Mami nu-i ca tati: Diferentele dintre barbat si femeie, in familie

Mami nu-i ca tati: Diferentele dintre barbat si femeie, in familie

Psiholog Eva Pirosca

"Eu sunt barbat si am multa forta si pot sa ma imbrac singur. Asa mi-a spus mami. Si o ajut si pe Irina, ca ea nu poate singura, vrea sa o ajut. Si tati e barbat, iar eu sunt barbat ca tati".

Asa imi explica intr-o zi Alexei, in timp ce ne echipam in vestiarul gradinitei, ca sa iesim afara. La 3 ani si jumatate, deja se identifica cu un fel masculin de a se raporta la sine, la fete si la relatia cu ele.

poza tata si copilul la treaba 

Femeia si barbatul sunt diferiti, iar acest lucru apare uneori mai pregnant atunci cand ei devin mami si tati. Cuplurile si familiile insa difera masiv, astfel ca acest articol nu va emite judecati si verdicte. Va examina, in schimb, cateva exemple de neintelegeri ce decurg din diferentele barbat-femeie... atunci cand acestea nu sunt acceptate si celebrate. Pentru ca, da! Femeia si barbatul, mami si tati, sunt tare diferiti - si bine ca sunt asa! Deosebirile dintre ei pot dinamiza (nu "dinamita"!) relatia, pot imbogati familia si pot alunga plictiseala. Complementaritatea da savoare vietii cotidiene. Iar nu dezbinarea...

Femeia si barbatul sunt diferiti in mod concret

Psihologul American James Dobson compara fiziologia masculina cu cea feminina si constata urmatoarele date generale:

„1. Barbatii si femeile se deosebesc prin parametrii metabolismului, care la femei au de obicei valori mai reduse decat la barbati. Totodata, metabolismul lor este inhibat mai lent si ele suporta mai usor temperaturile crescute.

2. Se deosebesc in ceea ce priveste structura scheletului: femeile au capul mai scurt, fata mai lata, barbia e mai putin proeminenta, torsul mai lung. La femei, degetul aratator este de obicei mai lung decat inelarul, la barbati e invers. Dintii de lapte le cad mai repede fetitelor decat baietilor.

3. Femeile au stomacul, rinichii, ficatul si apendicele relativ mai mari, iar plamanii relativ mai mici decat barbatii.

poza mama, tata si copilul 

4. Femeile au particularitati functionale care lipsesc total la barbati: menstruatia, sarcina si lactatia. Toate acestea influenteaza comportamentul si emotiile. Diversitatea hormonala este mai mare la femei decat la barbati. Glandele endocrine functioneaza in mod diferit la barbati si la femei. De exemplu, glanda tiroida este mai mare la femei decat la barbati si functioneaza mai intens. Ea isi mareste volumul in timpul sarcinii si al menstruatiei. Femeile sufera mai des de gusa, dar sunt mai rezistente la raceli. Ele au pielea mai neteda, corpul lor este mai degraba lipsit de pilozitate si au un strat subtire de grasime subcutanata, toate acestea repezentand elemente ale frumusetii feminine.

Toate cele de mai sus sunt legate de functionarea glandei tiroide, dar tot aceasta reprezinta o cauza de instabilitate emotionala: femeile rad si plang mai des.

5. In sangele femeii este mai multa apa si cu 20% mai putine globule rosii - si, intrucat acestea aprovizioneaza organismul cu oxigen, femeia oboseste mai repede decat barbatul si este mai susceptibila la lesinuri. De aceea, vitalitatea ei depinde de circumstante. Atunci cand in Anglia, in vremea razboiului, ziua de munca a fost prelungita de la 10 la 12 ore, accidentele suferite de femei au crescut ca numar cu 150%, pe cand frecventa accidentelor suferite de barbati a ramas neschimbata.

6. Ca forta fizica, barbatii sunt, in medie, cu 50% mai puternici decat femeile.

7. Inima femeii bate, in medie, mai rapid (80 de batai pe minut la femei, 72 la barbati). Tensiunea arteriala se modifica la femei in fiecare minut, insa femeile sunt mai putin predispuse la hipertensiune arteriala, cel putin inainte de menopauza.

