De-a lungul timpului, oamenii de știință au încercat să vadă când sunt mai fericiți părinții: când sunt permanent alături de copiii lor sau când aceștia se mută de acasă. Constatarea acestora a fost că părinții sunt mai puțin fericiți, mai obosiți și au mai puțini bani când stau cu copiii.
La Universitatea „Heidelberg” (Germania) un grup de cercetători a vrut să vadă ce se întâmplă cu părinții după ce copiii lor pleacă de acasă. În acest scop, s-a pornit de la date furnizate de o analiză europeană care a vizat peste 50.000 de persoane, cu vârsta de peste 50 de ani. Acestora le-au fost puse întrebări legate de starea lor emoțională.
Din răspunsurile date s-a putut constata că persoanele care aveau copii erau mai fericite decât acelea care nu aveau, fiind mai puțin expuse stărilor depresive.
Într-un interviu pentru „Newscientist” , coordonatorul studiului din Germania a precizat că persoanele care au copii se simt mai împlinite după ce copiii lor pleacă de acasă din următoarele motive: sunt mai puțin stresate, se bucură de mai multe contacte sociale, se simt susținute, financiar și moral, de către copiii lor.
Alt studiu, derulat în SUA, a ajuns la o concluzie similară. În cadrul Universității „Utah” s-au analizat date provenite dintr-o cercetare amplă, desfășurată timp de 40 de ani. Concluzia a fost că persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani, care aveau copiii care se mutaseră de acasă, erau cu 5-6% mai fericite decât acelea care locuiau încă alături de copii.
Un studiu din anul 2016, care a analizat date provenite din 22 de state, a demonstrat că părinții se pot simți fericiți și dacă locuiesc încă alături de copiii lor la bătrânețe, dar dacă provin din țări în care există politici bine puse la punct în privința concediilor parentale și a grijii față de copii în general. Printre acestea se numără: Norvegia, Suedia sau Portugalia.
Surse:
www.dailymail.co.uk, www.ifstudies.org, www.newscientist.com