- Folosește-te de un marsupiu, de un ham sau chiar de un pătuț mobil
- Fii conștientă de pericolul pe care îl reprezintă chimicalele din produsele folosite la curățenie
- Profită de orice ocazie pentru a-ți face treburile
- Fă-ți o listă a priorităților
- Încearcă să faci simultan mai multe treburi
- Acceptă ajutorul din partea celor apropiați
- Lucrează în echipă cu ceilalți membri ai familiei
- Pe măsură ce va crește, bebelușul va putea fi implicat direct în diverse treburi casnice
- Nu ezita să apelezi și la ajutor specializat
Folosește-te de un marsupiu, de un ham sau chiar de un pătuț mobil
Poți să-ți faci mai liniștită treburile casnice chiar dacă ai un nou-născut, când vei apela, de pildă, la un marsupiu, la un ham sau la un pătuț ce poate fi deplasat cu ușurință dintr-un loc în altul. Oricare dintre acestea îți vor da posibilitatea de a-ți face din treburi păstrându-și totodată bebelușul în preajmă.
De exemplu, dacă îl vei așeza într-un marsupiu sau într-un ham trebuie să te asiguri că acestea sunt bine securizate, iar bebelușul are o poziție suficient de confortabilă, ce-l va ajuta inclusiv să doarmă în timp ce tu ai desfășura activități precum spălatul vaselor, ștersul prafului, datul cu aspiratorul etc.
Pătuțul mobil ar trebui să fie cât mai ușor și să poată să te asigure că bebelușul va avea parte de o poziție confortabilă.
De asemenea, este esențial să ai grijă să-ți ferești micuțul de venirea în contact cu orice tip de substanțe chimice folosite la curățenie.
Ideal este să poți păstra și cât mai multă liniște când faci treabă sau lasă-l să se obișnuiască treptat cu zgomotele casei, precum cel provenit de la aspirator. Vei vedea că poate adormi și datorită acestuia!
Fii conștientă de pericolul pe care îl reprezintă chimicalele din produsele folosite la curățenie
Experții ne atrag atenția asupra următorului fapt: substanțele din produsele destinate curățeniei pot fi foarte nocive pentru un nou-născut.
Este obligatoriu să ne asigurăm că acesta nu va inhala sau nu va veni sub nicio formă în contact cu acestea, întrucât pot produce arsuri, iritații sau orice alte reacții alergice periculoase, cu atât mai mult cu cât bebelușul va duce la gură jucării ce au venit în contact cu substanțele chimice.
Mult mai bine va fi să apelezi, dacă ai în casă un bebeluș, la produse ecologice sau naturale, precum: oțetul , peroxidul de hidrogen, uleiuri esențiale, zeamă de lămâie etc. Și acestea pot fi apte să distrugă bacteriile periculoase și să ne aducă în casă curățenie și prospețime.
Citește și: Produse din casă care îți pot otrăvi copilul
Profită de orice ocazie pentru a-ți face treburile
Gestionarea eficientă a timpului este una dintre principalele măsuri care ar trebui luate când trebuie să facem curat în casă cu un nou-născut. Va fi mult mai simplu să faci treburile treptat, pe parcursul unei zile, în loc să lași multe treburi nefăcute și să vrei apoi să le faci pe toate odată.
Iată cum ai putea să te organizezi pentru a-ți menține curățenia chiar dacă ai un bebeluș:
• Șterge praful în timp ce-l ții într-un marsupiu sau într-un pătuț mobil. Pe măsură ce va crește, poți să-l lași să stea pe burtică, pe o suprafață sigură, în timp ce tu îți faci treaba
• Organizează-te astfel încât să faci treabă și când bebelușul doarme
• Poți face curățenie în bucătărie în timp ce sterilizezi biberoane sau încălzești mâncarea la microunde
• Poți să-ți speli vasele în timp ce bebelușul va sta confortabil la pieptul tău, într-un marsupiu.
În același timp, este recomandabil să-ți lași treburi precum măturatul sau datul cu mopul pentru sfârșitul zilei (pentru a te asigura că nu vei face aceste treburi de mai multe ori în aceeași zi) și ai grijă, pe cât poți, să pui lucrurile la loc treptat.
