Nu mai fac copii niciodată. Nu știam cât de multă durere provoacă lipsa lor...

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când îți iei pentru prima dată copilul în brațe, te gândești că ai la dispoziție mulți ani pentru a te bucura de prezența sa zi de zi. Prinsă în tumultul vieții, realizezi că anii parcă trec într-o clipă și ajungi să vezi cum micuțul tău se pregătește să meargă la școală. Știind că nu mai poți fi în preajma lui o bună parte din zi, începi să fii cuprinsă de nostalgie și să îți amintești cu drag de clipele pe care le petreceați împreună acasă, în parc etc. Prin așa ceva trece și mama a trei copii, care se confruntă cu „sindromul cuibului gol” de când aceștia au început școala. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi o confesiune emoționantă !

Faptul că nu mai petrece la fel mult timp cu copiii ei i-a provocat „sindromul cuibului gol”

Mama a trei copii și-a deschis sufletul și a recunoscut că, în ciuda provocărilor pe care i le-a adus până acum viața de mamă, nu îi este ușor să nu mai fie toată ziua în preajma copiilor ei. Astfel, aceștia lipsesc mai multe ore de acasă întrucât sunt la școală, iar ea simte că nu își găsește locul. Iată ce a povestit pentru „MOTHERLY”:

„Nu spun asta cu aroganță, dar chiar m-am simțit pregătită să am grijă de copii mici. În perioada în care am fost la liceu și la facultate, i-am avut adesea în preajmă. Prietenii mei aveau frați mai mici, eu eram babysitter pentru ei în weekend-uri, am lucrat într-o grădiniță și m-am informat despre educația copiilor la o vârstă fragedă. Știam să schimb scutece, să culc un copil, să îl învăț noțiuni de bază de matematică și să citească, știam cum să planific activități distractive. Copiii mici nu au fost un secret pentru mine. Când am adus acasă primul nostru copil- apoi pe cel de-al doilea- și pe cel de-al treilea- am fost încrezătoare că, oricât de greu va fi, voi răzbi. Puteam să cresc copii.

Dar acum nu îmi mai doresc copii și nu am fost pregătită pentru suferința cu care aveam să mă confrunt. Sinceră să fiu, aș fi fost tentată să am mai mult de trei copii dacă nu aș fi trecut prin nașteri traumatizante și dacă nu ar fi fost vorba despre cheltuielile pe care le impune creșterea lor. Dar nu voi mai avea parte de scutece, de înțărcat, de legănat pentru a adormi, de alăptat. Nu voi mai avea nimic din toate acestea.

Cel mai mic dintre copiii mei merge la școală la toamnă. Acest fapt m-a determinat să mă gândesc că am ajuns la finalul unei etape din viața mea- maternitatea din primii ani de viață ai copilului. Toți copiii mei vor fi la școală pentru șase ore și jumătate pe zi. Nu m-am mai confruntat cu asemenea trăiri de când am devenit mamă.

Voi rămâne acasă cu device-urile mele. Voi fi lăsată să hotărăsc cum voi gestiona această nouă libertate. Și, într-un fel, voi avea răgazul să respir. Pot să-mi petrec timpul încercând să investec în această carieră de jurnalist freelancer, să mă implic mai mult într-un proiect pe care îl derulez și care le este dedicat supraviețuitorilor sclaviei moderne și poate să mă gândesc mai serios la visul de a scrie un roman. Aș putea chiar să mă duc dimineața să fac o baie în râu.  

Nu m-am așteptat să sufăr în timp ce trec printr-o asemenea perioadă de tranziție. Această suferință să fie de fapt „sindromul cuibului gol”. Sunt nevoită să descoper cine sunt când stau departe de copiii mei. Nu am fost pregătită pentru asta- să nu mai am copii foarte mici.”

femeie trista, coplesita stand in fata laptopului

O provocare pentru ea este să se obișnuiască și cu independența tot mai mare a copiilor ei

Potrivit sursei citate, mama a venit cu următoarele precizări:

„Nu m-am gândit cum voi gestiona faptul că ei nu mai au tot timpul nevoie de mine. Copiii mei își pot face singuri sandvișuri cu brânză. Se pot încălța singuri, știu să își pună lucrurile curate în dulapuri, să ia apă de la chiuvetă și să deschidă ușa (ceea ce este înspăimântător).

