Povestea Sashei, fetița care și-a pierdut brațul în bombardamentele din Kiev: "Nu știu de ce m-au împușcat rușii. Sper că a fost din greșeală"

Gabriela Paladi - Redactor-Șef

Imaginați-vă un cartier rezidențial liniștit de la marginea Bucureștiului, din județul Ilfov, unde familiile își cresc copiii, unde parcurile sunt pline de râsetele acestora, unde casele sunt oaze de pace și de siguranță. Hostomel este o suburbie a Kievului care în urmă cu 22 de zile era exact așa. Sasha, o fetiță de 9 ani pe care i-a sărbătorit chiar pe 24 februarie, se bucura de o copilărie liniștită alături de părinții și de sora ei. Se ducea la școală, își făcea temele, se juca în curtea casei, se certa cu mama ei că petrecea poate prea mult timp pe telefon și ieșea la plimbare cu familia în frumosul parc național Bucha, aflat aproape de casă. Astăzi Sasha se recuperează într-un spital din Kievul aflat sub bombardamente, pentru că medicii i-au amputat o mână după ce a fost împușcată de soldații ruși. Inocența și bunătatea acestui copil, trauma prin care a trecut și care îi va afecta ireversibil întreaga viață, cuvintele duioase și pline de candoare pe care le adresează jurnaliștilor creează tabloul imposibil de digerat și de înțeles al realității unui război care nu poate fi cuprins nici de minte, nici de sufletul cuiva care este om cu adevărat.

Atacul agresiv, lipsit de cea mai mică urmă de umanitate, genocidul acesta pe care soldații ruși îl aduc fără scrupule asupra civililor ucrainieni este mai mult decât o crimă de război. Este un asasinat al viitorului nostru, al tuturor, al siguranței copiilor noștri, este o ruletă rusească la tâmpla păcii și a umanității, unde pistolul este încărcat cu toate gloanțele de către un singur personaj malefic sedus de putere. 

Istoria se repetă și tot ce putem face este să sperăm că cei care au putere de decizie și acțiune au învățat din ea și pot să ne readucă în vremuri de pace. Până atunci însă nu putem decât să fim martori cu ochii în lacrimi, cu suflete rupte de îndurerare și cu teamă pentru viitor al unor povești precum a Sashei. 

„Nu știu de ce m-au împușcat rușii. Sper că a fost un accident și că nu au vrut să mă rănească.”

A 15-a zi de război. Trupele ruse s-au apropiat de Kiev și atacă suburbiile acestuia. Sasha, sora ei, mama și tatăl lor nu au reușit să plece la timp din calea lor. Peste mașina lor a început o ploaie de gloanțe, care i-au ucis tatăl. Sasha, mama și sora ei au reușit să fugă în mijlocul străzii sub ploaia continuă de gloanțe și să găsească adăpost într-o pivniță. Însă Sasha a fost rănită de un glonț în mână. Timp de două zile a zăcut în acea piviniță, în stare gravă. Și-a pierdut cunoștința de mai multe ori. O echipă de voluntari curajoși au transportat-o pe o targă improvizată dintr-un prosop, fluturând un steag alb în fața soldaților ruși. 

Nu știu de ce m-au împușcat rușii. Sper că a fost un accident și că nu au vrut să mă rănească. Am fost împușcată în braț. Am alergat după sora mea. Mama mea a căzut. Am crezut că este sfârșitul. Dar ea nu era moartă, ci doar se adăpostise de focuri de armă. Se ascundea. Atunci mi-am pierdut cunoștința. Cineva m-a dus într-o pivniță. Am primit ceva tratament acolo. Și apoi unii oameni m-au dus pe un prosop la spital”, a povestit Sasha, de pe patul de spital din Kiev unde se recuperează acum. 

Chirurgii au descoperit că cangrena se răspândise și au fost nevoiți să îi amputeze brațul Sashei pentru a-i salva viața. 

