Burtici fericite

Cum o conversație cu soțul meu ne-a încheiat căsnicia

Pentru a avea parte de o căsnicie solidă și frumoasă sunt necesare numeroase eforturi. Acestea ar trebui să vină însă din partea amândurora, întrucât, în caz contrar, lucrurile nu vor funcționa așa cum trebuie și posibilitatea unei despărțiri crește. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, chiar și într-o căsnicie ce durează de mai mulți ani se poate ajunge la momente de crize, în care unul dintre parteneri să-și dea seama că dorințele sale sunt cu totul altele decât ale celuilalt. De cele mai multe ori însă, noi, femeile, ne asumăm responsabilitatea unei decizii majore, aceea de a divorța, cu atât mai mult cu cât vedem că partenerul nostru nu încearcă să se schimbe pentru binele comun.

Care sunt cele mai comune motive pentru care o căsnicie ajunge să se destrame

Specialiștii în domeniu consideră că motivele care stau la baza separării în cuplu sunt foarte diverse. Indiferent de cât de veche este relația respectivă, partenerii de viață pot ajunge la concluzia că ar trebui să pornească pe drumuri diferite când intervin oricare dintre următoarele situații:

Unul dintre cei doi se bazează pe o atitutine de tipul: „De ce ar trebui să mă schimb?"
Psihologii au constatat că, în cazul unei asemenea probleme, unul dintre parteneri (cel mai adesea soția) vine la consilierul marital întrucât nu mai știe cum să facă față dezinteresului, lipsei de implicare a celuilalt, refuzului de a schimba ceva pentur binele căsniciei.

Un exemplu concret în acest sens ne este oferit de povestea unei femei, mamă a trei copii, care era alături de soțul ei de mai mulți ani. Conform acesteia, în casa lor nu existau certuri, discuții în contradictoriu sau probleme legate de viața sexuală. La un moment dat, soția a decis să aibă o conversație mai serioasă cu soțul ei, pe motivul că se simțea copleșită de grijile financiare și că ar fi dorit o susținere mai mare, din partea acestuia, din acest punct de vedere. De asemenea, ea l-a rugat pe acesta să încerce să facă efortul să-și dedice mai mult timp unor activități pe care să le întreprindă doar ei doi, fără copii. Spre exemplu, i-a propus cursuri de dans, activități de voluntariat sau orice altceva i-ar fi făcut plăcere și lui, important era să fie împreună. Când l-a întrebat pe soțul ei dacă este de acord, acesta nu și-a ridicat privirea din tabletă și i-a pus doar atât „Nu!". Auzind acest răspuns, prima reacție a soției a fost să întrebe: „La ce Nu?". Iar răspunsul bărbatului a fost simplu: „Nu, la tot".

Ceea ce a urmat a șocat-o pe aceasta, întrucât soțul ei i-a explicat că el s-a săturat să se tot schimbe pentru ea, că nu mai vrea să facă nicio schimbare, că ar trebui să-l accepte și acum așa cum era, din moment ce l-a acceptat să-i fie soț. În încercarea de a-și salva căsnicia, femeia a apelat la un consilier marital. Soțul ei a refuzat să o însoțească, s-a dus doar ea la ședințe și a înțeles că soțul ei avea o cu totul viziune despre căsnicie, că nu înțelegea o cooperare între ei așa cum și-ar fi dorit ea. Pe măsură ce a continuat terapia, a ajuns la concluzia că soțul ei nu se putea schimba și că ea era singura care putea decide dacă să-și păstreze căsnicia sau să se despartă.

Până la urmă, a decis să divorțeze. Ea mărturisește că, deși a avut zile foarte grele, în care era înspăimântată că și-a pierdut cel mai bun prieten, iar copiii o tot întrebau de ce tatăl lor nu mai e cu ei, a trecut peste toate acestea, realizând că cel mai bine era ca fiecare să fie pe drumul său. Practic, parteneriatul dintre ei nu mai funcționa și nu ar fi fost bine pentru niciunul dintre ei să rămână în cadrul acestuia.

Citește și: Ai o casnicie toxica? Ce e mai bine pentru copil, sa ramai sau sa te desparti?

Fiecare dintre parteneri își creează un fel de  „bulă" de protecție
Aceasta se leagă de fapt de dorința fiecăruia de a rămâne așa cum este ea, de a nu face schimbări, nici măcar de dragul celuilalt.
Experții explică faptul că, în vederea menținerii unei relații de durată, este necesar ca fiecare partener să încerce să iasă din propria „bulă" pentru a se cunoaște mai bine unul pe celălalt, pentru a vedea ce s-ar putea face astfel încât să-și ajusteze unele comportamente/atitudini, în direcția bunului mers al acesteia. Schimbarea trebuie să vină însă din partea amândurora, în caz contrar se pot crea presiuni și frustrări numeroase, care în final vor conduce la o despărțire.

