Cum te pregătești să devii tată pentru prima dată: 15 lucruri de care să ții cont

Cum te pregătești să devii tată pentru prima dată: 15 lucruri de care să ții cont

Andreea Guica - Redactor

Se vorbește foarte mult despre rolul de mamă, însă câte lucruri sunt de spus despre rolul de tată? Citind articolul de mai jos, poți afla că sunt cel puțin 15! Ți-am pregătit o listă de lucruri bune de ținut minte, de care să ții cont atunci când devii tată pentru prima dată.

Reguli de care să ții cont când devii tată prima dată

1. Informează-te

Vestea unei sarcini poate veni cu emoții copleșitoare, chiar dacă nu ești tu cel care poartă sarcina. Pe lângă lucrurile pe care trebuie să le știi după ce se naște copilul, este important să fii la curent și cu ce presupune sarcina partenerei tale și cum poți fi alături de ea. Viața de părinte începe încă din sarcină. Puteți descoperi împreună cum să vă bucurați, dar și ce puteți învăța în această perioadă.

barbat care tine in mana picioarele unui bebelus

2. Comunică cu partenera

Comunicarea deschisă și sinceră în cuplu este esențială pentru relație. În același mod, comunicarea părinților despre creșterea și sănătatea bebelușului lor este esențială pentru bunăstarea celui mic. Perioada sarcinii este una oportună pentru a vă pune de acord în privințe precum alăptarea, somnul, sau programul fiecăruia dintre voi.

3. Împărțiți responsabilitățile și nu numai

Viața de părinte susține munca în echipă. În mod ideal, tatăl și mama trebuie să reprezinte acum o echipă care se va susține reciproc, care va împărți bucurii, greutăți și responsabilitățile care vin odată cu rolul de părinte.

4. Ajută la pregătirile pentru venirea bebelușului

Sunt o mulțime de lucruri pe care părinții le pot face înainte de venirea bebelușului pe lume. Câteva exemple: instalarea scaunului de mașină, pregătirea bagajului pentru spital sau aranjarea camerei în care va dormi cel mic. Ce mod mai frumos să intri în rolul de tată decât să te implici în viața copilului tău chiar dinainte ca acesta să se nască?

5. Ai grijă de sănătatea ta

Știm că acesta este probabil sfatul numărul 1 de pretutindeni și poate părea ceva banal, însă este unul foarte important, pe care nu puteam să nu îl menționăm. Poate îți dorești să te lași de fumat sau poate îți dorești să mănânci mai sănătos. Prilejul de a deveni tată pentru prima dată este unul bun pentru a te gândi că cel mic va avea nevoie de tine în viața lui cât mai mult timp. Așa că ai grijă de tine pentru a te putea bucura de viața de familie până la capăt.

5. Ai grijă să dormi suficient

După ce se va naște bebelușul, nu vei mai putea dormi câteva ore legate. Te vei trezi des și probabil vei fi mai obosit decât de obicei. Profită de perioada sarcinii pentru a te ”înarma” cu odihnă, pentru că vei avea nevoie. De asemenea, dacă timpul îți permite, încearcă să dormi în timpul zilei, atunci când doarme și bebelușul. Chiar și un somn de 15-20 de minute te poate ajuta să-ți încarci bateriile.

6. Gândește-te ce fel de tată vrei să fii pentru copilul tău

barbat care sta cu fiica pe umeri

Citește și Am devenit tată pentru prima oară la 50 de ani și viața mea de dinainte parcă nu ar fi existat

Dacă ai avut o relație bună cu tatăl tău și vrei să-i urmezi modelul, înseamnă că nu ai mari emoții cu privire la aspectele emoționale ale relației tată-fiu. Însă dacă nu ai un model demn de urmat, nu te îngrijora. Vestea bună este că alegerea tipului de tată care vrei să fii este în totalitate a ta. Gândește-te bine la acest aspect, pentru că este unul deosebit de important.

7. Vorbește cu alți tătici

Fie că alegi să vorbești cu membrii familiei sau cu prieteni, este bine să ai pe cineva care să îți împărtășească lucruri din experiența rolului patern. Există multe emoții și gânduri pe care le ai când devii tată pentru prima dată și ajută mult să discuți cu cineva care a trecut deja prin ea. Dacă nu ai pe cineva în viața ta care să te poată ajuta, poți apela la grupuri de tătici de pe internet sau la cursuri pentru părinți.