Nu m-am gândit cum voi reacționa când copilul meu de 8 ani nu va mai dori să mă țină de mână. Acesta încearcă să se îndepărteze de mine când încerc să îi prind mâna.

Nu m-am gândit cum voi răspunde la întrebări legate de religie, de știință și moralitate. „Când a început să existe lumea? Ce se întâmplă când mori? De ce nu pot să înjur?” Ai prins ideea- este vorba despre numeroase asemenea întrebări- urmate adesea de replica „de unde știi asta?” Aceasta este o întrebare la care găsesc și mai greu răspunsul, dar mă străduiesc să vin cu o soluție.

Nu mi-am imaginat cât de înspăimântător va fi să renunț la control și să-mi las copiii să se ducă în locuri în care să nu mai fie în preajma mea- tabere, întâlniri în parc, călătorii cu autobuzul- iar eu să nu-i mai pot proteja.  

Nu m-am gândit cum ar trebui să procedez pentru a le da libertate, dar și pentru a menține totuși limite. Poți să accesezi YouTube Kids, dar nu oricând. Poți să mergi pe stradă fără mine, dar nu de acasă la școală. Poți să joci „Minecraft”, dar nu „Fortnight”. 

Nici nu am fost pregătită să-mi organizez ziua în jurul altor activități în afară de pregătitul meselor și mersul la culcare, de gestionarea expunerii la ecrane și joaca cu plastilina. 

Ca mame- și ca părinți în genere, dar în special ca mame- adesea ne pierdem în primii ani ai maternității. Ne lăsăm deoparte aspirațiile, hobby-urile și munca. Indiferent de ceea ce crezi despre asta, de obicei așa se întâmplă. Din anumite puncte de vedere, este ceva frumos. Ne putem crea legături puternice cu copiii noștri în acești primi ani din viața lor, mai ales în primii trei, pe care nu le putem uita niciodată. Eu nu regret așa ceva. 

mama fericita alaturi de cei trei copii ai ei

Dar odată ce ieșim din vârtejul nopților nedormite și al dependenței totale, cred că trebuie să evaluăm situația și să ne pregătim de ceea ce urmează.”

Spune cum intenționează să se adapteze noii etape din viața de mamă

În ultima parte a confesiunii pentru sursa citată anterior, mama dezvăluie ce intenții are pentru următoarea etapă din viața ei, insistând asupra ideii că vrea să se bucure de ceea ce îi oferă prezentul:

„Ce îți va aduce bucurie și împlinire în noua etapă a vieții? Presupun că faptul că îți dai seama că lumea e a ta. Așa că, în loc să te grăbești, gândește-te că este vremea pentru reflecție, pentru observație, pentru explorare. Pentru a ne da seama care ne este locul în lume, într-o familie mică, într-un mic punct al planetei noastre. 

Iar dacă ne întoarcem iar la tristețea legată de faptul că micuții noștri au crescut, aceasta derivă din despărțirea de cei mai prețioși ani din prima parte a copilăriei lor. Se întâmplă așa pentru că acei ani ne-au adus atât de multe lucruri bune. În loc să tânjesc după ei, îmi doresc să-i apreciez pentru ceea ce au reprezentat. Voi începe să mă uit pe fotografii și filmări ca să îmi amintesc cât de specială a fost acea perioadă. 

După aceea vreau să trăiesc în prezent, cu toate etapele sale. Cu lectura diferitelor cărți. Cu discuțiile până seara târziu. Cu simțul umorului. Cu noile gusturi muzicale. Cu conversații mai serioase. Cu filme precum „Matilda”, „Flubber” sau „Yes Day”. Cu jocuri precum șah și table.

