Am întrebat părinții despre începerea școlii în pandemie. Răspunsurile lor nu ne-au surprins

Am întrebat părinții despre începerea școlii în pandemie. Răspunsurile lor nu ne-au surprins

Irina Olteanu - Redactor Senior

Deoarece școlile vor începe cât de curând, am decis să întrebăm părinții ce părere au cu privire la modul în care se va desfășura școala. Află cum și-ar dori aceștia să decurgă orele școlare, precum și ce impresii au despre măsurile pentru sănătatea și siguranța lor și a familiilor.

Online Vs. Prezența fizică

Am întrebat părinții din comunitatea Qbebe ce părere au cu privire la începerea școlii din această toamnă. Au avut de ales între cursurile online (varianta A) și prezența fizică (varianta B). Iată câteva răspunsuri preluate de la părinți:

  • "Școala online deoarece sănătatea copiilor mei este mai presus de prezența lor fizică la şcoală, respectiv grădiniță. Ei sunt mici şi oricât de mult am încerca noi să le impunem să respecte reguli de distanțare fizică/socială sau o igienă mai strictă aceştia uită. La cei mici primează dorința socială de a comunica între ei. În plus, este foarte posibil ca aceştia să uite regulile de igienă şi să se atingă cu mâna la ochi, gură, nas fără a se dezinfecta mai intâi. Cine va vrea să învețe o va face oricum!"
  • "Prezența fizică mi se pare foarte importantă, copiii trebuie să știe că de luni până vineri au școală, că la ora 7 aproximativ trebuie să se trezească să își formeze un program, că trebuie să stea la școală câteva ore în care trebuie să fie atenți la profesor și tot așa. Părerea mea..."
  • "Sănătatea psihică a copilului e mai importantă decât prezența fizică. Condiționarea unui copil cu măsuri de izolare are un impact mai mare decât lipsa lui din unitatea de învățământ. Tot ce a învățat până acum despre socializare, integrare și prietenie, va fi înlocuit de distanțare socială, măsuri excesive de igenă. Ce înțelege el: fugi de colegii tăi, aerul este dușmanul tău, nu pune mâna pe nimic că-ți face rău. Oare cum se va dezvolta psihic un astfel de copil când școala se va transforma în pușcărie?"
  • "Văd că foarte multă lume spune prezența fizică, ce prezență fizică dacă nu au voie să se atingă, să poarte mască cu toate că le pune geam între ei?!
    Riscați să fiți sunați că este copilul la spital că a strănutat.
    Sănătatea copilului este pe primul loc.
    Îmi iubesc copiii indiferent cât de mult sau puțin învață acum.
    O întrebare: Dacă vi se îmbolnăvesc copiii, mai contează școala?"
  • "Eu una sunt în dubii, A pentru siguranță și B pentru că școală online nu este ca cea cu prezență fizică și până la urmă trebuie să ne luăm imunitate în fața virusului și trebuie sa învățăm să trăim cu el."
  • "Școala online !...Dacă la început nu s-a făcut școală, acum cu mult mai multe cazuri se face ?...Nimic nu este mai important ca sănătatea și siguranța copiilor noștri!...Nici măcar școala!"
  • "Prezență fizică....cu maxim 10,12 elevi în clasă cum, mi se părea normal să fie și până acum, nu cu 24 câți au fost 4 ani la rând (grupa 0 - cls.a 3-a, la fetița cea mare)....acum fetițele mele vor fii grupa 0, respectiv clasa a 4-a și sper ca numărul elevilor din clasă, să fie cât mai mic....Avem în localitate mai multe școli renovate care pur și simplu s-au închis din cauza numărul mic de elevi, toți ajungând la Colegiul Tehnic din localitate, care mi se pare suprapopulat, din el făcând parte elevi de la grupele 0 până la clasa a 12, într-un corp alăturat aflându-se grădinița..."
  • "Cursurile online sunt o prostie, în felul asta în viitor o sa dispară școală".
  • "Aș opta pentru "B", doar dacă se asigură toate condițiile (igienizare corectă, distanțare și triaj real la intrarea în școală)."
  • "Ca părinte, gândesc ca sănătatea copilului meu este mai importantă decât școala în momentul ăsta. Dacă va vrea să învețe, o va face oricum. Nu aș pune în pericol sănătatea copilului meu pentru niciun motiv din lumea asta. Școala online deoarece nu ne pot garanta nimic nu o să respecte nimic și mai sigur pentru noi, pentru ei e online deocamdată. Varianta online nu e școală... E o metodă de dezbatere a lecțiilor"
  • "Ar fi ideal B și îmi doresc B, dar cu ce condiții se impun aleg A"
  • "Am observat în ultimul timp foarte multe dezbateri pe tema aceasta și am constatat, cu părere de rau, că sunt mulți părinți care consideră școala că fiind bona/dădaca (nu am cu cine lasă copilul cât sunt la serviciu) sau e prea greu pentru părinți școala online, dar sunt puțini care au optat pentru varianta online pentru că au pus sănătatea copiilor pe primul loc".
  • "Dacă "evident" cu A, acasă cu cine stau?! Părinții își dau demisia?"
  • "Școala online pentru că e mai importantă sănătatea fetiței mele, mai ales că merge la grupa 0!"
  • "Normal ar fi ca toți copiii să meargă la școala, orice restricții s-ar pune nu se respectă. Așa că prefer varianta "A" - cea mai sigură pentru sănătatea copiilor."

