Cum eliminați petele de sânge de pe haine și cearșafuri: sfaturi utile care vă fac viața mai ușoară

Andreea Constantin

Dacă ați avut până acum de-a face cu haine sau cearșafuri pătate de sânge, știți deja cât de greu se îndepărtează aceste pete. Sângele poate pătrunde adânc în țesături, devenind foarte dificil de scos, mai ales dacă pata este uscată. În continuare, vă vom oferi câteva sfaturi utile pentru a îndepărta petele de sânge și a vă bucura de rufe curate, fără efort.

Cum eliminați petele proaspete de sânge

În cazul în care tocmai v-ați pătat de sânge, iar pata este încă proaspătă, avem o veste bună. Petele proaspete ies mult mai ușor decât cele vechi, deja uscate, așa că veți putea rezolva totul din câteva mișcări. Iată care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmați pentru a curăța pata:

1. Clătiți bine materialul cu apă rece. Uneori, dacă este vorba de o pată superficială, apa poate rezolva totul din prima. Dați drumul la robinet și lăsați jetul de apă să spele locul pătat. Puteți folosi și puțin săpun pentru a freca pata.
2. Dacă pata este mai întinsă sau nu aveți timp să clătiți bine haina, lăsați-o în apă rece, iar ulterior puneți-o la spălat. În cazul în care aveți la îndemână un cub de gheață, puteți să frecați ușor pata cu acesta. Nu folosiți apă fierbinte, pentru că e posibil să obțineți efectul contrar, sângele pătrunzând mai adânc în material.
3. Spălați haina la mașină, folosind un detergent lichid eficient împotriva petelor persistente. Persil Deep Clean gel poate fi o alegere excelentă, întrucât îndepărtează chiar și cele mai dificile pete, fiind în același timp delicat cu țesătura datorită tehnologiei de curățare în profunzime. Află mai multe detalii aici.

inimioara in mana

Dacă nu sunteți acasă și vreți să încercați o altă soluție rapidă, până să ajungeți cu hainele pătate la mașina de spălat, puteți apela și la următoarele trucuri:

1. Pentru materialele de culoare deschisă, puteți folosi apă oxigenată sau suc de lămâie, cu care să ștergeți locul pătat de sânge. Totuși, aveți mare grijă: în cazul textilelor cu nuanțe foarte intense există pericolul să afectați culorile materialului.
2. Aspirina pisată, pudra de talc și bicarbonatul de sodiu pot fi folosite pentru a îndepărta petele de sânge. Pulberea trebuie amestecată cu apă, până are componența unei paste. Pasta poate fi lăsată între 30 de minute și câteva ore deasupra zonei pătate.
3. Oțetul poate fi și el o soluție rapidă pentru petele proaspete de sânge, atâta timp cât acestea nu au pătruns în material. Turnați puțin pe pată și lăsați câteva minute să acționeze, apoi frecați locul cu o cârpă.

Cum eliminați petele uscate de sânge

Pentru că nu întotdeauna avem la îndemână soluțiile potrivite, sau nici măcar nu realizăm că ne-am pătat, sângele poate pătrunde în țesătură, caz în care devine mai greu de înlăturat. Totuși, există soluții prin care putem scăpa și de petele vechi de sânge:

1. Lăsați rufele în apă rece cu puțin detergent sau cu o soluție de îndepărtare a petelor.
2. După ce rufele au stat la înmuiat trei-patru ore, frecați bine locul pătat, folosind apă și detergent sau săpun, astfel încât pata să iasă cât mai ușor din țesătură.
3. Spălați la mașină folosind un detergent precum Persil Active gel, pentru a îndepărta pata în profunzime, protejând totodată materialul.