8. Raportul dintre volumul respirator al femeii si cel al barbatului este, in medie, de 7:10.

Mami nu-i ca tati: De ce conteaza asta pentru copil

Astfel de date factuale ne pot ajuta, cand ii explicam copilului diferentele dintre femei si barbati. Cum? In primul rand, ii oferim copilului o privire obiectiva si clara asupra diferentelor. Unui copil de 3-4 ani, ii putem povesti, de exemplu, despre marimea organelor interne pe care si el le cunoaste, pentru ca i-am povestit ce face fiecare. Unui copil mai mare si unui adolescent ii povestim despre glanda tiroida si implicatiile ei. Copiii au nevoie sa cunoasca lucruri pe care le observa, si vrem ca temelia pe care isi ierarhizeaza in creieras diferentele sa fie una obiectiva si reala.

In al doilea rand, avem nevoie sa le explicam astfel de lucruri, daca vrem sa evitam „din fasa" etichetarile si prejudecatile. De ce sunt barbatii mai puternici decat femeile? Uite de ce: pentru ca organismul lor este astfel construit incat sa oboseasca mai greu si sa care greutati mai mari. In acest fel, evitam superioritatea atribuita in mod injust si eronat. De ce fetitele plang si rad mai usor si sunt asa de sensibile? Pentru ca glanda tiroida si sistemul hormonal functioneaza diferit in organismul lor... si nu pentru ca ar fi „slabe", „plangacioase" sau „gasculite". Femeia si barbatul sunt diferiti, nu este unul mai „tare" decat celalalt.

 poza familia la picnic

In al treilea rand, si nu ultimul, le facilitam copiilor identificarea cu parintele de acelasi sex. Copilul se va identifica in mod natural cu acesta, insa atunci cand parintele este deficitar si pare de neacceptat in ochii copilului (este agresiv, bolnav, abuziv, lipsit de vointa, absent, handicapat fizic sau mental etc.), atunci copilul va refuza identificarea cu el. Baiatul va dispretui barbatii, pentru simplul fapt ca nu gaseste zone de suprapunere cu barbatul „principal" din viata lui, cu tatal. Fetita, asisderea. Acest lucru devine foarte periculos pentru dezvoltarea copiilor... conducand la tulburari mai usoare sau mai grave in plan emotional.

In schimb, atunci cand, inca de mici, noi ii explicam copilului cum este un barbat si cum este o femeie, cum este tata si cum este mama, in termeni precum cei de mai sus, el poate alege sa se identifice cu acele trasaturi obiective, fara echivoc, prezente in parintele de acelasi sex. Copilul poate accepta fara sa se simta amenintat ca tata are palmanii putin mai mari decat mama, si ca el are, de asemenea, plamanii mai mari decat surioara lui sau decat o fetita. Si alti baietei, la fel. Astfel, el poate semana cu tata la ceva, caci asta nu il face diferit de alti oameni, chiar daca tata este diferit in sensul rau... 

Mami nu-i ca tati:
Femeia si barbatul se deosebesc emotional

„I-am spus lui Alex ca tu erai un sot mai bun", imi scrie intr-o zi o veche prietena, de departe, unde locuieste cu sotul si deja cu micutul de 6 luni. Isi aminteste de vremea cand locuiam impreuna intr-o garsoniera, in studentie si dupa, de vremea cand aveam grija una de alta, cu multa sensibilitate si empatie. Ii lipseste acel fel de grija si de atentie. 

„Nu exista comunicare intre noi, sotul meu nu vorbeste decat despre lucrurile serioase si grave... Iar cand ma suna sa vada ce fac, ma intreaba daca ma simt bine si daca am mancat, ca pe copiii retardati. Nu stie sa ma intrebe si altceva, de una, de alta, nu am cu cine sa fac conversatie", isi varsa of-ul o alta prietena. Ma uit la ceas: vorbim deja de o ora si patruzeci de minute. Mai degraba, ea vorbeste... Ii lipseste acest fel de a face conversatie si de a fi ascultata. 

poza sotul si sotia discuta 

De ce li se face dor oamenilor de altceva decat ceea ce gasesc la partener? Cum ajungem, de exemplu, sa ne fie nesuferite inclinatiile sotului catre detasare, retragere, eficienta si sa tanjim dupa atentia, empatia si responsabilitatea de genul celor manifestate tot de o femeie? Ce uita, sau nu invata, sau ni se pare ca rateaza sotii nostri? Sunt vinovati, sau doar... diferiti?

