrurile în mașină, este posibil ca textura lor să se degradeze și chiar să apară găuri. Dimpotrivă, dacă frecăm petele mai blând, asigurându-se că o mare parte din ele s-au eliminat și abia după aceea le dăm la spălatul automat, lucrurile vor fi mai protejate și îți pot recăpăta aspectul dorit.
De asemenea, pentru a ne asigura că petele nu se extind și la alte haine în timpul spălării sau că nu vom avea parte de găuri, putem pune o cârpă albă peste petele respective. Aceasta va putea absorbi din pete inclusiv în timpul spălării și va proteja mai bine materialele.

Greseala la spalatul rufelor: nu cureti petele inainte

Citește și: Top 10 pete pe hainele copiilor si cum le indepartezi

Nu verifici buzunarele înainte să pui rufele la spălat

Într-adevăr, poate fi una dintre cele mai „comune" greșeli în privința spălatului rufelor.
În buzunare se pot ascunde tot felul de obiecte (cum ar fi monezi, șervețele, agrafe de birou, gumă de mestecat, creion dermatograf etc), care nu numai că pot strica mecanismul mașinii de spălat, dar pot distruge și alte lucruri.
Așa că este esențial să nu fii leneșă în ceea ce privește verificarea buzunarelor!

Uiți să închei fermoare

Dacă nu vei încheia corect fermoarele, există riscul ca „dinții" acestora să deterioreze alte lucruri!

Uiți să deschei nasturii

Când uiți să procedezi așa, trebuie să știi că nasturii vor cădea, se vor împrăștia în mașina de spălat și pot deteriora unele mecanisme din interiorul ei.

Pui prea mult înălbitor

Procedând așa, faci o greșeală, întrucât înălbitorii pot degrada textura materialelor, le fac mai fragile și predispuse deteriorării.
Chiar dacă ai de-a face cu pete mai greu de îndepărtat (precum sânge, ciocolată, transpirație etc), poți pune rufele mai întâi la fiert (adăugând în apă câteva feliuțe de lămâie) și abia după aceea la spălat.
Te vei bucura de haine mai curate și mai rezistente!

Greseala la spalatul rufelor:folosesti prea mult inalbitor

Nu protejezi lucrurile delicate așa cum ar trebui

Este una dintre cele mai cunoscute greșeli în privința spălatului lucrurilor.
Specialiștii ne recomandă, dacă vrem să dăm viață mai lungă lucrurilor delicate (precum ciorapii, mânușile, lucruri ale bebelușilor, batiste, haine din materiale subțiri etc.), să le punem separat, într-un săculeț de plasă (bine închis), nu laolaltă cu celelalte rufe. Astfel, acestea nu se vor împrăștia și nu vor ajunge în diverse locuri ale mașinii, precum în apropierea storcătorului, pe la garnituri etc..

Greseala la spalatul rufelor: nu avem grija de lucrurile delicate

Folosești balsam de rufe pentru prosoape

Deși ți se pare că procedezi bine, în realitate balsamurile nu fac altceva decât să pătrundă în profunzimea texturii prosoapelor și să le diminueze capacitatea de absorbție.

Speli greșit hanoracele și pelerinele

Acestea se pot degrada foarte ușor dacă nu le speli corect. Pentru a te asigura că vor fi din nou curate și în stare bună, pur și simplu vei intoduce în mașină trei mingii de tenis. Acestea vor ajuta spuma detergenților să se ridice și să curețe blând și uniform.

Pui costumele de baie în mașina de spălat

Dacă vei face așa, greșești. Se recomandă ca toate materialele din elastan sau alte fibre de acest gen să fie spălate manual, în apă rece, prevenind astfel deteriorarea.

Folosire gresita a ciclurilor de spalat Folosești un singur ciclu de spălat pentru perne și plăpumi

Când speli aceste lucruri la mașina de spălat, apelează la două cicluri de spălat la rând. În cazul în care nu vei proceda așa, fulgii./penele pot reține spumă, iar aceasta poate rămâne în interior și le va degrada.

