Importanța adidașilor în sănătate

Andreea Constantin

Aerodinamică, echilibru, aderență și flexibilitate... nu este vorba doar de o performanță mai bună, ci și de asigurarea unei călcări mai sigure; așa-numiții "adidași" sau "sneakers" fac parte, de asemenea, din tehnologia aplicată în sport.

Cei care credeau că confortul este singurul motiv pentru a purta adidași în timpul exercițiilor fizice se înșeală. Este un tip de instrument conceput special pentru sport; utilizarea sa în timpul activității fizice este esențială pentru prevenirea rănilor.

Asigurarea unei baze bune pentru organism

Picioarele noastre suportă întreaga greutate a corpului nostru. În mod clar, tipul de încălțăminte pe care îl poartă un atlet definește în mare măsură performanța sa fizică. Încălțămintea sport este realizată în conformitate cu principiile și studiile biomecanice.

De fapt, fiecare sport are un tip de încălțăminte sportivă în funcție de practica sa. Totul depinde de factori precum cinetica, suprafața și alte caracteristici ale disciplinei. Fiecare aspect este luat în considerare înainte ca fiecare model de adidași fete sau băieți să fie proiectat și produs.

Scopul este de a oferi întotdeauna flexibilitate în mișcare, amortizare și aderență. Acest lucru este așa pentru că înțelegem că practica sportivă implică cinetică la diferite niveluri. Capacitatea de a se mișca fără a pierde controlul este, de asemenea, esențială pentru aceste unelte.

Ce se ia în considerare atunci când se face o pereche de adidași fete sau de adidași băieți?

Suprafața: în principiu, adidasul nu trebuie să împiedice mișcarea, dar nici să faciliteze mișcarea necontrolată. Dacă, de exemplu, podeaua este din lemn, aderența este esențială. Pe asfalt, încălțămintea este, de obicei, puțin mai fină.

Disciplina sportivă: fiecare disciplină are o dinamică proprie, iar încălțămintea trebuie să răspundă la aceasta. Ghetele de fotbal au crampoane pentru a se prinde de iarbă. Adidașii de baseball trebuie să răspundă bine la sol, înțelegând neregularitatea acestuia.

Forma piciorului: există picioare concave, plate și normale. În plus, fiecare sport favorizează un tip de încălțăminte în funcție de aceste morfologii. Aici intervin studiile biomecanice.

Greutate: în funcție de disciplină, sportivii tind să dezvolte o anumită greutate și o anumită morfologie corporală. Aceste valori sunt luate în considerare la proiectarea de adidași fete și adidași băieți; se ține cont și de aerodinamică.

Morfologia piciorului contează

De asemenea, oamenii pot fi împărțiți în funcție de pasul lor: pronator, supinator sau neutru. Pronația apare atunci când, atunci când pășim, împingem piciorul spre interior. Supinația, pe de altă parte, este atunci când piciorul se scufundă spre partea exterioară a piciorului.

Această analiză este importantă deoarece definește mișcările noastre cele mai accentuate în sport. De fapt, ambele reflexe se produc în mijlocul impulsului și acest lucru se întâmplă atunci când sărim sau alergăm.

Deoarece acesta este un factor atât de determinant, sportivii profesioniști își aleg încălțămintea în funcție de înclinația lor. Există, de asemenea, persoane cu un pas neuronal, în care nu există colaps și impulsul este liniar.

Contribuția adidașilor

Un principiu de bază al încălțămintei sport are legătură cu flexibilitatea. Prin urmare, materialele tind să aibă un anumit nivel de elasticitate, ceea ce, la rândul său, generează mișcări mai naturale, mai aerodinamice și mai confortabile. Caracterul acestor adidași fete sau adidași băieți este de a nu fi nici prea strâmți, nici prea largi în general.

Adidașii previn rănile. Aceștia aderă în mod corect la fiecare tip de sol și protejează diferite zone ale piciorului. De exemplu, în baschet este foarte frecventă purtarea adidașilor înalți până la gleznă, celebrii bascheți. Acest lucru se datorează faptului că, în acest sport, săriturile și frecarea în aer sunt esențiale.

Amortizarea este, de asemenea, un aspect cheie, deoarece facilitează căderile mai bune. Încălțămintea sportivă reduce impactul, îl face mai natural și previne astfel și accidentările.

Leziuni prevenite

Deși în lumea sportului este imposibil să scapi de accidentări, încălțămintea sportivă a redus apariția acestora. Entorsele, tendinitele și luxațiile au mult de-a face cu utilizarea unor adidași nepotriviți. Sportivii din ziua de azi sunt mai puțin expuși riscului acestor afecțiuni.

De exemplu, materialul utilizat previne proliferarea așa-numitului "picior de atlet", reducând astfel riscul apariției ciupercilor. De asemenea, se reduc iritațiile și bășicile.

De-a lungul anilor, materialele, modelele și efectele adidașilor au devenit și mai bune. Alegerea corectă a acestora permite îmbunătățirea performanțelor fizice și a sănătății picioarelor noastre.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Importanta masajului pentru bebelus
  Importanta masajului pentru bebelus

  Masajul ajuta bebelusii sa se dezvolte armonios si intareste legatura mama-copil. Practicat corect, acesta contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar, creste pofta de mancare a...

  Importanta fierului in alimentatia copiilor
  Importanta fierului in alimentatia copiilor

  In perioada de crestere, copiii au nevoie de 5 ori mai mult fier per kg corp decat un adult.

  Părerea psihologului: importanța rutinei pentru copilul mic
  Părerea psihologului: importanța rutinei pentru copilul mic

  Contextul actual face ca rutina să fie tot mai greu de păstrat pentru cei mici. Grădinița sau clasele primare în contextul sistemului mixt ori online fac că viața copiilor să...

  Fiul lui Tily Niculae, probleme de sănătate la doar 5 luni: ”Acest copil nu a văzut lumina soarelui”
  Fiul lui Tily Niculae, probleme de sănătate la doar 5 luni: ”Acest copil nu a văzut lumina soarelui”

  Tily Niculae a devenit mamă pentru a doua oară în această primăvară. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla ce se întâmplă cu fiul ei în vârstă de 5...

  Antibioticele administrate copiilor sub 2 ani pot cauza probleme de sănătate
  Antibioticele administrate copiilor sub 2 ani pot cauza probleme de sănătate

  Când copilașul tău este bolnav, ai face orice pentru a-i alina suferința cât mai repede. Mai ales când este vorba despre un bebeluș sau un preșcolar care încă...

  Importanța sănătății mucoasei bucale. Ce rol are în imunitate
  Importanța sănătății mucoasei bucale. Ce rol are în imunitate

  O igienă orală corectă previne problemele dentare, precum și alte afecțiuni cauzate de virusuri sau bacterii. Știai că în cavitatea bucală există peste 700 de bacterii?...

  Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
  Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

  Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

  Mirela Vaida, cea mai importantă regulă în educația copiilor ei: „Începe din aceste lucruri simple..."
  Mirela Vaida, cea mai importantă regulă în educația copiilor ei: „Începe din aceste lucruri simple..."

  Mirela Vaida a fost ținta controverselor în ultima perioadă. Postările sale de pe rețelele de socializare au stârnit în repetate rânduri valuri de reacții din...

  © 2022 Qbebe