15 lucruri pe care mamele cu case ordonate și curate le fac în fiecare zi

15 lucruri pe care mamele cu case ordonate și curate le fac în fiecare zi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să menții casa ordonată și curată în ritmul alert al vieții de zi cu zi nu este lucru ușor. Dar dacă-i vei implica și pe cei dragi în tot felul de activități casnice, dacă veți fi organizați și veți urma și sfaturile de mai jos, totul va fi mult mai simplu. Iată câteva trucuri pe care orice mamă care-și dorește o casă ordonată ar trebui să le pună în aplicare!

Fiecare membru al familiei trebuie să se implice în activitățile casnice

În condițiile în care fiecare membru al familiei va avea un rol în treburile casnice, nu numai că toată treaba va fi finalizată mai rapid, dar și rezultatele pot fi mai bune.
De altfel, psihologii consideră că și copiii trebuie implicați în activitățile casnice, întrucât acestea pot avea un rol pozitiv în dezvoltarea lor psihică ș emoțională (de pildă, vor învăța să fie responsabili, să fie perseverenți, răbdători, vor avea o stimă de sine mai bună etc.).

Mama, tata si copii fac ordine in bucatarie

Citește și: Copiii care își ajută părinții în treburile casnice au șanse mai mari să fie  adulți de succes

Renunță la lucrurile de care nu mai ai nevoie

Oricine își dorește o casă ordonată și care să pară mai spațioasă ar trebui să recurgă la acest truc.
Străduiește-te, când ai timp, să faci o selecție printre lucrurile voastre și vezi exact ce mai folosești și ce nu. Când sesizezi că este vorba despre ceva nefolosit de mai mult timp, nu ezita și donează-l.

Pune lucrurile la locul lor

Obișnuiește-i și pe cei dragi să pună la loc lucrurile de care nu mai au nevoie. Nu numai că munca ta se va reduce, dar casa va arăta mai bine, mai organizată, mai spațioasă.
Inclusiv cei mici vor trebui obișnuiți să fie ordonați și să-și pună lucrurile la loc, încă de la o vârstă fragedă.

Închide o parte din uși

De exemplu, este ideal să ții închisă ușa de la bucătărie, când gătești, dar și ușile de la camera copilului, când acesta este acolo și se joacă. Nu proceda așa când ai un copil mai mic (sub 6-7 ani)! Procedând așa vei evita ca tot felul de mirosuri să ajungă în casă, dar și ca obiecte ale copilului să se răspândească peste tot, obligându-te să te apuci de făcut ordine când nici nu te-aștepți.

Să facem mereu paturile

Chiar dacă ne este uneori greu să ne apucăm să strângem paturile, gândindu-ne că oricum pe timpul zilei nu suntem pe-acasă, specialiștii ne îndeamnă să ne facem un obicei din acest demers.
Nu numai că aspectul locuinței va fi mai ordonat și spațiul va părea mai generos, dar și starea noastră interioară va fi mai bună în asemenea condiții. De altfel, studii recente au arătat că un pat nestrâns poate încuraja menținerea stării de anxietate.

Femeie ce aranjeaza patul

Să lăsăm încălțămintea la intrare

În condițiile în care pe tălpile încălțărilor se acumulează cantități mari de murdărie și de bacterii, pentru sănătatea întregii familii și pentru a ne bucura de o casă mai curată este indicat să le lăsăm la intrare.
Dacă locuim într-o casă putem să așezăm la intrare un dulap sau orice alt suport care să permită să ne lăsăm încălțămintea acolo, iar dacă locuim într-un apartament este ideal ca în apropierea ușii să existe un asemenea obiect. Ideea este să înaintăm cât mai puțin în casă cu încălțămintea de afară!

Să dai cu mopul prin casă la sfârșitul unei zile, înainte de culcare

Dacă vrei să-ți fie mai ușor la curățenie și să te asiguri că familia ta are parte de cea mai bună igienă, este ideal ca la sfârșitul unei zile să dai cu mopul prin casă.
Preferabil este să folosești unul tip Swiffer (ce nu este ca un mop clasic, ci are un fel de „platformă" pe care se poate prinde o cârpă specială), ce te va ajuta să termini treaba mai repede și cu rezultate mai bune.

Nu-ți lăsa hainele împrăștiate prin casă

Una dintre condițiile pentru ca într-o casă să fie ordine este ca hainele să nu fie împrăștiate peste tot. De aceea, va trebui să vă obișnuiți să le puneți la locurile lor după ce nu le mai purtați, cu precădere la sfârșitul zilei. Va fi mai ușor pentru toată lumea să găsească a doua zi ceea ce dorește, iar casa va fi mai curată și mai aerisită.

Aeriseste zilnic

Dacă vom reuși să ne facem un obicei din a aerisi zilnic, dimineața și seara, vom sesiza cum atmosfera din casă devine mai plăcută. Nu renunțați la el nici în zilele foarte reci!

Curăță zilnic chiuveta de la baie

Chiuveta din baie se poate murdări mai ușor decât ne închipuim. Putem să o menținem cât mai curată dacă vom face zilnic puțin efort. Tot ce va trebui să facem va fi să avem la îndemână niște șervețele umede pentru bebeluși și să curățăm urmele de mizerie din ea.

