Cum ii explici ca va avea un fratior

Cum ii explici ca va avea un fratior

Raluca Cristea

Esti entuziasmata ca peste cateva luni vei avea un bebelus, dar oare primul tau copil este la fel de bucuros ca va avea un fratior sau o surioara? Si chiar daca acum este incantat, nu uita ca s-ar putea sa isi schimbe comportamentul odata ce il aduci pe nou nascut acasa. Dupa nasterea bebelusului viata voastra va fi diferita, asadar cum faci ca cel mic de acasa sa se adapteze bucuros si relaxat la viata cu fratiorul sau surioara?

Cel mai bine este sa iti pregatesti copilul din timp pentru schimbarile care il asteapta dupa nasterea noului membru al familiei. Cum il poti ajuta sa inteleaga ce se intampla? Respectand niste pasi simpli, bazati pe sinceritate si inventivitate, inca din timpul sarcinii. Afla ce trebuie sa faci, din randurile de mai jos!

Bebe este in burtica!


Un copil cu varsta pana in 4 ani nu isi va aminti ce i-ai spus acum cateva saptamani sau luni, asa ca trebuie sa ii vorbesti aproape zilnic despre venirea pe lume a bebelusului, insa doar incepand din luna a sasea de sarcina, cand burtica este evidenta si incep intrebarile curioase. Nu ii da informatii fara sa ti le ceara si nici nu il coplesi cu explicatii. Nu te astepta sa inteleaga prea multe daca ii spui ceva aparent simplu: "Vei avea un fratior care creste in burtica mea, dar urmeaza sa vina acasa. Va fi minunat sa fim patru: eu, tati, tu si bebe!".

Chiar daca a pus mana pe burtica ta si a simtit miscarile bebelusului, copilul nu poate asocia imediat miscarile simtite cu o fiinta reala, desi poate stii bine cum arata bebelusii.
sora si bebe

Cine este bebe si ce face el?


Ofera-i informatii sincere si simple. N-ai vrea ca micutul sa inteleaga ca bebelusul va deveni imediat partenerul lui de joaca sau mai rau, ca va deveni cel mai important membru al familiei si ii va lua locul. Spune-i cate ceva despre cum arata si cum se comporta bebelusul nou nascut: este foarte mic si trebuie luat in brate cu grija, doarme mult, mananca des, sta in patutul lui, etc.

Arata-i in reviste si pe afara alti nou nascuti, chiar poze cu el din primele luni de viata, explicandu-i ca si el a fost un bebe si a crescut in burtica ta. Acum este momentul sa ii explici ca vei face cu bebe aceleasi activitati pe care le-ai facut si cu el: ii vei schimba scutecele, ii vei da sa manance, il vei lua in brate cand plange, iar la inceput va sta doar in patut si doar in primele lui zile acasa va dormi langa mami pentru ca are nevoie de ingrijire speciala.

Condolidarea relatiei dintre frati


Legatura emotionala dintre frati
poate fi construita inca dinaintea nasterii bebelusului. Lasa-l pe copil sa puna mana pe burtica ta ca sa simta miscarile, spune-i ca poate canta si poate vorbi pentru ca bebe ii aude vocea.
Ca sa fie mai distractiv, fa-i o palnie din carton pe care copilul sa o lipeasca de burtica ta si sa ii vorbeasca bebelusului prin ea. La un moment dat, spre sfarsitul sarcinii, il poti lua cu tine la ecografie ca sa auda bataile inimii bebelusului si sa il vada pe ecranul ecografului.

In cazul in care nou nascutul ii va "fura" patul mic iar el se va muta intr-un pat mai mare, fa aceasta modificare din timp pentru a se putea obisnui cu noul "culcus". Daca ai inceput deja sa cumperi diverse obiecte pentru venirea pe lume a noului membru de familie, implica-l si pe copil in aceste activitati. Cere-i parerea: "Ce zici, lui bebe o sa ii placa mai mult ursuletul sau broscuta?" sau "Cum crezi ca ar trebui sa vopsim peretii, ce culori ti-ar placea si tie?".
relatia dintre frati

Plec pentru cateva zile la spital


Cu cateva zile inainte sa nasti spune-i copilului ca vei merge la spital si te vei intoarce acasa impreuna cu bebe in cateva zile. Atrage-l in jocul tau si starneste-i curiozitatea de a stii cum trebuie sa te ocupi cu bebe pentru ca toata familia sa fie fericita: ia o papusa sau un ursulet de plus si provoaca-l sa iti arate cum crede ca trebuie tinut bebe, apoi corecteaza-l acolo unde este nevoie.

