8 probleme cu care cuplurile se confruntă după ce au un copil

8 probleme cu care cuplurile se confruntă după ce au un copil

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Multe cupluri aleg să aibă un copil pentru a celebra stabilitatea conjugală sau a-și întări relația. Partenerii consideră că un copil îi va aduce mai aproape și că viața de după nașterea copilului va fi un timp de tandrețe, intimitate și maturitate. Cu toate acestea, a avea un copil este o experiență adesea stresantă, o adevărată provocare chiar și pentru cele mai armonioase relații

În momentul în care apare un copil, proaspeții părinți fac față unor schimbări de roluri, ajustări de viață și dificultăți financiare. Din ce în ce mai multe cupluri au nevoie de consiliere după nașterea unui copil, de obicei a primului copil, dar, în unele cazuri, și părinții mai experimentați se confruntă cu probleme de cuplu. Mamele și tații au răspunsuri și adaptări diferite la nașterea unui copil. Ca rezultat pot să apară neînțelegeri și conflicte, care le afectează relația. Dificultățile pe plan profesional, financiar și în ceea ce privește gestionarea timpului pot face situația și mai neplăcută.

cearta cuplu

Fiecare membru al cuplului experimentează problemele în felul său și trăiește sentimente specifice. Proaspetele mame se simt adesea supraîncărcate de schimbare majoră din viața lor. Dacă înainte erau înconjurate de prieteni și își permiteau să urmeze o carieră, acum nevoile lor sunt pe planul doi, față de ale copilului nou născut. Primul an al copilului este o perioadă epuizantă, în care răbdarea unei mame va fi greu pusă la încercare. Pentru a menține un echilibru între îngrijirea copilului și treburile casnice, o mamă va ajunge de multe ori la capătul forțelor ei, izbucnind la cea mai mică scânteie provocată de vreo replică nepotrivită a soțului sau de aparenta lui lipsă de grijă. În plus, multe mame au o imagine de sine deformată, din cauza schimbărilor care au loc în corpul lor după naștere. Nu se mai simt atractive și consideră că nu mai sunt dorite, ceea ce face ca frustrările lor și sentimentele negative să fie și mai puternice. Instalarea unei depresii post-partum înrăutățește și mai pregnant lucrurile. Pe de altă parte, tații se simt de multe ori izolați și lăsați pe dinafară. Pot chiar să perceapă că nou-născutul este într-o competiție cu ei pentru primirea atenției. Ca rezultat, se pot retrage către alte tipuri de activități. Adesea se simt lipsiți de cunoștințe și neajutorați, având nevoie de îndrumări precise și sprijin pentru a-și începe rolul patern. Tații fac adesea lucrurile în mod diferit de mame, iar criticile din partea acestora le determină un sentiment de incompetență, deși poate nu este deloc așa. Iată care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă cuplurile după ce au un copil:

1. Mamele consideră că partenerii lor nu se implică suficient

Acest lucru poate duce la o atmosferă tensionată, în care apar cu ușurință conflicte, învinuiri, reproșuri, critici. Când o mamă este copleșită de nopțile nedormite, de grija permanentă pe care trebuie s-o acorde copilului, de schimbărle de program, de mersul în spitale și statul la doctor, adesea este ca o bombă cu ceas. Dacă simte că partenerul nu o ajută suficient,s entimentele ei de frustrare și revoltă pot izbucni cu violență, ducând la conflicte grave ce afectează întregul mediu familial, inclusiv copilul nou-născut. Sfatul psihologilor este de a nu lăsa aceste sentimente nespuse, să se acumuleze până la o eventuală explozie. „Dacă simți că lucrurile sunt inechitabile, trebuie s-o spui.", spune Dori Gatter, psihoterapeut la West Hartford, Conneticut. „Stai cu partenerul tău la o discuție de la inimă la inimă,fără învinuiri, criticism și negativitate. Încearcă să-l vezi ca pe o persoană inocentă, neștiutoare, care trebuie învățată. Apoi , vorbește despre ce așteptări ai- nu cereri- și încercați să ajungeți la un compromis."