Spală vasele pe măsură ce gătești

Un alt truc pentru o casă curată este să ai grijă să nu lași vase murdare când gătești. Poți să le speli pe măsură ce gătești, astfel încât atunci când termini de servit masa să nu ai de spălat mai multe rânduri de vase. Vei vedea că procedând așa vei economisi timp și vei avea o bucătărie mai curată și ordonată! În condițiile în care tocătoarele din bucătărie pot fi o sursă considerabilă de bcaterii, este indicat să le curățăm zilnic. O soluție simplă este aceasta: le vom lăsa la înmuiat, peste noapte, într-o soluție preparată astfel: 1 parte oțet, 3 părți apă și puțin detergent de vase.

Femeie ce face curat in frigider

Încearcă să faci ordine săptămânal în frigider

Un frigider curat presupune nu numai o igienă mai bună, ci și posibilitatea de a avea o viziune mai clară asupra a ceea ai mai avea nevoie sau ceea ce îți este de prisos.
Iată de ce este important ca în fiecare săptămână să faci ordine în frigider , astfel încât să nu fii în situația de a te confrunta cu tot felul de mirosuri neplăcute sau de a cumpăra o cantitate mai mare din același aliment.

Nu exagera cu păturile și cu pernele

Prea multe perne decorative sau pături nu vor face altceva decât să dea un aspect înghesuit, dezordonat.Străduiește-te să achiziționezi câte perne sau pături ai nevoie, întrucât, în caz contrar, veți fi „sufocați" de ele.
Cele care îți sunt de prisos pot fi donate, de exemplu, unui cămin de copii sau de bătrâni sau la un adăpost de animale.

Voi mai puteți să dați și alte exemple de trucuri, menite să ne ajute să avem casa curată și ordonată?

Citește și: Iată cum arată cea mai organizată casă din lume

Surse:
www.adebtfreestressfreelife.com, www.housebeautiful.com, www.southernliving.com

Surse poze:
www.pixabay.com

Articolul urmator
Am curățat case timp de 8 ani. Iată ce am descoperit despre oameni în tot acest timp
Am curățat case timp de 8 ani. Iată ce am descoperit despre oameni în tot acest timp

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ca să fac duș, mi-am pus copilul în scoica auto. Și mamele trebuie să se spele!
    Ca să fac duș, mi-am pus copilul în scoica auto. Și mamele trebuie să se spele!

    Îmi amintesc și acum în detaliu când fiica mea era bebelușă și abia așteptam să vină soțul meu de la muncă să i-o pun în brațe și să îmi fac și eu...

    Cele mai ordonate și mai dezordonate zodii. Cine are cea mai mare curățenie în casă
    Cele mai ordonate și mai dezordonate zodii. Cine are cea mai mare curățenie în casă

    Dacă pentru unii dintre noi contează enorm ca totul să fie la locul lui, să fie curățenie perfectă și să găsim cu ușurință orice lucru din casă sau de la birou, pentru alții...

    Nu îmi îmbrățișez copiii fără acordul lor și alte 4 lucruri pe care NU le fac ca mamă terapeut
    Nu îmi îmbrățișez copiii fără acordul lor și alte 4 lucruri pe care NU le fac ca mamă terapeut

    Fiecare părinte își stabilește reguli pe care se străduiește să le respecte cât mai mult în privința educării copilului. Mai stricte sau mai relaxate, asemenea...

    Ce fac mamele imediat după naștere ca să fie sigure că nu primesc alt bebeluș
    Ce fac mamele imediat după naștere ca să fie sigure că nu primesc alt bebeluș

    Mulți părinți glumesc pe seama faptului că bebelușii lor au fost încurcați la naștere, mai ales când personalitatea și interesele copiilor lor sunt total diferite de ale...

    Trebuie să fac un efort imens ca să-mi plac copilul de 3 ani. Mă simt iritată în fiecare zi
    Trebuie să fac un efort imens ca să-mi plac copilul de 3 ani. Mă simt iritată în fiecare zi

    E adevărat că experiența de a fi părinte poate fi incredibilă, unii ar spune chiar magică, însă nu pentru toată lumea. Și este perfect normal. Această mămică de peste...

    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

    O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

    Șapte frici reale pe care le au mamele care se pregătesc pentru al doilea copil. Le-ai simțit și tu?
    Șapte frici reale pe care le au mamele care se pregătesc pentru al doilea copil. Le-ai simțit și tu?

    Atunci când faci al doilea copil, știi la ce să te aștepți. Contrar așteptărilor, acest lucru nu vine întotdeauna cu sentimente de ușurare, ci cu temeri reale.

    Mamele care nu știu să gătească cresc copiii mai inteligenți
    Mamele care nu știu să gătească cresc copiii mai inteligenți

    Auzim mereu cât este de important să învățăm copiii să capete abilități culinare și cât de mult le stimulează creativitatea. Însă multe mame, mai ales cele...

    © 2024 Qbebe