O lecție simplă despre bani de la tatăl meu m-a salvat ca adult. Toți părinții trebuie să o spună copiilor

Bianca Geica - Redactor Senior

Când aveam 13 ani, tata m-a dus la bancă pentru o etapă financiară importantă: deschiderea unui cont și obținerea unui card de debit. Aveam 100 de dolari în portofelul meu cu arici, în mare parte în bancnote de cinci și un dolar, pe care îi economisisem din orele de babysitting și din alocație. Am răsfoit paginile de plastic pline de modele de carduri de debit până când am ales un model de panda, acum scos din uz. „Asta este!”, m-am gândit în timp ce îmi țineam noul card de debit în mână. „Începutul vieții mele de adult!”.

Oricât de mult aș fi vrut, la 13 ani, să cheltuiesc toți banii din contul meu bancar pe cosmetice, înghețată și cărți, sfaturile financiare ale tatălui meu răsunau de fiecare dată în mintea mea.

Tatăl meu m-a învățat să economisesc mereu câte 10% din veniturile mele

În acea perioadă, tatăl meu a fost modelul meu financiar. A avut privilegiul de a avea o carieră stabilă, dar a trăit întotdeauna sub posibilitățile sale. Nu a fost niciodată interesat să cumpere cele mai luxoase mașini sau să stea în hoteluri de cinci stele. În schimb, și-a instalat panouri solare pe casă, a condus mașini hibride și a avut grijă să economisească mereu din veniturile sale.

tata in varsta si fiica lui adolescenta

De la o vârstă fragedă, m-a învățat să economisesc 10% din fiecare salariu, alocație sau bani pe care îi primeam, indiferent dacă erau 50 sau 500 de dolari. I-am urmat sfatul și am economisit cât de mulți bani am putut, făcând adesea lucruri mărunte pentru a economisi mai mult, cum ar fi să mănânc acasă cât mai mult posibil sau să aștept să cumpăr haine în timpul perioadelor de reduceri.

Când am ajuns la facultate, îmi petreceam diminețile și nopțile alergând între joburile mele de meditator, lider studențesc și jurnalist. Mi-am maximizat orele de lucru în timp ce eram student cu normă întreagă și câștigam aproape de salariul minim pe economie și, de obicei, locuiam cu alte trei sau cinci persoane pentru a reduce costurile chiriei, dar tot cheltuiam cel puțin 60% din venitul meu pe chirie în Seattle. Chiar și atunci, sfatul tatălui meu mi-a răsunat în urechi. Am continuat să economisesc 10% din fiecare salariu, mutându-l adesea după fiecare perioadă de plată în contul de economii, astfel încât să nu fiu tentat să îl cheltui. M-a ajutat faptul că nu aveam mult spațiu pentru a cheltui bani pe bibelouri sau haine.

Obiceiul meu de a economisi mi-a fost de folos când am obținut primul meu internship bine plătit

În timpul primului an de facultate, am aplicat pentru un stagiu de practică la o mare companie de tehnologie. În zilele în care așteptam ca recrutorul meu să mă contacteze, mi-a fost prea frică să mă uit cât aș putea fi plătită ca stagiar, pentru că nu voiam să-mi fac speranțe. Tot ceea ce aveam la activ era un stagiu de vară neplătit la o altă companie și cele câteva sute de dolari pe care le puteam câștiga ca student jurnalist, ceea ce nu era nici pe departe suficient pentru a acoperi chiria în Seattle.

S-a dovedit că pregătirea a întâlnit oportunitatea, pentru că am obținut stagiul de practică și am câștigat de șapte ori mai mult decât câștigam când lucram ca student. A fost tentant să cumpăr toate lucrurile pe care nu mi le puteam permite în timp ce lucram ca student. Puteam să-mi iau o cafea oricând doream, să pun toate produsele de beauty pe care mi le doream în coșul de cumpărături sau să cumpăr bilete la film pentru un prieten fără să pun întrebări. Dar de fiecare dată când eram plătită, mutam imediat cel puțin 10% din salariul meu în contul de economii.

Am reușit să economisesc 70% din ceea ce am câștigat în acea vară, în mare parte prin transferul automat de bani înainte de a-i cheltui, astfel încât să nu-i văd și să nu-i am în vedere. Obiceiul de cheltuire pe care îl deprinsesem când aveam 13 ani m-a urmat până la vârsta adultă, permițându-mi să creez economii durabile.

Am avut un fond de urgență atunci când am avut nevoie de el

În timp ce mă pregăteam să lucrez cu normă întreagă, am început să îmi imaginez cum va arăta viața mea după absolvire. Banii pe care îi aveam în urma economisirii a 10% din fiecare salariu au devenit fondul meu de urgență pentru a acoperi până la șase luni de cheltuieli în cazul în care mi-aș fi pierdut vreodată locul de muncă, ceea ce a fost de neprețuit pentru liniștea mea atunci când a apărut COVID-19 și concedierile în masă.

