Familia s-a mărit și casa pare mai mică? Uite cum să alegi casa perfectă pentru tine și cei dragi

Bianca Geica - Redactor Senior

Familie mare, casă mică? Odată cu venirea pe lume a unui copil, nevoia de spațiu devine din ce în ce mai mare și necesară. O locuința mică poate fi perfectă pentru un cuplu fără obligații, însă nu poate face față vieții cu unul sau mai mulți copii. Potrivit unui studiu din 2017 al Asociației Naționale a Agenților Imobiliari (NAR), aproximativ 29% dintre cumpărătorii de locuințe de până în 36 de ani se mută ca urmare a unor schimbări apărute în viața lor, cum ar fi venirea pe lume a unui copil. 

Află cât de mult poți visa!

Când decizi să cumperi o nouă locuință pentru tine si familia ta, trebuie să iei în considerare lucrurile care îți vor afecta stilul de viață actual și viitor, dar și starea financiară. Iată care sunt cei mai importanți factori de care trebuie să ții cont astfel încât să găsești locuința ideală pentru tine și familia ta! 

1. Stabilirea bugetului

Având un anumit buget în minte, tu și partenerul tău puteți căuta locuințe într-un anumit interval de preț, ceea ce vă va oferi o idee mai clară despre ceea ce vă puteți permite în mod realist și, de asemenea, despre elementele asupra cărora ar putea fi nevoie să faceți compromisuri. Țineți cont de faptul că va trebui să alocați o parte din buget și altor cheltuieli suplimentare, precum: cheltuielile notariale, comsionul perceput de agenția imobiliară (dacă va fi cazul), cheltuielile de posesie, asigurarea obligatorie a locuinței.

Dacă vă dați seama că nu dispuneți de bugetul necesar cumpărării unei noi locuințe, puteți opta pentru un credit ipotecar, care reprezintă practic un împrumut pe care banca îl acordă în vederea cumpărării unei proprietăți sau a unui teren. 

Dacă deții suma deja, fă-ți un calcul. Dacă nu ING vine în ajutor!

ING Bank implementează o nouă premieră în România: pre-aprobarea financiară a unui credit ipotecar 100% online, direct din Home’Bank. Persoanele interesate de un credit ipotecar pot afla direct din aplicația Home’Bank suma exactă pe care o pot împrumuta, fără a se deplasa la bancă și fără alte obligații! Noua funcționalitate oferă posibilitatea stabilirii unui buget maxim înainte de analiză ofertelor existente pe piața imobiliară, astfel încât decizia finală să fie una responsabilă și să nu afecteze echilibrul financiar al familiei. Nu este necesar să fii deja client ING Bank. Convenabil, nu-i așa?

Procesul de pre-aprobare simplifică demersul de creditare cu cel puțin 80%. Practic afli suma maximă, exactă pe care o poți împrumuta, fără să te deplasezi la bancă, și toate costurile aferente creditului ipotecar, în mod transparent. La sfârșitul procesului, primești oferta personalizată pe e-mail. Simplu și fără bătăi de cap!

Se poate opta atât pentru creditul ING Ipotecar cu dobândă variabilă, cât și pentru ING Ipotecar 7Fix (cu dobândă fixă, în primii 7 ani), iar dacă ai venituri declarate la ANAF, pre-aprobarea se poate realiza 100% online din aplicația de internet și mobile banking Home’Bank și durează mai puțin de 5 minute! Pre-aprobarea financiară este valabilă timp de 60 de zile.

Cum funcționează pre-aprobarea financiară pentru ING Ipotecar?

 • Dacă nu ai un cont ING, va trebui să îți descarci aplicația Home’Bank (pe smartphone sau pe tabletă) și să îți deschizi un cont de client. După ce te-ai logat în Home’Bank (de pe smartphone, tabletă sau desktop), următorul pas este accesarea meniului Produse > Credite > ING Ipotecar;
 • Treci prin etapele procesului și încarcă electronic documentele solicitate;
 • În timpul procesului, poți alege între cele două produse: ING Ipotecar și ING Ipotecar 7Fix;
  Ți se pun la dispoziție toate detaliile ofertei: rată, dobânda, DAE, valoarea împrumutului, avansul, perioada creditului ipotecar, prima de asigurare și suma totală de rambursat;
 • În urma selectării uneia dintre cele două oferte de credit ipotecar și finalizării procesului, se afișează oferta alături de următorii pași pentru finalizarea procesului de contractare a creditului; datele le primești și pe e-mail;
 • Dacă vrei să continui procesul, vei fi contactat de către un consultant ING pentru stabilirea pașilor următori.