8. Implică-te alături de parteneră în etapele importante din viața de părinte

Cum spuneam mai devreme, viața de părinte începe atunci când afli că bebelușul e pe drum. Atât în perioada prenatală, cât și în perioada postnatală, tu și partenera vă veți întâlni cu diferite etape importante. De pildă, primele cumpărături pentru bebeluș, prima ecografie sau prima noapte cu bebelușul acasă. Toate acestea sunt momente în care, la fel ca mama, tata are un rol vital.

9. Adaptează-ți așteptările legate de viața sexuală

Fie că este vorba de lipsa de timp, de oboseală, sau de recuperarea postpartum, este important să știi că viața de părinte aduce cu sine și o schimbare pe planul vieții sexuale. Asta nu înseamnă că viața sexuală s-a terminat, dimpotrivă. Multe cupluri susțin că după ce au devenit părinți, s-au simțit mai conectați și mai satisfăcuți pe plan sexual. Nu uita că este important ca ambii parteneri să-și comunice deschis nevoile și emoțiile prin care trec odată cu venirea noului membru al familiei. Nu în ultimul rând, reține că viața sexuală după naștere are nevoie de timp pentru a se redefini, așa că nu te îngrijora.

10. Setează limite care să te protejeze pe tine și familia ta

Mulți dintre noi ne gândim la cuvântul protecție, atunci când vine vorba despre un tătic. De cele mai multe ori, această dorință a tatălui vine natural. Chiar și așa, am vrut să îți reamintim că este important să pui nevoile familiei tale pe primul loc, atunci când te întâlnești cu vizite, insistențe sau sfaturi nedorite din partea cunoscuților.

11. Folosește-ți simțul umorului

Umorul are o putere excepțională în a transforma situații neplăcute într-unele cel puțin tolerabile. În plus, ajută la eliberarea tensiunii din organism. Așadar, nu te sfii în a-ți folosi această minunată resursă și a face haz de necaz din când în când.

12. Pune întrebări

Mergi alături de partenera ta la programările la medic și nu te sfii să pui orice întrebare îți trece prin minte. Sănătatea bebelușului și a familiei tale este cea mai importantă, iar părerea specialistului este cea mai potrivită pentru a-ți clarifica nelămuririle.

13. Învață cum să îți păstrezi calmul

În timpul nenumăratelor reprize de plâns, din cauza lipsei de odihnă, te vei simți cu siguranță frustrat. În plus, frustrarea și iritabilitatea părintelui se transmite imediat la copil. De aceea, este important să înveți din timp cum să îți păstrezi calmul. Poate te ajută să ieși la plimbare sau să asculți muzică. Calmul este o stare care trebuie exersată. Încearcă diferite metode și descoperă ce funcționează cel mai bine pentru tine.

14. Fii conștient de importanța rolului tău în viața copilului

În societatea în care trăim, câteodată rolul tatălui este umbrit de rolul mamei, pentru că aceasta poartă și alăptează copilul. Însă rolul patern este important și nu poate fi înlocuit de nimeni altcineva, nici chiar de mamă. Simpla ta prezență este un dar pentru familia ta. Rămâi prezent și activ în viața de familie în fiecare zi, pentru că e nevoie de tine.

Citește și 5 studii care demonstrează că tații chiar contează în dezvoltarea copilului

15. Nu în ultimul rând, pregătește-te să te îndrăgostești cum nu ai mai făcut-o niciodată.

Toți părinții susțin că s-au îndrăgostit pe loc atunci când și-au ținut bebelușul în brațe pentru prima dată. De asemenea, toți spun că nu există cuvinte care să descrie acest sentiment. Poate că ”îndrăgostit” e prea puțin. Vei avea ocazia să experimentezi și tu acest sentiment în scurt timp, așa că pregătește-te!

