Burtici fericite

Un copil a murit de gripă, după ce mama a ascultat de sfaturile unui grup de antivacciniști: „Mi s-a prescris Tamiflu, dar nu i l-am dat”

Un băiețel în vârstă de 4 ani din SUA a decedat recent din cauza gripei după ce mama sa nu a respectat indicațiile primite de la medic și nu i-a dat acestuia un medicament antiviral. Decizia ei a fost luată după ce s-a consultat cu un grup de antivacciniști de pe o rețea de socializare

Mama copilului din statul Colorado a dezvăluit că doi dintre cei patru copii ai săi sufereau de gripă și atunci medicul i-a spus că toată familia trebuie să ia Tamiflu. Acesta este un medicament antiviral, destinat reducerii duratei bolii, diminuării severității și a potențialului ei contagios. Tamiflu poate să conducă însă și la diferite reacții adverse, precum grețuri și vărsături, diaree, dureri de cap, ochi înroșiți, tuse, tulburări de somn.

Mama respectivă a mărturisit că: „Mi s-a prescris Tamiflu, dar nu i l-am dat”. În schimb, a încercat să caute alternative naturale în loc să le dea acest medicament copiilor ei. Pentru a primi sfaturi, în condițiile în care a precizat că încercase deja remedii naturale precum uleiul de mentă, vitamina C și lavandă, ea s-a adresat unui grup ce numără peste 170.000 de membri, numit „Stop Mandatory Vaccination”. Despre acesta se știe că, la un moment dat, a răspândit pe internet diferite mesaje legate de faptul că epidemiile de gripă sunt de fapt „conspirații” și a încercat să aducă în atenția publicului cazuri de copii despre care se spune că au decedat după ce au fost vaccinați antigripal.

Sfatul primit de mama din Colorado a fost să le dea copiilor ei cimbrișor, soc, lapte matern și vitamina C, dar nimeni nu a vorbit despre urmarea unui tratament prescris de medic. Deși băiețelul de 4 ani nu prezenta inițial simptome de gripă, a făcut brusc febră, convulsii și a ajuns la spital, fiind diagnosticat cu gripă B. La 4 zile de la internare, el și-a pierdut viața.

După moartea copilului, a ieșit la iveală o tendință a părinților americani, care este prezentă și în România: peste jumătate dintre aceștia au decis să nu-și vaccineze copiii antigripal, decizia lor fiind legată, în cele mai multe cazuri, de lipsa de informare și de construirea unor opinii false formate în urma consultării informațiilor postate de grupuri de pe rețelele de socializare. De asemenea, s-a aflat că mama copilului care a încetat din viață nu-și vaccinase niciodată copiii contra gripei.

Departamentul de Sănătate Publică și Mediu din statul Colorado a ținut să vină cu următorul îndemn: încă nu este prea târziu ca părinții să-și vaccineze copiii antigripal, în plin sezon al gripei.

Un purtător de cuvânt din partea Facebook, ce găzduiește grupul „Stop Mandatory Vaccination”, a precizat că nu dorește ca pe această rețea de socializare  să se răspândească în continuare informații false despre vaccinuri și a dat asigurări că se va ocupa ca numeroasele informații de acest gen să dispară inclusiv de pe grupurile private.

Încă de anul trecut, Pinterest și YouTube au venit și ele cu asigurări că vor limita accesul la căutări care ar putea conduce la informații false despre vaccinuri, că nu vor mai servi grupurile de antivacciniști. Inclusiv Facebook a promis că va limita posibilitatea căutărilor ce vor duce la rezultate care țin de curentul antivaccinist.

Având în vedere cele întâmplate cu copilul din Colorado, experții americani au afirmat că au identificat femei care se adresau unor grupuri de pe rețele de socializare în scopul de a cere sfaturi pentru copiii lor, care sufereau de pojar sau chiar de cancer. Ei au atras atenția asupra următorului aspect: deși obiectivul grupurilor este să ofere posibilitatea unui schimb de informații, lipsa unor sfaturi avizate poate să pună viețile în pericol.

Surse: dailymail.co.uk, nbcnews.com, thedailybeast.com

 

Ai devenit mamă, dar ești tratată ca un copil! Ce trebuie să faci când te critică părinții?

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  IKEA va despăgubi cu 46 de milioane de dolari familia unui copil care a murit, după căderea unui dulap
  IKEA va despăgubi cu 46 de milioane de dolari familia unui copil care a murit, după căderea unui dulap

  IKEA a anunțat că va despăgubi cu 46 de milioane de dolari o familie din SUA, întrucât băiețelul lor în vârstă de 2 ani a decedat după ce s-a sufocat din cauza...

  Ultima oră! Un copil de doi ani a murit după ce a căzut de la etajul 5 al unui bloc din sectorul 6
  Ultima oră! Un copil de doi ani a murit după ce a căzut de la etajul 5 al unui bloc din sectorul 6

  Miercuri, în jurul orei 11.30, un apel la 112 a anunțat un accident: un copilaș de doi ani s-a prăbușit de la etajul 5 al unui bloc din București.

  Tamiflu pentru copii
  Tamiflu pentru copii

  Gripa este o boală virală care ne supără în fiecare sezon rece. Atunci când copilul nostru se luptă cu febra, starea de rău și celelalte simptome urâte ale gripei,...

  O fetiță a murit de emoție, după ce s-a dat pe tobogan
  O fetiță a murit de emoție, după ce s-a dat pe tobogan

  O alunecare palpitantă pe un tobogan i-a fost fatală unei fetițe de 10 ani din Michigan, SUA!

  Un nou-născut moare la 24 de ore de la naștere, după ce mama sa a fost diagnosticată cu gripă
  Un nou-născut moare la 24 de ore de la naștere, după ce mama sa a fost diagnosticată cu gripă

  Gripa face noi victime. Este vorba despre o adolescentă în vârstă de 15 ani, însărcinată în 9 luni, care a ajuns la spital cu stare subfebrilă...

  Anchetă în Prahova, după ce un copil a murit înecat cu paste
  Anchetă în Prahova, după ce un copil a murit înecat cu paste

  Polițiștii din Prahova au de-a face cu un caz de ucidere din culpă. Un copil de numai doi ani a murit după ce s-a înecat cu paste făinoase.

  Un bebeluș a murit după ce mama a adormit când îl alăpta
  Un bebeluș a murit după ce mama a adormit când îl alăpta

  Caz de-a dreptul cutremurător: un bebeluș a murit în timp ce mama, care îl alăpta, a adormit.

  © 2021 Qbebe