Leon Dănăilă, medicul care a salvat milioane de vieți, dar a cărui inimă rănită după moartea soției sale nu a putut fi vindecată

Leon Dănăilă, medicul care a salvat milioane de vieți, dar a cărui inimă rănită după moartea soției sale nu a putut fi vindecată

Mariana Voinea

Academicianul, geniul, medicul neurochirurg Leon Dănăilă, care a salvat milioane de vieți și este apreciat de pacienți pentru dedicarea cu care își face meseria și caracterul să modest, a trăit o uimitoare poveste de dragoste timp de 46 de ani alături de soția sa, Alexandrina.

Un nume greu în medicina românească, un medic care a salvat milioane de vieți, atât ale adulților, cât și ale copiilor, Leon Dănăilă este apreciat pentru dedicarea pe care o acordă profesiei. Puțin știu că medicul Leon Dănăilă a fost un soț extrem de împlinit, un bărbat care și-a iubit și încă își iubește soția, chiar și după moarte.

Despre medicul Leon Dănăilă știm că și-a dedicat toată viața medicinei. Renumitul neurochirurg are și o poveste de dragoste minunată în spatele carierei sale. Alexandrina Dănăilă este cea care l-a susținut pe soțul ei în ascensiunea sa ca medic, timp de 46 de ani.

Cum s-a cunoscut Leon Dănăilă cu soția lui?

Cei doi s-au cunoscut la Comănești, în județul Bacău, unde Leon Dănăilă a fost repartizat ca și medic stagiar pe o perioadă de trei ani, după facultate. Alexandrina era farmacistă la Policlinica din Comănești, și ea repartizată în aceeași localitate.

Cei doi s-au căsătorit pe 28 august 1960, iar petrecerea de nuntă a constat într-o masă a celor doi proaspăt căsătoriți, împreună cu un coleg și soția sa, de care s-au bucurat toți patru. „Masa pe care am pregătit-o a constat într-o pâine, o sticlă de vin, jumătate de kilogram de brânză și cafea”, își amintește medicul.

„Până ce moartea ne va despărți”

În anul 2006, după 46 de ani de căsnicie, Alexandrina s-a stins din viață, iar medicul Leon Dănăilă a rămas cu regretul pierderii ființei dragi cu care și-a împărțit jumătate de secol cu bune și cu rele.

„Pentru a mă putea afirma, a trebuit să muncesc mult mai mult decât studenții rezidenți proveniți din familii mari și cu sprijin. Am fost ajutat constant de soția mea, în special la elaborarea lucrărilor științifice și a cărților pe care le-am scris.

În vederea realizării nobilei mele activități, soția mea Alexandrina m-a ajutat enorm de mult. În toate concediile ea își lua cu sine mașina de scris, în vederea redactării manuscriselor mele. Ne foloseam la maximum zilele libere și concediile și am reușit să scriu foarte mult, sfidând permanent obstacolele” a declarat medicul în unul din interviurile sale.

Am rămas cu o dragoste cum nu se poate spune”

medic neurochirurg

Medicul Leon Dănăilă s-a declarat neputincios în fața bolii soției sale. Era conștient că boala ei era destul de gravă, fiind de două ori operată, iar după două a doua operație Alexandrina nu s-a mai putut redresa. În acea perioadă, Leon Dănăilă destăinuie că a slăbit 15 kilograme din cauza stresului și a tristeții.

„Am rămas cu dragoste cum nu se poate spune. Nu am mai găsit altă persoană, nici nu am mai căutat. Mi-am dirijat activitatea către a citi, a scrie, către cercetare, am făcut multe descoperiri. Am extrapolat lipsa soției cu activitățile mele profesionale. Fără dragoste nu realizezi nimic nici în profesie, nici în căsătorie”, mărturisea Leon Dănăilă.

Nu am avut parte de copii

O altă durere din sufletul renumitului medic Leon Dănăilă este legată de faptul că nu a putut avea niciodată copii. Odată cu trecerea anilor, cei doi soți au învățat să trăiască cu această durere, fiind convinși că Dumnezeu le știe mai bine rostul fiecăruia pe pământ.

