Încă un caz pus pe răbojul groazei: Ianis completează lista de copii care au fost sacrificați pe altarul incompetenței

Gabriela Paladi - Redactor-Șef

Ianis a fost ... nu mai este. A lăsat în urmă cea mai grea povară pentru părinții lui, un iad de suferință. Să îți îngropi copilul, în anul 2019, din cauza vărsatului de vânt este strigător la cer ... pentru că numai Dumnezeu ne poate ajuta. Pentru că, în continuare, oricâtă durere și-ar striga părinții, cu urlete de disperare, sistemele statului care ar trebui să ajute plătitorii de taxe și impozite, îi îngroapă cu zile. Încă un caz pus pe răbojul groazei, Ianis completează lista de copii care au fost sacrificați pe altarul incompetenței.

Ianis era din Pașcani, avea 7 ani, și, ca orice copil aflat în comunitate, a făcut vărsat de vânt. Un lucru cât se poate de normal. Părinții l-au dus la medicul de familie, a primit o rețetă, nu a făcut febră, Ianis era vioi și se juca fericit, ca orice copil iubit de părinți. Până în cea de-a treia zi, când au apărut complicații și a ajuns la spital, la urgențe, unde un șir întreg de nepăsări și incompetențe i-au adus moartea. În acest moment se fac investigații pentru a se afla exact ce a dus la moartea copilului.

Deocamdată, nu prea a fost respectat un ordin al Ministerului Sănătății, ordinul 1706/2006 privind organizarea compartimentelor de primiri a urgențelor, care spune că pacienții aduși cu ambulanța trebuie văzuți în UPU și în CPU. Copilul a fost urcat pe secție (n.r. secția de Pediatrie). Acum avem inspecție acolo, să vedem dacă așa a fost și nu a fost respectat. Este un protocol la nivelul spitalului, dat de fostul manager, în care se spune că toate cazurile pediatrice sunt urcate la secția de pediatrie, cu excepția stopului cardiorespirator, traumatismelor, politraumatismelor, policontuziilor și comelor. Dar, cu protocolul ăsta noi nu suntem de acord pentru că încalcă ordinul Ministerului Sănătății”, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iași.

Iată ce povestește tatăl lui Ianis:

Simptomele clare ca la varicelă. Temperatură. Nimic suspect. Sâmbătă seară s-a întâmplat. I-au apărut 2, 3 bubiţe, iar duminică au fost mai multe. Ne-am prezentat cu el la medicul de familie din Paşcani. Doctoriţa a spus că e varicelă şi i-a dat o rețetă. Luni prezenta simptomele clare, nimic suspect. El era vioi”, ne-a povestit tatăl lui Ianis. Miercuri a vomitat după ce a mâncat. Joi a început să se învinețească în jurul bubițelor. Speriați părinții au sunat la ambulanță. Ianis a început să se învinețească și în jurul gurii. Și la față. „De la Iaşi s-a transmis la Paşcani că nu e urgenţă. Ambulanţa a făcut un kilometru în 17 minute până a ajuns la noi cu girofarurile stinse şi oprind la semafor la culoarea roşie. Aşa li s-a transmis, că nu e o urgenţă. Înregistrarea poate dovedi cât de disperaţi eram la telefon. Între timp, Ianis era aproape inconştient, şi a fost pus la oxigen.“, povestește tatăl lui Ianis.

La spitalul din Pașcani a început lupta aprigă pentru viața lui Ianis. Tatăl lui declară că nu a fost considerat o urgență și că nu se dorea internarea lui. Abia după presiuni că va chema presa, acesta a fost dus la etajul 5, iar, ei, părinții, așteptau pe hol, cu echipajul de la ambulanță. Nepăsarea medicului este altă dezamăgire a familiei. Cel care a depus un jurământ să salveze vieți a venit greu, a vorbit cu Ianis, i-a administrat o perfuzie, i-a dat o pastilă. Ianis a răspuns, dar nimeni nu a văzut că Ianis e pe moarte. După 10 minute, şi-a pierdut cunoştinţa, iar resuscitarea așa cum a povestit-o tatăl lui Ianis a fost demnă de un film de groază.  Un asistent medical îl apăsa cu palmele pe piept, și foarte târziu medicul și asistenta și-au dat seama că stau față în față cu o dramă și au cerut aparatura de resuscitare. Aceasta a ajuns după 40 de minute, pentru că a fost cărată 5 etaje pe scări. Aparatura era modernă, au apărut mulți medici, care, timp de 2 ore au încercat să salveze viața copilului de 7 ani, care în urmă cu o zi se juca și era, probabil, fericit, că nu se mai duce la școală pentru că are vărsat de vânt.

