Sărbătoare mare pentru credincioşi! Azi e Sfântul Ioan Gură de Aur, apărătorul celor necăjiţi. Rugăciunea care ne protejează de rele

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ziua de 13 noiembrie este marcată cu cruce neagră în calendarul creştin-ortodox, fiind închinată Sfântului Ioan Gură de Aur. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi cine a fost aceasta şi ce rugăciuni ar trebui rostite astăzi.

Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur

S-a născut în Antiohia, într-o familie înstărită. Tatăl său a murit pe când Ioan era copil, iar mama sa a avut grijă să-i ofere o educaţie aleasă, dar şi creştină totodată.  La un moment dat, acesta a fost avocat.

Odată cu moartea mamei sale, s-a refugiat în munţi alături de prietenul său, Vasile, orientându-se către o viaţă monahală. A rămas acolo timp de 4 ani, ghidându-se după învăţăturile unui bătrân sihastru. A revenit însă în Antiohia după ce episcopul Meletie l-a chemat întrucât simţea că i se apropie sfârşitul, tânărul devenind diacon. Ulterior urmaşul lui Meletie l-a hirotonit preot. A avut această ocupaţie timp de 12 ani.

Şi-a manifestat opoziţia faţă de ereziile apărute în acea perioadă, iar după moartea arhiepiscopului Constantinopolului devine prim-ministru al Împăratului Arcadiu şi apoi arhiepiscop al Constantinopolului. S-a ocupat mai ales cu promovarea milei creştine, implicându-se în oferirea de sprijin văduvelor şi orfanilor, dar implicându-se şi în ridicarea de spitale şi a unor adăposturi pentru sărmani şi pentru bătrâni.

Ioan a ajuns să fie criticat şi acuzat în anii următorii de Eudoxia, suverana Imperiului Bizantin, în condiţiile în care a avut curajul să vorbească despre decadenţa caracteristică elitelor imperiale din acea epocă. De aceea, în anul 403 a fost exilat, dar a fost apoi readus în Constantinopol.

La începutul anului 404 a fost iar exilat, după o călătorie de 77 de zile ajungând până pe actualul teritoriu al Armeniei. Acolo s-a ocupat mai ales cu scrile destinate discipolilor săi, ceea ce i-a mâniat pe conducătorii Imperiului Bizantin. În final, Ioan a fost trimis într-o regiune din apropierea Mării Negre, dar a trecut în nefiinţă pe drumul spre destinaţie.

Sfântul Ioan Gură de Aur a rămas cunoscut atât pentru activitatea sa de orator, cât şi pentru numeroasele principii şi sfaturi pe care le-a formulat, în legătură cu preoţia. Este autorul a numeroase învăţături şi scrieri considerate de actualitate şi în zilele noastre. De asemenea, a realizat şi comentarii pentru scrierile incluse în Biblie.

pictura-ce-il-infatiseaza-pe-Sfantul-Ioan-Gura-de-Aur

Sursă foto: facebook.com/paginaortodoxa/

Obiceiuri ce ţin de prăznuirea Sfântului Ioan Gură de Aur

Se spune că astăzi credincioşii ar trebui să meargă la biserică, să se roage pentru sufletele celor dispăruţi şi să dea de pomană, mai ales o lumânare şi colivă.

Întrucât este o zi marcată de smerenie, este preferabil să nu se recurgă la mesele marcate de excese. În acelaşi timp, este foarte important să se evite implicarea în treburi casnice, iar în situaţia în care acestea trebuie neapărat realizate să se spună o rugăciune (se spune că nerespectarea acestor obiceiuri poate să ducă la moarte violentă sau la risc de înec şi de arsuri).

Nu în ultimul rând, potrivit tradiţiei creştine, dacă o femeie respectă cu stricteţe aceste obiceiuri se crede că va fi iertată pentru că a renunţat la o sarcină.

Rugăciuni dedicate Sfântului Ioan Gură de Aur

Una dintre rugăciunile care ar trebui spuse astăzi este Troparul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur:

"Din gura ta ca o lumină de foc strălucind harul, lumea a luminat. Visteriile neiubirii de argint lumii a câștigat. Înălțimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Iar prin cuvintele tale învățându-ne, Părinte Ioane Gură de Aur, roagă pe Cuvântul, Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre."

