5 subiecte sensibile de discutat cu copilul tau

5 subiecte sensibile de discutat cu copilul tau

Alexandra Negreanu

Multi adulti intampina mici probleme in comunicarea cu copiii lor. A vorbi cu un copil este o problema si mai mare atunci cand se pun in discutie "subiecte sensibile". Unele subiecte pot pot provoca amuzament din cauza a ceea ce copiii cred despre ele. Alte subiecte ne intimideza, din cauza ca stim foarte putin despre ele. Uneori, dorinta parintilor de a proteja inocenta unui copil ii face sa ezite sa raspunda la intrebarile unui copil despresex, certuri, rasism etc.

 

1. Cum se fac copiii?

Intrebarea aceasta este una de care oricarui parinte ii este frica. Cand ti-o pune prima oara copilul, parca te trec fiori?Si-ti vin in minte raspunsuri cat de poate de puerile si care mai de care inventive: sa fie Barza? Sau cum are penele verde seminte, asa si mami face bebelusi in burta?

Daca esti o mamica norocoasa si ai ramas din nou gravida pe cand copilul tau e inca mic, aduce la lumina o serie intreaga de noi probleme in viata: sfaturi de la straini, o garderoba noua si intrebari dificile de la copilul mic.
Cheia pentru a raspunde la aceasta intrebare este de a afla exact ceea ce vrea copilul sa cunoasca si sa ii raspunzi intr-o maniera corespunzatoare varstei. Un copil de trei ani si unul de sase pot pune intrebarea la fel, dar fiecare intelege cu totul diferit raspunsul.
Cel de trei ani vrea doar sa stie de unde l-ai luat pe fratiorul sau surioara lui, in timp ce cel de sase ani va dori detalii despre cum a ajuns bebelusul in burta femeii insarcinate.

 

Adreseaza-i cateva intrebari copilului pentru a determina care este nivelul lui de intelegere si ceea ce el sau ea ar dori cu adevarat sa stie. Atunci cand ii oferi raspunsuri copilului tau trebuie sa fii constienta de cuvintele pe care le utilizezi. Daca spui unui copil ca ai un bebelus in burta, mai degraba decat in uter, va urma un nou set de intrebari. Acesta va include: „dar de ce mananci atunci?", „ bebelusul ce mananca?" etc.

Atunci cand copii sunt mici si intreaba: „mami cum a intrat in burta bebelusul?" Intotdeauna raspunde-i: "Dumnezeu l-a pus acolo". Acest raspuns este suficient pentru copiii mici. Ei iau acest raspuns, la valoarea nominala si nici nu le oferi ocazia sa continuie cu alte intrebari, care te pot pune in dificultate.

2. Cum sa ii spun ca este adoptat?

Familiile se formeaza in atat de multe feluri. Adoptarea este un mod frumos de a face o familie.
Varsta este importanta. Odata ce tu si sotul tau ati luat decizia sa-i spune-ti copilului ca a fost adoptat, momentul este foarte important. Este recomandat sa ii spui la o varsta frageda. Acest lucru se poate evita riscul de a afla dintr-un accident de la un membru al familiei sau un prieten. Atunci cand copilul va pune intrebari despre cum a fost el in burta ta, ii poti spune ca familiile se formeaza in mai multe moduri si ca uneori copii nu provin din burtica mamei. Acest lucru face ca misiunea sa fie indeplinita pentru moment.


Este important sa ii explici un pic la un moment dat. Raspunde la fiecare intrebare dupa cum au venit, astfel incat raspunsurile tale sa nu il faca pe copil sa se simta coplesit si confuz. Acesta este motivul pentru care rabdarea este atat de importanta.

Explicarea mortii cuiva drag in termenii unui copil

Cand moare cineva drag, poate fi dificil sa stii cum sa-l ajuti pe copil sa faca fata pierderii, mai ales in timp ce tu te chinui sa faci fata cu durerea ta.

Cat de mult pot intelege copiii despre moarte depinde in mare masura de varsta lor, experienta de viata si personalitate. Dar sunt cateva puncte importante de care sa tii cont in toate cazurile.

