„Creierul și corpul lui tati se schimbă, dar inima lui rămâne la fel”. Cum reușește o mamă să le explice fiicelor sale problemele de sănătate ale soțului ei

„Creierul și corpul lui tati se schimbă, dar inima lui rămâne la fel”. Cum reușește o mamă să le explice fiicelor sale problemele de sănătate ale soțului ei

Bianca Geica - Redactor Senior

Cum îi explici unui copil că unul dintre părinții săi este bolnav și că probabil nu își va mai reveni niciodată? Sarah Verardo, o mămică de peste Ocean, este nevoită să găsească zilnic răspunsuri la această întrebare. Ea are trei fetițe, cărora recunoaște că le este destul de greu să accepte faptul că tatăl lor nu mai este aceeași persoană plină de energie ca înainte.

Femeia și-a transformat contul de Instagram într-un jurnal virtual, în care postează frecvent provocările cu care se confruntă în familia sa de când soțul ei, Michael Verardo, și-a pierdut piciorul într-un accident într-o mină și a suferit un traumatism cranian.

Sarah și Michael Verardo, trăiesc zi de zi cu cu urmările leziunilor catastrofale suferite de bărbat, atât la nivelul corpului, cât și al creierului. Potrivit Today, Michael servea în cadrul Diviziei 82 Aeropurtată a Statelor Unite, în Afganistan în 2010, când și-a pierdut piciorul într-o mină terestră și a suferit un traumatism cranian în urma unui accident. Acea zi a schimbat pentru totdeauna viața familei sale, dar nu le-a furat speranța.

Sarah Verardo a explicat într-o postare pe Instagram că fiica ei mijlocie, Mary Scott, și-a întrebat mama când va ieși cu tatăl ei la o întâlnire. Întrebarea a luat-o prin surprindere pe Verardo și, deși este obișnuită să abordeze subiecte dificile cu copiii ei, de această dată a fost pusă puțin în dificultate.

„I-am spus că, din cauza faptului că se culcă atât de devreme și a celorlalte provocări cu care se confruntă tatăl ei, este puțîn probabil să se întâmple acest lucru prea curând”, a explicat Sarah.

„Îmi pare rău pentru tine, mami. Vreau să ieși la o întâlnire cu tati”, i-a răspuns fiica ei.

Femeia i-a spus micuței că nu ar trebui să se simtă tristă pentru că are o mulțime de amintiri cu Michael de la întâlnirile din trecut, iar asta contează cel mai mult.

„Eu nu am amintiri cu el, mami”, a spus fetița, vorbe care au lovit-o din plin pe Sarah și au întristat-o profund. Aceasta a declarat că este sinceră cu fiicele sale când vine vorba de starea de sănătate a tatălui lor și că vrea că ele să înțeleagă că tatăl lor este diferit. Ea încearcă să mențină conversațiile pozitive, dar este, de asemenea, directă în ceea ce privește amploarea rănilor soțului ei.

„Într-o zi, Michael este prezent - le recunoaște pe fetele noastre, este alert și poate purta o scurtă conversație. În alte zile, nu suntem la fel de norocoși. Fetele mele sunt conștiente de atât de multe și totuși înțeleg atât de puțin. Le spun adesea fetelor: Tata are un creier somnoros - creierul și corpul lui se tot schimbă, dar inima lui rămâne la fel”, a explicat ea.

Mama celor trei fetițe folosește rețelele de socializare pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la rănile de război, în special asupra traumatismelor cranio-cerebrale, care afectează modul în care funcționează creierul și reprezintă cauză majoră de deces și invaliditate în Statele Unite.

Sarah a explicat pentru Today că dorește ca oamenii să fie educați cu privire la traumatismele cranio-cerebrale, inclusiv copiii, care adesea nu înțeleg. O întâlnire recentă cu doi băieți de la școală a fost dură pentru una dintre fetele lui Sarah. Tatăl lor a mers cu un îngrijitor la stația de autobuz pentru a-și lua fiicele și, deși copiii au putut vedea și înțelege rana de la picior, rana de la creier a fost mai greu de înțeles.