2. Nopțile nedormite pot genera mari conflicte

Atunci cînd tu ești „de serviciu" nopate de noapte, și abia apus să închizi ochii o oră- două, iar partenerul tău doarme neîntors, cu siguranță vei începe să acumulezi resentimente. Cum mama este cea care se dedică integral alăptării, de obicei se așteaptă ca partenerul să facă alte treburi pe parcursul nopții (să ajute copilul să eructeze (râgâie), să stea cu el până adoarme, să-i schimbe scutecele). Iar atunci când începe să hrănească bebelușul cu biberonul, ar vrea ca soțul să fie cel care prepară laptele. Totuși, nu sunt foarte multe cazurile în care tații își asumă astfel de sarcini din proprie inițiativă. Soluția este destul de simplă , dar trebuie asumată, arată psihologii. Dacă unul dintre parteneri se scoală dimineața pentru a merge la serviciu, astfel încât trebuie să doarmă în timpul săptămânii, poate compensa stând mai mult noaptea cu copilul în weekend. Daca ambii parteneri se trezesc devreme, atunci este indicat să petreacă alternativ nopțile cu copilul.

familia

3. Timpul petrecut împreună, în cuplu, este mult diminuat

Cuplurile care au copii sunt foarte ocupate. Hrănirea, îngrijirea, schimbarea și alinarea bebelușului par să fie sarcini fără sfârșit. Atunci când apucă să stea unul cu celălalt, părinții sunt prea epuizați ca să mai vrea altceva decât să doarmă. Atunci când sunt după perioade de nesomn și frustrare, aproape că nici nu mai doresc să petreacă timp împreună. Acest lucru poate duce la înstrăinare și, pe termen lung, poate avea chiar consecințe mai grave, precum separarea părinților. De aceea, este necesar ca relația de cuplu și comunicarea să se refacă. Părinții trebuie să-și propună, în mod programatic, să găsească măacr câteva minute pe zi pe care să le petreacă împreună. Folosind un timp oricât de scurt, de exemplu când bebelușul a adormit, reînnoiți sentimentul că sunteți un cuplu și că vă puteți baza unul pe celălalt.

4. Intimitatea are, de asemenea, de suferit

Relația sexuală va fi, desigur , cu totul alta după nașterea unui copil. Oboseala, stresul, lipsa de timp pot diminua dorința sexuală, dar pot fi și impedimente fizice, precum sângerările vaginale sau durerile după alăptare. Aceste schimbări o pot face pe mamă să perceapă în mod diferit relația intimă cu partenerul, mai ales că adesea are și probleme legate de imaginea corporală și nu se mai simte atrăgătoare. În această perioadă, este necesar ca partenerii să vorbească deschi și cu sinceritate despre dorințele lor, despre dificultatea de a relua relația sexuală, dacă este cazul. Uneori, abstinența pe parcursul sarcinii determină o perioadă lungă de abstinență și după nașterea copilului. Mama poate experimenta, pe lână tot felul de dureri și inconveniente, și o senzație de prea -mult în ceea ce privește atingerea, fiind mereu în contact cu copilul. Partenerul se poate simți trădat și respins, atât fizic cât și emoțional, de aceea este important ca , în cuplul, să se poarte discuțiile necesare, să se împărtășească sentimente, fiecare să spună cum se simte și să se ajungă la o înțelegere empatică, pentru a preveni dificultăți viitoare.

5. Partenerii pot constata că au stiluri parentale diferite

Chiar dacă ați stabilit dinainte că este bine să dormiți împreună cu bebelușul în primele luni, sau că alăptatul este absolut necesar pentru o perioadă cât mai lungă, după ce micuțul sosește pe lume, pot să apară diferențe de opinie în cuplu. Mamele pot avea un stil mai afectuos , fiind permanent tentate să dea atenție copilului și să-l ia în brațe, în vreme ce tații le pot reproșa aceste comportamente, criticându-le că răsfață prea mult copilul. Pot apărea și situații inverse, în care tatălui i se pare că mama nu se implică suficient, iar copilul are de suferit. Unii parteneri insistă ca bebelușul să fie mutat într-un pat separat sau într-o altă cameră, deși mama mai vrea să-l păstreze o perioadă lângă ea. Toate neînțelegerile rezultate din stilurile parentale diferite trebuie discutate și rezolvate, iar, în ultimă instanță, se poate apela la tehnici de consiliere și psihoterapie, care să permită ambilor părinți să fie auziți și înțeleși.

6. Ambii parteneri se pot plânge de lipsă de atenție

Peste noapte, v-ați transformat dintr-un cuplu romantic într-un trio în care un omuleț solicită întreaga atenție a unuia sau altuia din parteneri. Tații ajung adesea să se simtă neglijați, să considere că nu mai contează deloc și chiar să regrete vremurile în care ei se aflau pe primul plan. Pe de altă parte, mamele pot simți că nu mai primesc nici ele atenție, considerând că nu mai sunt atrăgătoare și că soții preferă alte activități și rar le aruncă o privire. De ambele părți pot exista neînțelegeri, de aceea este necesar ca partenerii să discute sincer despre sentimentele și nevoile lor. Totodată, trebuie să-și propună un timp numai al lor, fie când cel mic este adormit, fie în perioadele baby-free programate, când pot aduce o bonă să aibă grijă de copil.

