4 cuvinte care rezolvă situațiile tensionate

4 cuvinte care rezolvă situațiile tensionate

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să ne aflăm în situații dificile, tensionate, poate fi o adevărată provocare pentru oricare dintre noi. Fie că acestea sunt provocate de copii, fie de către adulți sau de ambele categorii, nu sunt simplu de gestionat și, din păcate, pot avea consecințe dintre cele mai neplăcute (inclusiv disoluția unei relații). Pentru a putea să trecem mai ușor peste ele, experții ne îndeamnă să apelăm inclusiv la anumite cuvinte. Parcurgeți articolul de mai jos pentru a afla care dintre ele ne pot fi de un real folos atunci când ne aflăm în mijlocul unei situați dificile. Veți vedea că, dacă vom pune în joc alături de acestea și puțin calm și răbdare, vom putea să contribuim nu numai la reinstaurarea unei atmosfere calme, dar și să ne menținem sau să ne consolidăm relațiile.

Ce cuvinte este bine să folosim pentru a depăși mai ușor situațiile dificile

Indiferent de locul în care ne aflăm, oricând pot apărea situații tensionate, care pot părea imposibil de depășit. Din fericire, psihologii ne spun că, dacă vom apela la anumite cuvinte, ne putem ajuta pe noi înșine sau pe cei din jur să trecem mai ușor peste acestea și să reinstaurăm o atmosferă calmă.
Astfel, primele cuvinte pe care trebuie să le avem în minte și pe care apoi să le punem în aplicare în mod concret sunt „Cum pot să ajut?". Mai exact, acestea se referă la ce putem face pentru a-i distrage pe ceilalți din calea unor emoții negative. Printre acestea, cea mai comună este furia. Referitor la ea, psihologii ne spun că, de cele mai multe ori, furia este o reacție pe care o folosim pentru a exprima „un strigăt" de ajutor. Acesta din urmă se regăsește atât la copii, cât și la adulți, numai că modurile de manifestare diferă foarte mult.
În condițiile în care prin furie se solicită un ajutor, noi trebuie să găsim acele modalități prin care îl putem oferi. Cea mai la îndemână soluție va fi, așa cum ne sfătuiesc experții, să distragem atenția persoanei afectate de furie (care de altfel a creat și o situație dificilă).

Mama si fetita se joaca cu un catelus


Un studiu efectuat în anul 1998 în cadrul „Asociației Americane de Psihologie" a deminstrat faptul că, dacă un copil sau un adult va fi lăsat singur cu starea de furie, atunci starea sa se va înrăutăți și pot apărea inclusiv manifestări de depresie
. În schimb, dacă ne vom strădui să le oferim alternative, să le distragem cumva atenția de la starea respectivă, dispoziția lor se va îmbunătăți și, implicit, odată cu ea, se va ameliora și situația dificilă provocată.
Desigur, posibilitatea de a-i distrage pe ceilalți din starea de furie va depinde și de nivelul acesteia. De pildă, va fi mult mai greu să reușești să distragi atenția unui copil/adult extrem de furios, în condițiile în care există posibilitatea să i se agraveze și mai mult starea și să se enerveze inclusiv pe noi. Practic, pentru a obține rezultate favorabile prin intermediul cuvintelor „Cum pot să ajut?" este necesar ca un copil/un adult să se confrunte cu o furie de intensitate moderată sau ușoară.

Citește și: 5 moduri prin care poți opri crizele de furie ale copilului

Cu toate acestea, psihologii ne sfătuiesc să nu dăm înapoi nici când avem de-a face cu situații într-adevăr dificile, create ca urmare a unei furii foarte intense. Folosind alte cuvinte putem să intervenim cumva asupra unei astfel de stări, determinând persoana respectivă să se mai detensioneze.
Iată ce cuvinte mai pot fi de mare ajutor pentru a depăși situațiile dificile:
„Te înțeleg"
Dacă vei reuși să crezi într-adevăr în aceste cuvinte și să le spui cu toată convingerea, vei crea din start mai multă empatie cu celălalt. Nu numai că-i vei demonstra că îi ești alături, că ești conștientă de ceea ce simte în acele momente, dar și că îl poți asculta și îl poți ajuta în mod concret.
Nu te feri deci, dacă ai de-a face cu o persoană foarte furioasă, să încerci să inserezi aceste cuvinte în dialogul cu ea. Va fi mult mai ușor să o readuci la o stare de calm și între voi s-ar putea crea chiar și o legătură mai puternică!

Mama incearca si-si calmeze baietelul

Citește și: 3 obiceiuri care îmbunătățesc relația părinte-copil

„Te respect"
Să apelezi la aceste cuvinte va fi binevenit mai ales în cazul unor situații dificile create între adulți.
Arătând și demonstrând respect, nu numai că nu vei mai alimenta furia celuilalt, dar îl vei determina și pe acesta să te respecte. Iar dacă există respect, relațiile vor funcționa mai bine și vor crește șansele de cooperare.

„Te iert"
Și aceste două cuvinte pot detensiona o situație dificilă. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat inclusiv faptul că, dacă vom folosi aceste două cuvinte, putem determina în creierul nostru, dar și al celor din jur, reacții chimice care vor diminua nivelul de stres.
Important este însă să pronunțăm cu convingere aceste cuvinte pentru ca cel/cei din jur să perceapă că îi înțelegem, că îi tolerăm și că vrem să ne continuăm relația cu ei. În plus, iertând pe cineva ne vom simți și noi mai împăcate cu noi însene.

Când mai este bine să apelăm la cuvintele „Cum pot să ajut?"