Fii sincer cu copilul si nu-i descuraja intrebarile. Acest lucru poate fi greu, pentru ca nu poti avea toate raspunsurile. Dar este important pentru a crea o atmosfera de confort si deschidere, si de a trimite mesajul ca nu exista nici un drept sau un mod gresit din partea copilului.

La copiii pana aproximativ 5 sau 6 ani, opinia lor despre lume este foarte literala. Deci, a explica moartea in termeni de baza. In cazul in care persoana decedara a fost bolnava sau in varsta, de exemplu, s-ar putea explica faptul ca organismul persoanei nu a mai rezistat iar doctorii nu au putut sa-l vindece. Daca cineva moare brusc, de exemplu intr-un accident, s-ar putea explica ceea ce s-a intamplat - ca, din cauza acestui eveniment foarte trist, corpul persoanei s-a oprit din viata. Va trebui sa ii explici copilului ca "moarte" sau "mort" inseamna ca organismul persoanei decedate nu mai functioneaza.

 

Copiii mici nu inteleg ca oamenii si lucrurile vii mor in cele din urma si ca moartea este definitiva si persoanele dragi nu vor veni inapoi. Deci, chiar si dupa ce i-ai explicat acest lucru, copilul poate continua sa intrebe des, in cazul in care persoana i-a fost foarte draga, cand se intaorece. Cat de frustrant poate fi acest lucru, continua sa ii raspunzi cu calm ca persoana a murit si nu se poate intoarce.

Evita termenii capcana, cum ar fi: "a plecat" sau "a mers la somn", sau chiar ca familia ta "pierdut" acea persoana. Deoarece copiii mici cred literalmente si aceste fraze ar putea sa ii faca sa le fie frica sa mearga la culcare sau sa le fie teama ori de cate ori cineva pleaca departe.

4. Cum sa ii explici copilului de ce se cearta mami cu tati

Este normal ca parintii sa nu se puna de acord si sa se certe din cand in cand. Parintii s-ar putea sa nu se puna de acord asupra banilor adusi in casa sau cum sa-si petreaca timpul. S-ar putea, de asemenea sa nu fie de acord cu privire la lucruri mai mari - cum ar fi decizii importante de care au nevoie pentru a face ceva in familie. Ei se pot cerat chiar si din lucruri mici care nu par importante - ces sa pregateasca pentru cina sau la ce ora ajunge unul din membrii acasa.

Majoritatea copiilor isi fac griji atunci cand parintii lor se ceata, cand aud voci puternice si isi vad parintii furiosi care scot cuvinte dure. Toate aceste manifestari pot face copiii sa se simta speriati, tristi sau suparati. Chiar si atunci cand parintii nu-si vorbesc unul celuilalt, poate fi suparator pentru copii.

Chiar daca cearta nu are nimic de a face cu copilul, acesta ar putea crede ca ei au cazuzat aceste dispute dintre mami si tati.
Daca apare discutia despre divort ar trebui ca fiul sau fiica ta sa o auda numai atunci cand sunteti siguri de decizia luata. Acest subiect este foarte delicat de discutat cu copilul si trebuie adaptat la varsta, maturitatea si temperamentul lui. Insa asigura-te ca ii transmiti un mesaj de baza: Ce s-a intamplat este doar intre mama si tata si nu are nimic de a face cu copilul. Cei mai multi copii vor simti ca sunt de vina, chiar daca parintii le-au spus ca ei nu sunt. Incercati amandoi parintii sa cadeti de acord macar asupra copilului si sa ii raspunde-ti la intrebari acestuia cat sincer este posibil, intr-un mod care sa poata intelege si sa proceseze. Amintiti-va ca cei mici nu trebuie sa stie fiecare detaliu - acestia trebuie doar sa inteleaga in mod clar modul in care viata lor se va schimba.

S-ar putea spune ceva de genul: "mama si tata au de gand sa locuiasca in case diferite, astfel incat sa nu ne mai certam atat de mult, dar noi te iubim foarte mult si vom incerca sa te ajutam sa treci peste acest lucru."