Psihologul american John Gray face urmatoarele observatii: "Una dintre cele mai importante diferente dintre barbati si femei consta in maniera de a se comporta in situatii de stres. Barbatilor le este caracteristica inchiderea in sine pentru a „digera" in singuratate problema si trairile legate de ea, pe cand femeile pur si simplu debordeaza de emotii. In asemenea clipe, barbatilor le trebuie cu totul alte lucruri decat femeilor, pentru a-si reveni. Barbatul simte usurare atunci camd se apuca de rezolvarea problemei, pe cand femeia, atunci cand vorbeste despre ea.

Neintelegerea si neacceptarea acestor diferente creeaza frictiuni inutile in relatiile dintre noi. Haideti sa examinam un exemplu absolut obisnuit.

poza mama si tata in dormitor, la culcare 

Alex a venit acasa. Are neaparata nevoie sa se descarce de stres, sa se relaxeze, vrea sa se aseze si sa citeasca ziarul. A avut o zi grea, anumite probleme au ramas nerezolvate, iar Alex trebuie sa se distraga, sa uite de ele.

Maria, sotia lui, nu a avut nici ea o zi prea usoara si vrea, de asemenea, sa se relaxeze. Dar pentru ea, acest lucru presupune a spune tot ce are pe suflet cu privire la problemele zilei, fara sa o lase deoparte pe vreuna. Si iata ca intre soti apare tensiunea, care creste si in cele din urma se revarsa in iritare si ciuda reciproca.
Alex gandeste in sinea sa ca Maria trancaneste prea mult, iar Mariei i se pare ca sotul o ignora... Rodul acestei lipse de intelegere reciproca este instrainarea, indepartarea reciproca a sotilor.

Probabil ca va sunt familiare situatiile de acest gen, in care, trebuie remarcat, barbatul si femeia sunt „vinovati" in egala masura. Aceasta nu este o problema doar a lui Alex si a Mariei, ci de ea se ciocnesc, practic, toti oamenii. Rezolvarea ei depinde nu numai de cat de dragi ne suntem unul altuia, ci si de masura in care fiecare dintre noi se arata capabil sa il inteleaga pe reprezentantul sexului opus. Nepricepand ca femeia, pentru a se „descarca" de problema, trebuie neaparat sa vorbeasca despre ea, Maria va continua sa creada ca sotia lui pur si simplu trancaneste prea mult. Iar Maria, nestiind ca Alex a luat ziarul tocmai ca sa isi vina putin in fire, va crede ca acesta o ignora pe ea in mod deosebit si se va simti neglijata, silindu-se drept urmare sa il atraga in discutie, atunci cand el nu doreste absolut deloc asta."

Iar toate acestea afecteaza dinamica intregii familii, nu numai cea din relatia cuplului. Copiii resimt imediat starea de tensiunile, iar resentimentele parintilor le imprima o stare launtrica de conflict, confuzie, nesiguranta, blocaj emotional.

"Ce este de facut? Cum pot fi rezolvate aceste contradictii intre cei doi?", intreaba si raspunde Pavel Gumerov, in cartea „El si ea, in cautarea armoniei conjugale". „In primul rand, ele trebuie luate ca un dat. Intr-adevar, barbatii si femeile sunt fiinte foarte diferite, si in aceasta privinta nu avem ce face. Trebuie, pur si simplu, sa cunoastem deosebirile dintre noi, ca sa nu ne bosumflam si sa nu luam drept jignire personala particularitatile specific celuilalt sex.

poza familie fericita 

In al doilea rand, trebuie neaparat sa acordam atentie si intelegere unul celuilalt, sa ajungem la compromisuri. Sotiile sa se supere mai putin pe soti din pricina "neatentiei" lor, iar sotii sa isi faca mai mult timp pentru a comunica cu sotiile... Nu putini sunt barbatii din cauza carora casnicia a esuat in divort, si asta din simplul motiv ca neglijau comunicarea cu sotia. Pur si simplu refuzau sa inteleaga ca femeile au mare nevoie de acest fel de atentie. Aceasta greseala se raspandeste atunci cand oamenii nu realizeaza cat de mare este diferenta intre natura masculina si cea feminina."