Sasha este unul dintre copiii care au suferit răni groaznice în bătălia pentru Kiev. Această fată a fost adusă la Spitalul Central Irpin cu răni groaznice. Fusese împușcată în timp ce fugea din Gostomel împreună cu părinţii ei. Tatăl ei a murit în timp ce încerca să îi scoată cu maşina din mijlocul bombardamentelor. Fata, sora și mama ei și-au găsit siguranță într-o pivniță. Au stat acolo două zile în timp ce pe străzile de deasupra lor s-au purtat lupte. A fost rănită grav, și-a pierdut cunoștința și a delirat. Soldații ruși au încercat să pătrundă în pivniță. Au tras în ușă și au țipat la oameni să iasă. În cele din urmă, fata a fost adusă la spital de către civili care fluturau un steag alb în timp ce alergau prin zona de luptă. A primit tratament de urgență la Spitalul Central Irpin, care se afla de asemenea sub foc de armă. Doctorul a descoperit că cangrena se răspândise în tot braţul. A fost nevoie să îl amputeze pentru a-i salva viaţa. A fost apoi transportată la o clinică privată din Kiev. Ea este unul dintre copiii care au suferit răni groaznice. Toți și-au pierdut cel puțin unul dintre părinți”, a declarat Dr Gennadiy Druzenko, de la primul Spital Voluntar Mobil.

Sasha își dorește un braț artificial roz, acoperit cu flori, relatează Daily Mail, iar în ochii ei se vede că nu și-a pierdut speranța și că sufletul ei de copil este capabil să se vindece și să ierte. 

sasha din kiev in spital

Sursă foto: Tim Clarke/Profimedia

Primul lucru pe care mi l-a spus Sasha a fost: «Te rog să fii sinceră, am mâna stângă sau nu?» Nu știam ce să spun. Nu știam dacă să nu spun nimic, să mint sau să-i spun adevărul. Ce îi spui unui copil care suferă, dar care știe că a suportat asta? Ea a întrebat dacă va fi bine și dacă poate avea un nou braț artificial roz, colorat cu flori. E atât de puternică. Ea nu plânge pentru că știe că doar oamenii slabi plâng. Ne-a mulțumit că i-am salvat viața și că am îngrijit-o. Sunt atât de supărată și simt atât de multă ură față de oricine împușcă și mutilează copiii”, declară asistenta care a tratat-o pe Sasha pe Secția 5 a Spitalului Central Irpen, din Bucha. 

Suntem martorii crimelor de război

Suburbiile Kiev-ului din nord-vest, o dată oaze de liniște, sunt în aceste zile sub un continuu atac. Gostomel, Irpin și Bucha sunt în prima linie a bătăliei pentru Kiev, mii de familii sunt destrămate, traumatizate și fug uneori fără scăpare de violența soldaților ruși care încearcă să cucerească cu orice preț capitala Ucrainiei. Pe tot teritoriul Ucrainiei tragedii precum cea a Sashei care și-a pierdut tatăl și a supraviețuit mutilată fizic și psihic unui atac armat sunt dovezi ale crimelor de război ale armatei ruse.

Citim despre trauma unui tată care a aflat că familia lui e moartă din pozele postate pe internet, recunoscând bagajele lor fotografiate lângă corpurile lipsite de viață ale acestora. Citim despre fetița de 10 ani care a murit împușcată în mașină alături de părinții ei. Citim despre un cuplu de pensionari mitraliați fără scrupule în mașina lor. Ni se rupe sufletul imaginându-ne vocea disperată a unui băiețel care își vede tatăl ciuruit de gloanțe: ''Te rog, tată, nu muri!'' și câinele familiei care a refuzat să plece de lângă trupul neînsufleţit. Citim despre femeia însărcinată care a fost scoasă vie pe o targă sângerând din ruinele bombardate ale unei maternități, ca să aflăm câteva zile mai târziu că nici ea nici copilul ei nu au supraviețuit. Vedem imagini dure, precum cea a familiei ucise, tată, copii și mamă, publicată chiar de NY Times și care a făcut înconjurul lumii.