Cuplu ce discuta in contradictoriu

Încercăm să ne adaptăm poate prea mult la celălalt
Una dintre posibilele cauze ale separării unui cuplu este și efortul de a ne adapta cât mai mult pentru celălalt.
Din dorința ca relația să meargă, oricare dintre noi poate face tot felul de presupuneri pentru a se convinge pe deplin că trebuie să se schimbe pentru binele relației. De exemplu, ajungem să spunem că: „Va trebui să-mi mulțumesc partenerul/partenera pentru a fi acceptat/ acceptată", „Nu este bine să ne dorim lucruri diferite, înseamnă că relația nu va merge", „Dacă îi spun ce am de spus, nu va fi bine între noi".

În aceste condiții, se va ajunge, în timp, să se acumuleze tot felul de nemulțumiri, legate mai ales de disproporția dintre ceea ce ne-am dori noi de la partener și ceea ce ne oferă el în schimb. Cu atât mai mult cu cât se va sesiza că unul dintre noi face eforturi mai mari pentru a se schimba în raport cu celălalt, este posibil să apară conflicte, ce pot culmina inclusiv cu încheierea căsniciei. Pentru a evita, pe cât posibil, să se ajungă la așa ceva, psihologii ne recomandă să-i spunem deschis celuilalt ce am aștepta de la el, dar fără ca totul să pară o dorință „teroristă", de tipul „Eu vreau așa ceva pentru că...". În plus, criticile față de celălalt ar trebui să fie cât mai puține. Mai bine va fi, pentru bunul mers la relației, ca fiecare să spună ce i-ar plăcea să se întâmple, lăsându-i celălalt libertatea de a decide cum să procedeze în acest scop. Desigur, acest demers nu este deloc simplu să fie pus în practică, dar încercarea merită în vederea consolidării unei relații.

„Pur și simplu ne-am obișnuit unul cu celălalt, nu ne separăm, chiar dacă lucrurile nu merg tocmai bine între noi "
De obicei, această atitudine apare în relațiile vechi, în care cei doi parteneri au locuit îndeajuns de mult unul cu altul încât fiecare a ajuns să știe tot felul de lucruri despre celălalt. Cu toate acestea, spun psihologii, nu este obligatoriu ca fiecare să știe exact ce își dorește celălaltalt, din punct de vedere al funcționării parteneriatului dintre ei. Așa cum s-a întâmplat și în povestea relatată anterior, este posibil ca partenerii să nu conștientizeze pe deplin așteptările celuilalt, ceea ce poate deveni copleșitor pentru unul dintre ei. În același timp, lipsa ieșirii din rutină poate duce și ea la deteriorarea relației, uneori fără să ne dăm seama. Astfel, oricare dintre ei poate avea dorința să iasă din relație, dar cel mai probabil nu poate lua o decizie fermă tocmai prin prisma obișnuinței unul cu celălalt. Cu toate acestea, pot exista momente critice, în care unul dintre cei doi va decide separarea.

Ce ne dorim de la partenerii noștri

Să simțim că suntem iubite
Important este nu să ni se spună adesea „Te iubesc", ci așteptăm de la partenerii noștri mai ales gesturi care să ne demonstreze dragostea lor. De pildă, gesturi precum o strângere de mână când suntem triste, o mângâiere venită pe neașteptate, un mic ajutor primit la treburile casnice toate acestea ne pot ajuta să știm că ne bucurăm de iubire din partea partenerilor noștri.

Partener ce incearca sa-si consoleze iubita sau sotia

Avem nevoie să știm că putem discuții serioase cu partenerul nostru
Conform specialiștilor, una dintre prinicipalele cauze pentru care cuplurile se destramă este și pentru că partenerii nu pot avea discuții serioase unul cu celălalt. Acestea sunt absolut necesare pentru a vă cunoaște mai bine, pentru a vă expune dorințele, așteptările, pentru a găsi împreună soluții în rezolvarea problemelor.
Practic, și conversațiile adevărate, în care fiecare vă puteți asculta reciproc, au un rol fundamental în construirea unei relații frumoase, ce va trece „proba" timpului.

