Studiile recente arată că majoritatea tinerilor reprezentanți ai generației Z și ai generației Millenials depind financiar, dar și din punct de vedere imobiliar de părinții lor. Persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani încă mai locuiesc împreună cu părinții și depind financiar de veniturile acestora, conform unui raport al unui studiu efectuat de Pew Research Center.
În România, acești tineri sunt numiți „Adulescenți”, pentru că nu mai sunt nici la perioada adolescenței să depindă de cei care le-a dat viață, dar nici nu sunt suficient de maturi încât să plece de acasă, așa că rămân și locuiesc cu părinții la vârsta la care alți tineri au deja unul sau mai mulți copii, un loc de muncă stabil, studiile terminate.
Tinerii generației Z și Millenials depind de părinți chiar și după vârsta de 30 de ani
Conformă studiului, majoritatea tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani încă cer bani părinților, stau în casa acestora și depind de ei pentru cheltuielile zilnice. Practic, fără cei care i-au adus pe lume și i-au crescut, tinerii nu ar avea un acoperiș asupra capului și nici posibilitatea de a se întreține. Adulescentii părăsesc foarte greu cuibul părintesc și acceptă cu mare greutate un loc de muncă.
Un alt studiu efectuat în acest sens pe un număr de tineri din generația Z arată că numai o pătrime din aceștia își pot plăti facturile. Cei mai mulți au renunțat la ideea de a locui singuri și s-au întors în casa părintească, unde părinții le asigură tot confortul necesar. În nicio altă eră din istoria noastră nu s-a întâlnit un astfel de fenomen în care copiii să locuiască cu părinții până la vârste foarte înaintate.
Numai în Statele Unite ale Americii, unul din cinci adulți cu vârste se cuprinse între 30 și 34 de ani apelează la ajutorul părinților pentru a-și plăti facturile. Așadar, rămâne un procent de 45% de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani care se pot susține singuri și se pot numi independenți.
Profesor, influencer, artist? Ce meserii vor tinerii din generația Z
Tinerii pun tot mai mare accent pe finalizarea studiilor
În altă ordine de idei, 45% din adulții cu vârste cuprinse între 25 și 28 de ani se pot lăuda cu o diplomă de studii superioare, comparativ cu doar 24% în anul 1993. Și 43% din tinerii din generația Z au împrumuturi și credite făcute pentru a-și termina studiile, comparativ cu un procent de doar 28% în 1993. Din această cauză, tot mai puțin tineri aleg să își întemeieze o familie și să facă copii până la 30 de ani. Se pare că tinerii preferă să aștepte o perioadă îndelungă până se căsătoresc, până iau decizia de a face copii și se vor mulțumi cu ceea ce le oferă părinții.
La nivelul Uniunii Europene, în anul 2021, 49% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani locuiau încă cu părinții, în timp ce statisticile în România, cifrele alarmante atingeau 55%. În țara noastră, fenomenul copiilor adulescenți este în continuare unul foarte răspândit, majoritatea tinerilor rămânând în casa părintească fiindcă sunt dependenți financiar de părinții lor sau pentru că pur și simplu nu se pot susține singuri din venitul pe care îl câștigă. Alți tineri susțin că nu reușesc să își găsească un loc de muncă sau că nu și-au terminat încă studiile.
În România, statisticile sunt îngrijorătoare. Tinerii depind de pensia părinților
Conform unui studiu realizat de Revolut la începutul anului 2023, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani speră să se îmbogățească rapid, să devină vedete și să nu fie nevoiți să muncească. Majoritatea tinerilor respondenți susțin că nu sunt mulțumiți cu actuala situație financiară, ci că ar fi fericiți dacă ar avea mult mai mulți bani, într-un procent de 37%.
În același studiu s-a ajuns la concluzia că 30% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani ar fi mulțumiți cu un venit net de 2000 de euro pe lună, în timp ce 7% dintre respondenți au declarat că s-ar mulțumi cu 10.000 de euro pe lună, conform descoperirilor făcute în urma acestui studiu mediatizat de către Luiza Domnișoru, director de comunicare Revolut în Europa Centrală și de Est.
Fără doar și poate, acest fenomen ia amploare în întreaga lume, prin care copiii deveniți adulți nu se pot susține singuri, nu reușesc să își găsească un loc de muncă sau să își întemeieze o familie, ci preferă să „copilărească” până la vârste ce depășesc 30 de ani. Părinții reprezintă principala sursă de venit a copiilor lor, deveniți maturi, dar privind viața cu aceeași imaturitate ca și în adolescență.
Surse foto: pexels.com, unsplash.com
Surse articol: nypost.com, adevarul.ro