„Într-o zi una dintre fiicele mele s-a întors acasă cu lacrimi în ochi, după ce tatăl ei a așteptat-o în stația autobuzului școlar. Am discutat din nou despre starea de sănătate a lui Michael, iar ea mi-a spus: Nu era vorba de piciorul lui, mamă. Ei au întrebat ce era în neregulă cu el. Era vorba despre cum mergea sau cum se uita sau cum nu vorbea”, a explicat Sarah. Acesta a fost un moment de învățătură pentru copii și pentru ea însăși. Ea a vorbit cu mamele băieților și și-a dat seama că aceștia nu erau rău intenționați, ci doar încercau să înțeleagă de ce tatăl fiicelor sale este diferit.

Ce sunt leziunile cerebrale traumatice?

Leziunile cerebrale traumatice ale creierului sunt, de obicei, rezultatul unei lovituri violente sau al unui șoc la nivelul capului sau al corpului. Un obiect care trece prin țesutul cerebral, cum ar fi un glonț sau o bucată de craniu sfărâmată, poate provoca, de asemenea, leziuni cerebrale traumatice.

Traumatismele cranio-cerebrale ușoare pot afecta temporar celulele cerebrale, însă un traumatism cranio-cerebral mai grav poate avea că rezultat vânătăi, țesuturi sfâșiate, hemoragii și alte leziuni fizice ale creierului, care pot duce la complicații pe termen lung sau la deces.

Leziunile cerebrale traumatice pot avea efecte fizice și psihologice de amploare. Unele semne sau simptome pot apărea imediat după evenimentul traumatic, în timp ce altele pot apărea câteva zile sau săptămâni mai târziu.

Există două tipuri mari de traumatisme craniene: Penetrante și nepenetrante.

Traumatisme craniene penetrante apar atunci când un obiect străpunge craniul (de exemplu, un glonț, unfragment de os, un ciocan sau un cuțit) și pătrunde în țesutul cerebral. Acest tip de traumatism afectează de obicei doar o parte a creierului.

Traumatismul cranian  nepenetrant (cunoscut și sub numele de traumatism cranian închis) este cauzat de o forță externă suficient de puternică pentru a deplasa creierul în interiorul craniului. Printre cauze se numără căderile, accidentele auto, accidentele sportive, rănile provocate de explozie sau lovirea de un obiect.

Printre simptomele fizice care apar în urma unui leziuni cerebrale traumatice se numără:

 • Durere de cap;
 • Convulsii sau crize convulsive;
 • Vedere încețoșată sau dublă;
 • Dimensiunea inegală a pupilei oculare sau dilatarea acesteia;
 • Scurgere de lichide clare din nas sau urechi;
 • Greață și vărsături;
 • Un nou deficit neurologic, cum ar fi dificultăți de vorbire; slăbiciune a brațelor, picioarelor sau a feței; pierderea echilibrului.

Simptomele cognitive/ comportamentale includ:

 • Pierderea sau modificarea stării de conștiență de la câteva secunde la câteva ore;
 • Scăderea nivelului de conștiință;
 • Confuzie sau dezorientare ușoară până la profundă;
 • Probleme de memorie, de concentrare sau de luare a deciziilor;
 • Modificări ale tiparelor de somn (de exemplu, dormit mai mult, dificultăți în a adormi sau a rămâne adormit); incapacitatea de a se trezi din somn;
 • Frustrare, iritabilitate.

Apar, de asemenea, și simptome de percepție/ senzație, precum:

 • Amețeală, vertij sau pierderea echilibrului sau a coordonării;
 • Vedere încețoșată;
 • Probleme de auz, cum ar fi țiuitul în urechi;
 • Gust neplăcut în gură;
 • Sensibilitate la lumină sau la sunete;
 • Schimbări sau tulburări de dispoziție, agitație, combativitate sau alte comportamente neobișnuite;
 • Senzație de anxietate sau depresie;
 • Oboseală sau somnolență; o lipsă de energie sau de motivație.

Durerea de cap, amețeala, confuzia și oboseala tind să înceapă imediat după o leziune, dar se rezolvă în timp. Simptomele emoționale, cum ar fi frustrarea și iritabilitatea, tind să se dezvolte în timpul recuperării.

