Apa oxigentă: în ce condiții să nu folosești niciodată perhidrolul

Irina Olteanu - Redactor Senior

Apa oxigenată este un produs cu utilizări dintre cele mai diverse, fiind utilă atât pentru tratarea diverselor afecțiuni, cât și pentru dezinfectare. Îți explicăm în continuare care sunt condițiile în care nu trebuie să folosești niciodată perhidrolul, precum și alte informații importante despre acest produs multifuncțional.

Când să nu folosești perhidrolul

Apa oxigenată, cu denumirea științifică de peroxid de hidrogen sau perhidrol este un ușor antiseptic folosit pe piele pentru a preveni infectarea unor mici leziuni precum tăieturi, zgârieturi sau arsuri; înainte de utilizare trebuie curățată zona respectivă. De asemenea, poate fi folosit pentru clătirea gurii ca să îndepărteze mucusul sau să amelioreze o iritație a gurii. Funcționează prin eliberarea de oxigen când este aplicat pe zona afectată, care produce o spumă ce ajută la îndepărtarea celulelor moarte și la curățare. Trebuie să citești cu atenție instrucțiunile de pe prospectul produsului, iar dacă ai nelămuriri, discută cu medicul sau farmacistul (mai ales dacă ai un istoric de alergii sau iei medicamente). Când vine vorba despre utilizarea apei oxigenate în mediul casnic, se dovedește de asemenea extrem de utilă. Iată și condițiile în care nu trebuie să o folosești:

 •  nu folosi perhidrol pentru a curăța tăieturile adânci. Deși este folosită în multe cabinete medicale și este mai puțin inconfortabilă decât alcoolul, unii experți nu o mai recomandă deoarece poate dăuna celulelor moarte din jurul tăieturii și poate întârzia vindecarea.
 •  nu folosi apă oxigenată fără să porți mănuși. Chiar dacă scopurile în care este folosită sunt benefice, nu înseamnă că nu poate să dăuneze. Află că îți poate arde pielea și îți poate colora în alb buricele degetelor (în special dacă compoziția de peroxid de hidrogen depășește 3%). Atunci când cureți cu ea este indicat să porți mănuși.
 •  nu o amesteca cu oțet. Prin combinarea acestor două substanțe se creează acidul peracetic, un acid coroziv care poate dăuna pielii, ochilor, nasului, gâtului și plămânilor. Le poți folosi alternativ pe diverse suprafețe, dar nu le amesteca în același recipient.
 •  nu înghiți apă oxigenată. Circulă diverse informații cu privire la beneficiile ingerării perhidrolului, însă acestea sunt false. Nu trebuie să bei apă oxigenată; chiar și la o concentrație de 3% poate cauza vezicule la nivelul gurii, vărsături și probleme abdominale.
 • nu o folosi dacă nu face spumă când începi să cureți. În primul rând trebuie să afli că sticla de culoare închisă în care o poți achiziționa de obicei este menită să protejeze soluția; aceasta se transformă în apă simplă dacă este expusă la căldură, lumină și aer. Substanța care rezultă nu este nocivă, dar nu va mai fi eficientă. De aceea este bine să ții sticla într-un loc rece și întunecat și să o folosești în maxim 6 luni de la deschidere.

apa oxigenata

Apă oxigenată formulă

Perhidrolul sau peroxidul de oxigen este apa oxigenată, un lichid incolor care fierbe la 150.2 grade Celsius și îngheață la -0.432 grade Celsius. Formula sa chimică este H2O2, fiind asemănătoare cu cea a apei obișnuite. Poate să se combine cu apa în orice proporție, fiind solubil în eter și alcool și se descompune spontan în condiții de lumină, căldură, catalizatori ș.a., rezultând apă și oxigen.

Unde găsesc apa oxigenată

Apa oxigenată poate fi achiziționată în general de la farmacii, dar există și magazine online care o comercializează. Prețul să variază în funcție de producător și de mărimea recipientului. Verifică întotdeauna la cumpărare termenul de valabilitate al produsului.

Ce se întâmplă dacă bei apă oxigenată

Perhidrolul este o combinație de hidrogen și oxigen (spuma care apare este de fapt oxigen). Poate fi cumpărată în mai multe concentrații:

 • Perhidrolul pentru uz casnic care se vinde în sticle de culoare maronie și conține 3% peroxid de hidrogen
 • Perhidrolul pentru decolorarea părului care conține între 6-10% peroxid de hidrogen
 • Perhidrolul alimentar care conține 35%; în pofida denumirii sale nu trebuie niciodată ingerat decât dacă este extrem de diluat
 • Perhidrolul industrial care se găsește în produse cu concentrație de până la 90%.

