Eu şi soţul meu avem exact acelaşi job. Însă numai eu mă ocup de copii şi de casă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Mama a doi copii a dezvăluit ce se întâmplă în familia ei în privinţa distribuirii sarcinilor din gospodărie şi a grijii faţă de cei mici. Descoperă ce a povestit aceasta şi cu ce sfaturi vin psihologii pentru ca tu şi partenerul tău să reuşiţi să vă împărţiţi cât mai echitabil treburile, astfel încât să puteţi menţine o atmosferă cât mai agreabilă în familie.

Confesiune de mamă

Întrucât ea şi soţul ei au aceeaşi meserie (sunt profesori), cea care se confesează s-ar fi aşteptat ca şi acesta să o sprijine mai mult atât în privinţa treburilor casnice, cât şi în privinţa implicării în îngrijirea copiilor. Mama formulează ca prim argument faptul că meseria de cadru didactic este foarte solicitantă şi că munca nu se termină în clasă, ci continuă şi acasă: "Sunt profesoară. Acest lucru înseamnă că munca mea nu se opreşte niciodată...Soţul meu este şi el profesor. Lucrăm în acelaşi district. Avem practic acelaşi job, dar tot eu sunt cea care face totul în casă."

Mama cu trei copii care simte ca nu mai poate face fata si cere ajutorAdaugă faptul că nu este deloc la îndemână să facă faţă provocărilor de la şcoală şi celor de acasă, din acest motiv ajungând uşor la epuizare: "...să fii profesor înseamnă deja să fii părintele a peste 100 de copii, dar încercăm să jonglăm cu şerpii la şcoală şi la noi acasă într-o constantă bătălie dintre "să corectez lucrările sau să-i citesc copilului meu o poveste?"

Aspectul asupra căruia încearcă să atragă atenţia este legat de o tendinţă pe care a observat-o în continuare în societate şi anume aceea potrivit căreia femeile trebuie să fie supereroi: "Apreciem şi lăudăm femeile care fac totul. Ni se spune cât de minunate sunt, cât de talentate sunt şi că nimeni nu are idee cum reuşesc să facă asta...De fapt ne scufundăm. Asta se întâmplă. Cerem ajutor, dar de fapt lumea închide ochii şi ne bate pe spate spunându-ne "nu uita să pregăteşti cina!"

Mama ce lucreaza pe laptop in timp ce isi tine copilul in brate

Mama enumeră o parte dintre sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească o femeie care este şi cadru didactic: "...Odată ce o mamă profesoară ajunge acasă trebuie să-şi planifice lecţiile pentru a doua zi, dar trebuie să-şi amintească şi de spălatul rufelor copiilor, de vizita la dentist, de alimentele de care este nevoie, de ce trebuie să pregătească pentru cină (şi probabil şi face acest demers) şi după aceea va decide dacă are şi timp de o baie înainte să meargă la culcare..."

De cealaltă parte, vorbeşte despre soţul ei în particular şi despre bărbaţii taţi în general: "Iar în acest timp, unde este Tatăl? Probabil doarme. Sau corectează lucrări, aşa cum se întâmplă la mine în casă". Din acest punct de vedere, insistă asupra următorului lucru: soţul ei a fost crescut cu mentalitatea conform căreia femeia trebuie să se ocupe de tot, dar "că el este un educator strălucit". Ceea ce şi-ar dori ar fi ca lumea să scape de astfel de mentalităţi: "Dar cum atunci vom începe să schimbăm atitudinea veche de generaţii întregi, potrivit căreia femeia este unica responsabilă de treburile din gospodărie şi de bunul mers al vieţii de familie?"

Concluzia mamei este că inclusiv în familiile în care cei doi soţi au aceeaşi meserie, tot femeia este cea care se ocupă de toate treburile: "Chiar şi în casele în care sunt doi părinţi ce au acelaşi job, treburile domestice ajung tot în seama proverbialei "superwoman".