„Soția era farmacistă. Nu am avut copii. Nu din vina ei, nici din vina mea, ci așa a vrut Dumnezeu. Am pierdut niște sarcini, în sfârșit…”

medic neurochirurg Leon Dănăilă

Sculptorul de creiere”, așa cum este de supranumit geniul Leon Dănilă la aproape 90 de ani, este foarte mândru de cariera lui și de faptul că nu duce o viață luxoasă pentru că nu a vrut niciodată să se îmbogățească de pe urma oamenilor bolnavi.

Este cel mai cunoscut și renumit neurochirurg la nivel mondial cu peste 40000 de operații în palmares și este inclus în rândul celor 500 de genii din toată lumea. Cu toate acestea, profesorul Leon Dănăilă se autointitulează „cel mai sărac medic din lume”, iar pentru a tipări o carte, chiar a vrut să își vândă casa.

@showbizz22_22 #foryou #romaniaviral #goviral #leondănăilă #fypage #fyp #pentrutine ♬ Sad Music - Max-Music

 

Copilăria lui Leon Dănăilă i-a marcat întreaga viață: a cerșit ca să își salveze familia

Până să ajungă medicul de talie mondială, iubit de toată lumea, Leon Dănăilă a avut o copilărie foarte grea. Născut pe data de 1 iulie 1933, la Darabani, medicul a venit pe lume într-o familie cu încă doi frați, în care mama avea doar patru clase primare și tatăl nu știa buche de carte.

Leon Dănăilă a găsit într-o zi, copil fiind, la gunoi o carte ruptă și murdară despre chirurgie. Acesta își amintește cum a cusut-o cu sârmă și a citit-o din scoarță în scoarță, știind încă din acel moment care este rostul lui pe lume.

Bucuria lui a fost și este să ajute oamenii bolnavi și să-i facă bine. De aceea, medicul a studiat tot ce se putea despre creierul omului și a reușit să scadă mortalitatea din timpul operațiilor de la 50% la 3 - 4%.

@a7tvromania Este degradant să fii cerșetor! Urmărește emisiunea 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐦𝐞𝐝𝐢𝐚, în fiecare duminică, de la ora 𝟏𝟕:𝟎𝟎, cu 𝐍𝐚𝐭𝐚𝐬̦𝐚 𝐀𝐥𝐢𝐧𝐚 𝐂𝐮𝐥𝐞𝐚, doar la A7TV. #leondanaila #amintiri #cersit #Bookmedia #natasaalinaculea #a7tv #televiziunecupasiune ♬ sunet original - A7TV

 

Până a ajunge la această performanță, medicul Leon Dănăilă își amintește că: „munca de cerșetor este foarte dificilă. La 13 ani mă duceam la cerșit pe malul Prutului. Așa mi-am salvat familia. Mi-a fost foarte greu, nu am avut nici un sprijin din partea nimănui, părinții mei nu știau carte, nu m-a îndrumat nimeni”, declara academicianul Leon Dănăilă.

I-am dus soției flori în foecare zi la spital, chiar dacă știam că este inconștientă”

Cu toate acestea, cel mai mare regret al medicului a rămas acela că nu și-a putut salva soția cea care i-a fost alături o viață de om. De aceea, la Darabani, în fața casei părintești au fost instalate două busturi, unul aparținând lui Leon Dănăilă și celălalt aparținând soției sale ale, Alexandrina.

Medicul își amintește că i-a adus în fiecare zi flori soției sale la spital, chiar dacă aceasta era inconștientă.

O asemenea poveste de viață impresionantă merită să fie făcută cunoscută celor care îl apreciază pe medicul Leon Dănăilă sau celor care au avut în familie (așa cum este și cazul meu) rude salvate de la moarte prin intervenția lui.

