10 lucruri pe care să le faci dacă vrei să ai o căsnicie de durată

Bianca Onofrei

Foarte multe femei privesc căsătoria ca pe o destinaţie finală şi depun eforturi doar până în momentul în care ajung să oficializeze relaţia cu partenerul. În realitate, nu să te căsătoreşti este dificil, ci să-ţi păstrezi căsnicia cât mai mulţi ani şi de ce nu, până la "adânci bătrâneţi". 
În vremurile actuale, tehnologia şi cariera îţi ocupă foarte mult timp, prin urmare este destul de riscant să te laşi acaparată de ele şi să uiţi de lucrurile simple şi esenţiale, care stau la baza pentru o căsnicie de durată. Indiferent de viaţa pe care o trăieşti şi de personalitatea ta şi a partenerului, fericirea în cuplu presupune să nu ajungi să te distanţezi de partener şi să acorzi zilnic atenţie nevoilor de cuplu.
mire si mireasa 

 

Iată care sunt cele 10 lucruri pe care le poţi face dacă vrei să ai o căsnicie de durată

Învaţă să ierţi şi să uiţi
 
Este foarte important să nu contorizezi fiecare greşeală a partenerului, astfel încât acesta să aibă sentimentul că aştepţi ca el să greşească şi să-ţi manifeşti dezamagirea. Această atitudine este extrem de dăunătoare pentru dinamica de cuplu, foarte multe femei făcând această greşeală fără să-şi dea seama. Învaţă să ierţi stângăciile bărbatului, greşelile pe care le face, mai ales că acestea nu sunt din intenţia de a te face să suferi. Nu uita că orice om este supus greşelii, iar cuplul se presupune că este bazat pe afecţiune şi suport reciproc. Atunci când aţi avut un conflict şi s-a ajuns la concluzia că partenerul a greşit, după ce l-ai iertat nu îi mai aduce aminte de greşeală. Nu se poate considera că l-ai iertat, dacă îi reaminteşti şi îi faci reproşuri din trecut.
 
Atingeţi-vă
 
Atingerile nu trebuie să aiba loc doar atunci când este vorba despre sex. Apropierea fizică vă ajută să vă reconectaţi în fiecare zi, în ciuda stresului cotidian. Multe persoane, pe măsură ce relaţia avansează, uită să flirteze şi să facă acele gesturi intime pe care le făceau la începutul relaţiei. Astfel, nu este de mirare că atracţia păleşte, iar „chimia" nu mai este ca la început. Acordă atenţie detaliilor şi nu subestima importanţa atingerilor, fie că sunteţi acasă, fie în public. Ia-ţi partenerul de mână, atinge-l afectuoasă pe genunchi atunci când staţi unul lângă celălalt, mângâie-l tandru când vă intersectaţi prin casă sau dă-i un pupic neaşteptat, oricât de ocupată ai fi. Dacă vei face aceste gesturi în mod constant, vei vedea că va conta foarte mult pentru armonia de cuplu. 
 
Acceptă-ţi partenerul
 
Acceptarea are legătură cu iertarea, însă presupune mai mult decât atât. Atunci când ierţi, accepţi că partenerul a greşit, însă atunci cândîl accepţi, presupune că înţelegi faptul că lucrurile care nu îţi plac sunt într-un echilibru cu lucrurile care îţi plac la partener şi că nu este firesc să vină în întâmpinarea tuturor pretenţiilor tale. Acceptarea presupune să înţelegi cu adevărat faptul că trebuie să existe o compensaţie într-o relaţie, chiar dacă nu există perfecţiune. De exemplu, te deranjează faptul că partenerul este dezordonat, în schimb apreciezi faptul că nu te constrânge să ai preocupări casnice, în cazul în care timpul sau dispoziţia nu îţi permite. 

Acordă atenţie gesturilor romantice
 
Chiar dacă filmele romantice ne prezintă în cele mai multe cazuri cupluri în care bărbatul este cel care face gesturi romantice faţă de femeie, asta nu înseamnă că în viaţa reală lucrurile trebuie să fie la fel. Chiar dacă fiecare face altfel de gesturi pentru celalalt şi niciun bărbat nu se aşteaptă la flori, există zeci de lucruri pe care le poţi face pentru el, prin care să-ţi arăţi afecţiunea şi aprecierea. Încearcă din când în când să-l faci să simtă că indiferent de cât de ocupaţi sunteţi şi cât de absorbiţi de grijile zilnice aţi fi, îţi doreşti măcar câteva minute să-i dai toată atenţia. Poate fi vorba despre un bileţel cu un mesaj romantic sau amuzant, lăsat pe oglinda de la baie, o gustare preferată pregatită pentru când ajunge seara acasă, un mesaj frumos trimis pe telefon, în mijlocul zilei, preluarea unei responsabilităţi, atunci când ştii că este foarte ocupat, pregătirea unei cine cu mâncarea preferată sau rezervare la un restaurant la care ştii că îşi doreşte să meargă, „permis" de ieşit în oras cu prietenii, în timp ce tu te ocupi de copii sau de treburile casei, să te trezeşti împreună cu el ca să vă beţi cafeaua, ca la începuturi etc. Nu trebuie să fie un clişeu sau un gest măreţ. Poate fi orice gest mărunt, dar care va face o diferenţă imensă în relaţia voastră. Chiar dacă el pare un bărbat care nu îşi doreşte aceste gesturi sau nu ştie să reacţioneze la surprize, cu siguranţă va aprecia ceea ce faci pentru el. 
mic dejun 
Sărută-l
 
Cuplurile care sunt de mult timp împreună pur şi simplu încetează să se mai sărute sau o fac doar când este vorba despre sex. Încearcă să-ţi săruţi partenerul când nu se aşteaptă, pasional, deconectată de lumea exterioară, într-un moment în care tot ceea ce contează este apropierea dintre voi. Chiar dacă va fi surprins de gestul tău, acest obicei va fi benefic pentru intimitate şi pentru atracţia în cuplu. 
 