Îşi încheie confesiunea printr-un mesaj dedicat atât mamelor, cât şi taţilor: "Către toate mamele care lucrează, vă vedem şi trebuie să ştiţi că nu sunteţi singure. Către toate mamele profesoare, care muncesc până la epuizare în vreme de pandemie pentru a crea scenarii care să-i atragă pe elevi în cadrul lecţiilor online şi care totodată trebuie să reuşească şi să aibă grijă de casă, vă vedem şi pe voi şi nu sunteţi singure. Către toţi taţii, nu vreau să vă văd că vă ajutaţi soţiile sau partenerele. Vreau să vă văd cum vă luaţi pe umeri întreaga povară a unei case şi cum vă zbateţi pentru familie ÎMPREUNĂ CU partenerele voastre. Este responsabilitatea voastră la fel ca şi a lor şi nu există nicio scuză pentru asta."

Cum să vă împărţiţi cât mai echitabil treburile- sfaturi pentru mame şi pentru taţi

Pentru a vă fi mai la îndemână să vă distribuiţi sarcinile în gospodărie fără a neglija, desigur, grija pentru copil, ţineţi cont şi de următoarele sfaturi:

Vedeţi care sunt priorităţile

Stabilirea acestora este esenţială pentru a şti fiecare ce aşteptări aveţi. De exemplu, analizaţi cum vede fiecare organizarea pentru cumpărăturile săptămânale, necesitatea de a face ordine în anumite spaţii din casă, cât de rapid trebuie achitate facturile etc..Exprimaţi-vă fiecare punctul de vedere şi încercaţi să stabiliţi de comun acord ce aveţi de făcut pentru ca în casa voastră să nu intervină haosul şi nemulţumirile.

Stabiliţi-vă responsabilităţile

Străduiţi-vă fiecare să vă faceţi o listă care să cuprindă toate sarcinile ce ţin de copil/de copii şi de casă. După aceea comparaţi listele şi răspundeţi următoarelor întrebări:

 • Ce părere am despre ce a pus pe listă partenerul meu/partenera mea?
 • Ce aş vrea să schimb?
 • Ce activităţi îmi displac total din lista lui şi a mea?
 • Pot să le înlocuiesc cu altceva? Dacă da, cum am putea proceda?

Nu ar trebui să vă miraţi dacă lista unuia dintre voi e foarte lungă şi cealaltă e mai degrabă scurtă. Tot ce contează este să vă fixaţi priorităţile, să fiţi deschişi unul cu celălalt şi să realizaţi şi compromisuri.

Luaţi în considerare nevoile copilului/copiilor

În funcţie de acestea, va fi mai simplu să fixaţi şi ce aveţi de făcut, să vă organizaţi mai bine programul. Consultaţi-vă permanent pe această temă şi încercaţi să găsiţi soluţiile cele mai avantajoase.

Mama pregateste clatite in bucatarie si ii are alaturi pe copii si pe partenerul ei

Anticipaţi şi comunicaţi

Cu cât veţi sta mai mult de vorbă, cu atât veţi reuşi să sesizaţi din timp ce ajustări ar trebuie realizate în rutina voastră zilnică. Nu daţi vina una pe celălalt şi vedeţi cum aţi putea să vă armonizaţi cât mai bine eforturile. De asemenea, spuneţi exact ce vă doriţi, în loc să aveţi senzaţia că nimeni nu vă ajută.

Nu uitaţi nici de sarcinile ce vă displac cel mai mult

Cu siguranţă că fiecare dintre voi are aşa ceva. Nu trebuie să vă îngrijoraţi, întrucât ceea ce îi displace unuia dintre voi poate părea acceptabil pentru celălaltl. În cazul în care amândoi urâţi aceleaşi lucruri, gândiţi-vă cu ce aţi putea înlocui sarcina respectivă sau apucaţi-vă să o finalizaţi împreună, ca o echipă.

Stabiliţi un program

Întrucât fiecare dintre noi este diferit, nu este surprinzător nici dacă, de pildă, unei mame îi este mai uşor să facă treburi seara târziu, după ce copiii dorm, iar tatăl se simte mult mai în largul său când face treburi pe timpul zilei. Din acest motiv, încercaţi să vă organizaţi programul astfel încât fiecare dintre voi să se simtă cât de cât confortabil.