În timp ce mă ocup de realizarea acestui material, trebuie să pregătesc cina pentru copiii mei. Și, deși este greu de crezut, băiatul meu cel mai mare vine să mă ia de mână. Un gest pe care nu îl face de obicei. Întrucât, chiar dacă a crescut, chiar dacă nu mai vrea să mă țină de mână când se află în public, este tot puiul meu.  

Pot spune că sufăr după zilele în care copiii mei au fost bebeluși- dar totodată încerc să mă agăț cu putere de ideea că ei sunt și vor fi întotdeauna copiii mei.”

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: mother.ly

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Profesoara-eroină! Predă online deși are cancer în stadiul patru: „Uit de mine, de durere. Trag de mine cât mai pot. Sunt acolo pentru elevi, asta am făcut o viață întreagă”
  Profesoara-eroină! Predă online deși are cancer în stadiul patru: „Uit de mine, de durere. Trag de mine cât mai pot. Sunt acolo pentru elevi, asta am făcut o viață întreagă”

  Simona Hanca are 53 de ani și este profesoară de informatică la un liceu din Cluj-Napoca. Lucrează în învățământ de 25 de ani și își iubește nespus meseria...

  Adda, mesaj emoţionant la ziua de naştere a copilului ei: "Fac greşeli din prea multă iubire"
  Adda, mesaj emoţionant la ziua de naştere a copilului ei: "Fac greşeli din prea multă iubire"

  Una dintre cântăreţele tot mai cunoscute în ultimul timp a ţinut să-i transmită fiului ei un mesaj cu ocazia împlinirii vârstei de 4 ani. Iată ce i-a scris Adda...

  Andreea Bălan: „Am trăit într-un an cat altii in 10. Nu m-am imaginat niciodată în postura de mamă singură”
  Andreea Bălan: „Am trăit într-un an cat altii in 10. Nu m-am imaginat niciodată în postura de mamă singură”

  Imediat după despărțirea de George Burcea, Andreea Bălan a lansat o nouă melodie și a făcut prima declarație despre perioada grea în care se află.

  Chrissy Teigen a pierdut sarcina: ”Trecem prin cea mai mare durere prin care am trecut vreodată”
  Chrissy Teigen a pierdut sarcina: ”Trecem prin cea mai mare durere prin care am trecut vreodată”

  La sfârșitul lunii august, artistul John Legend și soția lui, Chrissy Teigen, anunțau că urmează să devină pentru a treia oară părinți. Din păcate, însă, lucrurile...

  Cât de greu îi este unui copil fără mamă să răspundă la cea mai banală întrebare
  Cât de greu îi este unui copil fără mamă să răspundă la cea mai banală întrebare

  Rolul mamei în viața unui copil este crucial. Poate că de multe ori nu realizăm cu exactitate cât de mult a însemnat mama noastră pentru noi, sau cât de mult...

  Sucul de fructe chiar provoaca obezitatea la copii?
  Sucul de fructe chiar provoaca obezitatea la copii?

  În ultima vreme, medicii pediatri, specialiștii în boli metabolice și nutriție și alți cercetători de profil duc o bătălie grea în problema prevenirii obezității...

  Top 5 zodii cu dublă personalitate. Nu știi niciodată la ce să te aștepți din partea lor!
  Top 5 zodii cu dublă personalitate. Nu știi niciodată la ce să te aștepți din partea lor!

  Credeai că singurele zodii cu personalitate duală sunt Gemenii și Peștii? Ei bine, nu! Încă trei zodii se înscriu cu succes pe lista celor mai schimbătoare semne zodiacale,...

  Suferința lui luase sfârșit. A noastră se întețea. Nici nu știam că există sicrie pentru copilași
  Suferința lui luase sfârșit. A noastră se întețea. Nici nu știam că există sicrie pentru copilași

  Orice tânără familie își dorește un copil care se le întregească fericirea. Acesta a fost și visul meu și al soțului meu. Din păcate pentru noi nu a fost usor sa...

  © 2022 Qbebe