Cum îndepărtați petele de sânge de pe lenjeria de pat

Dacă în cazul hainelor lucrurile par să stea mai simplu, un cearșaf pătat de sânge poate fi o provocare. Din fericire, și în această situație există soluții care vă pot ajuta să curățați eficient lenjeria de pat:

1. În cazul în care pata este proaspătă, puneți rapid deasupra oțet, apă oxigenată sau un amestec de bicarbonat de sodiu cu apă. Lăsați să acționeze, iar apoi spălați la mașină cu detergent, iar pata ar trebui să dispară. Puteți, de asemenea, să clătiți rapid lenjeria în apă rece, urmând ca apoi să o spălați cu detergent. Petele proaspete de sânge vor ieși rapid în acest mod.
2. Dacă pata este uscată, lăsați cearșafurile la înmuiat peste noapte în apă rece, frecați cu detergent sau săpun, apoi spălați la mașină, folosind programul adecvat pentru materialul din care e realizată lenjeria.
3. Tot în cazul petelor de sânge uscate, puteți lăsa cearșafurile la înmuiat în apă, adăugând detergent pudră și o linguriță de amoniac. După câteva ore, clătiți bine și spălați lenjeria cu detergent.
4. Dacă petele de sânge nu au ieșit în totalitate, nu puneți lenjeria de pat sau hainele în uscătorul de rufe. Temperatura crescută va fixa sângele în țesătură, ceea ce înseamnă că pata va deveni ulterior mult mai dificil de scos.

Sperăm ca sfaturile de mai sus să vă fie utile și să vă ajute să îndepărtați petele de sânge de pe haine și lenjerii de pat, fără să pierdeți energie și timp. Cu soluțiile potrivite, cum ar fi produsele Persil, petele nu mai au de ce să rămână o problemă.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tot ce trebuie să știe o mamă de băiat: 9 lucruri care îți fac viața mai ușoară
  Tot ce trebuie să știe o mamă de băiat: 9 lucruri care îți fac viața mai ușoară

  Mămicile de băieți au multe emoții când vine vorba de creșterea pruncului lor. A avea un băiat nu este deloc același lucru cu a avea o fată, fiind vorba despre comportamente,...

  Alăptarea este de acum mult mai ușoară! Produse utile unei proaspete mămici
  Alăptarea este de acum mult mai ușoară! Produse utile unei proaspete mămici

  Multe viitoare mămici se tem de momentul în care vor trebui să își alăpteze bebelușii. Asta pentru că, deși în teorie alăptarea la sân ar trebui să se...

  De ce femeile gravide fac trafic cu propriul lor sânge
  De ce femeile gravide fac trafic cu propriul lor sânge

  Mai multe femei au fost prinse în aeroport transportând zeci sau sute de eprubete cu sânge. Motivul este de-a dreptul șocant - nu ne-am fi gândit!

  Cel mai tânăr influencer din lume are 3 ani şi poartă numai haine semnate de designeri
  Cel mai tânăr influencer din lume are 3 ani şi poartă numai haine semnate de designeri

  Un băieţel din Marea Britanie a cucerit internet-ul după ce mama sa a postat pe Instagram numeroase fotografii cu el îmbrăcat în haine de designer. Parcurge articolul de mai...

  Către mămicile care critică pe cele care nasc prin cezariană: nu este mai ușoară decât nașterea naturală
  Către mămicile care critică pe cele care nasc prin cezariană: nu este mai ușoară decât nașterea naturală

  Am decis sa va spun si eu cum a fost nașterea prin cezariană, ce am experimentat și cum a fost după. Mai întâi mă voi prezenta, sunt Maria am 22 de ani și am un băiețel...

  Care este grupa de sânge cea mai rezistentă la coronavirus
  Care este grupa de sânge cea mai rezistentă la coronavirus

  Un studiu din China a adus în prim-plan relația dintre grupele sanguine și incidența infectării cu noul coronavirus. Studiul este preliminar, nu a fost încă supus...

  Sfaturi utile pentru hrănirea corectă a bebelușului
  Sfaturi utile pentru hrănirea corectă a bebelușului

  Hrănirea bebelușului, de la alăptare și până la etapa de diversificare, poate avea numeroase provocări pentru orice mămică, mai ales dacă e prima dată când trebuie să...

  „Mami, ce înseamnă să economisești?”: sfaturi utile pentru discuția despre bani cu cel mic
  „Mami, ce înseamnă să economisești?”: sfaturi utile pentru discuția despre bani cu cel mic

  Orice părinte știe că, mai devreme sau mai târziu, trebuie să deschidă cutia Pandorei a discuțiilor despre bani cu mezinul familiei. Este important ca subiectul să fie abordat...

  © 2022 Qbebe