7. Nu în ultimul rînd, apar dificultăți financiare

economii

Cheltuielile cresc vertiginos când un bebeluș vine pe lume. Mai ales dacă numai unul dintre părinți lucrează, veniturile devin insuficiente pentru familia mărită. De multe ori, atenția mamei este concentrată doar pe copil, lăsându-l pe tată să se preocupe de grijile financiare. Deși veniturile familiei ar trebui să fie o responsabilitate comună, tatăl ajunge să ia cele mai dificile decizii, privind prioritățile financiare. Acest lucru poate determina stres și conflicte în cuplu, ca și stări de iritare și depresie la unii tați. Părinții trebuie să caute împreună cele mai bune moduri de a face economii, inclusiv să apeleze la rețeaua lor de suport social atunci când au nevoie.

8. Depresia postpartum îngreunează și mai mult relația de cuplu

Depresia mamei după nașterea copilului poate crea o atmosferă de coșmar în familie. Schimbarea de rol, izolarea socială și dificultățile apărute amplifică mai mult depresia, care, la rândul său îngreunează rezolvarea oricărei probleme în cuplu. Se naște astfel un cerc vicios, care trebuie neapărat depășit pentru a asigura armonia vieții de familie. De aceea, este necesar ca mamele care se confruntă cu episoade depresive severe să caute ajutor specializat, să beneficieze de psihoterapie, dar să comunice și partenerului stările prin care trec, pentru a beneficia de înțelegerea și sprijinul lor.

Surse: https://www.huffingtonpost.co.uk; https://www.aboutkidshealth.ca; https://www.thebump.com

Articolul urmator
În căutarea luminii: Cum transformă o familie tragedia în aventură pentru fetița lor care se confruntă cu pierderea vederii
În căutarea luminii: Cum transformă o familie tragedia în aventură pentru fetița lor care se confruntă cu pierderea vederii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    După ce a aflat că o să nasc un copil cu probleme, mama mea a făcut accident vascular. Cumnata mea o îngrijește și dă vina pe mine pentru nefericirea ei
    După ce a aflat că o să nasc un copil cu probleme, mama mea a făcut accident vascular. Cumnata mea o îngrijește și dă vina pe mine pentru nefericirea ei

    În vara anului 2012 am rămas însărcinată și urma să nasc o fetiță mândră și frumoasă care speram că seamănă cu tatăl ei la înfățișare și cu mine la...

    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală
    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală

    Unul din patru cupluri nu pot avea copii. Acestea sunt statisticile sumbre ale Organizației Mondiale a Sănătății. Infertilitatea este o problemă medicală, care poate avea și cauze...

    Cuplurile din zodiac care nu au primit sanșe de la astre, dar se înțeleg de minune în viață
    Cuplurile din zodiac care nu au primit sanșe de la astre, dar se înțeleg de minune în viață

    Nativii cu trăsături de personalitate diametral opuse au mari șanse să formeze un cuplu reușit. Să aflăm împreună care sunt nativii care nu primesc nicio șansă de reușită...

    Cuplurile din zodiac care nu vor divorța niciodată
    Cuplurile din zodiac care nu vor divorța niciodată

    Printre factorii ce influențează rezistența în timp a unei relații de cuplu se află și compatibilitatea zodiilor celor doi parteneri. Astfel, se poate spune că între...

    Cuplurile din zodiac care vor îmbătrâni împreună
    Cuplurile din zodiac care vor îmbătrâni împreună

    Există zodii care nu sunt deloc compatibile pe plan sentimental și care nu ar trebui să iasă niciodată la întâlnire împreună. Nu toate perechile au succesul scris...

    Cuplurile din zodiac care nu trag niciodată în aceeași direcție
    Cuplurile din zodiac care nu trag niciodată în aceeași direcție

    Chiar dacă inițial zodiile pot fi atrase una de cealaltă, odată ce relația lor începe să avanseze vor constata că în realitate nu sunt deloc compatibile și că nu au...

    Cuplurile din zodiac care nu pot renunța la dragostea lor
    Cuplurile din zodiac care nu pot renunța la dragostea lor

    Pe de o parte, anumite cupluri trec proba timpului întrucât partenerii au preocupări, valori și interese similare. Pe de altă parte, unele cupluri sunt puternice pentru că,...

    Cuplurile din zodiac care vor avea parte de o aventură amoroasă primăvara aceasta
    Cuplurile din zodiac care vor avea parte de o aventură amoroasă primăvara aceasta

    Primăvara este anotimpul renașterii, al transformărilor și al noilor speranțe. De ce nu, speranțele noastre pot fi legate și de dragoste, fiind alimentate de dorința de a ne...

    © 2024 Qbebe