Ce s-a întâmplat după ce am vizionat 100 de ore de YouTube Kids

Irina Olteanu - Redactor Senior

Conținutul de pe YouTube Kids nu are nicio legătură cu desenele animate cu care eram obișnuiți în trecut. Din contră, reprezintă un amestec de conținut publicitar și personaje fără logică care nu fac decât să convingă atât copii, cât și părinți să cumpere produsele promovate. Iată ce povestește o mamă care a reușit să vizioneze nu mai puțin de 100 de ore de YouTube Kids.

Ce este YouTube Kids

Conținutul video pentru copii este din ce în ce mai variat, iar YouTube Kids a reușit să atragă milioane de vizionări prin remixarea personajelor de desene animate populare care acționează în mod grosolan conform cuvintelor cheie căutate. Însă opinia publică a fost semnalizată recent când conținutul a fost desemnat drept "un tip de violență inerent în combinarea sistemelor digitale și a stimulentelor capitaliste." 

Ce se întâmplă când combini la nesfârșit pe Spiderman cu Joker-ul și cu Elsa și cu junk food? Obții multe vizualizări pe YouTube, se pare. Aceasta este considerată o formă modernă de distracție pentru copii pe o platformă vastă, necontrolată cu privire la calitate, nereglementată și plină de reclame, cu puține interdicții pentru creatorii de conținut. Însă în realitate reprezintă o ciorbă vizuală, care face vizualizări prin exploatarea poftelor copiilor. Așa arată programarea prin folosirea roboților meniți să optimizeze căutările. Iar mediul ajunge să reprezinte mesajul, după cum scria în 1964 Marshall McLuhan:
"deoarece mediul este cel care modelează și controlează scala și forma de asociere umană și acțiunea. Conținutul sau utilizările unor astfel de medii sunt la fel de diverse pe cât sunt de ineficiente în modelarea formei de asociere umană. Într-adevăr este prea tipic ca prin conținut orice mediu să ne împiedice să observăm caracterul real al mediului. Industriile au devenit conștiente de diverse tipuri de afaceri în care sunt implicate. Când IBM a descoperit că nu rezidă în business crearea de echipament de birou sau de mașini, ci în procesarea informațiilor, atunci a început să navigheze cu o viziune mai clară."

YouTube Kids

Mesajul transmis de YouTube Kids

Mesajul transmis prin acest mediu este absurd; un amestec de combinații de conținut lipsit de originalitate, expus într-o manieră copilărească, repetând în mod enervant rime de grădiniță și efecte sonore neprelucrate. Este genul de pantomimă pe care copiii ar putea-o căuta. Și expune stimulentele disfuncționale care definesc mediul.

Deși se duc lupte între branduri mari cu privire la restricționarea conținutului în funcție de vârstă pentru a împiedica proliferarea în aplicația asociată, prin intermediul unei politici specifice nu s-a reușit să se prevină fluxul de informații amestecate. Râsul maniacal care se arată a fi semnătura acestui gen pare potrivit. Copiii ajung să fie fascinați de ceea ce văd în acest mediu și ajung să privească înghețați la ecrane vreme de multe ore.

Existența unor astfel de lucruri oribile, concepute cu singura intenție de a genera venituri mari pentru a fi identificate prin algoritmi de cercetare și recomandare, reprezintă exemplul perfect de modul în care oamenii pot fi convinși să consume și lucrurile care pot fi mai utile pentru ei din punct de vedere intelectual sunt două lucruri diferite.

Acolo unde copiii sunt implicați, structura mediului YouTube recompensează cele mai energice pofte vizuale (de exemplu, un format care adună milioane și milioane de vizualizări în YouTube sunt videoclipurile de unboxing pentru jucării). Desigur, nu tot conținutul care atrage vizual este construit atât de cinic încât să constea doar într-un amestec de cuvinte cheie sau să implice doar vizualizarea jucăriilor pe care cei mici și le doresc și pe care vor insista să le primească. O parte din aceste lucruri, deși nu sunt originale sau sofisticate, pot să implice cel puțin o intrigă și elemente narative. Desigur că au existat preocupări în trecut cu privire la faptul că cei mici urmăresc ore întregi de televizor, preocupări asociate de altfel cu toate dispozitivele tehnologice noi. Mediile acestea sunt așteptate să reconfigureze societățile de la bază; nu se acordă însă atenția necesară tehnologiei responsabile.

YouTube Kids

Iată câteva dintre problemele legate de conținut care au fost asociate structurilor de distribuire: ce înseamnă să fii captivat la nivel colectiv de o ofertă nelimitată de mass media vizuală al cărui conținut este modelat prin algoritmi doar pentru a maximiza rezultatul economic?

Deși conținutul disponibil la televizor poate fi mediocru, există atât de multe exemple de programare deoarece lucruruile produse pentru copii de consumat pe YouTube stimulează fabricile de conținut să producă material de click pentru a impulsiona și a exclude alt conținut prin captarea cu succes a atenției algoritmilor de recomandare ai platformei pentru a avea o șansă de a primi vizualizări.