5. Cum se explica rasismul unui copil

Poti pregati copilul pentru a face fata cu comentariile si comportamente rasiste. Pentru copiii mici, trebuie sa utilizezi metode creative pentru a ii explica problema, astfel incat sa poata intelege ce inseamna si ce este gresit.
Ai nevoie de :
* 1 mar rosu
* 1 mar verde
* 1 mar galben
Spune-i copilului o poveste despre modul in care marul rosu, marul galben si marul verde se lupta din cauza culorilor lor. Taie o bucata din fiecare mar si da-i sa guste copilului. Explica-i ca, desi merele sunt de culoare diferita, toate sunt mere si toate sunt dulci.
Afla daca exista rasism la gradinita. Indeamna-ti copilul sa-l invite pe copilul diferit la el acasa. Planuieste ceva distractiv pentru ei si vei observa ca atunci cand se desprat, vorbesc despre cat de multa distractie au avut parte impreuna.

Reaminteste-i copilului sa trateze pe toata lumea cum doreste si el, la randul sau sa fie tratat. Joaca acasa un joc de rol cu copilul tau, in care tu sa fii cea diferita si el cel normal apoi invers.
Explica copilului ca rasismul este o slabiciune. Fa-l sa inteleaga ca oamenii puternici, nu trebuie sa ii faca pe altii sa se simta rau si ca daca tratezi corect pe toata lumea te face mai puternic.
Nu vorbi impotriva limbii si atitudini rasiste in fata copilului, cu prietenii si colegii.  Copilul tau va proceda la fel in situatii asemanatoare.

Articolul urmator
„Serios, ești mama ei? Chiar este copilul tău?” Prin ce situații stânjenitoare trec cuplurile interrasiale
„Serios, ești mama ei? Chiar este copilul tău?” Prin ce situații stânjenitoare trec cuplurile interrasiale

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Evaluarea Națională, o radiografie a diabetului figurilor de stil! Să râdem de subiecte, nu de copii
    Evaluarea Națională, o radiografie a diabetului figurilor de stil! Să râdem de subiecte, nu de copii

    Eram decisă să nu scriu nimic despre Evaluarea Națională și mai ales despre proba de Limba și Literatură. Eram convinsă că subiectele vor fi la fel de fade și de complet lipsite de...

    Ce subiecte s-au dat la primul examen de bacalaureat din România. Tu știi să le rezolvi?
    Ce subiecte s-au dat la primul examen de bacalaureat din România. Tu știi să le rezolvi?

    Originar în Franța începutului de secol 19, când Napoleon Bonaparte l-a introdus printr-un decret special, „examenul maturității” a ajuns și în...

    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

    Ai avut o zi lungă, ești obosită, nemâncată și tot ce vrei este liniște, dar ajungi acasă și vezi că cel mic nu te ascultă și se agită încontinuu. Probabil ți s-a...

    Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?
    Dacă ai fi copilul tău pentru o zi ți-ar plăcea de mama ta?

    Iubirea și siguranța, acestea sunt nevoile emoționale de bază ale unui copil. Și nu o spun eu, o spun toți experții în parenting. Însă lucrurile nu sunt atât de...

    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta
    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta

    Alături de grija permanentă pentru ca micuțul tău să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere, îți dorești ca treptat să-l înveți lucruri care să-i permită...

    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?
    Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?

    Tocmai ai aflat sau bănuiești că al tău copil are nevoie de terapie. Următorul pas este să-i găsești un terapeut, dar cum știi de unde începi? Ei bine, îți spunem noi.

    4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau
    4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau

    Sa gatesti impreuna cu copilul tau rezolva mai multe probleme in acelasi timp. In primul rand ai rezolvat problema supravegherii copilului cat timp esti la bucatarie. Este langa tine si este...

    Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”
    Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”

    Pe măsură ce un copil înaintează în vârstă și își face tot mai mulți prieteni, este de așteptat să-și dorească petreceri aniversare cu numeroși invitați....

    © 2024 Qbebe