De obicei o cantitate mică de apă oxigenată înghițită va cauza doar mici neplăceri. Atunci când este ingerat, pehidrolul generează bule de oxigen în stomac, iar dacă sunt suficiente (peroxidul de hidrogen reacționează cu o enzimă naturală din corp) stomacul se activează și urmează să vomiți spumă. Poate să aibă un efect iritant ușor, așa că va apărea sensibilitate la nivelul gurii și deranjament stomacal (balonare, durere ușoară de stomac). Dacă se consumă puțină apă sau lapte este suficient. Perhidrolul nu este asimilat din stomac în corp; odată ce stomacul se calmează, nu mai sunt de așteptat alte probleme. Situația însă este diferită când se înghite o cantitate mare de perhidrol; de obicei este vorba de un gest premeditat. În acest caz apare o iritație gravă a stomacului și chiar arsuri care necesită internare (pot apărea ulcere, perforație intestinală, arsuri ale gurii, gâtului și ale stomacului).

Oxigenul care este produs în organism poate atinge un prag prea mare și poate trece din sistemul digestiv în vasele de sânge, cauzând chiar infarct, accident vascular cerebral, probleme respiratorii, leșin și chiar deces. Gravitatea complicațiilor depinde de volumul și de concentrația ingerată. Trebuie să suni de urgență la salvare dacă se întâmplă acest lucru.

Gargară cu apă oxigenată

Unele persoane găsesc de ajutor gargara cu apă oxigenată atunci când se confruntă cu o durere de gât, își doresc să albească dinții sau să reducă inflamația gingiilor. Pentru a face în siguranță gargară cu perhidrol, trebuie în primul rând să te asiguri că nu îl înghiți (fie că este vorba de un produs cu o concentrație de 3% sau de 35% de peroxid de hidrogen). Ține cont de următorii pași:

 •  Începe cu un produs cu concentrație 3% de peroxid de hidrogen (acesta se găsește în majoritatea farmaciilor). Combină o parte de perhidrol cu 2 părți de apă. Amestecul va avea o concentrație de 1% peroxid de hidrogen
 • Lasă capul pe spate și ia o gură mică din amestec. Fă gargară și plimbă amestecul în gură timp de 60 de secunde
 • Scuipă soluția după gargară. Nu încerca să folosești amestecul mai mult de 90 de secunde.

Clătirea gurii cu apă oxigenată

Gargara cu perhidrol poate ajuta la calmarea unei dureri de gât deoarece peroxidul de hidrogen deține proprietăți antibacteriene. În plus, poate ajuta la subțierea mucusului care se formează în gât (cauzator de iritație și durere), fiind mai ușor de eliminat. Datorită proprietăților dezinfectante puternice, ajută și la prevenirea infectării aftelor, grăbindu-le vindecarea. Tot la nivel bucal, apa oxigenată poate reduce inflamația gingiilor, când este folosită alături de spălat regulat pe dinți și ață dentară. Nu în ultimul rând, peroxidul de hidrogen este principalul ingredient activ din multe produse destinate albirii dentare; gargara cu perhidrol poate să albească dinții timp de câteva ore de la folosire.

Spray apă oxigenată

Spray-ul cu apă oxigenată este mai greu de găsit, însă are aceleași proprietăți menționate anterior; dispune de o aplicare mai ușoară. Pe lângă proprietățile antiseptice, are și proprietăți hemostatice (oprește sângerările), precum și dezinfectante. În cadrul unui chestionar ce a implicat 2 spitale, suprafețele moi din cadrul unităților medicale respective au fost depistate cu patogeni. S-a demonstrat că un produs dezinfectant pe bază de peroxid de hidrogen a fost eficient pentru decontaminarea acestor suprafețe când a fost aplicat ca spray, fără să asocieze o curățare mecanică (prin frecarea suprafeței).

Apă oxigenată preparare

O altă utilizare binecunoscută pentru perhidrol constă în decolorarea părului. În acest scop, trebuie preparat un amestec din apă oxigenată și apă rece, în proporție de 1:1 cu care se umple un recipient de tipul unui spray. După ce se spală, usucă și piaptănă părul, se aplică soluția uniform (folosind mănuși de protecție pentru mâini). Se așteaptă o oră, apoi părul se spală cu șampon; trebuie neapărat folosit un produs de tip mască hidratantă sau balsam deoarece perhidrolul usucă firele de păr, făcându-le casante. Dacă se dorește o nuanță și mai deschisă, se repetă procedeul după minim o săptămână.

Pentru a prelungi durata de valabilitate a unor produse (lapte sau sucuri naturale din fructe) se apun 25 picături la un litru (dintr-o soluție de perhidrol cu 30% concentrație peroxid de oxigen) pentru a omorî bacteriile.