Acceptaţi-vă diferenţele dintre voi

Fiecare dintre părinţi are stiluri de parenting diferite şi, desigur, modalităţi diverse de a îndeplini o sarcină. De multe ori se poate întâmpla însă ca mamele să fie nemulţumite de modul în care tatăl se ocupă de copil sau de cum realizează vreo sarcină în gospodărie. Cu toate acestea, criticile constante aduse partenerului îl vor îndepărta tot mai mult de treburi. Mult mai bine este să fie evidenţiate mai întâi punctele tari, pentru ca ulterior să se vadă ce se poate face şi în privinţa celor mai slabe.

Nu ezitaţi să vă lăudaţi partenerii pentru implicare

Străduiţi-vă, chiar dacă nu este mereu la îndemână, să le lăudaţi totuşi efortul, străduinţa, pentru a-i stimula să se implice şi pe viitor în treburile din gospodărie sau în îngrijirea copilului.

Surse: babycenter.com, scarymommy.com, verywellmind.com

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Soțul meu mi-a spus că vrea să avem o căsnicie deschisă. Eu am refuzat, așa că ne-am despărțit.
  Soțul meu mi-a spus că vrea să avem o căsnicie deschisă. Eu am refuzat, așa că ne-am despărțit.

  O femeie a povestit recent pe Reddit că a decis să se separe de soțul ei, după ce acesta i-a spus că vrea o căsnicie deschisă. Parcurge articolul pentru restul poveștii.

  Soțul meu a fugit când ne-au intrat hoții în casă și m-a lăsat singură cu copiii. Acum vreau să divorțez
  Soțul meu a fugit când ne-au intrat hoții în casă și m-a lăsat singură cu copiii. Acum vreau să divorțez

  O femeie a decis să intenteze divorț soțului ei, după ce a rămas cu o ”traumă ireparabilă” când casa i-a fost spartă de hoți și soțul ei a fugit și s-a ascuns,...

  Soțul meu mi-a spus că dacă nu-mi găsesc job o să le ceară chirie copiilor mei majori
  Soțul meu mi-a spus că dacă nu-mi găsesc job o să le ceară chirie copiilor mei majori

  Un bărbat de peste Ocean povestește, pe Reddit, că este prins între ciocan și nicovală când vine vorba de soția sa și cei doi copii mari ai acesteia. Acesta spune că este...

  Avem un bebeluș, dar soțul meu are pretenția să îi fac cina la 2 dimineața, când vine de la muncă
  Avem un bebeluș, dar soțul meu are pretenția să îi fac cina la 2 dimineața, când vine de la muncă

  Să fii mamă este un job non-stop, iar activitatea de mamă de bebeluș este epuizantă și acaparează tot timpul. O mamă povestește că soțul ei nu are nici cea mai mică empatie...

  Am decis să nu mă mai ocup de treburile casnice ca sa îi dau o lecție soțului meu
  Am decis să nu mă mai ocup de treburile casnice ca sa îi dau o lecție soțului meu

  Sătulă să se simtă ca o menajeră în propria casă, o femeie de peste granițe povestește că a încetat să mai facă curățenie pentru a-i demonstra soțului ei că doar...

  M-am despărțit de soțul meu pentru că nu vrea copii. Am început o relație cu un coleg de serviciu și acum soțul meu mă vrea înapoi
  M-am despărțit de soțul meu pentru că nu vrea copii. Am început o relație cu un coleg de serviciu și acum soțul meu mă vrea înapoi

  O femeie a divorțat de soțul său după ce acesta i-a spus că nu vrea copii și că oricum, dacă ar vrea, nu e ea partenera potrivită. Acum femeia se află în altă relație, dar,...

  Soțul meu a scos ușa de la dormitorul fiului nostru. Eu i-am luat alta de ziua lui și soțul meu s-a supărat
  Soțul meu a scos ușa de la dormitorul fiului nostru. Eu i-am luat alta de ziua lui și soțul meu s-a supărat

  ”Ce atâta intimitate? Până la 18 ani ești copilul meu și eu trebuie să știu mereu ce faci. Cam așa gândește soțul meu.” se confesează o mamă pe o...

  © 2023 Qbebe