Lași mașina să se „odihnească"

Deși la prima vedere pare o opțiune corectă, de fapt este o altă greșeală în ceea ce privește spălatul rufelor. În realitate, lăsând mașina să meargă fără pauză pentru mai multe cicluri de spălat, vei economisi energie, întrucât mașina se va folosi de căldura păstrată din ciclurile anterioare.

Pui prea multe rufe la spălat

Încercând să folosești mașina de spălat la o capacitate mai mare decât cea pe care știi că o are, faci o mare greșeală: aceasta se poate strica în orice moment!

Greseala in materie de spalat al rufelor: pui prea multe lucruri in masina

Neglijezi compartimentul în care se pune detergentul

Pudra detergenților poate acționa în diferite feluri asupra mașinii tale de spălat. Așa că este foarte important să verifici și compartimentul în care se pune detergentul. De cele mai multe ori, acesta este mobil.
Verifică dacă au rămas reziduuri de detergenți și, după fiecare ciclu de spălat, încearcă să nu închizi prea repede locul respectiv, lăsându-l să se usuce.
În același timp, măcar o dată pe an poți lăsa mașina să meargă doar cu apă fierbinte și oțet . Se va curăța bine și îi poți prelungi astfel viața!

Nu trebuie sa uitam sa curatam compartimentul pentru detergent

Uiți să cureți uscătorul

Poate fi o greșeală care să aibă consecințe grave, mergând chiar până la arderea rezistenței mașinii de spălat.
Pentru a evita ca scamele să blocheze uscătorul, o dată pe an este recomandat să detașezi furtunul aflat în spatele acestuia și să cureți locul cu o perie lungă. În plus, poți adăuga și puțin detergent pentru a fi sigură că s-a curățat complet. Lasă totul la uscat.

Citește și: Top  10 tehnologii moderne care iti fac viata mai usoara in cresterea copilului

Voi mai știți și alte greșeli legate de spălatul rufelor ?

Surse:
www.brightside.me; www.realsimple.com;www.wisebread.com

Articolul urmator
Nu vreau să-mi las soacra fumătoare să-mi atingă copilul până când nu-și schimbă hainele
Nu vreau să-mi las soacra fumătoare să-mi atingă copilul până când nu-și schimbă hainele

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce este bine să speli hainele noi înainte să le porți
    De ce este bine să speli hainele noi înainte să le porți

    Obișnuiești să speli hainele noi înainte de purtare? Poate că atunci când vine vorba de hainele pe care le cumperi pentru tine, mai treci cu vederea acest pas, însă cu...

    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

    Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

    Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi
    Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi

    Când ai un copil care crede că totul i se cuvine, începi să te întrebi unde ai greșit ca părinte. Oare l-ai răsfățat prea mult? Oare ai cedat prea ușor, de prea...

    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău
    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

    Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine,...

    Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile
    Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile

    Căpșunile sunt printre fructele de sezon favorite ale tuturor, însă deși sunt extrem de gustoase, sunt pline de mici particule de pământ și viermi, iar modalitatea în...

    De ce să nu mesteci NICIODATĂ gumă când faci efort. Un video care părea banal dezvăluie pericolul
    De ce să nu mesteci NICIODATĂ gumă când faci efort. Un video care părea banal dezvăluie pericolul

    Obișnuiești să mesteci gumă când faci sport sau orice formă de mișcare? Ei bine, nu mai face asta! Pe lângă faptul că te poți îneca, mestecatul gumei în...

    6 greșeli minore pe care orice mamă le face la început
    6 greșeli minore pe care orice mamă le face la început

    Nici un părinte nu e perfect, așa că nu te aștepta să îți iasă totul bine, mai ales când ești la început. Uite 6 greșeli minore, total normale, pe care le fac...

    La ce vârstă merg copiii și ce faci când nu se întâmplă la timp?
    La ce vârstă merg copiii și ce faci când nu se întâmplă la timp?

    Momentul în care bebelușul face primii pași este, fără îndoială, unul dintre cele mai memorabile și emoționante clipe ale vieții de părinte. Un fapt mai puțin știut...

    © 2024 Qbebe