Nu este nevoie să fie neapărat vorba de situații mai dificile pentru a ne bucura de efectele pozitive ale acestor cuvinte. Din contră, ne îndeamnă specialiștii, astfel de cuvinte ar trebui folosite cât mai des pentru a ne convinge mai ușor pe noi înșine să facem lucruri bune pentru cei dragi și să-i sprijinim într-adevăr, evitând totodată să se ajungă la stări de tensiune.
Să vedem alte câteva exemple de situații în care aceste cuvinte pot fi foarte utile:
Când copiii noștri se mișcă prea încet și suntem pe cale să întârziem din acest motiv
În loc să începem să ridicăm vocea la copii și să creăm astfel o situație de conflict, va fi mult mai bine să-i ajutăm, de pildă, să-și găsească obiectele dorite sau să-i ajutăm noi să se îmbrace mai repede.

Când îi vedem pe copii că optează pentru o mâncare nesănătoasă, pe motiv că nu au găsit altceva de mâncare
Dacă ne vom calma, vom vedea că va fi preferabil, în loc să începem să le dăm tot felul de explicații legate de ceea ce este și ceea ce nu este sănătos să mănânce, să le pregătim ceva rapid și sănătos totodată.

Când avem oaspeți și copiii tocmai au luat scaunele pe care ar fi trebuit să le oferim acestora
Decât să începem să țipăm la copii și să-i întrebăm de ce au luat scaunele, putem încerca să-i implicăm într-un joc care să-i determine să aducă scaunele la locul lor (de exemplu, „scaunele muzicale") sau să ni-i facem mici ajutoare și să-i trimitem, însoțiți de un adult, să meargă să împrumute câteva scaune.

Când sunt sărbători și toată familia este stresată
Va fi un moment numai bun să reflectăm bine la cum putem să ajutăm pentru a evita să ajungem într-o situație tensionată, care ne-ar strica sărbătorile. Cu siguranță că variantele de ajutor sunt numeroase și îi putem implica inclusiv pe cei mici în punerea acestora în aplicare!

Voi mai știți și alte cuvinte, ce ne pot ajuta într-adevăr să ieșim din situațiile dificile?

Surse:
www.happilyfamily.com; www.inc.com; www.mindtools.com;www.psycnet.apa.org; www.wikihow.com

Articolul urmator
"Mami" și "tati" nu au ce căuta în pat! Află TOTUL despre cele două cuvinte care îți sabotează viața intimă
"Mami" și "tati" nu au ce căuta în pat! Află TOTUL despre cele două cuvinte care îți sabotează viața intimă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dr.Mihai Craiu avertizează: „Vreau să cobor de pe această planetă în care nebulizarea rezolvă absolut orice la un copil! Opriți nebulizarea!”
    Dr.Mihai Craiu avertizează: „Vreau să cobor de pe această planetă în care nebulizarea rezolvă absolut orice la un copil! Opriți nebulizarea!”

    Medic primar pediatru în cadrul INSMC „Alessandrescu-Rusescu”, Mihai Craiu a atras atenția asupra unei tendințe regăsite în ultimii ani printre părinții din...

    Cuvinte care nu trebuie niciodata rostite in fata copilului
    Cuvinte care nu trebuie niciodata rostite in fata copilului

    "Eu te-am facut, eu te omor!" imi rasuna in urechi din strafundul copilariei mele. Nu vreau sa ma intelegeti gresit. Nu mi-au fost niciodata adresate. Doar ca le-am auzit atat de des ca au...

    10 cuvinte care îți fac viața mai ușoară, dacă cel mic reușește să le învețe repede
    10 cuvinte care îți fac viața mai ușoară, dacă cel mic reușește să le învețe repede

    Copiii sunt diferiți și își dezvoltă limbajul într-un mod diferit. Unii vorbesc mai devreme, alții mai târziu. Important este ca micuții să învețe cuvintele...

    4 zodii care nu își pot exprima prin cuvinte sentimentele. Lasă faptele să vorbească pentru ele
    4 zodii care nu își pot exprima prin cuvinte sentimentele. Lasă faptele să vorbească pentru ele

    Fie că este vorba despre teama de a-și dezvălui latura vulnerabilă, fie că este vorba despre dorința de a evita o confruntare, fie pentru că pur și simplu nu se simt în largul...

    Asimetria facială: ce este și cum o poți rezolva
    Asimetria facială: ce este și cum o poți rezolva

    Știai că cele mai multe persoane au asimetrie facială? Dacă te vei uita în oglindă cu atenție, pe ambele părți, vei descoperi că partea stângă nu arată exact ca partea...

    Adevăratul motiv din cauza căruia Mama și Tata sunt primele cuvinte ale bebelușului
    Adevăratul motiv din cauza căruia Mama și Tata sunt primele cuvinte ale bebelușului

    Copilul a spus prima dată "mama" și abia apoi "tata". Primul cuvânt se transformă de cele mai multe ori într-o dispută între părinți, fiecare încercând...

    Am pierdut 4 sarcini într-un an. Cele 2 cuvinte ale medicului care m-au schimbat radical
    Am pierdut 4 sarcini într-un an. Cele 2 cuvinte ale medicului care m-au schimbat radical

    Infertilitatea, sarcinile pierdute și imposibilitatea de a aduce pe lume încă un pui a determinat o femeie să ceară opinia avizată a unui specialist în domeniu. Diagnosticul...

    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting
    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting

    Atunci când te gândești la rolul tău de părinte, ce cuvinte îți vin în minte? Iubire? Devotament? Bucurie? Vorbim despre cele mai importante 9 cuvinte în...

    © 2024 Qbebe