5 lucruri pe care le înveţi după ce divorţezi

Bianca Onofrei

Foarte multe persoane privesc căsătoria ca pe o destinaţie finală, ca pe o confirmare a succesului în relaţia amoroasă, când în realitate, aceasta este doar începutul. De câte ori nu ţi s-a întâmplat să vezi cupluri care par foarte fericite, care emană energie pozitivă şi par că se completează în totalitate, iar după ceva timp, când vorbiţi, auzi replica „am divorţat". Aşa cum este un şoc pentru cei din jur, foarte multe persoane sunt şocate de un astfel de eveniment, tocmai pentru că nu l-au luat în calcul.


Este firesc ca atunci când te căsătoreşti, să-ţi doreşti să rămâi împreună cu partenerul, „până la adânci bătrâneţi", îţi imaginezi cum va fi să călătoriţi împreună, să aveţi casa voastră, să aveţi copii şi nepoţi. Cu toate acestea, trebuie să iei în calcul şi divorţul şi să înţelegi că fără implicare din partea ambilor parteneri, o căsnicie nu are cum să reziste. 
O căsnicie fericită este determinată de alegerile pe care le faci în fiecare zi. Deciziile neinspirate, comportamentul neadecvat faţă de partener distrug o căsnicie, chiar dacă aceasta a plecat de la o mare dragoste. 
 

Prin urmare, iată care sunt cele mai des întâlnite lecţii pe care le-au primit cei care au divorţat, din care poţi învăţa, astfel încât să nu trebuiască să spui niciodată „am divorţat":

Extremele se atrag, însă nu la nesfârşit
Probabil că ţi s-a întâmplat să fii atrasă de o persoană tocmai pentru că era diferită faţă de tine. Dacă eşti o fire introvertită, poate că îţi plac bărbaţii mai îndrăzneţi, dacă eşti o persoană energică şi vorbăreaţă, este posibil să te simţi atrasă de bărbaţi mai boemi şi enigmatici. Nu este o problemă ca temperamentul celor doi parteneri să fie diferit, pentru că a te completa într-o relaţie se rezuma şi la asta. Conflictele apar atunci când interesele fiecăruia sunt total diferite de ale partenerului. Să spunem că ţie îţi place arta, pe când el este interesat de sport. Puteţi face în aşa fel încât să funcţionaţi, în ciuda preferinţelor diferite, prin diverse compromisuri, însă dacă felul în care vedeţi viaţa diferă foarte mult, valorile după care vă ghidaţi sunt altele şi modul în care gândiţi nu are niciun punct de congruenţă, poate fi dificil să fiţi fericiţi împreună. 
cuplu in natura 
Atracţia fizică nu asigură fericirea în cuplu
Foarte multe persoane ajung să aibă o relaţie, pentru că fac o confuzie între atracţia fizică şi dragoste. Chiar şi atunci când amândouă au existat între parteneri, dacă atracţia fizică se mai „domoleşte", asta nu înseamnă că dragostea nu mai există. Oamenii au aşteptări nerealiste în ceea ce priveşte intimitatea în cuplu, atât din cauza societăţii care promovează situaţii exagerate în mass media, filme etc., cât şi din cauza celor din jur care, din dorinţa de a impresiona şi de a masca poate alte neîmpliniri, îşi descriu relaţiile ca fiind demne de filmele de la Hollywood. În realitate, este firesc ca atracţia fizică să nu mai fie la fel de mare după câţiva ani de relaţie, iar asta este dovedit ştiinţific atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional. La polul opus, dacă există o atracţie fizică extraordinară, asta nu înseamnă că poţi avea o căsnicie fericită cu acea persoană. Sexul este foarte important într-o relaţie, dar nu este suficient pentru ca ea să dureze. Iar dacă la început partea sexuală îşi oferă suficient de multă satisfacţie, cu timpul, acest lucru nu va mai fi atât de important, iar aspectele mai profunde ale unei relaţii vor prima. 
 
Dragostea adevărată presupune acceptare
A iubi pe cineva nu presupune să nu-i observi defectele şi să-ţi placă tot ceea ce face, ci acceptarea imperfecţiunilor. Dincolo de faptul că este foarte subiectiv termenul „defect" şi că ceea ce ţie nu-ţi place, altă persoană poate considera că este chiar un lucru pozitiv, trebuie să-ţi accepţi partenerul, dacă îţi doreşti ca relaţia să dureze. Dacă îl iubeşti cu adevărat, îţi vei dori să simtă asta, să aibă parte de sprijinul tău. Acceptarea nu presupune lipsa discuţiilor despre diverse comportamente, ci să eviţi să te porţi autoritar, să corectezi comportamentul partenerului, ca şi cum menirea lui este să procedeze aşa cum consideri tu că este corect. Există cazuri în care oameni extraordinari au ajuns să divorţeze, tocmai pentru că nu reuşeau să se accepte aşa cum erau. După divorţ şi după ce suferinţa şi poate, ranchiuna a trecut, deseori partenerii declară cu mare seninătate despre partener că „este o persoană minunată, dar pur şi simplu nu ne potriveam". Chiar dacă a devenit un clişeu, acesta este un motiv extrem de valid în cazul divorţurilor. 
 