O singură declarație s-a dat, prin care spitalul pare că și-a făcut treaba cu profesionalism: „În 27 noiembrie s-a prezentat pe secţia de pediatrie a Spitalului Municipal Paşcani un pacient de 7 ani, adus de ambulanţă cu asistent. Pacientul era în stare generală gravă cu erupţie generalizată, cu greţuri, vărsături sangvinolente, cu scaun la fel cu sânge. Pacientul s-a prezentat în jurul orei 14,30. A fost consultat de medicul pediatru de gardă. S-au instituit măsurile de terapie, s-au recoltat probele biologice, investigaţiile clinice şi paraclinice. La ora 15,00 pacientul a intrat în stop cardio-respirator. Este solicitat imediat medicul de la terapie intensivă şi medicul din serviciul de urgenţă. S-au aplicat toate manevrele de resuscitare conform protocoalelor medicale în vigoare. A fost resuscitat aproape două ore, dar nu a răspuns, şi s-a declarat decesul.“, a declarat dr. Gianina Popa, medic UPU Paşcani. 

familia Popoaia, Ianis (1)

De ce a murit Ianis?

Cursurile la clasa pregătitoare unde învăța Ianis au fost suspendate. Varicela e o boală a copilăriei ușoară, toată lumea o face!”, afirmă Liviu Stafie, directorul la DSP Iași. Se pare că se verifică să nu fi fost o suprainfecție a varicelei, dar și ceea ce s-a întâmplat la Spitalul din Pașcani. Acolo este în continuare tăcere. „Am apelat la un avocat. Vom merge pînă în pânzele albe. Noi din păcate nu mai rezolvăm nimic. Copilul meu nu se întoarce. Dar să nu mai pățească cineva la fel din cauza incompetenței nenorociților din sistemul medical din România.", declară tatăl lui Ianis.

Iniţial au existat suspiciuni de meningită meningococică, boală contagioasă şi foarte gravă, care poate fi fatală. Analizele preliminare au exclus însă ieri acest diagnostic. „Noi am fost ieri (28 noiembrie, n.r.) informaţi de către medicul infecţionist de la spital de decesul copilului. Am recoltat probe în momentul în care s-a făcut necropsia de la Institutul de Medicină Legală, probe duse la Spitalul de Boli Infecţioase. Nu este vorba despre o meningococemie. Posibil să fi fost vorba despre o suprainfecţie, o complicaţie. Decesul ar fi survenit ca urmare a unui şoc toxico-septic, dar deocamdată aşteptăm rezultatul analizelor.“, a mai declarat Liviu Stafie.

Dr. Mihai Craiu subliniază câteva detalii importante, privind acest caz:

"Vreau sa plecați cu două mesaje practice din această tragedie:

1. In varicelă nu se administrează Ibuprofen sau alte antiinflamatorii nesteroidiene AINS) deoarece creste semnificativ riscul de complicații grave. Sindrom Reye, care este mortal deseori, in cazul utilizării aspirinei si respectiv complicatii supurative sau necrotice ale pielii si tesutului celular subcutanat, in cazul utilizării ibuprofenului. Pentru febră, in aceste cazuri de varicelă, se recomandă paracetamolul.

2. Varicela poate fi prevenită cu ajutorul a 2 doze de vaccin specific, vaccin opțional in România. Dacă ar fi fost vaccinați colegii lui I (baietelul decedat) nu ar fi apărut reactia de panică ce a golit clasa 0 a scolii din Pașcani."