Conținutul sumbru reprezintă de asemenea o dovadă clară că dacă este gratuit înseamnă că tu ești produsul (în acest caz ochii copiilor tăi sunt); dă naștere întrebărilor cu privire la durata de timp petrecută de copii care vizionează clickbait și care poate fi în detrimentul dezvoltării lor intelectuale și sociale. Poți refuza să crezi că o parte din conținut este conceput intenționat pentru a traumatiza copilul și că poate reprezenta o formă de abuz asupra sa. 

Cele mai proaste exemple existente pe YouTube nu pot pretinde să aibă un fir narativ logic, majoritatea reprezentând scenarii grafice repetitive menite să combine personaje culese într-un set de acțiuni și reacții care pot fi căutate prin cuvinte cheie, scene de luptă, de condus, scene de tranzacții de junk food. O parte din conținutul desemnat de educațional este complet rupt de realitate, pentru că într-un videoclip de 30 de minute se poate rosti cuvântul roșu lângă un produs roșu, apoi cuvântul albastru lângă un produs albastru și așa mai departe. Dacă există o valoare educațională trebuie pusă în balanță cu oferirea de produse în mod repetat și promovarea de junk food copiilor. 

Acest conținut nu poate fi comparat cu desenele animate din trecut pe care generații de copii le-au consumat în locul videoclipurilor YouTube deoarece nu existau pe atunci platforme de tehnologie digitale gratuite. Este posibil ca și pe atunci părinții să nu fi fost încântați de desene, desemnându-le frivole și consumatoare de timp, însă cel puțin distrau copiii cu personaje bine conturate și originale în timpul unor povești creative coerente. Iar copiii învățau cel puțin o structură corespunzătoare a unei povești. 

Nu putem să știm ce impact va avea acest mediu care stimulează producția unui amestec vizual fără logică asupra dezvoltării copiilor și a societății în ansmablu. Însă sunt slabe șanse să fie ceva pozitiv. Dat fiind faptul că conținutul are un mesaj atât de gol pare logic ca sună ca o avertizare. Nu am vizionat în realitate 100 de ore de YouTube Kids, doar 10 minute din acest conținut îngrozitor au fost mai mult decât suficiente să îmi cauzeze coșmaruri.

Poveste adaptată din partea mamei Natasha Lomas pentru Techcrunch.com

Citește și: Ce fac copiii pe Youtube: orice părinte trebuie să fie îngrozit de așa ceva! 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce i s-a întâmplat Gabrielei Cristea după ce a slăbit după naștere: "au lăsat urme vizibile pe corpul meu"
  Ce i s-a întâmplat Gabrielei Cristea după ce a slăbit după naștere: "au lăsat urme vizibile pe corpul meu"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete din România, Gabriela Cristea, a dezvăluit cum a reuşit să slăbească, dar şi ce a păţit după ce a scăpat de cele 25 de kilograme. Iată...

  Cel mai vizionat clip din istoria tenisului: Ce i-a cerut Emma Răducanu unui copil de mingi
  Cel mai vizionat clip din istoria tenisului: Ce i-a cerut Emma Răducanu unui copil de mingi

  Un clip cu Emma Răducanu a devenit cel mai vizionat din istoria Australian Open! A fost urmărit de peste 47 de milioane de oameni până acum, pe YouTube. Iată de ce!

  Pentru juliturile și cicatricile la copii: Flamozil Kids și Scagel Kids – o combinație reușită
  Pentru juliturile și cicatricile la copii: Flamozil Kids și Scagel Kids – o combinație reușită

  Căzăturile, juliturile, loviturile şi zgârieturile fac toate parte din viaţa de zi cu zi a copiilor. Totodată pot apărea leziuni precum arsurile sau intervenţiile chirurgicale.

  O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube
  O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube

  Internetul poate fi util pentru copii! Pe lângă faptul că îi ajută să se familiarizeze, încă de la vârste foarte fragede, cu mediul digital, internetul abundă...

  Ce s-a întâmplat după ce s-au deschis școlile în Berlin
  Ce s-a întâmplat după ce s-au deschis școlile în Berlin

  Au fost depistate cazuri de COVID-19 în 41 de școli din Berlin, la doar două săptămâni de la începerea noului an școlar!

  Gabriela Cristea a ajuns la spital cu fetele. Ce s-a întâmplat
  Gabriela Cristea a ajuns la spital cu fetele. Ce s-a întâmplat

  Gabriela Cristea este foarte atentă când vine vorba de sănătatea fetițelor sale. Fosta prezentatoare TV a fost nevoită, de curând, să meargă la spital cu cele două...

  Ce s-a întâmplat când după un an de izolare copilul meu a ieșit în lume
  Ce s-a întâmplat când după un an de izolare copilul meu a ieșit în lume

  Pe când scriu aceste rânduri îmi dau lacrimile, pentru că am devenit hipersensibilă la tot ce înseamnă pandemie și cred că noi toți, de altfel, trecem prin...

  Alina Ceușan a născut! Prima poză cu bebelușul, după 12 ore de travaliu
  Alina Ceușan a născut! Prima poză cu bebelușul, după 12 ore de travaliu

  După 12 ore de travaliu, Alina Ceușan a adus pe lume un băiețel! Baby Tisha, așa cum îi spune influencerul, a venit pe lume în această dimineață, la ora 4:44, prin...

  © 2022 Qbebe