Atunci când am alocat bani pentru fiecare parte a vieții mele, de la cheltuielile de trai la călătorii, am continuat să pun deoparte cel puțin 10% din salariu pentru economii. De asemenea, am mai pus deoparte încă 10% pentru a putea călători așa cum îmi doream, pentru a cheltui bani pe hoteluri și cazări Airbnb frumoase și pentru a putea zbura la nunțile prietenilor mei și la festivitățile de absolvire fără să-mi verific mereu contul bancar. Banii nu mi-au cumpărat fericirea, dar mi-au oferit liniște sufletească și posibilitatea de a cheltui în conformitate cu valorile mele.

S-au schimbat multe de când am primit primul meu card de debit la 13 ani, dar modul în care mă gândesc și mă raportez la bani rămâne același. Economisirea a 10% din fiecare salariu este un obicei care mi-a permis să economisesc pentru viitorul meu și să-mi ating obiectivele financiare. Ceea ce a funcționat pentru mine este găsirea unui mod sustenabil de a economisi care să se potrivească stilului meu de viață, obiectivelor și obiceiurilor mele de cheltuieli și adaptarea acestuia pe măsură ce veniturile și valorile mele se schimbă.

Citește și:

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: Articol tradus și adaptat după un material publicat pe site-ul businessinsider.com.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Fostul meu soț și-a prezentat iubita copiilor mei fără să îmi spună
  Fostul meu soț și-a prezentat iubita copiilor mei fără să îmi spună

  Divorțul este dificil, mai ales pentru un cuplu care are și copii. Însă adevărata lui traumă începe abia după ce viața de după începe, când întregul...

  O fetiță de 1 an și-a găsit sfârșitul călcată de tatăl ei cu mașina. Avertismentul mamei ei pentru toți părinții
  O fetiță de 1 an și-a găsit sfârșitul călcată de tatăl ei cu mașina. Avertismentul mamei ei pentru toți părinții

  Cât ne poate costa o clipă de neatenție la volan! O fetiță de doar 1 an a murit după ce a tatăl ei a călcat-o din greșeală cu mașina. Bărbatul nu a văzut-o în oglinda...

  8 semne că, atunci când va deveni adult, copilul tău va fi plin de bani
  8 semne că, atunci când va deveni adult, copilul tău va fi plin de bani

  Cu toții ne dorim ca micuții noștri să aibă un viitor strălucit în față, iar mulți dintre noi avem „norocul” de a avea copii cu adevărat speciali, supradotați,...

  Un copil de 13 ani a sunat la 112 pentru a fi salvat de bătăile primite de la tatăl său
  Un copil de 13 ani a sunat la 112 pentru a fi salvat de bătăile primite de la tatăl său

  Un băiat de 13 ani din Bârlad a sunat la 112 pentru a scăpa de violența tatălui său. S-a aflat ulterior că tatăl copilului îl bătea foarte des și îl gonea de...

  Dana Rogoz, cel mai emoționant mesaj pentru băiatul ei, la început de școală. Toți părinții trebuie să îl citească
  Dana Rogoz, cel mai emoționant mesaj pentru băiatul ei, la început de școală. Toți părinții trebuie să îl citească

  Vlad Luca, cel mai mare dintre copiii Danei Rogoz, va începe de luni şcoala, fiind în clasa pregătitoare. Descoperă ce i-a urat vedeta fiului ei cu această ocazie!

  O lecție prețioasă de la cei mai calmi părinți de pe Planetă: cum gestionează inuiții crizele de furie ale copiilor
  O lecție prețioasă de la cei mai calmi părinți de pe Planetă: cum gestionează inuiții crizele de furie ale copiilor

  Crizele de furie sunt coșmarul majorității părinților, mai ales că de cele mai multe ori acestea au loc fix când ți-e lumea mai dragă: în supermarket, pe stradă,...

  Copil uitat de mamă, bătut crunt de tatăl său. S-a salvat fugind la bunica, dar tot a ajuns în stare gravă la spital
  Copil uitat de mamă, bătut crunt de tatăl său. S-a salvat fugind la bunica, dar tot a ajuns în stare gravă la spital

  Un copil de 10 ani din Galați a fost internat în spital, în stare gravă, după ce fost bătut crunt de tatăl sau. Agresorul a fost inițial reținut pentru 24 de ore,...

  De ce nu trebuie să forțezi copilul să spună aceste cuvinte
  De ce nu trebuie să forțezi copilul să spună aceste cuvinte

  Ca mămici sau ca educatoare, nu de puține ori ni s-a întâmplat să le impunem copiilor să spună imediat „Îmi pare rău". Din păcate, ne avertizează psihologii,...

  © 2022 Qbebe