Pe Ianis nu îl mai aduce nimic înapoi. Va fi îngropat, alături de sistemul medical românesc, care putrezește într-o baltă de nepăsare și incompetență. Acum personalul medical are salarii mari, acum ce scuză le mai găsim? Înainte ziceam, printre frustrări, că au și ei rate de plătit, la salariile mici pe care le au, normal că sunt nervoși. Acum ce scuză mai au? Știu că dacă se vor publica filmările tatălui lui Ianis va fi un tumult emoțional îngrozitor, dar trebuie să vedem. Trebuie să aruncăm cu pietre în acest sistem, să îl dărmâmăm cu totul și să îl construim la loc cu oameni, nu cu ... nici nu găsesc cuvintele pentru astfel de medici. Și animalele ling rănile suratelor lor când sunt rănite. Așteptăm rezultatul anchetei, pe când mama lui Ianis așteaptă lângă un sicriu ca trupul firav al băiețelului ei de 7 ani să fie ascuns sub pământ.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  A fost înregistrat primul caz de hepatită acută, cu origine necunoscută, la copii, în România! Ce spun medicii
  A fost înregistrat primul caz de hepatită acută, cu origine necunoscută, la copii, în România! Ce spun medicii

  Atenție, părinți! S-a înregistrat primul caz de hepatită acută, de proveniență necunoscută, la copii, în România! Organizația Mondială a Sănătății a anunțat,...

  Sânziana Buruiană încă își mai alăptează fetița de 4 ani, deși i-a pus extensii de păr și îi lansează o linie de haine
  Sânziana Buruiană încă își mai alăptează fetița de 4 ani, deși i-a pus extensii de păr și îi lansează o linie de haine

  Fosta asistentă TV Sânziana Buruiană a dezvăluit că își alăptează în continuare fetița în vârstă de 4 ani. Ea a declarat și că intenționează să...

  Dana Rogoz a fost aspru criticată pentru mesajul ei de Ziua Educației. Ce le spune ea internauților care au pus-o la zid
  Dana Rogoz a fost aspru criticată pentru mesajul ei de Ziua Educației. Ce le spune ea internauților care au pus-o la zid

  În fiecare an, pe 5 octombrie, este sărbătorită Ziua Educației. De regulă, în această zi nu se țin cursuri, însă fiecare unitate de învățământ poate...

  Încă o graviduță în showbiz! Nicole Cherry este însărcinată! „Din inimile noastre s-a mai născut încă una. Am învățat ce e iubirea absolută”
  Încă o graviduță în showbiz! Nicole Cherry este însărcinată! „Din inimile noastre s-a mai născut încă una. Am învățat ce e iubirea absolută”

  În ultimele zile s-a tot zvonit că Nicole Cherry ar fi însărcinată. Ei bine, iată că speculațiile s-au adeverit, artista anunțând în urmă cu puțin timp că,...

  Primul caz de coronavirus la un bebeluș în uter. Cum a fost contractat virusul
  Primul caz de coronavirus la un bebeluș în uter. Cum a fost contractat virusul

  Caz fără precedent în plină pandemie. A fost descoperit primul caz de coronavirus la un bebeluș în uter.

  Caz incredibil în lume! O femeie a născut după ce a fost înmormântată
  Caz incredibil în lume! O femeie a născut după ce a fost înmormântată

  În anul 2010, o echipă de arheologi italieni a făcut o descoperire care a uimit lumea. Astfel, într-un mormânt de piatră estimat că datează din secolele 7-8...

  De ce trebuie prinsă mobila în perete, mai ales când avem copii. Filmarea care a pus toți părinții pe jar
  De ce trebuie prinsă mobila în perete, mai ales când avem copii. Filmarea care a pus toți părinții pe jar

  O înregistrare video, realizată de o cameră de supraveghere, care arată un băiat de 2 ani salvându-și fratele geamăn într-un impresionant act de eroism a devenit...

  Caz rar în lume: o fetiță s-a născut cu două guri. Află cum a fost posibil
  Caz rar în lume: o fetiță s-a născut cu două guri. Află cum a fost posibil

  Procesul de dezvoltare al bebelușul în timpul sarcinii este uimitor și uneori inexplicabil. Atât de umitor încât o echipă de medicii a rămas fără cuvinte...

  © 2023 Qbebe