Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire

Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire

Andreea Guica - Redactor

Venirea unui copil pe lume aduce după sine o mulțime de schimbări, atât în dinamica familiei, cât și în viața personală a fiecărui părinte. Este de așteptat ca relația de cuplu a părinților să treacă printr-o transformare, însă dacă cei doi nu sunt „echipați” ca să gestioneze această schimbare, cuplul are de suferit. Astăzi vorbim despre 10 probleme care apar în relația de cuplu după nașterea copilului și oferim câte o soluție pentru fiecare problemă. Sună bine, nu?

Fiecare cuplu e diferit și nu toți oamenii vor experimenta aceleași probleme în relație cu partenerii lor. Totuși, există anumite probleme/dileme comune la toți părinții noi. Vorbim despre ele mai jos.

Problema 1: Nu mai puteți fi spontani

Înainte să aveți un copil, puteați să ieșiți din casă seara târziu, sau să plănuiți o excursie de pe o zi pe alta. Acum, că sunteți părinți, spontaneitatea a cam dispărut, pentru că sunteți indispensabili pentru cel mic, iar el e prioritatea voastră nr. 1.

Soluția: Cereți ajutorul. Chiar și câteva ore pe săptămână, în care să vă luați timp doar pentru voi și să faceți ce doriți. E nevoie de astfel de momente de „reîncărcare a bateriilor”, altfel riscați să ajungeți la epuizare.

mama, tata si copilul

Problema 2: Împărțirea responsabilităților în casă

Atunci când vorbim de responsabilitățile în casă, e foarte bine să stabiliți de la început ce roluri are fiecare, însă uneori, nu se va întâmpla fix așa cum plănuiți. Chiar dacă tu trebuie să speli vasele, poate nu ai avut timp, pentru că cel mic s-a simțit rău și a trebuit să stai cu el, de exemplu. 

Soluția: Faceți compromisuri. Nu rămâneți fixați pe ceea ce are fiecare de făcut, dacă partenerul tău nu a avut timp să gătească și ai jumătate de oră liberă, fă tu asta; la fel și dacă nu ai avut tu timp să faci ceva. Fiți o echipă și lucrați împreună!

Problema 3: Vă certați în legătură cu banii

O schimbare importantă care are loc după ce vine bebe este cea a situației financiare. Bugetul va fi mai redus, pentru că unul dintre părinți va sta acasă și în plus, cheltuiala după ce vine copilul va fi mult mai mare decât cea obișnuită. Așadar, e posibil să apară discuții. 

Soluția: Economisiți înainte de nașterea lui bebe. Încercați să reduceți cheltuielile inutile și să puneți banii deoparte. Vă vor fi de folos mai mult decât credeți. 

Problema 4: Îi critici partenerului stilul de parenting

Da, e greu să te aliniezi perfect cu partenerul tău atunci când vorbim despre stilurile de parenting. De obicei, un părinte este mai sever, iar altul este mai permisiv.

Soluția: Așteptați-vă să aveți diferențe de păreri, pentru că acestea sunt inevitabile. Încercați să vă dezvoltați împreună un nou stil de parenting, pe care să îl ajustați în timp.

Problema 5: Viața sexuală nu mai e la fel

Viața sexuală nu mai e la fel de spontană, ci mai degrabă, uneori, se simte ca pe un task pe care trebuie să îl bifați de pe listă. Nu mai aveți timpul și disponibilitate de dinainte, așa că de multe ori sunteți pe grabă, sau cu mintea în altă parte.

Soluția: Fiți proactivi. Încercați să vă programați anumite momente din zi sau din săptămână, în care să fiți doar voi doi. Există intimitate și viață sexuală și după venirea lui bebe, însă trebuie depus mai multe efort din partea amândurora.

cuplu in pat

Problema 6: Nu mai petreceți timp de calitate împreună

Nu mai găsiți timpul necesar pentru a face activități împreună, cel puțin nu la fel de mult ca odinioară. Timpul liber îl petreceți acum cu copilul și mai puțin doar voi doi. 

Soluția: Stabiliți o rutină în care să introduceți și „o fereastră” pentru voi doi, în care să discutați, să vă conectați unul la celălalt. Poate dimineața, la cafea, sau oricând vă surâde.

Problema 7: Rudele își bagă nasul

Părinții și rudele pot fi de un real ajutor atunci când ai în grijă un bebeluș, dar în același timp, își pot băga nasul unde nu le fierbe oala. 

Soluția: Încearcă să stabilești anumite limite. De exemplu, părinții nu trebuie să aibă acces în casa voastră oricând și oricum (decât dacă, bineînțeles, doriți voi asta). 