2. Alegerea locației potrivite

Locația este un alt factor cheie de luat în considerare atunci când cumperi o nouă locuință pentru tine și familia ta. Este esențial ca tu și partenerul tău să vă gândiți la nevoile și prioritățile fiecăruia, atât în prezent, cât și în viitor. Daca aveti unul sau mai multi copii sau planuiti sa va mariti familia in curand, interesați-vă dacă în apropierea noii locuințe sunt grădinițe sau școli bune la care se poate ajunge eventual și pe jos, parcuri sau locuri de joacă, supermarketuri, stații ale mijloacelor de transport în comun.

În cazul în care vă gândiți să cumpărați o casă sau un apartament în afara orașului, legăturile de transport către locul de muncă, către cel mai apropiat oraș sau centru urban și către autostrăzile din apropiere reprezintă un aspect important care trebuie luat în calcul.

3. Care sunt caracteristicile pe care ai vrea să le aibă noua locuință?

Puneți pe hârtie caracteristicile pe care ați vrea să le aibă locuința voastră. Să fie casă sau apartament? Cu câte dormitoare? Veți avea nevoie de două sau mai multe băi, sau vă descurcați cu una singură? Bucătăria să fie una generoasă? Închisă sau deschisă? Să aibă un balcon generos, deschis sau o curte de care să profitați din plin în zilele cu soare?

Odată ce tu și partenerul tău vă veți contura o idee cu privire la caracteristicile pe care ați vrea să le aibă viitoarea voastră locuință, veți avea o idee mult mai clară despre ceea ce căutați, astfel încât să puteți restrânge criteriile de căutare atunci când vorbiți cu dezvoltatori sau cu agenți imobiliari. Puteți folosi unul dintre diversele site-uri de imobiliare online ca instrument pentru a compara diferite tipuri de case în funcție de locația lor, prețuri, facilități și așa mai departe. Astfel vă veți face o idee și asupra prețurilor și vă veți putea modifica criteriile în funcție de bugetul de care dispuneți.

Ai nevoie de credit? Nu suntem bancheri, dar întreabă la ING!

Poți obține un credit ipotecar direct de la o bancă. La ING, de exemplu, poți obține între 13000 și 900000 lei, nu mai mult de 85% din valoarea evaluată a imobilului adus în garanție, pe o perioadă între 3 și 30 de ani. Avansul este de minimum 15% din prețul de cumpărare al imobilului, iar dobânda poate fi fixă sau variabilă.

Există însă câteva criterii minime de eligibilitate care trebuie îndeplinite pentru a obține creditul ING ipotecar. Va trebui să ai:

 • Contract de muncă pe perioadă nedeterminată cu venitul lunar net minim per aplicație de 1500 lei;
 • Minim 1 an vechime în muncă și minim 6 luni vechime la actualul angajator, fără întreruperi mai mari de o lună în ultimul an;
 • Codebitor: maxim 1 codebitor: soț/soție, mamă/tată, fiu/fiică, frate/soră, mătușă/unchi (frate/soră al/a părinților), nepoată/nepot (de unchi), iubit/iubită, bunică/bunic, nepoată/nepot(fiica/fiul copilului). Acesta trebuie să îndeplinească aceleași criterii de eligibilitate ca și tine în privința vechimii și tipului de venit;
 • Reședința unică în România;
 • Venitul să fie în lei;
 • Maxim o locuință deținută deja în proprietate la momentul aplicației la credit.