Ce înveți după ce devii tată prima dată

1. Înveți că rolul de tătic nu e ceva cu care te naști, e ceva ce înveți pe parcurs.
Spre deosebire de rolul matern, care e instinctiv, rolul patern necesită implicare activă. Este un proces de învățare și de adaptare, care te ajută să te maturizezi și să iubești într-un mod nemaiîntâlnit până atunci.

tata care isi tine fiul in carca si zambeste

2. Înveți că atenția ta și a partenerei nu mai poate fi împărțită la doi, ca și înainte. Mulți tătici se simt neglijați de partenerele lor, pentru că acestea oferă multă atenție copilului. Dacă ești printre aceștia, îți garantăm că nu ai de ce să îți faci griji. Maternitatea este un proces în care prioritățile se schimbă în mod natural. Mai mult ca sigur că și prioritățile tale s-au schimbat de când a venit pe lume cel mic. Îmbrățișează schimbarea și iubește în continuare, pentru că iubirea nu s-a diminuat, ba dimpotrivă, crește și evoluează.

3. Înveți să îți întărești relația cu partenera.
În aceeași notă de mai sus, relația cu partenera ta va căpăta noi dimensiuni și este bine să știi că un copil vă poate apropia într-un mod în care nu știați că va fi posibil. Bucurați-vă de fiecare etapă a relației voastre, descoperiți-vă unul pe celălalt și creșteți împreună.

4. Înveți cum să îți creezi și, mai apoi, să îți dezvolți relația cu copilul tău. Relația tată-fiu este una specială, pe care nu o vei mai întâlni cu altcineva. Bucuria de a petrece timp cu cel mic, de a-l învăța lucruri și de a fi alături de el la bine și la greu este, poate, cel mai frumos sentiment de care vei avea parte.

Surse foto: www.istockphoto.com

Surse articol: www.healthline.com
www.momjunction.com
www.heartlines.org.za

Articolul urmator
Am devenit prima dată mamă vitregă și asta m-a ajutat să fiu un părinte mai bun
Am devenit prima dată mamă vitregă și asta m-a ajutat să fiu un părinte mai bun

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ai un copil sensibil? 4 lucruri de care trebuie să ții cont
    Ai un copil sensibil? 4 lucruri de care trebuie să ții cont

    Dacă ai observat la copilul tău reacții emoționale puternice sau toleranță scăzută la frustrare, e posibil să ai un copil sensibil. Fiecare dintre noi avem nevoi diferite, iar...

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    Vrei un copil fericit? 10 metode susținute de știință de care trebuie să ții cont
    Vrei un copil fericit? 10 metode susținute de știință de care trebuie să ții cont

    Ne străduim să le oferim copiilor noștri tot ce credem noi că au nevoie pentru a fi fericiți. Pierdem din vedere faptul că micuții noștri nu au nevoie de lucruri materiale pentru a...

    Părintele Necula, despre cum se poate realiza apropierea copiilor de părinți: „De-a bușilea, cum ați făcut prima dată”
    Părintele Necula, despre cum se poate realiza apropierea copiilor de părinți: „De-a bușilea, cum ați făcut prima dată”

    Cel mai îndrăgit părinte duhovnic de către generația tânără oferă sfaturi importante copiilor care, ajunși la vârsta maturității, încearcă să se apropie...

    Sfaturi de la psiholog pentru mămicile care își duc copiii la grădiniță pentru prima dată
    Sfaturi de la psiholog pentru mămicile care își duc copiii la grădiniță pentru prima dată

    Noul an școlar se apropie cu pași repezi. Dacă e primul an în care copilul tău merge la școală sau la grădiniță, probabil îți trec prin minte o mulțime de...

    16 mame dezvăluie cum s-au simțit când au aflat prima dată că adolescenții lor și-au început viața intimă
    16 mame dezvăluie cum s-au simțit când au aflat prima dată că adolescenții lor și-au început viața intimă

    Copiii cresc și au preocupări normale de adulți, dar și relații intime. Părinții adolescenților află cu stupoare că „micuții” lor și-au pierdut inocența în...

    Andreea Bălan a vorbit pentru prima dată despre dificultățile pe care le întâlnește ca mamă singură
    Andreea Bălan a vorbit pentru prima dată despre dificultățile pe care le întâlnește ca mamă singură

    Andreea Bălan este una dintre cele mai indrăgite artiste din România. Are multe proiecte la activ și cu toate acestea reușește să petreacă timp și cu cele două fetițe ale...

    Cum te pregătești corect pentru diversificarea bebelușului?
    Cum te pregătești corect pentru diversificarea bebelușului?

    Diversificarea este unul dintre cele mai importante momente din viața unui bebeluș. În același timp, este și etapa care dă cele mai mari emoții mămicilor. Dacă vrei să...

    © 2024 Qbebe