Ai divorțat și fostul partener nu vrea să colaboreze cu tine, pentru creșterea copiilor? Uite ce să faci

Ai divorțat și fostul partener nu vrea să colaboreze cu tine, pentru creșterea copiilor? Uite ce să faci

Mariana Voinea

Se pot înțelege doi foști parteneri, de dragul copiilor? Trebuie! Binele suprem al copilului este cea mai importantă motivație pentru ca mami și tati să se respecte și să vorbească frumos unul de celălalt, dar și între ei. Ranchiuna și regretele dispar când sufletul unui copilaș este la mijloc!

Un divorț nu este deloc ușor, dar reprezintă soluția necesară pe care partenerii care nu se mai înțeleg trebuie să o ia atât pentru binele lor, cât și pentru binele copiilor. De obicei, despărțirea provocată de un divorț determină partenerii să nu se mai înțeleagă nici măcar în privința custodiei copiilor.

Pentru ca micuții să nu fie afectați mai mult decât trebuie de despărțirea părinților, există câteva soluții pe care partenerii le pot găsi pentru a depăși acest moment dificil.

Din păcate, la momentul actual, foarte puține studii și cercetări sunt făcute în privința neînțelegerilor de între părinți în urma unui divorț.

Eduard Kruk psiholog specializat în problemele copiilor care provin din familiile disfuncționale, ai căror părinți s-au despărțit oferă câteva soluții în acest sens. „Unii părinți își cam obligă copiii să aleagă unul dintre părinți cu care să locuiască și la care să țină mai mult. În cazurile extreme, copiii sunt manipulați de către părintele care deține custodia să îl urască pe celălalt, în ciuda dorinței micuțului sau micuței de a-i iubi și pe mami și pe tati în mod egal”, susține specialistul.

Ce este parentingul paralel și cum funcționează?

Așadar, este nevoie de doi părinți înțelepți care se ia împreună decizii bine cântărite, care să se sfătuiască și să treacă peste neînțelegerile dintre ei, peste ura și ranchiuna de după divorț pentru binele suprem al pruncului. Așadar, cum pot evita adulții conflictul după o despărțire?

Doctor Kruk susține că parentingul paralel este soluția! Practic, ambii părinți își exercită drepturile depline, dar în paralel, fără a manifesta sentimente unul față de celălalt și fără a influența în vreun fel copilul. Se recomandă limitarea contactului direct în cazul în care, de-a lungul timpului, foștii prteneri nu au putut comunica corect într-o manieră respectuoasă.

repezentare grafica despartire mama tata copil la mijloc pe o inima de hartie rupta

Așadar, parentingul paralel înseamnă că părinții nu mai au relații unul cu celălalt, ci urmăresc amândoi binele suprem al copilului. Iau împreună decizii ce țin de educație, urgențe medicale, sănătatea copilului, logistică dar fără a intra în conflict unul cu celălalt.

Focusarea asupra nevoilor copilului și evitarea discuțiilor în contradictoriu cu celălalt părinte reprezintă principalele obiective pe care adulții trebuie să și le seteze după divorț. Specialistul îndeamnă părinții să nu-și folosească copiii drept mesageri care să transmită celuilalt părinte un mesaj. În caz contrar, micuții se vor simți prinși la mijloc.

Psihologia copilului cu parinti divortati

Sfaturi și sugestii! Cum să ai o familie fericită și împlinită, un copil sănătos, chiar dacă mami și tati s-au despărțit?

1. Dezvoltă un plan de parenting paralel

Părinții trebuie să se pună de acord cu privire la dreptul de vizită, la programul pe care îl are copilul, atât la părintele la care locuiește, cât și la celălalt. Totul trebuie făcut de comun acord fără a influența în vreun fel copilul.

2. Limitarea comunicării adulților

Adulții trebuie să discute doar problemele legate de copil, cele care țin de siguranța lui ,evitând reproșurile, certurile, amintirile neplăcute, mesajele ostile!

3. Asigurați-vă copiii că au doi părinți care îi iubesc enorm

Copiii trebuie să știe că, deși mami și tati nu mai sunt împreună, amândoi îi iubesc enorm și conlucrează așa cum pot, pentru binele lor.

4. Menținerea relațiilor cordiale cu fostul sau fostul

Relațiile dintre foștii parteneri trebuie să fie cordiale, bazate pe respect și sub nicio formă adulții nu trebuie să-și refuleze mânia față de celălalt partener în fața copiilor.