In familie, diferentele dintre barbat si femeie sunt mai evidente ca oriunde in alta parte, si aici avem cea mai mare nevoie sa le gestionam, pentru ca de asta depinde sanatatea emotionala a intregii familii. Mami nu e ca tati... si nici nu trebuie. Sa invatam sa ne descoperim si sa ne pretuim reciproc! 

Bibliografie: El si ea, in cautarea armoniei conjugale, de Pavel Gumerov, Bucuresti, Editura Sophia, 2014.

Articolul urmator
„Am fost schimbată cu alt bebeluș în maternitate”. O femeie află la 28 de ani că face parte din altă familie
„Am fost schimbată cu alt bebeluș în maternitate”. O femeie află la 28 de ani că face parte din altă familie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pașii esențiali în dobândirea echilibrului emoțional. Ce trebuie să faci acum, dragă mami sau tati
    Pașii esențiali în dobândirea echilibrului emoțional. Ce trebuie să faci acum, dragă mami sau tati

    Toți avem nevoie să fim echilibrați emoționali. Doar în acest fel putem să trăim viața pe care ne-o dorim. Altfel, ne vom lovi de multe obstacole, până să ajungem acolo...

    „Tati, nu o pot trezi pe mami”. Ce a făcut o fetiță de numai 4 ani pentru a-și salva mama
    „Tati, nu o pot trezi pe mami”. Ce a făcut o fetiță de numai 4 ani pentru a-și salva mama

    Mamele excelează când vine vorba de orice încercare pentru a-și salva copiii. Nici aceștia din urmă nu se lasă însă mai prejos, chiar dacă au o vârstă...

    10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati
    10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati

    Ai un copil foarte atașat și nu poate dormi fără unul din părinți? Descoperă motivele care stau la baza acestui comportament și pregătește-te să afli cele mai eficiente strategii...

    Această femeie a născut în timpul unei cine în familie și nimeni nu a observat
    Această femeie a născut în timpul unei cine în familie și nimeni nu a observat

    Vă întrebați cum este posibil ca o femeie să nască în sufragerie, în timpul cinei cu familia, și nimeni să nu observe? Ei bine, vă povestim mai jos cum.

    Ce familie frumoasă are Adrian Nartea. Are zeci de fane în România, dar el iubește o singură femeie
    Ce familie frumoasă are Adrian Nartea. Are zeci de fane în România, dar el iubește o singură femeie

    Foarte apreciat pentru rolul său din serialul Vlad difuzat pe Pro Tv, Adrian Nartea este un actor desăvârșit, dar mai presus de toate, un bărbat împlinit. Actorul este...

    Dragă mami, învață să faci diferența dintre a fi politicos și a face pe plac oricui pentru a-ți educa sănătos copilul
    Dragă mami, învață să faci diferența dintre a fi politicos și a face pe plac oricui pentru a-ți educa sănătos copilul

    Una dintre cele mai mari provocări pe care le ai de înfruntat, ca părinte, este să reușești să găsești un echilibru între a-ți învăța copilul să fie politicos...

    Record extraordinar! O femeie a născut 10 bebeluși sănătoși, concepuți natural. Doi dintre ai au fost o surpriză!
    Record extraordinar! O femeie a născut 10 bebeluși sănătoși, concepuți natural. Doi dintre ai au fost o surpriză!

    Femeia de 37 de ani din Africa de Sud care ar fi născut 10 copii și ar fi stabilit un record mondial, este, de fapt, sub supraveghere medicală psihiatrică. Guvernul din Gauteng a...

    Jurnal de copil: Azi am vorbit cu mami despre relațiile intime
    Jurnal de copil: Azi am vorbit cu mami despre relațiile intime

    Azi am vorbit cu mami despre sex. Bine, sinceră să fiu nu numai azi am vorbit cu mami despre asta. Dar o să vă zic despre cum a aflat mami că știam despre sex și alte...

    © 2024 Qbebe