incep scolile

Rezultatul sondajului a fost strâns, din 142 comentarii 75 au fost exprimate pentru prezența fizică (varianta B), iar 67 pentru cursuri online (varianta A). Sunt mulți părinți care și-ar dori ca cei mici să participe fizic la orele de clasă, dar în condițiile în care ministerul educației ar asigura toate condițiile desfășurării școlii în siguranță.

Cum să îți înveți copiii ce înseamnă distanțarea socială

În primul rând, pentru a-ți ajuta copilul să înțeleagă acest concept, ar fi indicat să îl numești distanțare fizică, nu socială. Apoi, discută cu cel mic/cea mică pe înțelesul său. Fii sincer și spune adevărul, încurajează-l și fii empatic. Asigură-te că îi oferi ocazia de a asimila informațiile și de a adresa întrebări pe măsură ce discutați.

Începe cu o discuție generală despre microbi. Microbii sunt atât de mici încât nu îi poți vedea cu ochii liberi, însă devin vizibili cu ajutorul unui microscop puternic. Acești microbi ne pot îmbolnăvi dacă intră în corp. Uneori îi inspirăm, iar alteori ne atingem nasul, gura sau ochii cu mâinile murdare, care au atins o suprafață murdară sau o persoană bolnavă. În cazul în care o persoană de lângă noi are acești microbi, poate strănuta sau poate tuși, iar microbii ajung în aer și noi în inspirăm. Sau poate răspândi microbii strănutând sau tușind în mână și apoi atingând o suprafață sau o altă persoană. Dacă atingi o persoană bolnavă sau un lucru care are microbi și apoi duci mâna la ochi, nas sau gură, acești microbi pot intra în corpul tău și te pot îmbolnăvi. Din acest motiv este esențial să te speli pe mâini.

Îi poți explica copilului tău că uneori este dificil ca oamenii să înțeleagă că sunt purtători ai unor microbi care îi pot îmbolnăvi pe ceilalți, iar acesta este unul dintre motivele pentru care practicăm distanțarea socială. În timpul pandemiei, medicii și oamenii de știință consideră că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să menținem distanța față de alte persoană astfel încât să nu poată tuși sau să nu ne poată atinge. În acest mod rămânem cu toții în siguranță, iar când se va termina pandemia ne vom putea îmbrățișa și comporta ca înainte.

Sfatul specialiștilor cu privire la discuțiile cu copiii

Medicul pediatru Ira Kumar consideră că, deși încă nu au început școlile, este momentul potrivit să inițiem discuțiile despre școala online și protecția împotriva răspândirii coronavirusului, discuții care să includă planuri concrete pentru durata anului școlar. Puteți practica rutina purtării unei măști, ceea ce include modul corect în care se pune și se scoate masca de pe față și cum trebuie îngrijită corespunzător.

Medicul pediatru Timothy Snyder completează “ar trebui să cumpărați măști cât mai timpuriu și să îi puneți pe copii să le poarte prin casă pentru perioade mai lungi ca să se obișnuiască cu ideea. De asemenea, trebuie să exersați tehnica spălării pe mâini, puteți să cântați ceva în timp ce vă spălați.”