Problema 8: Starea ta de spirit fluctuează

E normal ca noile mămici să se confrunte cu numeroase emoții și schimbări de dispoziție, pentru că echilibrul hormonal nu s-a stabilizat încă. S-ar putea să apară depresia post-partum, anxietatea, oboseala și iritabilitatea.

Soluția: Vorbește cu partenerul tău. Asigură-te că știe cum te simți și că îi permiți să fie alături de tine să te ajute cu tot ce ai nevoie. Veți trece împreună peste asta! Dacă stările de depresie persistă, apelează cu încredere la psihiatru sau psiholog!

parintii si copilul in pat

Problema 9: Nu poți să scapi de kilogramele în plus

La fel ca și multor alte femei, îți e greu să te lupți cu kilogramele acumulate în sarcină. E normal să nu reușești să dai această greutate jos imediat. E nevoie de timp și de răbdare.

Soluția: Ia-le pe rând. Întâi obișnuiește-te cu noul rol, intră în rutină și apoi ocupă-te și de slăbit. Între timp, încearcă să mănânci cât mai echilibrat, hidratează-te, dormi cât de mult poți, pentru că toate aceste lucruri îți accelerează metabolismul și te ajută să slăbești mai ușor. 

Problema 10: Partenerul nu te ajută cât ar trebui

Ți se pare că tu faci totul, dar viața partenerului tău a rămas la fel? Sau că se relaxează prea mult, iar tu ești foarte obosită? E timpul pentru o schimbare, atunci!

Soluția: cum spuneam, lucrați împreună. Dacă partenerul tău nu vrea să se trezească noaptea sau să schimbe scutece, poate să facă de mâncare, sau curat în casă. Discutați și vedeți ce e mai bine pentru fiecare.

Sperăm că ți-am fost de ajutor astăzi. Dacă consideri informațiile utile, împarte-le și cu ceilalți.

Surse foto: istockphoto

Surse articol: bonobology.com

Articolul urmator
Soțul meu mi-a spus că întârzie la nașterea copilului nostru pentru că merge la premiera unui film
Soțul meu mi-a spus că întârzie la nașterea copilului nostru pentru că merge la premiera unui film

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Zodiile care obișnuiesc să ignore problemele în cuplu
    Zodiile care obișnuiesc să ignore problemele în cuplu

    Fie că se tem să nu-și piardă partenerii, fie că vor să evite cu orice preț momentele tensionate sau pur și simplu pentru că obișnuiesc să pună nevoile celorlalți mai presus de...

    „Amenințările" părintești de forma „ehe, lasă că până acum a fost ușor, să vezi de acum înainte" ar trebui să dispară complet de pe fața Pământului
    „Amenințările" părintești de forma „ehe, lasă că până acum a fost ușor, să vezi de acum înainte" ar trebui să dispară complet de pe fața Pământului

    Nu mai „amenințați” proaspetele mămici asupra provocărilor care urmează în fiecare etapă a vieții copiilor lor! Fiecare stadiu al copilăriei are propriile ei...

    După 54 de ani de mariaj un cuplu de septagenari aduce pe lume primul lor copil
    După 54 de ani de mariaj un cuplu de septagenari aduce pe lume primul lor copil

    După 54 de ani de mariaj un bărbat de 75 de ani și o femeie de 70 de ani au devenit pentru prima oară părinți.

    Poza zilei: dupa 80 de ani de căsnicie, separat de carantină, un cuplu se reunește în salonul de spital
    Poza zilei: dupa 80 de ani de căsnicie, separat de carantină, un cuplu se reunește în salonul de spital

    Emoționant! Un veteran în vârstă de 100 de ani, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, și soția lui s-au reunit în spital în această...

    Mărturia sinceră a unei mame: "Mi-a fost frică să mai am un copil după ce l-am pierdut pe primul"
    Mărturia sinceră a unei mame: "Mi-a fost frică să mai am un copil după ce l-am pierdut pe primul"

    Pierderea unei sarcini este o traumă pentru orice femeie și nu e de mirare că dacă cineva se confruntă cu așa ceva, îi este teamă să mai facă alt copil, tocmai pentru a nu-l...

    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici
    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici

    A venit momentul în care te întorci la muncă! Cel mai probabil că te gândești să-l duci pe cel mic la creșă. Însă cum se va adapta acolo? E o idee bună? Dacă...

    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit
    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit

    După naștere proaspăta mamă se concentrează 100% pe nou-născut și pe nevoile acestuia, dar și pe recuperarea corpului ei care a trecut prin schimbări masive. De aceea libidoul este...

    © 2024 Qbebe