De dragul copiilor, a acceptat să se mute cu fostul soț și cu...soția acestuia

5. Copiii trebuie să anticipeze schimbările în program

Pot exista anumite situații în care unul dintre părinți nu îl poate duce la un antrenament, în care se amână petrecerea weekendulul la tatăl sau la mama. Așadar, copiii trebuie pregătiți dinainte pentru astfel de situații inopinante.

6. Aveți grijă să respectați programul și să vă țineți de cuvânt!

Părintele trebuie să respecte pe cât posibil programul de vizită sau timpul pe care îl are de petrecut cu copilul pentru a nu-i stric planurile și activitățile extrașcolare ale acestuia.

7. Interesul suprem al copilului este tot ce contează

Chiar dacă îți detești fostul partener sau fosta parteneră, interesul suprem al copilului este tot ceea ce contează. Aveți în vedere că mama sau tatăl este părinte și merită respect doar pentru simplul fapt că a contribuit la aducerea pe lume a copilului.

8. Apelați la ajutorul unui mediator dacă este necesar

În cazul în care este necesar, iar divergențele continuă, părinții pot apela la un mediator, un consilier, un terapeut, un psiholog pentru a stabili decent condițiile privind creșterea și educarea copilului.

Chiar dacă pare dificil, chiar dacă celălalt nu cooperează pe moment, binele copilului este ceea ce trebuie să intereseze pe adulții care au trecut printr-un divorț și care, deși se detestă unul pe celălalt, trebuie să comunice pentru fiul sau fiica lor.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: patheos.com

Articolul urmator
O femeie locuiește în aceeași casă cu actualul logodnic și cu fostul soț care s-a recăsătorit de dragul copiilor
O femeie locuiește în aceeași casă cu actualul logodnic și cu fostul soț care s-a recăsătorit de dragul copiilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cel mic nu vrea să împartă nimic niciodată? Uite de ce și ce trebuie să faci
  Cel mic nu vrea să împartă nimic niciodată? Uite de ce și ce trebuie să faci

  Din primele luni de viață, când copilul abia învață să articuleze cuvintele și să meargă în picioare, acesta își dezvoltă un simț al proprietății foarte...

  Soția mea vrea să pună numele copilului nostru după fostul ei soț care a decedat
  Soția mea vrea să pună numele copilului nostru după fostul ei soț care a decedat

  Când îți găsești marea dragoste și o pierzi tragic și brusc este o traumă. Majoră chiar. Îmi este aproape imposibil să îmi imaginez cum aș gestiona pierderea...

  Fostul meu soț și-a prezentat iubita copiilor mei fără să îmi spună
  Fostul meu soț și-a prezentat iubita copiilor mei fără să îmi spună

  Divorțul este dificil, mai ales pentru un cuplu care are și copii. Însă adevărata lui traumă începe abia după ce viața de după începe, când întregul...

  Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?
  Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?

  Probabil știm cu toții că activitățile extrașcolare sunt benefice pentru copii, pentru că le antrenează mintea, corpul sau chiar îi relaxează, după caz. Fie că vorbim de...

  Au trecut 10 ani de când am devenit mamă. Uite ce am învățat și poate te va ajuta și pe tine
  Au trecut 10 ani de când am devenit mamă. Uite ce am învățat și poate te va ajuta și pe tine

  De cât timp are nevoie un părinte ca să capete o anumită înțelepciune în ceea ce privește creșterea copiilor? Cum își găsește puterea să se accepte cu bune...

  Cât de greu le este părinților să accepte creșterea copiilor?
  Cât de greu le este părinților să accepte creșterea copiilor?

  Timpul trece mult prea repede - sunt sigură că toți simțiți asta din când în când, iar dacă sunteți părinți, o simțiți în relație cu ai voștri copii....

  Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști
  Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști

  Copilul nu vrea să coopereze cu tine? Aceasta este, probabil, una dintre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă părinți. Nu îți face griji, avem pentru tine un ghid de...

  Cum îl faci să se îndrăgostească de tine, în funcție de zodie
  Cum îl faci să se îndrăgostească de tine, în funcție de zodie

  Spune-ne ce zodie este bărbatul după care ți s-au aprins călcâiele, că să îți dezvăluim trucurile prin care să îl faci să se îndrăgostească iremediabil de...

  © 2024 Qbebe