“Părinții trebuie să își vaccineze copiii, acum mai mult decât oricând. Făceți-le imunizările când sunt disponibile. Pregătiți-vă un termometru bun și mergeți cu cei mici la programări”, recomandă Dr. Kumar.

scoala in pandemie

Iată câteva dintre recomandările pentru curățenie și igienizare emise de Academia Americană a Pediatrilor:

  • Curățarea trebuie efectuată în funcție de niște protocoale bine stabilite și urmate de dezinfectare când este cazul
  • Atunci când folosiți dezinfectanți, trebuie să respectați indicațiile producătorului
  • Este recomandată folosirea unor dezinfectanți împotriva COVID-19 aprobați de autoritățile competente; când nu sunt disponibili, puteți folosi clor diluat sau soluții cu 70% alcool
  • Atunci când este posibil, folosiți produse etichetate drept sigure pentru oameni și mediu, care conțin ingrediente active precum peroxid de hidrogen, etanol, acid citric, deoarece sunt mai puțin toxice, nu sunt iritanți respiratori sau declanșatori de astm
  • Copiii nu trebuie să fie prezenți când se folosesc dezinfectanții și nu trebuie să participe în activitățile de dezinfectare
  • Suprafețele folosite frecvent, precum clanțele, chiuvetele, mânerele ușilor trebuie curățate și dezinfectate cel puțin zilnic și cât mai des posibil
  • Băile trebuie să fie curățate și dezinfectate frecvent
  • Echipamentul folosit în comun, inclusiv computere, tastaturi, materiale pentru artă, joacă sau sport trebuie dezinfectate frecvent.

Surse: www.franciscanhealth.org,www.kindercare.com, https://discoveries.childrenshospital.org

Articolul urmator
Bunicii sunt magici! Un fotograf a surprins cele mai frumoase imagini cu bunicii și nepoții lor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Începerea cursurilor la 8 dimineața nu este benefică pentru elevi. Iată la ce oră se recomandă începerea școlii
    Începerea cursurilor la 8 dimineața nu este benefică pentru elevi. Iată la ce oră se recomandă începerea școlii

    „Trezește-te, trebuie să mergi la școală!” - o frază care, inevitabil, ne duce cu gândul la acele dimineți în care trebuia cum-necum să ne dezmeticim, să ne...

    Am întrebat 100 de părinți ce activități aleg pentru copiii lor în pandemie
    Am întrebat 100 de părinți ce activități aleg pentru copiii lor în pandemie

    Să fii părinte nu este deloc lucru ușor, iar să fii părinte în pandemie devine o adevărată aventură, unde responsabilitatea capătă conotațiile unui test dificil, cu multe...

    O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!
    O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!

    Viața este plină de surprize, unele fericite, altele mai puțin fericite. Uneori avem nevoie de sfaturi pentru a face față acestor surprize și, de obicei, le primim de la cei pe care...

    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm
    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm

    Andrew și Ryan au devenit vedetele rețelelor de socializare în urmă cu 5 ani. Motivul? La doar 2 ani, gemenii dădeau adevărate petreceri nocturne, când părinții lor...

    Părinții au tendința să citească mai mult pentru a le oferi copiilor lor un exemplu. Ce spun studiile recente
    Părinții au tendința să citească mai mult pentru a le oferi copiilor lor un exemplu. Ce spun studiile recente

    Aproape opt din zece (78%) părinți le citesc copiilor lor aceleași cărți care le-au fost citite și lor în copilărie, sugerează un nou studiu. Un sondaj recent efectuat...

    Decizia unei mame a câștigat pe deplin încrederea propriului copil: "Fiul meu m-a întrebat dacă eu am fost Moș Crăciun. Da, i-am spus adevărul"
    Decizia unei mame a câștigat pe deplin încrederea propriului copil: "Fiul meu m-a întrebat dacă eu am fost Moș Crăciun. Da, i-am spus adevărul"

    Vine un moment în copilăria oricui, când visele se spulberă și miturile par prea frumoase să fie și adevărate. „Cine este Moș Crăciun?” este prima...

    Cum se descurcă părinții cu autism în creșterea copiilor lor?
    Cum se descurcă părinții cu autism în creșterea copiilor lor?

    Atunci când vorbim despre autism, în cele mai multe cazuri ne referim la copiii cu această tulburare. Însă cât de multe știm despre adulții care au autism și mai...

    Părinții au refuzat să accepte că băiețelul lor a murit. Au început să se roage până ce micuțul a deschis ochii!
    Părinții au refuzat să accepte că băiețelul lor a murit. Au început să se roage până ce micuțul a deschis ochii!

    Într-o vacanță de familie, un băiețel a dispărut de lângă părinții lui. După mai multe căutări, mama sa l-a găsit inconștient, într-o apă înghețată,...

    © 2024 Qbebe