În scopul eliminării toxinelor din organism (cură de purificare care durează minim 21 zile), se administrează o picătură de perhidrol (concentrație de 30%) sau 10 picături de apă oxigenată (care conține 3% concentrație peroxid de hidrogen) de 3 ori pe zi cu 20-40 minute înainte de masă.

Pentru albirea dinților se amestecă 2 lingurițe de apă cu 1 linguriță de apă oxigentă. Se clătește gura cu soluția și se scuipă.

Apă oxigenată coronavirus

În ceea ce privește utilitatea sa în contextul pandemiei cu coronavirus, apa oxigenată ajută alături de săpun, alcool sau clorină pentru că dizolvă proteina virală; trebuie folosită în stare pură și poate răni pielea. Fiind cunoscută pentru proprietățile sale dezinfectante, a fost recent utilizată de primării pentru dezinfectarea spațiilor publice cu ajutorul diverselor dispozitive. Prof.Dr.Andrei Vlad Medvedovici, decanul Facultății de Chimie, de la Universitatea București, a explicat însă că atunci când apa oxigenată este pulverizată de la înălțime poate să purifice aerul, însă nu este utilă pentru suprafețe (pentru care recomandă folosirea detergentului). Pentru că multe produse care conțin apă oxigenată au concentrație mică de peroxid de oxigen, specialiștii nu le recomandă pentru combaterea coronavirusului. De altfel, nici nu există studii care să arate eficacitatea în prevenția împotriva Covid-19.

Surse:www.webmd.com,www.thekitchn.com,www.poison.org,www.healthline.com,http://web.farmaciiledona.ro/,www.hotnews.ro,https://romania.europalibera.org 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce să nu folosești niciodată ulei de măsline dacă vrei cei mai buni cartofi copți
  De ce să nu folosești niciodată ulei de măsline dacă vrei cei mai buni cartofi copți

  Chef Raymond Blanc, unul dintre cei mai cunoscuți chefi din Marea Britanie și din lume, a împărtășit câteva dintre secretele sale pentru obținerea celor mai reușiți...

  Adelina Pestrițu, reguli stricte de ziua fiicei ei. La petrecere se intră numai cu anumite condiții
  Adelina Pestrițu, reguli stricte de ziua fiicei ei. La petrecere se intră numai cu anumite condiții

  Pe 3 august, Adelina Pestrițu și soțul ei, Virgil Șteblea, au organizat o petrecere cu ocazia aniversării fiicei lor, ce a împlinit 2 ani. Descoperă cum a fost atmosfera...

  10 fraze Montessori pe care să le folosești în loc de banalul „Bravo!”
  10 fraze Montessori pe care să le folosești în loc de banalul „Bravo!”

  Una dintre cele mai cunoscute metode educaționale din toate timpurile, Metoda Montessori, propune implicarea copilului în activități ludice și educative care să poată fi...

  Alt divorţ şoc în showbizul românesc! De dragul copiilor se vor despărţi în condiţii amiabile
  Alt divorţ şoc în showbizul românesc! De dragul copiilor se vor despărţi în condiţii amiabile

  Unul dintre cele mai cunoscute cupluri din showbiz s-a destrămat. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla despre cine este vorba!

  Tu stii cand ar trebui sa incepi sa folosesti creme antirid?
  Tu stii cand ar trebui sa incepi sa folosesti creme antirid?

  Majoritatea oamenilor cred ca folosirea unei creme antirid este primul semn de batranete – si cum nimeni nu vrea sa constientizeze ca inainteaza in varsta, o astfel de crema este rar...

  Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang
  Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang

  Una dintre marile provocări ale vieții de părinte este să găsești cele mai potrivite formule de a-i transmite copilului tău mesajele pe care le dorești. În special copiii...

  Apa plată și minerală din comerț pot declanșa probleme grave de sănătate! Conțin o substanță toxică
  Apa plată și minerală din comerț pot declanșa probleme grave de sănătate! Conțin o substanță toxică

  Conform specialiștilor, apa plată și minerală pot provoca probleme grave de sănătate dacă nu este depozitată corespunzător. Există riscul să provoace chiar cancer, din cauza...

  ULTIMA ORĂ! În ce condiții încep luni școlile. Anunțul Ministrului Educației
  ULTIMA ORĂ! În ce condiții încep luni școlile. Anunțul Ministrului Educației

  Azi, pe 5 noiembrie, cu doar 3 zile înainte de începerea școlilor s-a luat decizia privind funcționarea lor și deschiderea în format fizic în condițiile pandemice...

  © 2022 Qbebe