Sunt însărcinată în opt luni și nici eu, nici soțul meu, nu o să intrăm în concediu de creștere copil

Sunt însărcinată în opt luni și nici eu, nici soțul meu, nu o să intrăm în concediu de creștere copil

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dacă anumite cupluri nici nu concep ca unul dintre parteneri să nu-și ia concediu de creștere copil, pentru altele acest lucru nu intră în discuție. Într-o asemenea situație se află și un cuplu din SUA, care se străduiește să-și alcătuiască un program cât mai bine structurat, astfel încât fiecare dintre parteneri să poată lucra și imediat după nașterea copilului. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi cum și-au planificat Jen Glantz și soțul ei primele luni din viața de părinți. 

Nici ea, nici soțul ei, nu vor intra în concediu de creștere copil

Jen Glantz este freelancer, antreprenor, creator de conținut, autor de carte și gazdă a unui podcast.  Este însărcinată în 8 luni și, într-o confesiune pentru „Insider”, nu s-a ferit să dezvăluie că nici ea, dar nici soțul ei, nu își vor lua concediu de creștere copil. Viitoarea mamă a venit cu argumente care să-i susțină decizia, așa cum reiese și din intervenția pentru sursa citată:

„Când m-am gândit că voi rămâne însărcinată și că voi avea primul meu copil, mi-am imaginat că viața mea va arăta cu totul altfel. Credeam că voi avea o casă, că mă voi bucura de stabilitate financiară ca antreprenor de succes și că voi reuși să-mi iau o pauză de la muncă pentru câteva luni sau chiar pentru un an după ce copilul meu va veni pe lume. 

În momentul de față sunt însărcinată în opt luni și pot spune că nu am reușit să realizez niciunul dintre obiectivele menționate. În schimb, locuiesc într-un apartament de 51 m pătrați, cu un singur dormitor, sunt un antreprenor care trebuie să muncească 60 de ore pe săptămână ca să-și poată plăti facturile, prin urmare nici eu, dar nici partenerul meu de viață, nu o să intrăm în concediu de creștere copil. 

femeie insarcinata in tinuta sport, stand pe nistre trepte si mangaindu-si burtica de gravida

Deși nu este situația ideală, este cea la care ne-am gândit timp de 8 luni pentru a încerca să ne facem planuri. Atât eu, cât și soțul meu, ne dorim să putem lucra și după nașterea copilului nostru. De aceea, ca să putem continua să câștigăm bani ca să îl creștem, iată cum ne-am distribuit sarcinile.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jen Glantz (@jenglantz)

Și-au făcut un program pentru zilele de lucru 

Jen a precizat că programul ei de lucru este mai flexibil decât cel al soțului ei, așa că s-au gândit să-și stabilească anumite zile din săptămână în care să se ocupe fiecare de copil. Pentru sursa citată anterior, a venit cu următoarele detalii: 

„Întrucât sunt antreprenor, programul meu variază într-un interval de câteva săptămâni. De exemplu, sunt săptămâni în care primesc zeci de telefoane și altele în care nu primesc niciunul, de aceea am posibilitatea să-mi fac eu programul și să stau cât vreau în fața computerului. În schimb, soțul meu, care lucrează full-time în marketing, are un program mai previzibil. 

Pentru a ne organiza cât mai bine pe parcursul unei săptămâni, am hotărât ca în fiecare duminică să ne facem un program pentru săptămâna care urmează și să includem și zilele de weekend ca program de lucru când unul dintre noi trebuie să lucreze. Spre exemplu, dacă stabilim ca eu să mă ocup de bebeluș luni, miercuri și vineri, soțul meu se va ocupa marți, joi și sâmbătă, astfel încât eu să pot lucra.  

În zilele în care trebuie neapărat să lucrăm amândoi, unul dintre noi se va ocupa de copil în prima parte a zilei, iar celălalt se va ocupa de el după-amiaza.”

cuplu care isi noteaza diverse lucruri pe o coala de flip chart

Și-au împărțit sarcinile pe parcursul unei zile

Pentru a se putea descurca după nașterea copilului, Jen și soțul ei s-au gândit și la cum va arăta programul lor de fiecare zi, așa cum reiese și din materialul disponibil în sursa menționată:

„Unul dintre cele mai bune trucuri pe care mi le-a dezvăluit o prietenă cu trei copii este că ea și partenerul ei și-au distribuit sarcinile cât mai echilibrat pe timpul zilei, astfel încât numărul de ore alocat copiilor să fie cam același pentru fiecare.

De pildă, unul dintre noi se poate ocupa de copil între 4 și 9 dimineața, timp în care celălalt poate să doarmă, să lucreze sau să facă orice vrea. După aceea vom face un schimb de ture, iar unul dintre noi o să se ocupe de copil între orele 18:00 și 23:00, timp în care celălalt își organizează programul cum vrea. 

Încercăm să ne facem un program astfel încât fiecare dintre noi să avem parte de propria rutină și să dispunem de același număr de ore pentru a lucra sau pentru a face altceva. Întrucât ne dorim ca programul să fie cât mai flexibil, intenționăm să ne gândim și la „ture” mai scurte, pentru ca amândoi să beneficiem de pauze dimineața și seara.”

femeie si partenerul sau veseli, stand pe pat

Și-au făcut și o planificare pentru sarcinile din gospodărie

Cuplul s-a gândit că este important ca și după nașterea copilului să continue să-și distribuie sarcinile legate de treburile casnice. Astfel, unul dintre obiective este ca fiecare să se implice în activitățile la care se pricepe cel mai bine, după cum a dezvăluit Jen pentru aceeași sursă:

„În ceea ce privește treburile casnice, eu și soțul meu ne-am stabilit un sistem în baza căruia fiecare se implică în activitățile la care se pricepe cel mai bine și care îi fac plăcere. Spre exemplu, duminica după-amiază mă ocup să fac curățenie și să gătesc pentru masa de prânz de pe parcursul săptămânii care începe. Partenerul meu se ocupă de rufe și de pregătirea cinei pentru săptămâna care urmează.