O distribuire mai bună a responsabilităților ne poate ajuta să avem o relație durabilă
Un alt demers ce ne poate ajuta să evităm despărțirea de partenerul nostru și să fim mai fericiți este să ne asigurăm că există o distribuire cât mai bună a responsabilităților avute.
În special când avem și copii, fiind nevoite să facem față și atribuțiilor profesionale, dar și celor de mamă, avem nevoie să primim cât mai mult sprijin de la partenerii noștri.
Spre exemplu, ne vom bucura nespus când aceștia ne ajută la treburile casnice, se ocupă și ei de copii sau pur și simplu ne vor permite să avem și noi un răgaz în care să mai uităm de sarcinile pe care le avem și să ne ocupăm mai mult de noi,
Când aceste lucruri se realizează, va exista un grad mai mare de satisfacție în cadrul cuplului, spun cercetătorii. Mai mult, vom avea mai multe șanse de a ne bucura de o bună sănătate fizică și emoțională.

Ne dorim mult să petrecem timp de calitate alături de partenerul nostru
În vederea întăririi legăturii dintr-un cuplu, nu trebuie să uitați să vă dedicați timp unul pentru celălalt. Chiar dacă acest demers poate fi foarte dificil, gândiți-vă că va merita pe deplin efortul să fiți, pentru un anumit interval, unul cu altul, să aveți ocazia să împărtășți activități comune sau pur și simplu să stați de vorbă.
Inclusiv când vine vorba despre cuplurile ce au copii, petrecerea unui timp de calitate cu aceștia va fi benefic atât pentru voi, cât și pentru ei, asigurându-vă că puteți avea familia la care ați visat.

Voi v-ați gândit până acum serios la motivele ce ne pot determina să vrem să ne despărțim totuși de partenerii noștri, chiar dacă avem o relație veche cu ei?

Citește și: Un studiu spune că dacă partenerul tău are aceste calități, ar fi bine să nu îl pierzi

Surse:
www.businessinsider.com, www.scarymommy.com, www.verywellmind.com

De când avem copil, eu și soțul meu suntem doar amici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cea mai amuzantă conversație între Adela Popescu și Radu Vâlcan: căsnicia este aceeași peste tot
  Cea mai amuzantă conversație între Adela Popescu și Radu Vâlcan: căsnicia este aceeași peste tot

  Adela Popescu și Radu Vâlcan formează, de departe, unu dintre cele mai îndrăgite cupluri din showbiz. Sunt împreună de mai bine de 10 ani, căsătoriți de 5 și au...

  Câți copii am? Nu am patru, am cinci. L-ați uitat și pe soțul meu!
  Câți copii am? Nu am patru, am cinci. L-ați uitat și pe soțul meu!

  Aseară am luat-o razna. Se mai întâmplă din când în când. Vă reamintesc că am 4 băieți, doi mari, peste 20 de ani, care au plecat de acasă și...

  Încă o vedetă gravidă! Este actrița care ne-a cucerit pe toți: „Soțul meu a știut dinainte să îi spun!”
  Încă o vedetă gravidă! Este actrița care ne-a cucerit pe toți: „Soțul meu a știut dinainte să îi spun!”

  Olimpia Melinte, protagonista din serialul „Vlad”, este însărcinată pentru a doua oară. Actrița în vârstă de 33 de ani a povestit într-un interviu...

  Actorul care și-a distrus căsnicia după ce și-a înșelat soția cu prietena fiicei sale
  Actorul care și-a distrus căsnicia după ce și-a înșelat soția cu prietena fiicei sale

  Nu, nu este vorba despre Jude Law, cel mai afemeiat actor de la Hollywood. Hulk Hogan, actor și fost wrestler, este cunoscut pentru escapadele sale amoroase, mai ales pentru faptul că...

  Drama copilăriei lui George Burcea, soțul Andreei Bălan: Tatăl meu o bătea pe mama. Și eu imi luam bătaie, am fost abuzat
  Drama copilăriei lui George Burcea, soțul Andreei Bălan: Tatăl meu o bătea pe mama. Și eu imi luam bătaie, am fost abuzat

  Soțul Andreei Bălan, George Burcea vine în atenția publicului cu mărturisiri șocante. Se pare că cei doi au suferit copilării traumatizante, care și-au pus adânc amprenta...

  Nu pot să vorbesc cu soțul meu, de teamă să nu mă părăsească
  Nu pot să vorbesc cu soțul meu, de teamă să nu mă părăsească

  „Nu pot să vorbesc cu soțul meu, de teamă să nu mă părăsească” - Așa a sunat prima frază a clientei mele, într-o zi a săptămânii trecute când mi-am...

  Rugăciunea de Sfinții Constantin și Elena: îți protejează căsnicia
  Rugăciunea de Sfinții Constantin și Elena: îți protejează căsnicia

  Astăzi, pe data de 21 mai sărbătorim Sfinții Constantin și Elena. Tot astăzi, ni-i amintim printr-o rugăciune specială și îi rugăm să ne ajute, să ne protejeze și să ne...

  © 2021 Qbebe