De ce facem asta? De ce citim, privim, urmărim? Pentru că suntem martori. Pentru că tragediile acestea nu trebuie uitate. Pentru că acum, noi, cei neimplicați, vecinii Ucrainei, putem face doar două lucruri: să ajutăm refugiații așa cum putem, cu donații, voluntariat, un job, un pat și o masă caldă, orice și să ne folosim de o armă pe care străbunicii noștri nu o aveau: Social Media, internetul, accesul la informație. Pentru că istoria se repetă, într-adevăr, și tot ea ne învață că întotdeauna BINELE învinge răul. 

Surse: NY Times, Daily Mail

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  "Nu credeam că fiul meu va ajunge un Hashtag". Discursul mamei al cărui fiu a fost împușcat pe stradă
  "Nu credeam că fiul meu va ajunge un Hashtag". Discursul mamei al cărui fiu a fost împușcat pe stradă

  Azi, pe 24 mai, Dakotah face 24 de ani. De 18 zile zace pe un pat de spital și se luptă pentru viața lui. Pentru că a avut ghinionul să fie la locul nepotrivit în momentul...

  Un copil din Sălaj a fost împușcat în pădure pentru că a fost confundat cu un animal sălbatic
  Un copil din Sălaj a fost împușcat în pădure pentru că a fost confundat cu un animal sălbatic

  Caz terifiant în Sălaj: un băiat de 14 ani a fost împuşcat într-o pădure, după ce a fost confundat cu un urs de către un vânător.

  "Viața noastră în două valize". Fuga unei mame din Kiev
  "Viața noastră în două valize". Fuga unei mame din Kiev

  Să fii mamă este o binecuvântare, dar vine cu o responsabilitate uriașă, cea a vieții propriului tău copil. Această responsabilitate capătă conotații nebănuite în...

  „Mami, s-ar putea să fi fost împușcat.” Un copil din Tulcea a fost rănit de un glonț rătăcit tras de polițiști
  „Mami, s-ar putea să fi fost împușcat.” Un copil din Tulcea a fost rănit de un glonț rătăcit tras de polițiști

  În urmă cu două zile, un copil dintr-o comună din Tulcea a ajuns la spital în urma unei răni provocate în mod accidental de un glonț. Din informațiile de până...

  Minunile există! Povestea mamei de 52 de ani care și-a pierdut fiul în incendiul Colectiv și care a născut după 2 ani o fetiță perfectă
  Minunile există! Povestea mamei de 52 de ani care și-a pierdut fiul în incendiul Colectiv și care a născut după 2 ani o fetiță perfectă

  Există miracole după Colectiv. Soții Bucă și-au pierdut unicul fiu în incendiul nemilos, dar au reușit să-și umple golul din suflet. Au devenit din nou părinți!

  Mama Tatiana: povestea femeii care şi-a pierdut viaţa în incendiul din Neamţ. A crescut 25 de copii abandonaţi
  Mama Tatiana: povestea femeii care şi-a pierdut viaţa în incendiul din Neamţ. A crescut 25 de copii abandonaţi

  Printre victimele incendiului devastator de sâmbătă, de la Piatra Neamţ, se află şi o femeie care şi-a dedicat viaţa copiilor orfani. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla...

  Povestea neştiută a Sofiei Vicoveanca: a fost "vândută" de mamă în timp ce tatăl ei se afla în lagăr
  Povestea neştiută a Sofiei Vicoveanca: a fost "vândută" de mamă în timp ce tatăl ei se afla în lagăr

  Una dintre cele mai iubite voci ale muzicii populare româneşti a vorbit despre întâmplările din copilărie care i-au marcat viaţa. Parcurge articolul de mai jos pentru a...

  Mi-am botezat din greșeală copiii cu denumirea unor droguri din argoul infractorilor
  Mi-am botezat din greșeală copiii cu denumirea unor droguri din argoul infractorilor

  În căutarea unui nume deosebit pentru copilul lor, mulți părinți nu verifică destul de atent istoricul acelui nume sau ceea ce poate el să însemne în alte limbi. O...

  © 2022 Qbebe