Fă-ți o listă a priorităților
Când ești mamă de nou-născut, iar o multitudine de schimbări au intervenit în viața ta, nu va fi simplu să te poți organiza așa cum trebuie. Cu toate acestea, pentru a nu te obosi prea tare și pentru a reuși să-ți dedici suficient timp micuțului tău, este necesar să-ți prioritizezi sarcinile. Astfel, înainte de a te apuca de o treabă, gândește-te dacă aceasta este neapărat urgentă sau în locul ei ar trebui săvârșită alta. Această prioritizare te poate ajuta mai mult decât îți imaginezi!
Încearcă să faci simultan mai multe treburi
Pentru a te organiza cât mai eficient cu treburile casnice când ai în casă un nou-născut, este preferabil să încerci, pe cât posibil, să faci simultan mai multe treburi. Spre exemplu, când vorbești la telefon poți șterge un obiect din casă sau poți să dai drumul mașinii de spălat. Cînd te uiți la televizor, poți să aranjezi haine, să tai zarzavaturi pentru mâncare sau să calci rufe.
Dacă știi că vei fi ocupată pentru mai mult timp, ai grijă să-ți pui bebeluul într-un pătuț mobil sau într-un scaun special pentru mașină, pe care să-l poți pune în locuri cât mai ferite din casă. Așa bebelușul va fi mereu în preajma ta, va fi în siguranță și nu îți va simți lipsa.
Acceptă ajutorul din partea celor apropiați
Deși poți fi tentată să crezi că este mai bine să le faci tu pe toate, psihologii spun că va fi mult mai bine să-i lași pe cei apropiați să-ți dea o mână de ajutor. Nu numai că-ți vei cruța forțele, dar vei avea mai mult timp pentru a fi alături de nou-născut, pentru a vă stabili acea legătura unică.
Lucrează în echipă cu ceilalți membri ai familiei
Odată ce în casă va apărea un nou-născut, este necesar ca și partenerul tău sau copiii mai mari să se implice în treburile casnice. Dacă se va proceda așa, nivelul tău de stres va fi mai redus, iar ei vor deveni mai responsabili. Desigur, în cazul copiilor, trebuie să ai grijă să le încredințezi treburi potrivite vârstei și abilităților lor. De pildă, copiii ar putea să te ajute la treburi precum: sortarea rufelor ce vor fi puse la spălat, ștergerea vaselor după ce au fost spălate, ștersul prafului, datul cu aspiratorul etc. În schimb, partenerul tău ar putea să se ocupe cu: mersul la cumpărături, plata facturilor, să stea cu bebelușul în timp ce tu vei face treabă, va da cu aspiratorul ș.a.
Fiecare trebuie să conștientizeze că nici tu nu le poți face pe toate, iar familia voastră va putea deveni tot mai unită.
Citește și: Copiii care își ajută părinții la treburile casnice au șanse mai mari să fie adulți de succes
Pe măsură ce va crește, bebelușul va putea fi implicat direct în diverse treburi casnice
Spre exemplu, când te duci să pui rufele la mașină, poți să te joci cu bebelușul „peek-a-boo", poți să dansezi cu el în brațe în timp ce dai cu mopul (dacă îl vei ține într-un marsupiu) sau lasă-l să privească cum se mișcă dispozitivele din cuptorul cu microunde când vrei să dezgheți repede ceva.
Nu ezita să apelezi și la ajutor specializat
Când vezi că nu te poți baza prea mult pe cei din jur sau dacă pur și simplu nu-ți place să-i soliciți, poți să apelezi și la firme specializate în curățenie sau la o menajeră.
Alege cu încredere și această variantă dacă vrei ca treburile casnice să nu-ți irosească timpul pe care ar trebui să-l petreci alături de bebelușul tău.
Voi știați până acum „trucuri" menite să ne ajute să ne facem treburile casnice când în casă este și un nou-născut?
Surse:
www.mom.me; www.newparent.com; www.sheknows.com