Dragostea nu este suficientă pentru ca o relaţie să fie fericită
Mulţi sunt de părere că doi oameni trebuie să se căsătorească pentru că... Se iubesc! Într-adevăr, iubirea este cea care leagă două persoane, însă nu le poate ţine unite prea mult timp, dacă nu este însoţită şi de alte calităţi ale relaţiei. Împărtăşirea aceloraşi valori, sprijinul oferit partenerului, felul în care gestionezi situaţiile stresante, arta compromisului şi a comunicării, toate acestea ajută ca o căsnicie să dureze. Fără ele, iubirea păleşte până când dispare. Iubirea se întreţine şi ea prin alegerile pe care le faci în fiecare zi, nu rămâne în viaţa ta pur şi simplu, doar pentru că la început ai avut-o.  
lacate de indragostiti
 
Trebuie să fii împăcată cu propria persoană, pentru a fi împlinită în cuplu
De câte ori nu ai auzit că „trebuie întâi să fii fericită cu tine, pentru a fi fericită alături de un bărbat"? Ei bine, nimic mai adevărat. Multe divorţuri au loc nu pentru că partenerii nu ar fi avut şanse să-şi petreacă restul vieţii împreună sau pentru că unul dintre ei a făcut o greşeală de neiertat, ci pentru că existau conflicte interioare, independente de partener. Atunci când nu te accepţi aşa cum eşti şi nu te cunoşti cu adevărat, nu poţi face acelaşi lucru cu partenerul tău, cu atât mai puţin nu te poate face fericită. Partenerul nu este responsabil cu propria fericire, ci îţi oferă dragoste şi sprijin pentru ca tu să găseşti fericirea sau cel puţin, aşa ar fi ideal. Există persoane care indiferent de ceea ce ar face partenerul, nu sunt mulţumite, au în permanenţă un sentiment de neîmplinire, fiind nedrept să rămână în acea relaţie sau să nu-şi rezolve dezechilibrele. Este destul de complicat să înveţi arta comunicării şi a relaţionării, să înţelegi cum trebuie să te comporţi într-un cuplu şi multe probleme pleacă de la felul în care cei doi gestionează diverse situaţii, fie ele banale. Pentru că tu să ştii ceea ce îţi doreşti de la un partener, trebuie să ştii ce îţi doreşti de la tine şi de la viaţă. 
 
Se spune că nimic nu este în totalitate bun sau în totalitate rău, aşadar chiar şi divorţul poate să nu fie un eveniment tragic, iar exemplele dovedesc faptul că există viaţă după divorţ, chiar una mult mai fericită. Toate acestea, cu condiţia să înveţi lecţiile fiecărei experienţe! 
 
 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dacă te îmbolnăvești, îți pierzi serviciul sau divorțezi, imediat primești de la cei din jur înțelegere și empatie. Pentru infertilitate NU!
  Dacă te îmbolnăvești, îți pierzi serviciul sau divorțezi, imediat primești de la cei din jur înțelegere și empatie. Pentru infertilitate NU!

  Ieri, m-a sunat o prietenă să-mi spună că o cunoștință de-a ei care a citit una din poveștile mele, ar vrea să știe la ce clinică am făcut procedurile de fertilizare în...

  Lucruri despre care crezi că nu vei mai avea timp după apariția unui copil
  Lucruri despre care crezi că nu vei mai avea timp după apariția unui copil

  Venirea unui copil pe lume implică schimbări majore în viața ta, în rutina ta și în modul în care te raportezi la cei din jur și problemele cu care te confruntai...

  În vasul de toaletă, nu pe podea! Cum să îți înveți băiețelul când face pipi să nimerească ținta
  În vasul de toaletă, nu pe podea! Cum să îți înveți băiețelul când face pipi să nimerească ținta

  Una dintre marile provocări pentru o mamă de băiețel este să-și stimuleze copilul să folosească așa cum trebuie toaleta, astfel încât să existe cât mai puține...

  4 lucruri speciale pe care proaspetele mămici le pot face după nașterea primului copilul
  4 lucruri speciale pe care proaspetele mămici le pot face după nașterea primului copilul

  După ce își aduc pe lume primul copil, multe mămici lasă îngrijorările să ia locul entuziasmului și bucuriei pe care le-au simțit în primele ore. În special...

  Cele mai bune lecții pe care le înveți de la părinți
  Cele mai bune lecții pe care le înveți de la părinți

  Îți mai amintești primul sfat de la mama ta sau prima vorbă mângâietoare de la tatăl tău? Părinții ne ajută să integrăm cele mai bune învățăminte de-a...

  Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!
  Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!

  Toti parintii, bunicii si toate cadrele didactice stiu ca in jurul varstei de 3 ani copilul trebuie sa invete sa se imbrace singur. Insa teoria nu se potriveste niciodata cu practica. De ce...

  6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
  6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

  Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

  6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire
  6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire

  Ținerea unei cure de slăbire presupune nu doar ambiție și motivație, ci și recurgerea la anumite sacrificii. De aceea, va conta foarte mult și starea de psihică pe care o ai pe tot...

  © 2022 Qbebe