Ascultă-l
 
Aceasta este cea mai dificilă parte, pentru că majoritatea problemelor dintre oameni pleacă de la problemele de comunicare. Chiar dacă îţi cunoşti partenerul de mult timp şi ai sentimentul că ştii care îi sunt intenţiile şi tot ceea ce simte şi gândeşte, ascultă-l înainte de a trage concluzii şi de a avea o reacţie. Fie că este vorba de un conflict, fie că povestiţi, ascultă ceea ce are de spus. Aceasta este cea mai bună modalitate prin care el se simte valorificat şi respectat. 
 
Limitează tehnologia
 
Este foarte tentant să te laşi acaparată de telefon sau laptop, însă asta dăunează foarte mult fericirii în cuplu. Nu ai cum să ai conversaţii interesante sau momente de intimitate dacă îţi ocupi timpul în permanenţă cu reţelele de socializare, cu seriale sau tot felul de jocuri. 
cuplu in natura 
Pune întrebări
 
Întrebările îi dau partenerului sentimentul că îţi doreşti să înţelegi mai bine o situaţie pe care ţi-o prezintă, sentimentele pe care le are şi că îi acorzi atenţia ta. Atunci când asculţi pasiv sau dai răspunsuri monosilabice nu se poate numi comunicare. De asemenea, întreabă-l despre ceea ce gândeşte legat de situaţiile care te preocupă pe tine. Astfel, îi dai şansa să se implice în viaţa ta, să te protejeze şi să te sfătuiască. 
 
Recunoaşte-ţi vina
 
Aşa cum este foarte important să ierţi, la fel de important este să recunoşti atunci când ai greşit. În cazul în care nu consideri că ai o vină, discută cu partenerul, pentru a ajunge la un consens. Atunci când eşti furioasă, există riscul mult mai mare să îţi pierzi obiectivitatea. După ce ai realizat unde ai greşit, recunoaşte asta fără orgolii şi cere-ţi scuze. Prin asta, demonstrezi că-ţi respecţi partenetul şi că eşti corectă faţă de el. Iubirea nu se referă doar la gesturi de afecţiune, ci şi la acceptarea faptului că poţi să greşeşti. Atunci când nu recunoşti că ai greit, deşi ai realizat asta, partenerul se simte neîndreptăţit şi rănit, iar în timp vă puteţi îndepărta iremediabil. 
 
Ai grijă de tine
 
A avea grijă de tine este la fel de important ca şi grija faţă de partener. Pentru a avea o relaţie fericită, trebuie să te simţi împăcată cu ceea ce eşti ca persoană, atât pe interior, cât şi pe exterior. Acordă atenţie echilibrului tău psihic, fizic, al aspectului exterior. Este foarte important să te simţi bine în propria piele. Frustrările personale sunt sursa multor probleme de cuplu.
 
Tu care crezi că sunt cele mai importante lucruri, pentru a avea o căsnicie fericită?

 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  12 lucruri pe care le-am învăţat în 12 ani de căsnicie
  12 lucruri pe care le-am învăţat în 12 ani de căsnicie

  "Căsnicia este o artă, trebuie să înveţi să o creezi în fiecare zi", spunea Rabindranath Tagore. Pentru a face posibil acest demers, este însă nevoie de dragostea şi...

  Înălțarea Sfintei Cruci: ce este interzis să faci azi dacă nu vrei să fii în primejdie
  Înălțarea Sfintei Cruci: ce este interzis să faci azi dacă nu vrei să fii în primejdie

  Pe data de 14 septembrie creștinii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci. Astăzi nu avem voie să muncim și se recomandă să ținem post negru, pentru vindecarea trupului și...

  Sfântul Gavriil, protectorul familiei: ce rugăciune să spui azi şi ce să nu faci dacă nu vrei să atragi ghinionul
  Sfântul Gavriil, protectorul familiei: ce rugăciune să spui azi şi ce să nu faci dacă nu vrei să atragi ghinionul

  Ca în fiecare an, pe 8 noiembrie s[rb[torim Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a descoperi cine au fost aceştia, de ce sunt...

  Vrei să fii un părinte mai fericit? Renunță la aceste 6 lucruri
  Vrei să fii un părinte mai fericit? Renunță la aceste 6 lucruri

  Copilul tău nu are nevoie de un părinte perfect, ci de unul fericit. De cele mai multe ori, noi înșine ne sabotăm propria fericire gândindu-ne că nu suntem suficient de buni...

  Stai cu sotul de dragul copiilor? Afla daca faci bine sau nu
  Stai cu sotul de dragul copiilor? Afla daca faci bine sau nu

  Sa ramai intr-o casnicie nefericita inseamna sa le oferi copiilor tai o lectie gresita despre viata. Multi oameni cred ca ar trebui sa puna punct mariajului insa amana sa ia aceasta decizie...

  3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă
  3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă

  Tensiunile, conflictele, sunt aspecte firești dintr-o căsnicie, dar în anumite situații acestea produc rupturi ce par ireparabile. Ambii parteneri pot avea sentimentul că lucrurile...

  Viața în Finlanda: ce trebuie să știi dacă vrei să te muți cu familia
  Viața în Finlanda: ce trebuie să știi dacă vrei să te muți cu familia

  Viața în Finlanda pare un basm cu final fericit, poate și pentru că Finlanda a fost votată și în anul pandemiei cea mai fericită țară din lume, pentru cel de-al treilea...

  © 2023 Qbebe