Surse foto: instagram.com/sarahaverardo

Articolul urmator
Am lăsat un test de sarcină fals pozitiv în dormitor ca să-i dovedesc soțului meu că mama lui îmi caută prin lucruri
Am lăsat un test de sarcină fals pozitiv în dormitor ca să-i dovedesc soțului meu că mama lui îmi caută prin lucruri

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Victor Slav, un tată dedicat: cum o ține pe fetița lui departe de problemele amoroase ale Biancăi Drăgușanu
  Victor Slav, un tată dedicat: cum o ține pe fetița lui departe de problemele amoroase ale Biancăi Drăgușanu

  Victor Slav încearcă să o țină departe pe fiica sa de problemele din viața amoroasă a Biancăi Drăgușanu. Fie că urmărești sau nu presă de scandal, este imposibil să nu fi...

  Cristiano Ronaldo le interzice copiilor lui să mănânce cartofi prăjiți, dar el mănâncă pizza. A fost dat de gol chiar de mama lui
  Cristiano Ronaldo le interzice copiilor lui să mănânce cartofi prăjiți, dar el mănâncă pizza. A fost dat de gol chiar de mama lui

  Celebrul fotbalist Cristiano Ronaldo este foarte strict când vine vorba de alimentația fiului său cel mare, Cristiano Jr. Nu îi dă voie să mănânce cartofi prăjiți,...

  Cum arată mama lui Ştefan Bănică Junior şi ce mesaj i-a transmis acestuia de ziua lui
  Cum arată mama lui Ştefan Bănică Junior şi ce mesaj i-a transmis acestuia de ziua lui

  Mama unuia dintre cei mai cunoscuţi artişti de la noi obişnuieşte să-i transmită acestuia diferite mesaje cu ocazia aniversărilor sale. Iată ce urări a primit de la mama sa, Sanda...

  „Inima omului rămâne mereu tânără, dar uită că trupul îmbătrânește”. O lecție de la bunica mea
  „Inima omului rămâne mereu tânără, dar uită că trupul îmbătrânește”. O lecție de la bunica mea

  Nu știu cum faceți voi, însă eu, adult fiind, încă vorbesc cu mama mea zi de zi la telefon. A devenit un obicei nescris de-al nostru, de care nu vrem să ne dezicem. De multe...

  Câți bani de buzunar le dă Anamaria Prodan fiicelor sale: „Depinde. Între 1500 și 3000 de...”
  Câți bani de buzunar le dă Anamaria Prodan fiicelor sale: „Depinde. Între 1500 și 3000 de...”

  Una dintre cele mai cunoscute personalități din showbiz-ul de la noi a dezvăluit care este suma de bani lunară pe care le-o oferă celor două fiice mai mari. Parcurge articolul de mai...

  Cum arată fiica lui Kate Winslet. Are 19 ani şi calcă pe urmele mamei sale!
  Cum arată fiica lui Kate Winslet. Are 19 ani şi calcă pe urmele mamei sale!

  Fiica uneia dintre cele mai cunoscute actriţe moşteneşte talentul mamei sale, având deja câteva roluri. Iată cum arată Mia Threapleton, fiica lui Kate Winslet!

  Ce familie frumoasă are Florin Piersic Jr.! Fiica lui seamănă leit cu mama, iar fiul lui este identic cu tata
  Ce familie frumoasă are Florin Piersic Jr.! Fiica lui seamănă leit cu mama, iar fiul lui este identic cu tata

  În urmă cu 15 ani Florin Piersic Jr. și Dorina Chiriac, doi dintre cei mai apreciați actori ai României, primeau pe lume pe Sonia, fetița lor de nota 10. Acum fetița lor...

  Imagini sfâșietoare cu un băiețel cu leucemie, susținut de surioara lui. Mama lui a dat o veste emoționantă!
  Imagini sfâșietoare cu un băiețel cu leucemie, susținut de surioara lui. Mama lui a dat o veste emoționantă!

  În urmă cu doi ani, o mămică publica pe rețelele de socializare imagini sfâșietoare cu băiețelul ei, care fusese diagnosticat cu leucemie. Avea 4 ani la vremea respectivă...

  © 2023 Qbebe