În condițiile în care fiecare dintre noi știe clar ce are de făcut și se ocupă de acea treabă, nu ajungem să ne certăm sau să avem sentimentul că unul dintre noi muncește mai mult decât celălalt.

Intenționăm să procedăm la fel și după nașterea copilului nostru. Astfel, o să ne străduim să ne distribuim sarcinile în mod egal, o să facem o listă ca să stabilim cine ce are de făcut (baia copilului, schimbatul scutecelor, hrănirea etc.). 

De asemenea, țin să menționez că, întrucât fiecare dintre noi știe ce are de făcut, celălalt poate interveni, la nevoie, să-l ajute când poate sau în intervalul în care suntem liberi.”

S-au hotărât și să plătească pe cineva care să-i ajute după nașterea copilului

Pentru a putea face față programului încărcat și nopților nedormite, viitorii părinți și-au făcut și acest plan: ca din când în când să plătească pe cineva care să-i ajute cu copilul. Banii alocați pentru plata persoanei respective vor proveni dintr-un buget la care vor contribui ambii soți, în mod egal. Iată ce a mai declarat Jen, potrivit „Insider”: 

„Pentru a putea să ne respectăm toate angajamentele, pentru a face față numeroaselor sarcini și privării de somn, ne-am stabilit și un buget, la care să contribuim fiecare dintre noi în mod egal, pentru a angaja pe cineva să ne ajute ocazional. 

Deși costurile pentru cineva care să vină la noi să stea noaptea cu copilul sau pentru o doula sunt ridicate, am economisit amândoi bani pentru a apela la cineva de două-trei ori pe lună și am stabilit să recurgem la această soluție ori de câte ori programele noastre de la muncă sunt foarte încărcate sau pur și simplu când avem nevoie de o pauză.”

Surse foto: instagram.com/jenglantz/

Surse articol: Articolul reprezintă traducerea și adaptarea materialului disponibil în Insider, scris de Jen Glantz

Articolul urmator
Oamenii cred că e o glumă faptul că soțul meu stă în concediu de paternitate
Oamenii cred că e o glumă faptul că soțul meu stă în concediu de paternitate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Soacra mea a anunțat pe Facebook că sunt însărcinată. Nu apucasem să îi spun nici soțului meu
  Soacra mea a anunțat pe Facebook că sunt însărcinată. Nu apucasem să îi spun nici soțului meu

  Nu voi fi siropoasă, nu voi face pe victima și nici nu mă voi ascunde de soacra mea cu ceea ce voi scrie mai jos. Știe și ea că a greșit și chiar îmi doresc să citească tot....

  Copilul meu nu are nici un an și eu sunt din nou gravidă. Nu știu cum să anunț la serviciu...
  Copilul meu nu are nici un an și eu sunt din nou gravidă. Nu știu cum să anunț la serviciu...

  Mai avea două luni până când i se termina concediul de maternitate. Deja se pregătea să se întoarcă la muncă când a aflat că este din nou însărcinată....

  Surpriză! Vedeta Game of Thrones a născut primul ei copil. Nimeni nu știa nici măcar că este însărcinată
  Surpriză! Vedeta Game of Thrones a născut primul ei copil. Nimeni nu știa nici măcar că este însărcinată

  Veste mare la Hollywood! Natalie Dormer, actrița care a interpretat rolul lui Margaery Tyrell în serialul „Game of Thrones” a devenit mămică! Vedetă a făcut recent...

  Dr. Mihai Craiu: ”Dr. Google nu a vindecat nici o urgenţă majoră, la nici un copil din lume. Dar a omorât mai mulţi copii prin decizia eronată a părinţilor lor”
  Dr. Mihai Craiu: ”Dr. Google nu a vindecat nici o urgenţă majoră, la nici un copil din lume. Dar a omorât mai mulţi copii prin decizia eronată a părinţilor lor”

  Într-un interviu recent Dr. Mihai Craiu a subliniat că este foarte important ca părinții să se ducă la urgențe cu copiii chiar dacă suntem în această perioadă...

  Am ales să nasc natural și nu am rămas cu traume, nici psihice, nici fizice
  Am ales să nasc natural și nu am rămas cu traume, nici psihice, nici fizice

  În Romania, din păcate procentul de nașteri prin cezariana este enorm de mare. Studiile arata că depășește 40% din nașteri în țară, iar în București chiar 60%. O...

  Fiul meu ar putea muri și nici măcar nu s-a născut încă
  Fiul meu ar putea muri și nici măcar nu s-a născut încă

  Când eram însărcinată în 33 de săptămâni, m-am dus la programarea săptămânală pentru ecografie. Tehnicianul, despre care am crezut că nu știe ce face,...

  Lavinia a născut la 9.000 de metri altitudine în avion. Nici măcar nu știa că e însărcinată
  Lavinia a născut la 9.000 de metri altitudine în avion. Nici măcar nu știa că e însărcinată

  O femeie a născut în avion, la peste 9.000 de metri altitudine! Proaspăta mămică a avut parte de surpriza vieții sale, fiindcă nu știa că este însărcinată.

  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:
  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:

  Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a postat pe Facebook un anunț despre ce se întâmplă cu mamele aflate în concediu pentru creștere copil.

  © 2023 Qbebe