Mă alătur oamenilor care îi poartă un deosebit respect și recunoștință și celor care vor să afle și despre omul Leon Dănăilă, nu numai despre medicul care refuză orice ajutor bănesc din partea pacienților și aparținătorilor acestora. Specialistul își face meseria cu atâta dedicare, încât operațiile săvârșite de dânsul par a avea o mână dumnezeiască care îl ghidează în deslușirea tainelor creierului.

Surse foto: facebook.comoficialmedia.com

Surse articol: oficialmedia.comantena3.roviva.ro

Articolul urmator
O fetiță de cinci ani a devenit donator pentru trei pacienți bolnavi. "A devenit un supererou care a salvat vieți"
O fetiță de cinci ani a devenit donator pentru trei pacienți bolnavi. "A devenit un supererou care a salvat vieți"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă
    Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă

    O mamă însărcinată a primit o veste caldă, una rece, în urma ecografiei de 12 săptămâni de sarcină. Inimioara bebelușului ei a încetat să mai bată, dar...

    Lista amuzantă a unui soț cu motivele pentru care a cerut scuze soției sale
    Lista amuzantă a unui soț cu motivele pentru care a cerut scuze soției sale

    Un bărbat a devenit popular în mediul online după ce a postat mai multe videoclipuri în care enumeră motivele pentru care își cere scuze soției sale.

    „Creierul și corpul lui tati se schimbă, dar inima lui rămâne la fel”. Cum reușește o mamă să le explice fiicelor sale problemele de sănătate ale soțului ei
    „Creierul și corpul lui tati se schimbă, dar inima lui rămâne la fel”. Cum reușește o mamă să le explice fiicelor sale problemele de sănătate ale soțului ei

    Cum îi explici unui copil că unul dintre părinții săi este bolnav și că probabil nu își va mai reveni niciodată? Sarah Verardo, o mămică de peste Ocean, este nevoită...

    Medicii mi-au salvat bebelușul, dar o asistentă mi-a salvat mie viața
    Medicii mi-au salvat bebelușul, dar o asistentă mi-a salvat mie viața

    Să afli că ai adus pe lume un copil cu mari probleme de sănătate este una dintre cele mai importante provocări prin care poate trece o mamă. Pe lângă susținerea familiei, ca...

    „Nu m-am putut mișca, nu am putut mânca și abia puteam respira”. Prin ce clipe greu de imaginat a putut trece o femeie în timpul sarcinii
    „Nu m-am putut mișca, nu am putut mânca și abia puteam respira”. Prin ce clipe greu de imaginat a putut trece o femeie în timpul sarcinii

    O mamică de peste Ocean povesteste, pentru KidSpot, prin ce clipe greu de imaginat a trecut in timpul sarcinii. Ea a fost diagnosticată cu hiperemeză gravidică (HG) sau sarcina toxică,...

    Am luat numele soției după căsătorie. Nu, nu mă simt mai puțin bărbat
    Am luat numele soției după căsătorie. Nu, nu mă simt mai puțin bărbat

    Un bărbat în vârstă de 32 de ani din Marea Britanie a luat numele soției sale după căsătorie. Un studiu realizat de London Mint în 2017, arată că tot mai mulți...

    O femeie descoperă întâmplător cel mai mare secret din viața bunicii sale, pe care niciodată nu a putut-o iubi
    O femeie descoperă întâmplător cel mai mare secret din viața bunicii sale, pe care niciodată nu a putut-o iubi

    Oricât de bine ar fi ascunse, secretele familiei ies la iveală. Și sub lacăte grele dacă ar fi tăinuite, la un moment dat tot vor fi descoperite, iar șocul va fi mare de ambele...

    Am fost însărcinată de 12 ori, dar am un singur copil. Povestea mea ar fi putut să fie tristă, dar nu e
    Am fost însărcinată de 12 ori, dar am un singur copil. Povestea mea ar fi putut să fie tristă, dar nu e

    Pierderea unei sarcini este una dintre cele mai dificile experiențe prin care poate trece o femeie. Cu atât mai mult cu cât acest eveniment trist se repetă, situația devine...

    © 2024 Qbebe