Trebuie, de asemenea, să ai următoarele acte necesare obținerii unui credit ipotecar la ING:

 • Actul de identitate in original;
 • Actele de proprietate ale imobilului ce va fi achiziționat: act de proprietate, cadastru, extras de carte funciară, intabulare (în copie, originalul fiind prezentat la notar);
 • Actul/Actele de identitate al/ale proprietarului/proprietarilor imobilului ce va fi achiziționat (în copie, originalul fiind necesar la notar);
 • În cazul în care nu ai venituri salariale sau din pensii raportate la ANAF, găsești pe site-ul băncii lista de documente pe care trebuie să le completezi.

Atunci când în mintea ta a încolțit nevoia unui spațiu mai mare, opțiunea de pre-aprobare a creditului ipotecar de la ING îți vine în ajutor! Nu te mai gândi „cum ar fi dacă” și verifică, simplu și online, oferta unui credit ipotecar prin opțiunea de pre-aprobare. Mai multe detalii găsești pe https://ing.ro/persoane-fizice/credite/ipotecar.

Articol susținut de ING.

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Pe 17 decembrie este sărbătorit Sfântul Daniel ! Rugăciunea care protejează casa, familia și pe cei plecați în străinătate
  Pe 17 decembrie este sărbătorit Sfântul Daniel ! Rugăciunea care protejează casa, familia și pe cei plecați în străinătate

  Sâmbătă, pe 17 decembrie, își pot sărbători onomastica toți cei care poartă numele Daniel, Daniela, Dan sau Dana. Această zi este cea în care este sărbătorit...

  Cum arată casa lui Sore. Camera fetiţei sale este de vis! "E genul de cameră pe care mi-aş fi dorit-o eu când eram mică"
  Cum arată casa lui Sore. Camera fetiţei sale este de vis! "E genul de cameră pe care mi-aş fi dorit-o eu când eram mică"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete din lumea muzicii s-a mutat de două luni în casă nouă. Descoperă cum arată noua locuinţă a lui Sore!

  Imagini spectaculoase din noua casă a lui Jennifer Lopez. Mult mai mult spaţiu pentru familia ei
  Imagini spectaculoase din noua casă a lui Jennifer Lopez. Mult mai mult spaţiu pentru familia ei

  Jennifer Lopez şi partenerul ei, Alex Rodriguez, au vândut recent o proprietate din Malibu (California), dar se bucură de una în valoare de aproximativ 40 de milioane $...

  O mamă din București nu și-a mai văzut fiica de mai bine de 1 an, pentru că tatăl ei o ține închisă în casă
  O mamă din București nu și-a mai văzut fiica de mai bine de 1 an, pentru că tatăl ei o ține închisă în casă

  Iulia, o jurnalistă de 34 de ani trece prin momente cumplite pentru că fostul partener nu-i permite să-și vadă fetița în vârstă de 6 ani de peste 1 an de zile. Se pare că...

  Familia bărbatului care a născut s-a mărit! Acesta a mai născut 2 copii
  Familia bărbatului care a născut s-a mărit! Acesta a mai născut 2 copii

  Povestea lui Thomas Beatie a făcut înconjurul lumii în urmă cu 13 ani, când când a deveni primul bărbat însărcinat. Thomas, originar din Honolulu, a născut...

  Distracție garantată și în casă! Ce produse alegi pentru cel mic
  Distracție garantată și în casă! Ce produse alegi pentru cel mic

  Ce facem atunci când vremea capricioasă nu ne lasă să ieșim la joacă? Mutăm distracția în casă! Dar cum facem să ținem plictiseală de parte? Ei bine, din fericire, nu...

  Cum prepari detergentul de casă fără bazaconii: cele mai simple și sănătoase rețete
  Cum prepari detergentul de casă fără bazaconii: cele mai simple și sănătoase rețete

  Detergentul de casă poate deveni aliatul tuturor celor care vor să renunțe la produsele din comerț pline de tot felul de soluții chimice. Pe lângă faptul că economisiți bani,...

  Prietenia nu ține cont de specie: cum au devenit un câine și un șobolan cei mai buni prieteni
  Prietenia nu ține cont de specie: cum au devenit un câine și un șobolan cei mai buni prieteni

  Se spune că „prietenia este adevărată atunci când două ființe se pot bucura una de compania celeilalte fără să fie nevoie să îşi spună niciun...

  © 2023 Qbebe