Altă rugăciune care ar putea fi rostită astăzi este şi următoarea:

"Mulțumim ție Doamne, pentru toate binefacerile Tale, care din ziua dintâi și până în ceasul acesta ai făcut cu noi nevrednicii. Îți mulțumim pentru cele care le știm și care nu le știm, pentru cele arătate și cele nearătate, pentru cele cu fapta și cu cuvântul, pentru cele de voie și fără de voie, și pentru toate cele făcute cu noi nevrednicii. Îți mulțumim pentru necazuri și pentru liniște, pentru gheena și pentru pedeapsa de acolo, pentru Împărăția cerurilor.
Te rugăm, păzește sufletul nostru ca să fie sfânt, având cugetul curat și vrednic de filantropia Ta. Tu, care ne-ai iubit pe noi într-atât, încât ai dat și pe Fiul Tău Cel Unul Născut pentru noi, învrednicește-ne a ne face vrednici de iubirea Ta.
Dă-ne înțelepciunea întru cuvântul Tău și întru frica Ta.
Unule Născut Hristoase, însuflă-ne puterea cea de la tine.
Tu Dumnezeule care ai dat pre Fiul Tău Cel Unul Născut pentru noi, și ai trimis pe Duhul Tău cel Sfânt, spre iertarea păcatelor noastre, iartă-ne nouă orice am greșit, cu voie, sau fără de voie, și nu ne socoti păcatele noastre.
Pomenește Doamne, pe toți care cheamă în ajutor numele Tău cel sfânt întru adevăr.
Pomenește pre toți care ne-au făcut nouă bine, sau ne-au voit rele, căci toți suntem oameni."

Citeşte şi: Rugăciuni ale soţilor care nu pot avea copii. Vorbe care dezleagă pântece

Surse: a1.ro, antena3.ro, crestinortodox.ro, doxologia.ro, evz.ro

Sursă foto principală: facebook.com/paginaortodoxa/

Surse foto: facebook.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Rugăciunea care se spune de Sfântul Ioan și care îți va proteja copiii
  Rugăciunea care se spune de Sfântul Ioan și care îți va proteja copiii

  Rugăciunea pe care o rostim în ziua de 07 ianuarie ne ajută să depășim momentele dificile. Toți credincioșii trebuie să o cunoască!

  Azi îl sărbătorim pe Sfântul Toma. Spune rugăciunea care te ferește de necazuri!
  Azi îl sărbătorim pe Sfântul Toma. Spune rugăciunea care te ferește de necazuri!

  Astăzi, ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Toma, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, originar din Galileea. Sfântul Apostol Toma este cinstit de...

  Azi este Ziua Mamei Creștine. Spune rugăciunea Bunei Vestiri care te apără de rele
  Azi este Ziua Mamei Creștine. Spune rugăciunea Bunei Vestiri care te apără de rele

  Pe 25 martie creștinii sărbătoresc Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului. În această zi, Biserica ortodoxă celebrează vestea adusă Fecioarei Maria de...

  Astăzi este Sfântul Isidor, protectorul familiei. Spune rugăciunea care îți ajută familia
  Astăzi este Sfântul Isidor, protectorul familiei. Spune rugăciunea care îți ajută familia

  Biserica Ortodoxă Română îl serbează astăzi pe Sfântul Isidor, protectorul familiei. Astăzi și numai astăzi vom rosti această rugăciune, care ne va menține...

  Pe 11 februarie e Sfântul Vlasie, protectorul gravidelor. Rugăciunea care le ajută să nască prunci sănătoși
  Pe 11 februarie e Sfântul Vlasie, protectorul gravidelor. Rugăciunea care le ajută să nască prunci sănătoși

  11 februarie este o zi mare, iar în folclor circulă multe povești conform cărora este extrem de important ca astăzi, să respectăm tradiția, pentru a nu suferi consecințele. Ce...

  Rugăciunea pe care trebuie să o spui în Joia Mare, ca să îți fie bine și să fii sănătos
  Rugăciunea pe care trebuie să o spui în Joia Mare, ca să îți fie bine și să fii sănătos

  Ne aflăm în Săptămâna Luminată, iar acest lucru înseamnă că rugăciunile au o putere mai mare. Conform tradiției, se pare că atunci când rostim rugăciuni...

  Rugăciunea de Sfinții Constantin și Elena: îți protejează căsnicia
  Rugăciunea de Sfinții Constantin și Elena: îți protejează căsnicia

  Astăzi, pe data de 21 mai sărbătorim Sfinții Constantin și Elena. Tot astăzi, ni-i amintim printr-o rugăciune specială și îi rugăm să ne ajute, să ne protejeze și să ne...

  Azi sărbătorim Sfinții Ciprian și Iustina: rugăciunea care ajută cuplurile infertile și zdrobește blestemele
  Azi sărbătorim Sfinții Ciprian și Iustina: rugăciunea care ajută cuplurile infertile și zdrobește blestemele

  Sărbătoare mare astăzi, la români! În această zi, este prăznuit unul dintre cei mai mari sfinţi ai creştinătăţii, Sfântul Ciprian, un mare făcător de minuni,...

  © 2022 Qbebe