O idee excelenta este ca atunci cand ajungi acasa de la maternitate sa ii oferi copilului un cadou frumos impachetat, spunandu-i ca este din partea bebelusului. De asemenea, roaga rudele care vin in vizita sa aduca un mic dar si pentru copilul mai mare, altfel va fi frustrant sa vada cum atentia si cadourile tuturor se concentreaza doar asupra noului venit.
copilul

A venit fratiorul!


Odata ce fratiorul sau surioara a sosit acasa, straduieste-te impreuna cu sotul sau cu ajutorul rudelor apropiate sa respectati programul zilnic al copilului mai mare: orele de masa si de somn, joaca, plimbarile. Totusi, in ciuda eforturilor voastre, este posibil ca primul nascut sa fie gelos, sa il respinga pe bebe si sa devina dintr-odata foarte capricios. Incearca sa nu te superi pe el, nici sa te consumi, este o reactie destul de fireasca. Mai bine explica-i ca nu are voie sa ii faca rau lui bebe, ca bebe il iubeste si ca este imposibil sa nu observe ca nicio activitate cu care era obisnuit nu s-a schimbat.

Oricum, nu lasa bebelusul nesupravegheat, deoarece chiar si din curiozitate sau prea mult drag, copilul mai mare il poate rani. Cand este posibil, ingrijeste nou nascutul cu ajutorul fratelui mai mare: iti poate aduce scutecul sau biberonul, ii poate canta sau poate vorbi cu el, te poate ajuta sa ii faci baie.

Incet, incet, mezinul familiei va fi ocrotit si iubit de fratele mai mare.

Te confrunti si tu cu o astfel de situatie sau cunosti un caz asemanator? Cum se poate evita favorizarea unuia dintre cei doi frati?
Articolul urmator
Cea mai tânără bunică: fiica ei a născut cand avea 14 ani
Cea mai tânără bunică: fiica ei a născut cand avea 14 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îi explici copilului că ai apelat la o mamă surogat pentru a-i aduce frățiorul pe lume?
    Cum îi explici copilului că ai apelat la o mamă surogat pentru a-i aduce frățiorul pe lume?

    Toți părinții știu că la un moment dat, copilul va întreba „de unde vin copiii?” și vor trebui să aibă acea discuție cu ei. Însă pentru familiile care au...

    Cum a salvat un medic din Iași viața unui bebeluș de 10 luni. Copila mai avea doar câteva zile de trăit
    Cum a salvat un medic din Iași viața unui bebeluș de 10 luni. Copila mai avea doar câteva zile de trăit

    Eroii nu poartă întotdeauna pelerină! Un medic din Iași a reușit să salveze de la moarte o fetiță de numai 10 luni cu malformațîi cardiace, care mai avea doar...

    Părinții răspund mai sincer ca niciodată: care sunt avantajele de a avea un singur copil?
    Părinții răspund mai sincer ca niciodată: care sunt avantajele de a avea un singur copil?

    Părinții cu un singur copil fac declarații surprinzătoare, despre avantajele de a avea o familie restrânsă. Mărturiile sunt cu adevărat unice, pline de înțeles și de...

    Bebelușii pot avea coșmaruri?
    Bebelușii pot avea coșmaruri?

    Copiii mici nu pot avea coșmaruri în adevăratul sens al cuvântului, iar trezirile dese din somn, plânsetul incontrolabil poate fi pus pe seama altor probleme, mai...

    Zodiile care vor avea un Crăciun cu adevărat fabulos
    Zodiile care vor avea un Crăciun cu adevărat fabulos

    Ce îți rezervă astrele de sărbători? Se anunță un final de an plin de emoții și experiențe frumoase pentru trei zodii din horoscop, care vor avea parte de schimbări în...

    Câte nașteri prin cezariană poate avea o femeie?
    Câte nașteri prin cezariană poate avea o femeie?

    Nașterea prin cezariană este o procedură chirurgicală prin care bebelușul este extras din uterul mamei prin intermediul unei incizii în abdomen și uter. Deși nașterea vaginală...

    Ce soartă ai avea într-un film horror, în funcție de zodie
    Ce soartă ai avea într-un film horror, în funcție de zodie

    În cazul în care obișnuiești să te uiți la filme horror, în mod cert că ai avut și momente în care ți-ai imaginat cum ar fi dacă te-ai număra și tu printre...

    Mi s-a spus că trebuie să slăbesc ca să pot avea copii. Am descoperit că nu eu eram infertilă…
    Mi s-a spus că trebuie să slăbesc ca să pot avea copii. Am descoperit că nu eu eram infertilă…

    Lui Sara i s-a spus că nu poate rămâne însărcinată din cauza greutății sale, așa că i-a fost recomandat să slăbească. Din cauza asta, nu i s-au făcut testele necesare...

    © 2024 Qbebe